1. Наскоро домакинствахте бизнес форум - среща на инвеститори и

...
1. Наскоро домакинствахте бизнес форум - среща на инвеститори и
Коментари Харесай

Бизнесдамата Камелия Терзийска: Мисля бързо и взимам мигновени решения


1. Наскоро домакинствахте бизнес конгрес - среща на вложители и иноватори. Как ви хрумна и какви бяха задачите на форума?

През далечната 1999 година сътворих Неправителствени организации – неправителствена организация БЪЛГАРСКА КОНФЕДЕРАЦИЯ ЗА ИНОВАЦИИ – нейната основна цел е създаване на кръгове от новатори и съидейници, определяне на нови системи, както и основаване на нови взаимоотношения сред участниците в икономическия цикъл. За реализиране на тази цел организираме международни кафенета и бизнес конгреси за продан на хрумвания и бизнес практики, разкриване на иноватори, както и подкрепяне на организации и структури за внедряване на нововъведенията. От тази година стартирахме нова самодейност, а точно Международен бизнес конгрес под наслов „ Бъдещата форма на съдействие сред иноватори и вложители “ със съдействието на КРИБ /Конфедерация на индустриалците и работодателите в България/, Агенция за вложения в България и Софийския университет, успяхме да представим 20 новаторски продукта в областта на високите технологии и роботизацията пред публика от близо 400 вложители. Това беше първият по рода си подобен конгрес. Планираме през идната година да организираме втори, като се постараем да засилим задграничното наличие.

2. Вие сте майка на три деца, раздавате се в бизнеса и във възпитанието им. Как намирате и поддържате салдото сред тази грижовност?

През всичките тези години постоянно са ми задавали този въпрос, по какъв начин успяваш да съчетаеш преподаване, работа и деца? Отговорът е доста елементарен с добра организация на деня, неизменност в дейностите и добър екип. В най-силните ми години доближих да преподавам 7 дисциплини: в Софийския университет - четири, в Техническия университет - една и в Европейски политехнически университет – две. В същото време менажирах компания от 80 индивида и отглеждах трите си деца. Мотото ми е деяние и единствено деяние. Ставам в 5 сутринта и до 9 вечерта работя без отмора. Изключително бързо мисля и взимам мигновени решения. Това е формулата на триумфа.

3. Имате над 75 души екип, какво е женското качество, което ви оказва помощ да ги обединявате?

Не разделям качествата на мъжки и женски, по скоро бих употребила всемирен качества. Двигателят на моите дейности е да оказвам помощ на колкото се може повече хора. Така наемайки чиновници, моето предпочитание е да им оказа помощ като ги обкръжа с внимание и протекция. Осигурявам им положителни условия на труд и възнаграждение, образувам екипите доста деликатно. Така се получава една симбиоза на работа, която дава извънредно високи резултати. Почти нямаме текучество или в проценти е към 5%. Основното ядро от чиновници е към 20 индивида, които работят с мен сред 10 и 20 години. Те са тези, които държат здрава основата и ми оказват помощ да реализирам салдото на труд и отмора.

4. Ако би трябвало да опишете брачна половинка си с три фрази, кои ще са те?

На първо място, това което ме притегли в него, беше чистотата на душата му, верността и лоялността, на която е кадърен. Второ е доста сантиментален и към момента влюбен в мен след близо 20 години дружно. И трето е доста интелигентен, изобретателен, занимателен, извънреден началник и добър сътрудник, както в бизнеса, по този начин и в живота.

5. А в този момент опишете себе си, само че като персона отвън бизнеса…с пет фрази.

Трудно ми е да приказвам за себе си, само че ще се опитам да бъда колкото се може по-обективна. Когато бях в началното учебно заведение бях извънредно любознателна, учех се в придвижване, нямаше въпрос, на който да не мога да отговоря. Помагах на съучениците си във всяко едно отношение със познания, пари, помощ в борбите и със препоръки. Смятам, че това което съм и сега, се е формирало някъде там. Станах натурален водач, водач следван от всички без изключение от пол, раса и убеждения. Това съгласно мен е най-силната ми страна. Цял живот се боря за правдивост и се стремя да я реализира в границите на моите лимити. Обичам също по този начин да се развличам в свободното си време, да пътувам и да откривам нови хоризонти и провокации. Обичам да бъда с децата си и да потъна в техния свят, да ги уча и да усетя желанията им, мислите им, мотивиращите ги фактори също. Оставям ги да творят пред мен без да им върша забележки и да им влияя по какъвто и да било метод, с цел да бъдат себе си, откакто приключат им споделям аз по какъв начин бих постъпила в дадената обстановка и за какво. Обичам спорта във всичките му форми, играя тенис на корт, танцувам салса и бачата, фитнес, плуване, ски през зимния сезон. Станаха ли пет?

6. Ако за ден сте министър на стопанската система, какво ще измененията на първо време?

Това е много доверчив въпрос бих споделила, тъй като за един ден, един човек не може да промени нищо. Изучавала съм структурата на изпълнителната власт в България и считам, че би трябвало да настъпят съществени промени, както в съществуващата конструкция, по този начин и в информационните канали сред главните детайли на тази конструкция. Но това е част от един огромен труд и тематика за последващи наши срещи.

7. Какво значение отдавате на думата „ незабавно “ в счетоводния бизнес?

Нашата специалност е подчинена на периоди, непрестанно има дати в главите ни, до които би трябвало да сме изпратили било то декларация, доклад или информация. Административните наказания за неподаване в период на желаните от нас документи към този момент са извънредно високи и не можем да си позволим да изпуснем някакъв период. Клиентите нормално желаят всичко „ за през вчерашния ден “, това е известният израз за неотложност, който се употребява в нашите среди. Когато се каже незабавно, то в действителност е по този начин и го одобряваме с цялата си отговорност и съумяваме да се вместим в незабавния период.

8. Какво казвате на децата си за парите?

В моето детство не съм била обременявана с тази мисъл от моите родители, аз също не утежнявам децата си. За мен парите са средство за връзка с сходните на нас, не са самоцел. Аз в никакъв случай не съм работила за пари. Аз работя с една единствена цел да оказвам помощ на хората, в тази ситуация моите клиенти, да дам най-хубавото от себе си, да свърша работата по най-правилния метод, с цел да може клиентът да реализира допустимо най-високи резултати. След което той се отблагодарява със възнаграждение, тъй като по този начин е признато в нашето общество. Децата би трябвало да знаят едно, че когато намерят своето предопределение и стартират да го вършат с цялата си отдаденост и пристрастеност, на която са способни, то те постоянно ще имат опция да получават мечтаните от тях неща.

9. Остава ли ви време за четене, за спектакъл, други интелектуални развлечения?

Моята пристрастеност са театърът и киното, не пропущам хубава режисура и прекрасен филм. В далечната 1989 година се бях подготвила за кандидатстване във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “, преподавател по актьорско майсторство ми беше Васил Андреев, импресариото на нашата мега звезда в българската сцена Емил Димитров. Театралното изкуство ме беше превзело и омагьосало дотам, че пет години участвах в театралното студио на спектакъл „ Сълза и смях “, водено от Бончо Урумов и Ева Волицер в интервала 1984-1988 година. Но два дни преди изпитите имах среща с един артист, който с едно изречение ме отхвърли да аплайвам. Не скърбя, в противен случай считам, че в оня миг се е намесила ориста и ме отклони от нещо, което не е било за мен. Уменията от театралното студио ми оказват помощ доста в живота в този момент, тъй като считам, че животът е една огромна сцена и всеки би трябвало да е добър артист, с цел да е сполучлив.
Обожавам четенето, чета във всяка свободна минута, както икономическа и счетоводна литература, по този начин философска и езотерична, престъпни и любовни романи, британска литература и творби на британски език.

10. Какво е модата за вас? Свикнали сме хора, занимаващи се със счетоводство да са леко консервативни, даже със безстопанствен външен тип. Вие явно опровергавате това….

Винаги съм харесвала красивите неща – облекла, бижута, чанти, обувки и аксесоари. Обожавам тази цялост от детайли наречена жанр на обличане да е в съвършеното си комбиниране върху мен. Направо съм захласната от манията за най-хубавото комбиниране. Когато бях на 12 години започнах да сънувам модели на облекла, разнообразни съчетания с аксесоари. Ставах след сън и чертаех напряко върху платовете и шиех сама. Правех фантастични неща. Тогава по магазините нямаше нищо забавно, а аз трябваше да съм неповторима и по този начин започнах да сътворявам сама стила си и досега не съм му изневерила. По отношение на счетоводителите считам, че актуалните счетоводители са извънредно елегантни и изящни в своето обличане. Моите чиновници са като манекени, както мъжете, по този начин и дамите.

11. Направихте извънредно събитие за своите клиенти, другари и чиновници във връзка 20 годишнината на БРЕЙН СТОРМ КОНСУЛТ…Какви страсти Ви съпътстваха по време на церемония вечерята и подготовката й?

Идеята да отпразнуваме 20 години от основаването на БРЕЙН СТОРМ КОНСУЛТ се роди преди една година. През тази година направихме десетки срещи с уредници, рекламни организации и събирахме разнообразни хрумвания. Но аз като един същински телец послушах най-после себе си. Когато бях на пролетния бал на КРИБ харесах залата „ Джон Атанасов “ и си споделих - това е мястото. По време на срещата с управлението на София Тех Парк разбрах, че с цел да имам залата за вечерта, би трябвало да направя научно събитие денем. Така включих незабавно изобретателното си мислене и сътворих единствения по рода си Първи Международен Бизнес Форум „ Бъдещата форма на съдействие сред иноватори и вложители “, за което благодаря извънредно доста на управлението на София Тех Парк. След това беше по елементарно, със съдействието на Деси Банова и Евгени Минчев всичко си пристигна на мястото. В деня на Бизнес форума и рождения ден бях извънредно спокойна за всичко, тъй като използвах най-хубавите експерти в другите области и знаех, че всичко ще бъде съвършено, както и стана. Всички посетители на потегляне споделиха, че не са участвали на друго такова събитие по този начин изпипано като визия и организация до последния подробност. Ето за какво в този момент съм доста заредена и задоволена от добре свършената работа.

12. Някои сътрудници работят за Вас от първия ден. Какво желаете да им кажете от трибуната на вестника?

За мен времето, което е минало, от една страна беше изпълнено с доста осъществени взаимни планове и действия, положени старания, доста безсънни нощи, паники и мисли, въпреки това тези 20 години бяха изпълнени с доста наслада от постигнатите резултати, доста занимания, доста сбъднати фантазии в персонален и професионален проект. Това обаче не би могло да се случи без съвършените си чиновници, които се отличават с изключение на с високо качество на работа и подготвеност, по този начин и с преданост. Бих желала с изключение на на тях, да благодаря и на фамилията си, за поддръжката, отдадеността и любовта, с която ме обкръжават, с цел да мога да реализирам задачите си.

13. Какво е за вас понятието „ висок стандарт “?

Високият стандарт за мен не се асоциира с материално благоденствие.
Да съм обградена с качествени и интелигентни хора, които не стопират да се учат, които са открити за нови провокации, които показват почитание към близките и имат неотстъпчивост към нечестните постъпки- това е моята формулировка за висок стандарт. Човешките полезности и морал дават посока в развиването ни, вършат живота ни цялостен, върху тях ние съумяваме да градим и другарствата си. Това са качества, които смятам, че самата аз владея и надлежно изисквам в живота си.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР