1 милион лева са отпуснати за саниране на блокове в

...
1 милион лева са отпуснати за саниране на блокове в
Коментари Харесай

Отпускат 1 млн. лв. за саниране на блокове в Русе, общината ще поеме техническите паспорти на сградите

1 милион лв. са отпуснати за саниране на блокове в Русе. Общината е подготвена да заплати техническите паспорти на постройките, които аплайват по програмата за саниране. Целта е хората да бъдат подтиквани да подават документи, защото Русе е измежду градовете с минимум актуализирани жилищни здания.

Повече от 300 са жилищните здания в Русе, чийто притежатели могат да аплайват по програмата за гратис саниранe. До момента обновените жилища са единствено 27 и от общината се надяват, че финансирайки енергийното и техническо проучване, което към този момент е наложително изискване за кандидатстване, ще бъдат санирани най-малко още 25. Русенци, обаче, се тормозят, че в случай че не бъдат утвърдени, ще би трябвало да връщат парите.

Атанас Атанасов споделя, че за следващ път правили общо заседание на входа. И макар че покривът им тече, не стигнали до единодушие.

" Винаги има хора, които са срещу. Всеки не може да извади 500 лв. ли, какъв брой е този паспорт, да го плати… викат: " Не е несъмнено, че да вадим паспорти, защо ни са тези паспорти? Може би няма да стане да се санира ", споделя той.

В блока на Джанина и Дончо Василеви 9 от жилищата са празни, а в половината от останалите живеят пенсионери.

" Как ще обясните на един пенсионер с 400-500 лв. пенсия, че няма да му върнат парите?... Как ще обясните на един в Лондон, че би трябвало да прати пари безусловно за жилището си? Това е задача невъзможна ", споделя Джанина Василева.

За да не се стига до такава степен, да се връщат пари и да има възмутени жители, от общината са заложили четири критерия - притежателите на жилища да подпишат декларация, че ще позволен строителите до дома си, както и независимо да изберат компанията, която ще направи обследването.

" Да е подкрепено от повече от 95% от притежателите на идеални елементи в самия блок, идващото изискване е да се кандидатства с цялостен блок, а не с обособена блок секция или група от блок секции. Тези четири критерия, в случай че те бъдат изпълнени, с доста огромна степен на възможност блокът, с който аплайваме, ще получи финансиране, защото критериите, които сме заложили, те на процедура носят оптималния брой точки ", изяснява Ивайло Кадишев - шеф на Дирекция „ Международни политики, икономически действия и разбори " в Община Русе.

Крайният период за кандидатстване е 31 май. По програмата за Русе се отпускат до 50 милиона лв.. Ако от Министерството на районното развиване одобрят по-малко планове за града, неусвоените средства ще бъдат преразпределени сред други градове.

Даниела Василева/Пламен Андреев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР