1. Макс Планк е основател на един от стълбовете на

...
1. Макс Планк е основател на един от стълбовете на
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Макс Планк – основател на един от стълбовете на съвременната физика

1. Макс Планк е създател на един от стълбовете на актуалната физика. Съществуват две съществени теории, с които физиката изяснява вселената. Теорията за относителността на Айнщайн и квантовата доктрина на Макс Планк. През 1890-те години той се насочва към проучване на термоизлъчванията и основава формула, описваща разпределението на силата, предавана от безусловно черно тяло, която по-късно става известна като „ Закон на Планк “. За да изясни за какво законът му работи, той твърди, че телата излъчват сила на дребни обособени порции, които той назовава кванти.

Самият той е сюрпризиран от откритието си и написа: „ Моите опити да се сложи обикновеното квантово деяние в класическата доктрина не престават към този момент няколко години и ми костват доста старания “. Въпреки това, до гибелта си, Планк се е трансформирал в легенда в научния свят.

2. Планк оказва помощ в популяризирането на термина „ доктрина “ като с тази дума той дефинира работата на Айнщайн по относителността.

3. Макс Планк е почитан физик през целия си живот. Както написа научният създател Барбара Клайн: „ В Германия по това време единствено бароните и князете се радват на по-голямо почитание от професорите “ и Планк не прави изключение. Той печели голям брой награди, преди най-сетне да е почетен с Нобелова премия, когато е на 60-годишна възраст.

4. Планк схваща значимостта на работата на Айнщайн извънредно рано и е един от първите, които поддържат теорията му за относителността. Двамата остават другари и близки сътрудници до края на животите си.

5. Планк е добър пианист и както той самичък споделя, едвам не е изоставил кариерата си на физик, с цел да се занимава с музика. Той постоянно провежда разнообразни събития в дома си, на които кани други надарени физици и учени да свирят на своите принадлежности.

6. Скоро откакто стартира да учи в Университета в Мюнхен през 1874 година, неговият професор по физика Филип декор Джоли предизвестява младия студент да не се насочва към теоретичната физика. Джоли твърди, че учените към този момент са разкрили общо взето всичко, което може да бъде намерено. „ В тази сфера съвсем всичко към този момент е намерено, а това, което е останало, ще служи просто за запълване на някои празнини “. Добре че Планк не се вслушва в съвета на професора си.

7. Заради усилената му поддръжка към еврейски учени като Айнщайн, Планк е считан от нацистите за конспиратор. Гестапо даже проверява работата му, смятайки, че той е част от скрит план, който цели да се повдигнат еврейските учени за сметка на немските.

8. Синът му Ервин Планк е задържан през 1944 година и упрекнат в скрит план срещу Хитлер, при който немският водач е ранен, откакто един куфар се взривява до него. Ервин е наказан на гибел. Опитвайки се да избави живота на обичания си наследник, 87-годишният Макс Планк написа писмо, молейки за състрадание, както на Хитлер, по този начин и на Хайнрих Химлер. Ервин Планк е обесен на 23.01.1945 година.

9. След края на Първата международна война, Планк предизвиква своите сътрудници да пренебрегват неустойчивостта в политиката и да се концентрират върху нещата с по-голяма значителност – техните научни достижения. Мотото му е „ Упорствай и продължавай да работиш “.

10. Няколко негови открития получават неговото име като – Законът на Планк, Константа на Планк, Единици на Планк. Съществува по този начин нареченото Време на Планк – времето, належащо на един фотон да пропътува дължината на Планк, лунен кратер Планк, галактическият уред Планк и други. Няма по какъв начин да не споменем и Институтите Макс Планк, в което се включват към 80 проучвателен института.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР