1. Който се надига на пръсти, няма да се задържи

...
1. Който се надига на пръсти, няма да се задържи
Коментари Харесай

18 цитати за живота, щастието и успеха от Адела Сент Джоунс

1. Който се надига на пръсти, няма да се задържи дълго прав. Който крачи необятно, няма да върви дълго. Който самичък демонстрира себе си, не свети. Който самичък себе си смята за прав, не изпъква. Който самичък атакува, няма триумф. Който самичък себе си хвали, не може да бъде над другите.
2. Онези които владеят истината, не имат популярност. Онези които владеят славата, не имат истината.
3. Мъдрият човек се слива с природата, по тази причина нищо не може да му навреди.
4. Човек, изпълнен с религия, е в положение да влияе на нещата, да трогне небето и земята, боговете и душите на прадедите, да прекоси Вселената. Нито бездна, нито водовъртеж, нито пламък – нищо няма да го спре.
5. Когато всичките ти намерения са ориентирани единствено към едно, нищо не може да те спре.
6. Действай почтено, само че прогонвай далеко самодоволството и ще те обикнат на всички места, където и да отидеш.
7. Искаш ли да бъдеш корав, запазвай твърдостта благодарение на мекост. Искаш ли да бъдеш мощен, запазвай силата благодарение на уязвимост.
8. „ Почти триумфът " наподобява на триумфа, само че той не е даже начало на триумфа. „ Почти несполуката " наподобява на несполуката, само че тя не е даже начало на несполуката. Заблудата се поражда от сходството. Границите на сходството са неразличими, само че оня, който ги вижда, няма да се бои от злощастие извън, няма и да се радва на вътрешното благополучие.
9. Който умее да се любува на живота, не обеднява. Който умее да не се товари с грижи, не забогатява.
10. Колкото и да е всезнаещ човек, в случай че не е предвидлив, ще остане в задънена улица на всички места, където и да отиде.
11. Бъди деликатен в думите и с тях ще се съгласят. Бъди деликатен в постъпките и ще ги последват.
12. Мъдрият се сближава с сходен нему по разум и се отдръпва от сходния нему по образ. Ограниченият се сближава с сходен нему по образ, а се отдръпва от сходния нему по разум.
13. Човекът може да има сърце на звяр, птицата или звярът могат да имат сърце на човек. Обикновеният човек, който търси истината като се придържа единствено към образа, няма да я откри.
14. Ние не знаем по какъв начин да се доближим до тези, които по образ и по глас се отличават от индивида. Знанията на птиците и животните са естествени, сходни на човешките. При съществата, които имат кръв и витална сила, няма огромна разлика в сърцето и знанията.
15. Мъдрият човек опознава не обстоятелствата, а техните аргументи. Ако се учиш да стреляш и си улучил, би трябвало да знаеш за какво си улучил. Тогава си овладял майсторството.
16. Ако не зародят външни компликации, славата ти не би трябвало да излезе отвън границите на твоето семейство.
17. Да живееш свободно, това е всичко. Ушите желаят музика и да им се пречи - това значи да се притъпява слухът. Очите желаят хубост и цветове и да им се пречи - това значи да се притъпява зрението. Носът желае да вдъхва аромати и да му се пречи - това значи да се притъпява обонянието. Устата желае да приказва за същинското и неистинското и да й се пречи - това значи да се притъпява мозъкът. Тялото желае да откри успокоение в прелестното и приятното и да му се пречи - това значи да се лишава от положително самочувствие. Мисълта желае независимост и да й се пречи - значи да не й се разрешава да върви напред. Всички тези спънки са жестоки деспоти. Ако ги премахнеш, ще живееш радостно чак до гибелта.
18. Никога не се придържай към несъмнено държание. Всичко зависи от случая. Никога не прилагай правила непосредствено, без мисъл.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР