1 кг краве сирене достига 31 лева, а за втора

...
1 кг краве сирене достига 31 лева, а за втора
Коментари Харесай

Българите все по-често се лишават от някои хранителни продукти

1 кг краве сирене доближава 31 лв., а за втора седмица яйцата се продават по 0,50 лв. за брой

Цените на питателните артикули у нас не престават да порастват. А натискът върху потребителския джоб се отразява както на уязвимите групи, по този начин и на дейните работещи. Поскъпване се усеща най-много при млечните артикули. 1 кг краве сирене доближава 31 лв.. Продължава да пораства и цената на кашкавала - до близо 29 лв., предава. 

А откакто поевтиня в средата на юли, в този момент олиото се търгува по близо 5 лв. за литър, само че прогнозата е, че незабавно след Нова година ще доближи до 6,50 лв. за литър. Оризът се търгува по 2,66 лв. за кг.

За втора седмица яйцата се продават по 0,50 лв. за брой. 

Лили е измежду пенсионерите с минимална пенсия. Усеща най-сериозно нарастване в цените на зеленчуците и плодовете, млечни артикули към този момент съвсем не купува.

" Всичко е скъпо, тъй като ние българите сме привикнали да се храним със зеленчуци. У нас се произвеждаха всевъзможни зеленчуци и евтини, и качествени. Сега съвсем всичко е импорт, скъпо и не напълно качествено ", разяснява тя.

Също като Лили, за множеството хора решението е едно - да се лишат от някои артикули на трапезата.

" Просто се отвращавам от цените, имам дете на 14 години и не мога да се оправя. Пенсия взимаш, заплата взимаш, нищо не стига ", възмути се Михаела.

" В магазините се усеща особено с цените на месата, кашкавалите, яйцата ", добави различен пенсионер.

До момента ограничения за справяне с инфлацията у нас няма. Единствените механизми, които са подхванати от държавното управление, е понижение в налога добавена стойност на хляба и брашното.

" По принцип най-хубавите ограничения, които държавното управление може да предложи, вместо да се намесва в пазарните механизми посредством някакъв надзор на цените или сходни, е просто да подкрепя на най-нуждаещите се семейства с помощи от остатъка на бюджета ", безапелационен е специалист. 

За разлика от България - южната ни съседка Гърция, която се оказва измежду рекордьорите по инфлация с близо 36%, разисква въвеждането на таван на цените на главните хранителни артикули. Очаква се мярката да влезе в действие до края на октомври и ще бъде дейна, до момента в който трае рецесията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР