1. Д-р Начев, по време на ковид пандемията отбелязахте ръст

...
1. Д-р Начев, по време на ковид пандемията отбелязахте ръст
Коментари Харесай

Д-р Бисер Начев: „За дамите в менопауза, прегледите при онкохирург трябва да са минимум два пъти през годината!”

1. Д-р Начев, по време на коронавирус пандемията отбелязахте растеж на новооткритите случаи на рак на гърдата в напреднал етап. Тогава обяснихте, че пациентите подценяват профилактиката поради страха от болест с коронавирус. Какви са вашите наблюдения все още? Спад или растеж на новорегистрираните пациенти с карцином на млечната жлеза в региона?

Изводите, които успяхме да си извадим по време на коронавирус пандемията са от извънредно значение в нашата работа. Акцентите, които следим са два: Първо, потвърди се, че точно профилактиката е ключът към ранното разкриване на рака на гърдата. Второ, за жалост, тази диагноза продължава да бъде преди всичко измежду онкологичните болести при дамите. Има леко покачване на новорегистрираните пациенти с рак на гърдата в региона. Това включва, несъмнено, трите области, които попадат в нашия онкодиспансер, а точно Русе, Силистра и Разград.

2.В какъв етап са тези случаи?

Новорегистрираните случаи на карцином на млечната жлеза за предходната година в Русе са 119. 41 от тях са диагностицирани в Първи етап. Добре е пациентите да знаят, че точно ранното разкриване на болестта допуска навременни ограничения, които биха облекчили доста от процедурите в последвалото лекуване. А това не е за подценяване както за организма на пациента, по този начин и за екипа, който работи с него. Затова непрекъснато подсещаме на всички, че постоянната профилактика е наложителна.

3. Кои са главните фактори, които отключват туморните процеси?

Жени с хормонален дисбаланс, ендокринни болести, с наследствена обремененост, прекарали предишни интервенции за доброкачествени предракови болести са по-рискова фаза. Напоследък се показва онкогенезата при отключване на болестта. Имат значение и метода на живот, напрежението, хранене физическа интензивност, затлъстяване. Но в последна сметка ранното разкриване на болестта е с обезпечено 100 процетно изцеление. И точно профилактиката цели това.

4.Коя възрастова група е най-засегната?

Наблюденията ни сочат, че дамите сред 60 и 70 години са най-засегната от диагнозата възрастова група. За страдание обаче, не липсват случаи на млади дами, при които се открива карцином на млечната жлеза. Искам да отбележа, че към 70% от тези случаи са диагностицирани точно в Комплексния онкологичен център в Русе. Това демонстрира и водещата роля на нашето поделение и екипа от лекари в този развой. Относно профилактиката на рака на млечната жлеза, при дами в млада възраст, се предлага обзор най-малко веднъж годишно. За дамите в менопауза, прегледите при онкохирург би трябвало да са най-малко два пъти през годината. Има промени от вида на дами с кисти, които постановат по-често следене, както и подобен оперирани във връзка доброкачествени болести.

5. Предвид шока и страха, пациентите с такава диагноза би трябвало да вземат съответно решение в точния момент. Към кого би трябвало да се обърне и какво би трябвало да направи пациентката? Да напомним процедурата?

Необходимата профилактика включва образни проучвания, мамография, ехография и нуклеарно магнитен резонанс. Предвид дългогодишния опит, който имаме, мисля че прегледът при експерт онкохирург би трябвало да е наложителен. Той би внесъл спомагателни насоки и още детайлности, които са от извънредно значение за по-нататъшното развиване на съответния случай.

6.Онкодиспансерът в Русевече разполага с нова техника, следва закупуването на още такава.Какво значи това за русенци – повече открити в точния момент болести и късмет за живот?

Новата инсталация, несъмнено, оказва помощ в това отношение. Трябват експерти в тази област, която сама по себе си знаете, е прекомерно характерна. Аз мисля, че в русенския онкодиспансер има такива. Колегите, с които работя от години са всеотдайни и обичат работата си. Развитието на лекарствената терапия подкрепя доста лекуването на рака на млечната жлеза, било той и в по-напреднал етап. Това ще е бъдещето и ще води до сполучлива битка с това заболяване. Именно тези способи водят до по минимални оперативни действия, изключително в ранен етап на болестта. С риск, че ще се повторя, още веднъж наблягам основната роля на профилактиката за ранно разкриване на рака на млечната жлеза.

7. Макар и доста по-малко мъжете също страдат от това заболяване. Какво е необикновеното при тях? Какво би трябвало да знаят? На какъв интервал би трябвало да е целесъобразната профилактика?

При мъжете е по рядко срещано, само че го има. Факт, който не трябва да се подценява. Процедурата не се разграничава от тази при дамите. При индикация се прави консултация с доктор, назначават се проучвания, които още веднъж да бъдат преразгледани и разисквани със експерти в тази област.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР