1 април 2016 година – кметът Иван Тотев обявява, че

...
1 април 2016 година – кметът Иван Тотев обявява, че
Коментари Харесай

Как Европа пожали Пловдив само с 900 000 лева заради най-абсурдния 1 април в историята

1 април 2016 година – кметът Иван Тотев афишира, че системата на „ Индра системс” в градския превоз действа. Тогава болшинството пловдивчани помислиха, че става дума за първоаприлска смешка. Докато тогавашният градоначалник споделяше, че всичко ще е наред, в рейсовете се виждаше надписи „ Out of service”, а единствената правилна информация по таблата на спирките бе датата и часа.

Няколко дни по-късно Тотев съобщи:

„ Едва при визитата на представителите на испанската компания стана ясно, че за цялостното въвеждане на една такава система са нужни най-малко 6 месеца. Проблемът е, че никой от тях не сподели това. Ние се излагахме пред хората и обяснявахме по какъв начин на 1 април всичко ще започва и се усещаме безусловно като простаци “, разяснява Тотев.

Въпреки признанието на Тотев, към този момент е било късно, защото системата за градския превоз от „ Индра” е била призната от Община Пловдив на 16.12.2015 година с приемо-предавателен протокол, написан от тогавашния зам.-кмет Златин Велев и координатора на плана инж. Алфонсо Дорая. С други думи – испанците взеха парите, и споделиха – ще забележим по кое време и по какъв начин.

Оттам всеки помни историята – системата се сриваше в часа, в който се обясняваше, че тя ще тръгне и по този начин всичко продължи 5 години. Сега Община Пловдив се кани да изхвърли техниката, която така и така е остаряла, а от бюджета на града ще се платят 900 000 лв..

Вместо средствата да бъдат вложени в града, те ще се върнат на Европа, само че истината е, че Община Пловдив би трябвало да е удовлетворена от тази промяна.

На процедура Управляващия орган е пожалил Пловдив, защото е наложил минималната финансова промяна от 5%. Сумата можеше да е стряскаща, защото по време на инспекциите от министерството са открили „ отчасти работеща билетна система” и „ работещи осведомителни табла”.

Договорът с „ Индра Системас “ бе на цена от 19 570 062 лева с Данък добавена стойност. Реално Община Пловдив можеше да бъде с финансова промяна до 20%, което значи – съвсем четири милиона лв., или една нова детска градина.

Цялата поръчка бе обгърната в мъгла от самото й начало. Испанската компания обаче завоюва наддаването, тъй като комисията реши, че оттова дават най-хубавото техническо предложение, макар че бе на четвърто място по ценова оферта. В последна смета Европа заплати за нещо, което към момента стои като монумент на нелепостта по рейсовете и спирките.

Основната виновност за всичко това бе в тогавашния кмет Иван Тотев, заместникът му Златин Велев, както и шефа на ОКТ Борислав Кръстев. Явно спокойни от делата в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд за поръчката, те дадоха независимост на т.нар испанци, а най-после напълно наивно им разписаха приемо-предавателните протоколи. Без изобщо да знаят дали тази система работи, и дали в миналото ще тръгне.

„ Бързането да не изтървем периодите от Европа”, както се вижда може да имат гибелен резултат върху един план. Новата власт застъпи в последните две години от 5-годишния период на резистентност. Опитите й, които също бяха много наивни, да съживят системата удариха на камък, даже и с идването на сякаш висши мениджъри на компанията.

Просто тази система, в никакъв случай не е правена, с цел да проработи, като видно е била, за да се усвоят парите.

Прокуратурата към момента проверява цялата скица със системата на „ Индра”. Все още има досъдебно произвеждане за това, че през интервала 2015 г.- 2016 година от длъжностни лица не са били положени задоволително грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и за предоставената им работа, по отношение на осъществяването на плана - „ Изграждане, внедряване и поддръжка на Система за ръководство на градския превоз (СУГТ). От това са последвали - забележителна щета на имущество и обилни вреди за Община Пловдив. Обвинения против съответни персони обаче няма.

В последна сметка – Община Пловдив може единствено „ да се радва”, че би трябвало да върне 900 000 лв. поради контракта, подписан в мандата на Иван Тотев. Защото действителните вреди са в пъти повече, а проверяващите са били много снизходителни, все пак пловдивчани към момента се „ усещат като глупаци” поради оня 1 април и тези 20 млн. лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР