1.884 млрд. лв. е предвиденият проектобюджет за София за 2021

...
1.884 млрд. лв. е предвиденият проектобюджет за София за 2021
Коментари Харесай

1.8 млрд.лв. бюджет на София - булеварди, нови детски градини и чистота на въздуха

1.884 милиарда лева е плануваният проектобюджет за София за 2021 година - с към 200 млн. лева повече от миналогодишния. Очаква се в средата на февруари той да бъде утвърден от Столичния общински съвет, откакто бъде разискван от специалисти и комисии.

Това разгласи столичният кмет Йорданка Фандъкова на конференция, на която бяха показани по пера и стратегически цели парите за града за тази година.

Едно от най-големите пера е за настоящи действия и за държавно делегирани действия - увеличение на заплати на учители, обществени, служащи и средства за опазване на здравето. За тях са планувани 1.375 млн. лева

509 млн. лева е размерът за финансовата стратегия на София , уточни Фандъкова. 296 млн. лева са безвъзмездните средства, привлечени по европейските стратегии.

В бюджета на София за 2021 година са заложени три стратегически цели.

Транспорт

За създаване на нова транспортна инфраструктура ще бъдат вложени 140 млн. лева, като се усилват средствата за поправки в кварталите.

В плановете за превоз се включват реорганизация на трамваен и релсов път, създаване на нови булеварди, измежду които бул. " Филип Кутев ", бул. " Тодор Каблешков ", уголемение на бул. " Опълченска ", чието създаване ще продължи в идващите няколко години, бул. " Ломско шосе ", Източната дъга и други

Предвиждат се и съществени поправки на разнообразни булеварди - ул. " Кукуш ", тунела на НДК, ул. " Коперник ".

Най-голямата реорганизация, която ще стартира - уголемение на трамвайното трасе на бул. " Цар Борис III ", което се чака да стартира през март. За задачата са заделени над 30 млн. лева, а средствата са по стратегия " Региони в напредък ", планува се и създаване на нов линеен парк на площад " Македония ".

50 млн. лева са планувани за поправки в кварталите и пътна сигурност.

На процедура бюджетът на София възвръща средствата за настоящи поправки, 10 млн. лева отиват към районните кметове, които ще се влагат в ремонт на тротоари и оформяне на квартални улици.

Тази година започва и началото на плана за канализация по стратегия " Околна среда ". 30 млн. лева ще бъдат отделени за създаване на нова ВиК инфраструктура и нови канализации и пречиствателни станции. Ще бъде усъвършенствана ВиК инфраструктурата във Витоша, Връбница, Лозенец, Сердика и Банкя.

10 млн. лева са обезпечени от страната за връзката на водопровода от София с Перник.

Детски градини

Второто огромно перо и стратегическа цел в проектобюджета на София за идната година е разкриване тук-там за всички деца, които не са признати в детски градини.

65.7 млн. лева са планувани за създаване и уголемение на детски градини и ясли - 45 са обектите за нови здания и уголемение, упованията са да се отворят 185 нови групи в 23 региона на София, като няма заложен обект единствено в Нови Искър поради откриването на новата детска градина там.

1.6 млн. лева ще отидат за планиране на нови здания, средствата ще се дават на районните кметове.

Над 6 млн. лева са планувани за създаване на две нови спортни зали и физкултурни салони във Френската гимназия и 100-о учебно заведение в регион " Сердика ", две нови учебни заведения ще бъдат издигнати в регионите Студентски град и Манастирски ливади. Подготвя се и програмата за учебни тоалетни - 1.5 млн. лева Припомняме, че точно концепцията за реконструкцията на учебните тоалетни завоюва състезанието на Столична община, в която гласоподаваха жителите.

Мръсен въздух

Третият приоритет в бюджета на София е възстановяване на качеството на въздуха и чистотата на града, общият размер е към 200 млн. лева За задачата се отпускат вложения в метрото, електротранспорта, ще се построяват станции за въздух, както и нови паркове. Увеличават се средствата за миене, замяна на старите печки с нови уреди - за задачата са планувани 12 млн. лева

В проект сметката за непорочност се усилват площите за миене с 24%, възнамерява се стратегия за унищожаване на калните точки - местата, които са източник на прахуляк и тиня. Бюджетът за това е над 1 млн. лева

Култура, здраве, обучение

Залагат се вложения в градските паркове - 4.6 млн. лева - за Северния и Западния парк.

1 млн. лева се плануват за създаване за първата общинска детска поликлиника , която ще е в регион " Възраждане ", 10.4 млн. лева са планувани за два центъра по обществени услуги.

Предвижда се да бъде приключена Минералната баня в Банкя и топлоцентралата в НДК, където ще е новият център за модерно изкуство, както и реституция на Минералната баня в Овча купел и късноантичния пантеон в " Южен парк ".

Продължава програмата културно завещание - 4.6 млн. лева са планувани за новия бранш " Дигитализация ".

Първата огромна система, която ще бъде приключена - е системата за записване за 1 клас. Предвидено е нарастване на средствата за нарастване на заплатите на водачите в градския превоз с 4 млн. лева

Личната идея на кмета Йорданка Фандъкова в бюджета е разширение на метрото към " Слатина " и за кв. " Левски ".

13.6 млн. лева по-малко са приходите в бюджета на София за предходната година поради рецесията с ковид, макар двете актуализации. 48 млн. лева са загубите единствено в градския превоз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР