1 848 000 лева допълнително ще получи НСИ, за да

...
1 848 000 лева допълнително ще получи НСИ, за да
Коментари Харесай

НСИ подготвя информационните си системите за въвеждане на еврото

1 848 000 лв. в допълнение ще получи Национален статистически институт, с цел да приспособява осведомителните си системи към еврото, реши държавното управление на съвещанието си през днешния ден. Министрите утвърдиха спомагателни разноски по бюджета на Национален статистически институт за 2022 година. Средствата ще се употребяват и за сигурност на информацията.

Въвеждането на еврото ще засегне всички осведомителни системи на Национален статистически институт, които правят действия с валутни единици и обработват финансова информация. За да се обезпечи непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни е належащо системите да бъдат приспособени или надградени, тъй че да одобряват и обработват информация както в лв., по този начин и в евро. Трябва да се сътвори и опция системите да превалутират статическите данни за години обратно, с цел да няма спиране на статистическите редове и деформиране на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и спомагателна рационализация за по-високо равнище на отбрана на осведомителната сигурност.

Ще се приспособяват и интегрират 11 (единадесет) осведомителни системи. С цел да се подсигурява непоклатимост и резистентност, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят 7 (седем) броя нови сървъри и програмен продукт за ръководство на виртуализационната среда в центъра за данни на Национален статистически институт. Ще бъде освежен и центъра за цифровизация, основан на роботизиран скенер.

Решението на държавното управление е обвързвано с осъществяването на Националния проект за въвеждане на еврото в Република България и с условията за сигурност на информацията.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР