1,8 млрд. лв. за проекти за цифрова и транспортна свързаност

...
1,8 млрд. лв. за проекти за цифрова и транспортна свързаност
Коментари Харесай

Желязков: Модерен жп транспорт и високоскоростен интернет с проекти за 1,8 милиарда лева

1,8 милиарда лева за планове за цифрова и транспортна съгласуваност показа министърът на превоза на онлайн полемика за третия дирек от Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България. Тя бе проведена от вицепремиера Томислав Дончев.
Желязков очерта задачите и дилемите пред секторите „ Транспорт “ и „ Информационни технологии “. „ Заложили сме синергия сред плановете в цифрова и транспортна съгласуваност, която ще способства доста ясно и изрично за промените в бранша. Това е един от главните въпроси – освен реализацията на планове, а и тяхната методичност “, съобщи той. Дейностите по цифровата съгласуваност в пет посоки. Първата е обезпечаване на високоскоростна мобилна съгласуваност по основни транспортни коридори от Трансовропейската мрежа – автомагистралите Тракия, Хемус, Струма, както и връзките с Румъния и Турция. Останалите области са възстановяване на интернет покритието в едва обитаеми и селски региони, развиване на държавната опорна мрежа, потребление на зелени технологии и стимулиране на потреблението. Общият плануван запас за цифрова съгласуваност е 805 млн. лева, с интервал за осъществяване до 2025 година, посочи министърът.
 Според Росен Желязков няма безпорядък в ограниченията, а различия за тях в здравната колегия Според Росен Желязков няма безпорядък в ограниченията, а различия за тях в здравната колегия
Според транспортният министър Росен Желязков безпорядък в ограниченията за преодоляване на пандемията от страна на държавното управление няма, решенията не...
Основната цел при транспортната съгласуваност е понижаване на въглеродния отпечатък посредством вложения в рационализация и цифровизация на жп бранша. „ Предвиждаме рационализация на системите за сигурност и енергийна успеваемост по няколко жп посоки, включително София-Мездра, Мездра-Горна Оряховица, Каспичан-Синдел, Карнобат-Синдел “, сподели Желязков. Планираният запас е 267 млн. лв.. Друг основен план е построяването на интермодален терминал в Горна Оряховица и преустрояване и рехабилитация на 8 гарови комплекса (Мездра, Червен Бряг, Илиянци, Враца, Левски, Горна Оряховица, Варна и Филипово) за 188 млн. лв.. Горна Оряховица е най-големият възел в Северна България, който концентрира трафика по направленията изток-запад и север-юг. Той уточни още, че в границите на други оперативни стратегии се преглежда и построяването на терминал в региона на София, която също концентрира разнообразни типове превоз.
Желязков показа и план за рационализация на тягови подстанции и създаване на система за телеуправление и телесигнализация за 273 млн. лв.. „ Изпълнението на тези действия, ще повлияе директно върху сигурността и качеството на железопътните услуги в Северна България “, изясни Желязков. Целенасочените вложения в Северна България и обвързването им с осъществените към този момент планове ще оказват помощ за превъзмогването на несъответствието в транспортните мрежи. „ В рамките на проекта сме заложили закупуването на 20 нови влака, които да обслужват тези посоки “, изясни министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР