1 748 декара нови гори ще бъдат създадени през 2022

...
1 748 декара нови гори ще бъдат създадени през 2022
Коментари Харесай

Засаждат над 1 млн. фиданки в Североизтока

1 748 декара нови гори ще бъдат основани през 2022 година на територията на Североизточно държавно дружество. За залесяването ще бъдат употребявани над 1 милион фиданки от разнообразни горскодървесни типове. Към момента са залесени 972 дка, като следва тяхното развъждане. Останалите площи ще бъдат залесени през есента, заяви инж. Христина Манолова-експерт в предприятието.

Площите за залесяване, които горските стопанства в обсега на СИДП възнамеряват средногодишно не са доста, защото съвсем всички свободни площи са залесени в близкото минало, а тези които се освобождават по една или друга причина се залесяват навреме. Трябва да се знае, че залесяването е един доста комплициран, дълъг и скъпо струващ развой, който изисква доста време, труд и средства. Най-напред би трябвало да се подбере вярно дървесния тип, с който да се залеси, съобразено с изискванията на средата, с цел да се подсигурява, устойчивото развиване на младата гора. Необходимо е да се извърши и добра подготовка на почвата, като активността не завършва със самото засаждане на фиданките. Следва тяхното развъждане, посредством окопаване, плевене, разрохкване на почвата, което продължава през идващите няколко години. След това са нужни още доста грижи и старания, до момента в който дръвчетата станат зряла гора, безапелационна е Манолова.

Предприятието е обезпечило финансово осъществяването на по-голяма част от дейностите по залесяване със средства от три европейски плана. Благодарение на плана „ Земите и горите на орела “, през тази година ще бъдат основани нови пояси на повърхност от 275 декара, като най-вече са на територията на ДЛС-Балчик – 191 декара, 52 декара са в ДГС-Генерал Тошево и 32 декара са в ДГС-Добрич. С плануваните средства ще бъдат възобновени и част от изсъхналите ясенови пояси в Добруджа.

По плана „ Горите на Североизтока “ ще бъдат залесени общо 289 дка, надлежно на територията на ДЛС-Балчик – 87 декара, 102 декара са в ДГС-Варна и 100 декара са в ДГС- Генерал Тошево. По Оперативна стратегия „ Развитие на селските региони “ е планувано за тази година да се залесят общо 765 дка, като в ДЛС-Балчик – 131 декара, 71 декара са в ДГС- Генерал Тошево, ДГС-Варна – 130 декара, ДГС-Шумен – 147 декара, ДГС-Нови пазар – 44 декара и най-вече планувани площи за залесяване по тази стратегия са в ДГС Омуртаг-242 дка. 272 дка, ще бъдат залесени със средства от компенсационно залесяване и 147 дка със средства на предприятието.

Нови гори не се основават единствено посредством залесяване. Горите се възобновяват естествено. Както хората се раждат, порастват и умират, по този начин е и с горите. А от естествената гора, няма по здрава и устойчива на климатичните промени, както и против набези от заболявания и вредители. За това и огромна част от напъните на лесовъдите от горските стопанства в обсега на предприятието са ориентирани към подкрепяне появяването и развиването на естествени фиданки, което изисква по малко средства и старания, а позитивните резултатите са обезпечено в пъти по-сигурни, изясни инж. Манолова.

За 2022 година в обсега на активност на СИДП е планувано осъществяването на действия по подкрепяне на естественото обновяване и развъждане на млади насаждения върху повърхност от близо 40 000 дка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР