1.6 млрд. лв. са заложени на карта. Ще ги получим

...
1.6 млрд. лв. са заложени на карта. Ще ги получим
Коментари Харесай

Илияна Цанова: Октомври е крайният срок, за да получим авансови плащания по Плана за възстановяване

1.6 милиарда лева са заложени на карта. Ще ги получим ли до края на тази година? Кога е последният късмет да внесем Плана за възобновяване и развиване и до каква степен Европейската комисия желае да договаря с краткотрайно държавно управление? В "Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия тематиката разяснява Илияна Цанова, зам.-генерален шеф на дирекция "Бюджет " в Европейската комисия.

"25 страни членки досега са дали своя проект в Европейска комисия, България и Холандия са двете страни, които към момента не са дали своите проекти ", сподели тя.

Направени са 52 милиарда евро предплатени заплащания на страните, които имат утвърдени проекти, измежду тях Италия, Австрия, Испания. Били са утвърдени и проектите на Румъния и Малта. Предстои разглеждането на още 5 страни.

"Сроковете са ясно написани, Европейска комисия право до 2 месеца да прегледа проектите за възобновяване и да ги утвърди или да ги върне с някои мнения. След утвърждението на Европейска комисия Съветът на Европейски Съюз би трябвало да даде своето позитивно мнение и по-късно Европейска комисия има право в период до 2 месеца да направи предплатеното заплащане от 11% ", изясни Илияна Цанова.

Очаква се при внасяне на проекта да са ясни мненията от двете страни, защото Европейска комисия работи в тясно съдействие с българското държавно управление.

Месец октомври е крайният период, с цел да получим предплатено заплащане преди края на годината, тези средства са целеви, означи Цанова и предизвести, че предплатеното заплащане няма да запълни някакви дупки в бюджета.

"Те са целеви средства за финансиране на вложения, които са утвърдени по Плана за възобновяване ", акцентира тя.

Цанова предложи България да стартира да прави процедурите по възлагане на публични поръчки, защото периодите са доста къси - това е краткотраен инструмент, който би трябвало да работи като антикризисна мярка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР