1,6 млн. лева отпусна правителството за ремонт на камбанарията на

...
1,6 млн. лева отпусна правителството за ремонт на камбанарията на
Коментари Харесай

1,6 млн. лева за ремонт на камбанарията на Шипченския манастир |

1,6 млн. лв. отпусна държавното управление за ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир " Рождество Христово " – Шипка. 

Тези средства са отпуснати като спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за незабавни спешни и реставрационни строителни действия по камбанарията на храм-паметника.

Премиерът Бойко Борисов сподели във видеообръщение в страницата си във Facebook, че манастирът " Рождество Христово " е един от знаците на българското Освобождение, а скоро ще се празнува паметна 120-годишнина от освещаването на храма. 

" Само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона, по тази причина когато бие, се чува от Шипка до Казанлък ", добави Борисов.

Той изясни, че старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев са го уведомили, че за укрепването на храма към този момент има направен проект. 

Камбанарията на храма на Шипка е единствено с няколко сантиметра по-ниска от тази на катедралния храм " Александър Невски " в София и десетилетия не е ремонтирана.

В началото на годината старозагорският митрополит Киприан сигнализира, че 53-метровата кула на манастира се разрушава. Повече от година най-голямата камбана на обителта остава неизползвана, тъй като вибрациите предизвикват опустошения и рухване на парчета.

Тогава беше оповестена и дарителска сметка за събиране на 1 млн. лв. за осъществяването на ремонта. 

Храм-паметника " Рождество Христово " е настоящ православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен в северозападните околности на града, манастирският комплекс включва черква, отшелнически корпус, поклонническа постройка, подслон и духовна семинария. Църквата е оповестена за монумент на културата от национално значение и е включена в листата на Стоте национални туристически обекта. В подземията на храма има костница, в която се съхраняват костите на близо 9000 съветски и български воини, починали в България през Освободителната война.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР