1.5 млн. лева, дарени от хора, фирми и организации, тръгват

...
1.5 млн. лева, дарени от хора, фирми и организации, тръгват
Коментари Харесай

1.5 млн. лева от дарения тръгват към най-пострадалите от нав...

1.5 млн. лв., дарени от хора, компании и организации, потеглят към най-пострадалите фамилии в наводнените карловски села. Тази сума ще бъде разпределена сред фамилии в селата Богдан, Каравелово, Слатина и Войнягово. Парите ще дойдат до хората откакто те показват банковите си сметки пред администрацията на община Карлово и отговорят на разпоредбите, които следва да бъдат основани. Това реши Карловският Общински съвет на свое изключително съвещание нощес. Решението ще влезе в действие след утвърждението му от шефа на област Пловдив.

На съвещанието ръководителят на Общинския съвет Доньо Тодоров рапортува, че Общественият съвет за ръководство на даренията е изготвил критерии и е определил пет категории нуждаещи се от финансово подкрепяне. Паричните дарения възлизат на 1 498 941 лв.. От тях 1 210 941 лева са постъпили на дарителската сметка на община Карлово, а  288 000 лева са от DMS акцията.

Най-засегнатите 9 притежатели на изцяло разрушени и подлежащи на разрушение жилища без опция за подсилване в Каравелово, Богдан и Слатина ще получат по 16 654 лв.. 

На 15 семейства с негодни за обитаване жилища, само че подлежащи на ремонт, ще бъдат преведени по 7994 лв..

На 188 фамилии, които са тежко потърпевши с наводнен етаж и с унищожена мебелировка, се отпускат по 5660 лева На други 50 фамилии с наводнен етаж с леки вреди ще бъдат предоставени по 3297 лв..

Разпределението на финансовата помощ е по предложение на Обществения съвет за ръководство на даренията, напомни Доньо Тодоров. Той уточни, че по решение на Обществения съвет, на фамилиите с нарушени дворни площи, икономически постройки и разрушени огради, ще бъдат разпределени останалите 223 000 лв. от DMS акцията. Те обаче към момента обаче не са предоставени на община Карлово.

До 18 ноември ще бъдат разпределени на нуждаещите се дарените строителни материали и другите материални дарения. 

В хода на съвещанието стана ясно, че община Карлово е наела компания, която да извърши геодезическо снимане на разрушените улици и дворове в наводнените села. Досегашното закъснение се дължи на обстоятелството, че кадастралните проекти са на хартия и в хода на работата се прави тяхното дигитализиране. Дейността по трасиране на улиците и уточняване границите на парцелите е за сметка на общината, съобщи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов.

Той благодари за мощната дарителска акция, в която се включиха жители, компании и организации от цялата страна и прикани тя да продължи, защото потребностите на хората с  разрушени и развалени домове са големи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР