1,433 млрд. лева е размерът на бюджета на Столична община

...
1,433 млрд. лева е размерът на бюджета на Столична община
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: Ще построим 8 нови детски градини, метрото и улиците остават приоритет през 2018 г.

 Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Пламен Стоименов  Зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Снимка: Пламен Стоименов  Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов. Снимка: Пламен Стоименов  Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов. Снимка: Пламен Стоименов  Кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът Дончо Барбалов. Снимка: Пламен Стоименов
1,433 милиарда лв. е размерът на бюджета на Столична община за 2018 година Това разгласи на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, която показа проектобюджета на Общината за 2018 година

„ Планираме следващата година да съберем към 600 млн. лв. доходи. Тенденцията е непрекъснат растеж на личните доходи, като от 2012 година до 2016 година сме обезпечили със 151 млн. лв. повече, без да се променял размерът на локалните налози и такси ”, уточни Фандъкова. По думите ѝ се регистрира и развиване на стопанската система и бизнеса в града.

„Размерът на бюджета на Общината се дължи на доста средства, които са планувани за действия, заплати на учители, лекари и обществени служащи. Имаме и нараствания на средствата от страната тъкмо за тези направления“, уточни Фандъкова. Тя добави, че личните приходите на Общината са 654 млн. лв., от които приходите от главния налог – върху недвижими парцели е 103 млн. лв.. С тази сума се обезпечават дейностите на Общината.

Инвестиционната стратегия на общината за 2018 година включва съвсем половин милиард лв. – 492 988 000 лв.. „ Наш главен приоритет са вложения в поддръжка, създаване, ремонт на улици и булеварди във всички квартали на общината ”, уточни кметът. Фандъкова добави, че всички районни кметове имат уговорката да посочат тези пътни сектори, по които най-бързо би трябвало да стартират ремонтни действия.

Най-големият обект за следващата година ще бъде строителството на метрото. 2018 година е основна по привършване на третата линия на метрото. „ Планираме да влагаме над 327 млн. лв. в строителството на метрото, от тях над 16,5 млн. лв. са от Общината, с цел да подсигуряваме напредъка по плана ”, уточни кметът.

Над 103 млн. лв. ще бъдат вложени в поправки на улици и булеварди, мостови уреди, трамвайни линии.

Продължават вложенията в просветителната инфраструктура. Над 32,2 млн. лева планираме да влагаме в строителство, ремонт и енергийна резултат на общинските учебни заведения, уточни кметът на Столична община.

„ 13,2 млн. лева залагаме за създаване на детски градини. Три ще бъдат приключени и ще стартира построяването на други 8 ”, уточни Фандъкова. По думите й Общината продължава дейностите по разширение и на учебни заведения, като в тази посока се приготвя цялостна стратегия.

Над 11 млн. лева са заложени в бюджета на Общината за 2018 година за възобновяване на паркове и градини, сподели още Фандъкова. По думите й за реорганизация на Западен парк, който е най-мащабният план, са планувани над 8,5 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” и над 2 млн. лева общински средства.

Продължават вложенията и в Столичния зоопарк, като са заложени 1,5 млн. лева за реконструкции и разширение на клетките на приматите.

На следващата година няма да се трансформира таксата боклук, увери кметът на София. Предвиждат се вложения в размер на над 12,5 млн. лева за рекултивации на депа за боклуци.

1 млн. лева планува бюджетът на Общината за 2018 година за фондация Европейска столица на спорта.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР