1 350 922 999 лева е общата стойност на проектите,

...
1 350 922 999 лева е общата стойност на проектите,
Коментари Харесай

Нaд 1, 350 млрд лева от ЕС инвестирани в Пиринско

1 350 922 999 лв. е общата стойност на плановете, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, са привлечени на територията на Благоевградска област в интервала от 2014 година до края на 2021 година. Информация за евросредствата, контрактувани и вложени в Пиринско, показа по време на конференция през днешния ден екипът на Областен информативен център – Благоевград. 94% от общо контрактуваните средства е размерът на предоставената безплатна финансова помощ в района.

Повече от половината от средствата, контрактувани за вложения по европейски планове, са за построяването на лотове 3. 1, 3. 3 и тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “. 742, 5 млн. лв. са плануваните за инвестиция в плана средства, като всички действия по построяването на трите сектора би трябвало да бъдат приключени до края на септември 2023 година, разяснява шефът на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов.

Дори и без колосалната сума, предопределена за автомагистралата обаче, европейските средства, предоставени по останалите Оперативни стратегии, възлизат на внушителните над 608 млн. лева Средствата са контрактувани и вложени по планове за възстановяване на социална инфраструктура и средата на живот, околната среда, модернизацията на дребния и междинния бизнес, в това число на земеделските производители, възстановяване достъпа до претовареност и качество на работните места, просветителната и обществена интеграция и други. За съпоставяне, година по-рано контрактуваните в Пиринско средства са били 573 млн. лв..

Извън плана за Автомагистрала „ Струма “, с максимален дял от контрактуваните средства в Благоевградска област е Програмата за развиване на селските региони. Освен планове на аграрни стопани и производители, Програмата финансира плановите хрумвания на предприятия и разнообразни юридически лица, както и на общини за създаване и възобновяване на инфраструктура.

22% от цената на плановете за развиване на района пък са предоставени от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Над 118 млн. лв. са вложени в градовете Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Разлог в благоустрояване на градска среда, въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, възобновяване и създаване на просветителна и обществена инфраструктура, реорганизация и създаване на улична мрежа.

Макар и с по-малко на брой планове, Оперативна програма „ Околна среда “ също заема не дребен дял от привлеченото европейско финансиране в Пиринско. Основно в планове за ръководство на отпадъците, повишение качеството на питейните води и филтриране на отпадъчни води са вложени над 85 млн. лева

Почти 65 млн. лв. е предоставила за Благоевградска област програмата за бизнеса – Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “. По тази стратегия са били подадени и най-вече планови оферти от бенефициенти в региона.

Над 55, 5 млн. лв. пък са контрактувани по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “.

С минимален дял по привлечени средства в Благоевградска област са стратегиите „ Наука и обучение за образован напредък “, „ Добро ръководство “ и Програмата за морско дело и риболовство.

Погледнато по общини, най-активни са били бенефициентите в огромните общини на региона, където са привлечени и по-голямата част от европейските вложения. За сметка на това обаче, по-малките общини пък са първенци сега по % изплатени безплатни средства от стратегиите. 92% от контрактуваните на територията на община Банско средства към този момент са изплатени, 87% от контрактуваните в Белица и 85% - в община Симитли.

За цялата Благоевградска област изплатените средства по Оперативните стратегии към края на 2021 година възлизат на 77% от контрактуваната безплатна финансова помощ, което е с 6% повече от края на 2020 година

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР