1/3 от аптеките може да спрат да работят заради неизпълнение

...
1/3 от аптеките може да спрат да работят заради неизпълнение
Коментари Харесай

Заради европейска директива: Ще затворят ли над 1000 аптеки у нас? ВИДЕО

1/3 от аптеките може да спрат да работят поради несъблюдение на европейска инструкция. В началото на месец август изтече крайният период, в който фармацевтите трябваше да свържат към компютрите си специфични четци за кодовете на медикаментите. Все още обаче част от аптеките няма компютри, оповестява Нова телевизия.

Първоначалната инвестиция за устройството е към 2000 лева След това обаче, фармацевтите би трябвало да заплащат всеки месец за поддръжка.

Още стотици фармацевти са безапелационни, че вложенията в четци и програмен продукт са непостижими, изключително за аптеките в дребни обитаеми места. На аптеката в село Обнова, Плевенско, разчитат 3 села и отсам медикаменти купуват над 5000 души.

„ Има контролни органи, които би трябвало да наблюдават дали влизат подправени медикаменти и по какви способи влизат в България. Такива медикаменти има, само че не са при нас”, съобщи Анушка Матеева – магистър фармацевт в аптека в село Обнова.

Фармацевтите към този момент стачкуваха, а страната им отпусна гратисен интервал. Той обаче изтече преди дни и от 17 август затварят както аптеки в дребните обитаеми места, по този начин и в сърцето на София.

А след неспазените периоди, следват санкции за аптеките извършители. Ако нямат скенер и обвързван със системата компютър, глобите ще бъдат от 1000 до 3000 лв..

„ Над 90 аптеки затвориха от месец май до момента. Ние зареждаме аптеките в цялата страна по два пъти дневно и виждаме какво е тяхното действително положение и дали имат подготвеност за това електронно свързване, както механически, по този начин и финансово”, изясни в ефира на „ Събуди се” Аделина Любенова от Български фармацевтичен съюз.

„ От сканираните до момента медикаменти няма регистрирани с изминал период на валидност. Това беше и нашето очакване. Откриха 4 опаковки със сгрешен код. Навсякъде в Европа работи тази инструкция, само че не пълноценно. В множеството страни са включени по-малък брой аптеки, в сравнение с у нас”, съобщи Николай Костов от Асоциация на притежателите на аптеки.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР