1,23 млрд. лева - толкова ще платят извън пазарната цена

...
1,23 млрд. лева - толкова ще платят извън пазарната цена
Коментари Харесай

Над 1 млрд. лева ще донесе на производителите допълнителна такса за тока

1,23 милиарда лв. - толкоз ще платят отвън пазарната цена на тока българските семейства и бизнесът за една година за електричество от топлофикациите, американските централи и ВЕИ. Това излиза наяве от отчет на специалистите на КЕВР за цените на тока, касаещ таксата " отговорности към обществото " и представен от в. " 24 часа ".

Най-много пари над прогнозната пазарна цена на тока ще отидат при възобновимите енергийни източници - 796,69 млн. лв.. 341,14 млн. лв.. ще се доплащат на Топлоелектрическа централа " Ей и Ес Марица изток- 1 ", а 207,17 млн. лв. - на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". Топлофикациите, които имат високоефективно комбинирано произвеждане на ток и топлинна сила, ще получат 282,14 млн. лв.. За един мегаватчас ток такса " отговорности към обществото " е 36,75 лв..

Заради увеличение на цената на газа от 1 октомври доста от тези разноски би трябвало да се усилят с 13,89%. За столичната топлофикация да вземем за пример процентът е 10,1 на 100, а за Пловдив - 28,6%. Въпреки това КЕВР не усилва таксата " отговорности към обществото”, тъй като тези разноски щели да се компенсират от поскъпналите излъчвания, написа в отчета.

Припомняме, че такса " отговорности към обществото " се появи преди 5 години. Тогава тя беше 15,20 лева за мегаватчас и заместваше трите досегашни такси - за " зелена " и " кафява " сила, и " невъзстановяеми разноски ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР