1,2-литровият трицилиндров бензинов двигател е с мощност 128 к.с. и

...
1,2-литровият трицилиндров бензинов двигател е с мощност 128 к.с. и
Коментари Харесай

Peugeot 308. Толкова комплексен играч, че печели наградата за „Най-добра женска кола за 2022-ра“

1,2-литровият трицилиндров бензинов мотор е с мощ 128 к.с. и ще задоволи множеството водачи, само че има и четирицилиндров 1,5-литров дизелов мотор със същата мощ, който може да е по-подходящ за водачите, които постоянно пътуват на дълги дистанции.

И двете хибридни версии употребяват същия 1,6-литров бензинов мотор – общоприетият хибрид предлага 178 к.с. Ако обаче е оборудван с усъвършенствания електромотор, тази стойност нараства до 222 к.с. Тези plug-in модели могат да изминат до към 60 км единствено на електричество, а по-ниските им излъчвания ги вършат по-евтино данъчно предложение за водачите на служебни коли.

Говорейки за електрическа сила, на път е напълно електрическо Peugeot e-308, което би трябвало да измине 400 км с едно зареждане.

Хибридите могат да се зареждат вкъщи през нощта със общоприета скорост от 3,8 kW, а за разлика от някои plug-in хибриди, 308 се предлага с алтернатива за по-бързо зареждане.

Оборудван със зарядно устройство с мощ 7,4kW (за към £300 във Великобритания), можете да употребявате домакински wallbox или публично зарядно устройство, с цел да заредите батерията за към два часа. 

Новият 308 е прелестен за шофиране, като реализира добър баланс сред управляемост и комфорт. Ford Focus постоянно се счита за пример в класа във връзка с управляемостта, а Skoda Octavia – във връзка с комфорта. 308 се намира някъде по средата сред двете.

И въпреки всичко един от най-хубавите аспекти на 308 е интериорът. Той се усеща като добре направен, а материалите са с високо качество, сходно на тези в по-скъпи коли като Audi A3. Има някои области, които наподобяват малко скучновати, само че дизайнът му в множеството случаи е отличен.

Има и 10-инчов екран с втори сензитивен на досег панел под него. Той наподобява доста съвременно и е по-лесен за потребление от екраните в други Peugeot (например в SUV 3008). Той също по този начин реагира доста бързо, което е огромно преимущество спрямо предходния модел.

Новият 308 се предлага в следните нива на съоръжение: Active Pack, Allure, Allure Pack и GT. Всички те са добре оборудвани. Получавате сензори за паркиране на заден ход, автоматизиран двузонов климатроник, фарове Eco LED с LED дневни светлини, задни LED светлини, функционалност Mirror Screen за повтаряне на приложенията за смарт телефон върху сензорния екран на автомобила, съчетаем с Apple Car Play и Android Auto от 52 446 лева

С увеличение на гамата се прибавят първокласни екстри като безжично зареждане на телефона, сателитна навигация, безключов достъп, по-големи джанти и 360-градусова камера за паркиране.

Дизеловите модели са най-подходящи за тези, които вършат доста пътувания на дълги дистанции, а плъг-ин хибридите са чудесни за тези, които пътуват на къси дистанции, които могат да бъдат осъществени единствено на електрическа сила. Те са добър избор и за водачите на служебни коли заради ниските стойности на излъчванията на CO2.

Най-добрият повсеместен избор е 1,2-литровият бензинов PureTech, който е трицилиндров мотор с турбокомпресор. Той отделя сред 123 и 147 г/км CO2 и реализира почти 5,2 л/ на 100 км при обикновено шофиране, макар че е допустимо да падне и до 4,5 л/100 км разход.

Ако пътувате постоянно на дълги дистанции, 1,5-литровият дизелов мотор BlueHDi е добър вид. Той е по-скъп от бензиновия мотор, само че обезпечава по-добра спестовност на гориво по автомагистрала. Този мотор отделя 123-147 г/км и реализира към 4 л/100 км разход пробег при теста WLTP.

Съществуват два хибридни модела, само че и двата употребяват същия 1,6-литров бензинов мотор и електромотор. Тези версии отделят единствено 22-28 г/км CO2 според от равнището на съоръжение, тъй че са евтини за данъчно облагане за водачите на служебни коли.

Peugeot 308 не е най-забавният за шофиране автомобил от този вид, нито пък най-комфортният, само че попада в златната среда. Той не е толкоз занимателен в завои като Ford Focus, нито пък е толкоз равномерен по неравности като Skoda Octavia, само че е задоволително комфортен и прелестен за съвсем всекиго.

Дори автомобил от най-високата спецификация с огромни 18-инчови колела не е некомфортен. Просто се усеща по-подробно положението на асфалта под вас. По-евтините модели се оферират с по-малки колела и по-висок балон на гумите, тъй че би трябвало да са малко по-комфортни.

При проби по пътищата на Обединеното кралство автомобилът е по-завладяващ от последния DS 4, с впечатляваща непоклатимост и надзор на каросерията. Благодарение на компактния волан автомобилът се усеща чевръст, като за множеството завои е належащо единствено придвижване в китката. Няма доста противоположна връзка от кормилото, какъвто е казусът с доста модерни коли.

308 се движи гладко по автомагистрала, а в интериора е безшумно, тъй че е добър избор за дълги пътувания. Ако планирате единствено къси пътувания, хибридната версия е най-хубавата, защото придвижването единствено с електричество при ниска скорост е доста умерено, а в трафик автомобилът е извънредно спокоен.

Интериор

Новото Peugeot 308 е доста атрактивен автомобил; новият външен тип се отличава с LED фарове с изразителна форма, както и с елегантна каросерия и огромна радиаторна решетка. Отстрани на някои версии има даже емблеми, които припомнят на емблеми на Ferrari при по-свободна интерпретация и полет на въображението.

Интериорът продължава стилната тематика на екстериора и като цяло е един от най-хубавите аспекти на автомобила. Той е добре планиран и наподобява доста елегантно и съвременно, също така материалите са страхотни и има доста технологии. Смятаме, че той не е надалеч от нещо като Audi A3, което е по-скъпо, и умерено може да се мери с Volkswagen Golf и Skoda Octavia.

Табло

Арматурното табло наподобява по-добре от това на предишнaта 308-ца, като в същото време е доста по-лесно за потребление. Новият 10-инчов екран се зарежда по-бързо от по-малкия екран на предходния автомобил, а също така е по-лесен за навигация с помощта на новия сензорен панел изпод, който води бързо до главните функционалности.

Жалко е, че бутоните за ръководство на климатика са чувствителни на досег, което ги прави малко досадни по време на шофиране, само че все пак те се употребяват относително елементарно, което им дава преимущество пред сензитивните на досег плъзгачи на Volkswagen Golf. 

Всички модели се оферират с нещо, наречено i-Cockpit, което е името на Peugeot за цифровия екран зад кормилото. Екранът демонстрира доста потребни данни, както и скоростта на придвижване, само че се намира над дребен волан, с който би трябвало да се свикне.

Някои водачи считат, че не могат да виждат циферблата в естествената си позиция за шофиране, тъй че би трябвало да седят малко неловко. Струва си да ревизирате дали това не се отнася за вас. Ревюиращите откриват, че и бутонът за ръководство на круизконтрола е закрит от кормилото.

Новата версия на i-Cockpit включва графики в 3D жанр в най-високите равнища на съоръжение, които наподобяват интелигентно при първия взор към тях, само че от време на време не наподобяват съвършено при по-внимателно разглеждане. Например можете да видите двете стрелки, които основават 3D резултата, да се движат настрана.

Оборудване

Равнищата на съоръжение в гамата 308 се назовават Active Pack Allure, Allure Pack и GT. Всички версии са оборудвани с помощник за поддържане на лентата на придвижване, предизвестие за вниманието на лидера, 10-инчов сензорен екран и екрани i-Cockpit, опция за свързване със смарт телефон, LED светлини и самостоятелно спешно прекъсване (AEB).

Allure получава автоматизирано превключване сред дълги и къси светлини, Peugeot i-Cockpit® с дигитален екран на равнището на очите електроуправляеми предни и задни стъкла електрически управляеми и отопляеми огледала за назад виждане.

Моделите GT имат функционалност Smart Multidrive за персонализация на цветната тематика на амбиентното осветяване в купето (табло и врати), безконтактен достъп и запалване, автоматизирани фарове с Peugeot Full LED Technology Matrix Beam като общоприетоо съоръжение.

Практичност

Новото Peugeot 308 е по-голямо от предходния модел, само че не дава отговор на стандартите на най-хубавите модели в този клас, което е тъпо. 308 надалеч не е стеснен, само че при фамилен хеч се чака малко повече пространство вътре, а багажникът също е намалял – макар че към момента е с положителни размери.

Нека не забравяме, че съществува и комби версия SW. Този модел има повече място в багажника и се усеща по-просторен от вътрешната страна, макар че има свои противници (Ford Focus Estate и Volkswagen Golf Estate), които го превъзхождат и във връзка с практичността.

Пространство в интериора и място за предпазване

На задните седалки има задоволително място за множеството хора, само че 308 не е толкоз необятен, колкото Ford Focus. Във Ford-а има повече място за краката и главите, а облегалката на задната седалка на 308 е много изправена. Skoda Octavia е моделът, който би трябвало да изберете, в случай че желаете да имате място на задните седалки, защото тя превъзхожда 308 в това отношение с помощта на доста по-голямото пространство вътре.

Багажник

Предимство на посредственото пространство откъм гърба наподобява е размерът на багажника, защото при повдигнати седалки в багажника има до 412 литра пространство, което е по-малко от предходния 308, само че въпреки всичко е малко повече от 380-те литра, с които разполагат Volkswagen Golf и Citroen C4. Ако сгънете седалките, ще разполагате с общо 1323 литра, което е по-малко от 1555 литра, налични в Skoda Octavia.

При plug-in хибридните модели тези стойности са по-малки, защото батериите заемат място. Това значи, че при вдигнати седалки има единствено 361 литра, а при сгънати – 1271 литра в моделите PHEV. Това въпреки всичко е конкурентно, като почти подхожда на Toyota Corolla и дава на Peugeot 100 литра повече от SEAT Leon e-Hybrid.

Надеждност и сигурност
Най-новият Peugeot 308 получи респектираща оценка от четири звезди на Euro NCAP и макар че няма данни за удовлетвореността на водачите, свързани с автомобила, притежателите са оценили марката Peugeot на 11-то място от 29 производители. 308 е основан на добре познати елементи (1,2-литровият бензинов мотор се употребява в доста други модели), тъй че би трябвало да се окаже елементарен да за приложимост.

Надеждност

Peugeot се класира на четвърто място от 29 производители в изследването за удовлетвореността на клиентите Driver Power през 2022 година Механично сходният SUV Peugeot 3008 зае 13-о място в общия лист от 75 модела. И двата резултата допускат, че притежаването на Peugeot би трябвало да е относително безпроблемно.

Сигурност

Peugeot 308 получи четири звезди в теста на Euro NCAP. Той получи 76% в категорията „ Възрастен пасажер “ и 84% в категорията „ Детски пасажер “. Въпреки че 308 се предлага с огромно количество съоръжение за сигурност, включващо, наред с други функционалности, прекъсване след конфликт, помощник за поддържане на лентата на придвижване и самостоятелно спешно прекъсване (AEB), той получи разочароващ резултат от 65% в тази категория заради незначителната успеваемост на системата AEB.

По-високите равнища на съоръжение получават в допълнение съоръжение, като да вземем за пример AEB с функционалност за нощно време, спешно повикване, помощник за дълги светлини, предизвестие за напречно придвижване откъм гърба, адаптивен круиз надзор, различаване на мъртвата зона, помощник за позициониране в лентата, 360-градусова камера за паркиране и полуавтоматичен помощник за паркиране.

Синтез

308 не е най-просторният фамилен автомобил – вътре е по-голям от Toyota Corolla. Той е превъзходен повсеместен автомобил, който съчетава комфорт, успеваемост, грациозен външен и вътрешен тип, прелестно ръководство и доста високотехнологично съоръжение.

Пежото също по този начин не е най-достъпният фамилен хечбек, само че в случай че желаете плъг-ин хибриден автомобил и си заслужава да го ревизирате. Ако имате потребност от повече деловитост, има и комби версия 308 SW с по-голямо багажно пространство и също толкоз впечатляващ външен тип.

Най-новото Peugeot 308 е фамилен хечбек, който притегля погледа, само че има повече аргументи да обмислите покупката му, в сравнение с единствено външния му тип. Сред съперниците на 308 са Ford Focus, SEAT Leon и Volkswagen Golf, а доста от съставените елементи му са общи със Citroen C4 и най-новата Vauxhall Astra.

Предлага се като бензинова, дизелова и хибридна версия, само че единствено с автоматизирана скоростна кутия, което значи, че няма на ниска цена вид с ръчна скоростна кутия, който да се конкурира с по-базовите версии на Focus или Golf. Peugeot се стреми да се трансформира в по-луксозна марка в групата Stellantis, което изяснява и елегантната изменена емблема, която се употребява от 2021 година насам. Въпреки това може да съумеете да намерите 308 по-евтино при финансиране от еквивалентния Volkswagen Golf.

Stellantis поставява Peugeot незабавно след DS в хранителната си верига. Така че с новия 308 получава upper middle class артикул във връзка с материали и технологии. Човешката визия за марките постоянно се влачи малко след техните действителни характерности, тъй че все още Peugeot си стои повече в мейнстрийма като имидж, само че след още едно такова потомство на цялата им гама перцепцията към този момент ще е на друго ниво. Съвсем справедливо.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР