1,12 милиарда лева е ефектът върху икономиката у нас от

...
1,12 милиарда лева е ефектът върху икономиката у нас от
Коментари Харесай

Ефектът Lidl: До 1700 лева заплата за касиер и 300 нови работни места през 2021-а

1,12 милиарда лв. е резултатът върху стопанската система у нас от немската на верига Lidl през 2019 година по оценка на Института за пазарна стопанска система.

" Оценката се базира на съвкупното влияние като директни и косвени резултати - какво Lidl, посредством разноските, които прави за български артикули и услуги от една страна и от друга за заплащане на чиновниците си генерира в стопанската система. Отчитат се косвените резултати въпреки това, а точно какво вършат доставчиците и нашите чиновници с получените средства, инвестирайки на свои ред в стопанската система.Така се получават директни резултати от 614 милиона лв. за 2019 година и непреки от 507 милиона лв. ". Това съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Lidl България, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите й включително не са прибавени приносите от вложенията в недвижими парцели за десетилетието, които надвишават 1,2 милиарда лв., както и оборотът за 2019, който също надскочи милиард, както и платените налози в общинския и държавния фиск от 26 милиона лв..

" Компании като Lidl основават в допълнение търсене в стопанската система по своята верига на доставки и първични материали. Не би трябвало да забравяме, че и приходите на чиновниците генерира ползване - това са та.на. вторични резултати, които не се виждат толкоз елементарно на пръв взор ", споделя Лъчезар Богданов от ИПИ.

Lidl купува български артикули на стойност 350 милиона лв. през 2019 година

" В съответствие сумата съставлява 58% от всички разноски за артикули, които Lidl България е направил за предходната година. Дори с разрастването на мрежата ни в България, това също е опция за растеж на покупките на български артикули. Ако се върнем към 2010 година, когато отворихме в България, бяхме с 14 магазина, а през днешния ден те са 105 или над 7 пъти повече е опцията единствено в границите на България да се осъществя продукция. В началото на 2010 година работихме с към 80 български производителя, а през днешния ден те са над 260 ", декларира Драгийска.

По думите й за веригата е значимо да се доставят български артикули там, където потребителят чака познато, високо качество - от самун, плодове и зеленчуци, млечни, месо и така нататък

" През 2017 година Lidl беше първата верига, която направи напълно своя линия за родни артикули под марката " Родна стряха " и тогава започнахме с малко над 40 продукта, а през днешния ден те са над 90 ", съобщи тя.

Износ на български артикули през канала на Lidl

Според Драгийска Румъния е дестинация номер едно за експорт на български артикули.

" През 2019 година реализирахме експорт за малко над 40 милиона лв., от които близо 15 милиона лева към Румъния. Следващите страни са Гърция, Германия, Полша, Унгария, Хърватска. Общо 23 са страните, в които сме изнесли български артикули през предходната година и над 100 продукта.Спрямо 2018 година растежът при износа е над 33%. Към октомври 2020 още веднъж имаме растеж - към 15% повече експорт ", добави тя.

Според нея условия за повишаване на износа са продуктът да бъде конкурентноспособен, да е забавен, на положително качество.

" Не бива да забравяме и количествения симптом. Много български производители не могат отговорят, в случай че хипотетично всички 32 страни, в които Lidl е показан, поръчат даден артикул ", сподели тя и даде образец за продажба на продукта замразена баница със сирене, създавана от огромна българска компания в други страни по време на " Балканска седмица " на веригата. По думите й за седмицата се продали толкоз количества, колкото биха се продали у нас за интервал от 10 години.

Как може да се усили производството?

Според Богданов основното е в вложенията и разширение на потенциала.

" Когато дадена компания е сътрудник на Lidl и сполучливо предлага артикули, разумна последваща стъпка е тя да разшири потенциала си. Така се основава и спомагателна претовареност в доставчика, само че това лишава време и тези резултати работят с течение на времето. Всяка година, в която има добра реализация и търсене, това значи сигнал за сътрудниците ", съобщи Богданов.

Според него от позиция на един български производител европейският пазар е необхватен. Той не е просто няколко пъти по-голям от българският, а стотици пъти по-голям и изисква капитал, вложения. Това е дълготраен небосвод за българските консуматори.

Възнаграждения в компанията

По думите на Драгийска стартовата заплата на касиер в Lidl в София е 1450 лв. плюс 60 лв. ваучери за храна и плюс голям брой други придобивки.

" Любопитно е, че в Lidl има четиристепенна система на заплащане - т.е. нашите чиновници знаят, че с настъпване на последваща календарна година с какъв брой ще се увеличи тяхното заплащане. Например касиер-продавач в София знае, че на четвъртата година неговата заплата става 1700 лв. плюс съответните ваучери за храна ", съобщи Драгийска.

По думите й нарастването на възнаграждението зависи от голям брой фактори - външни - развиването на пазара на труда и вътрешни, в това число продуктивността на труда.

" По отношение на районната претовареност, там, където са двете ни логистични бази - едната до София, другата в община Тунджа - имаме в единия случай 24% по-високо заплащане от това в община Равно поле и 65% в община Тунджа ", съобщи още тя.

По думите й за идната година се предвиждат към 300 нови работни места.

По думите на Богданов резултата от активността на компанията ще се въздейства най-много от това по какъв начин основава крайния си артикул.

" Важно е по какъв начин компанията го основава, какви неща пакетира и поставя в този краен артикул - т.е. какви артикули продава. Колкото повече са те от български производители, толкоз по-голям ще е резултатът ще е по-голям вътре в стопанската система. С повишаване на заплатите на чиновниците порастват, това прибавя спомагателен резултат. Ако има повече поддръжка на обектите, в случай че има вложения на ново в допълнение съоръжение, техника - всичко прибавя спомагателен резултат и води в посока по-голям съвкупен резултат ", споделя Богданов.

По думите му износът е доста значим канал. Колкото повече български производители съумеят да пробият на интернационалния пазар, с помощта на мрежата на Lidl, толкоз повече това ще въздейства на търсенето в България. Всеки спомагателен лев, генериран в българската стопанска система основава и спомагателна претовареност.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР