1.1 млн. души в света ежедневно умират от вирусен хепатит

...
1.1 млн. души в света ежедневно умират от вирусен хепатит
Коментари Харесай

Проф. Красимир Антонов: Всеки дванадесети човек по света е носител на вируса на хепатит

1.1 млн. души в света всекидневно умират от вирусен хепатит В и С. В България от тези типове хепатит умира по един пациент дневно. Към 87 000 души в страната ни са с хепатит С и към 250-300 000 души са с хепатит В. Това съобщи ръководителят на Дружеството по гастроентерология проф. Красимир Антонов.
По думите му е нужно в България да лекуваме към 5000 пациенти годишно, само че за м.г. здравна помощ са получили единствено 641 пациенти, посочи медикът от столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски ”. Според статистиката, всеки дванадесети човек по света е притежател на вируса на хепатит, без да подозира за това. Не инцидентно го назовават " тихия палач ". „ Целта ни е 90% диагностика на хората в България, които са инфектирани и смъртността да спадне с 65% ”, разясни доктор Антонов.
Приоритетните цели са да се обзет рисковите групи, хората в пандиза, сподели медикът. Той посочи, че бременните дами би трябвало да се изследват за хепатит В и С. Коварното на тези инфекции е, че човек нито го боли, нито го сърби и по тази причина не би отишъл на доктор. Всеки български жител, навършил 40 или 60 година предстои на гратис проучване за хепатит В и С. Имаме народен скрининг, посочи проф. Антонов.
През 2021 година беше призната национална стратегия за предварителна защита на вирусните хепатити. „ Борбата с вирусните хепатити е от дълго време. Въвеждането на имунизацията за новородени през 1992-1993-та година е началото на борбата с вирусните хепатити ”, сподели проф. Красимир Антонов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР