1 025 303 кубически метра вода изтекли към „Стомана“ и

...
1 025 303 кубически метра вода изтекли към „Стомана“ и
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата приключи разследването за водната криза в Перник и посочи виновните

1 025 303 кубически метра вода изтекли към „ Стомана “ и „ Топлофикация Перник “

Специализираната прокуратура завърши дейностите по следствието по досъдебното произвеждане за така наречен водна рецесия в община Перник. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите (Нено Димов - бел.ред.) и краткотрайно изпълняваща длъжността кмет на община Перник (Севделина Ковачева - бел.ред.), оповестиха от държавното обвиняване.

В хода на следствието бе открито, че през интервала от 01.04.2019 година до 19.11.2019 година упрекнатият за занемареност тогавашен министър е довел с умишлените си дейности до прахосване на имущество, обществена държавна благосъстоятелност – вода за питейно-битови потребности от язовир „ Студена “, както и до други обилни вреди посредством засягане на стопанската активност на комерсиално сдружение „ ВиК Перник “ ООД (водоснабдяващо популацията на гр. Перник и останалите селища в общината).

Установените вреди са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937.06 лв., представляващи незаконосъобразно позволени и употребявани количества вода за промишлени цели от комерсиалните сдружения „ Стомана Индъстри “ АД и „ Топлофикация Перник “ АД.

Тогавашната краткотрайно изпълняващата длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвинена за това, че през интервала от 09.10.2019 година до 11.11.2019 година, откакто е била известена документално по надлежния ред от шефа на „ ВиК Перник “ ООД, че е налице мощно понижаване на дебита на водоизточниците и на водния запас в бент. „ Студена “, и откакто ѝ е било препоръчано да бъдат подхванати дейности за въвеждане на режим на водоползване в обитаемоте места в общината, не изпълнила служебните си отговорности, произлизащи от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и Наредба № 4/14.09.2004 година за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи и не подхванала съответните дейности (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР