08Македонският премиер Зоран Заев е в София днес и в

...
08Македонският премиер Зоран Заев е в София днес и в
Коментари Харесай

Заев и Борисов ще говорят в София за евроинтеграция и добросъседство

08Македонският министър председател Зоран Заев е в София през днешния ден и в сряда с делегация от четирима министри, с цел да беседва с сътрудник си Бойко Борисов за евроинтеграцията на Скопие и опциите за ново начало със София.

Визитата идва след години на обтегнати връзки сред София и Скопие по време на предшественика на Заев, Никола Груевски, който не е идвал на посещаване в София в годините, откогато Борисов за пръв път стана министър председател. Застоят сред двете страни се утежни на фона на обвинявания от България, че с планове като " Скопие 2014 " македонските управляващи си присвояват българска история и на поръчки за блокиране на евроинтеграцията на Македония.

България е втората дестинация, която Заев посещава по-малко от три седмици откакто встъпи в служба като министър председател. Той разгласи визитата на конференция предходната седмица след диалози с еврокомисаря по разширението Йоханес Хан повреме на първата си аудиенция, която беше в Брюксел. Тогава министър председателят акцентира, че участието в Европейски Съюз е основна стратегическа задача и че се чака начало на договарянията за присъединение допустимо най-скоро и са нужни положителни връзки със съседите. Същата седмица външният министър Никола Димитров беше в Скопие, с цел да беседва с сътрудника си Никос Коциас.

Македонските медии разясняват, че се чака развиване към контракта за добросъседство, който България и Македония от години не съумяват да оформят и подпишат. Идеята на София е текстът на документа да стъпи върху декларация от 1999 година на тогавашните министър председатели Иван Костов и Люпчо Георгевски. В декларацията Скопие категорично показва, че няма да има искания за начилието на македонско малцинство в България.

В изявление за македонския портал МКД.мк, оповестено в понеделник, Борисов изясни, че въпреки България и Македония да са " най-близки " страни, документът е нужен, с цел да се изчистят неуредени въпроси. Борисов сподели и че желае Македония, а и всички страни от Западните Балкани, да влязат в Европейски Съюз и НАТО, с цел да може районът да се " усмири ". Той добави, че при срещата си с немския канцлер Ангела Меркел я убедил в нуждата да се даде късмет на новото държавно управление.

В делегацията на Заев влизат вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, външният министър Никола Димитров, министърът на превоза и връзките Горан Сугарески и министърът на културата Роберт Алагьозовски.

След идването си по стратегия македонският министър председател с изключение на с Борисов ще се срещне и с президента Румен Радев и ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев, а в сряда дружно със Сугарески ще беседва с енергийния министър Теменужка Петкова. Предвидени са и обособени срещи сред отрасловите министри от делегацията и българските им сътрудници.

От пресслужбата на Министерския съвет оповестиха, че българските представители, които ще се срещнат с македонските посетители, включва вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, министрите на културата и на превоза, осведомителните технологии и известията Боил Банов и Ивайло Московски, както и дипломат Иван Петков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР