01 април 2024 г., София. Ръст над 80% годишно в

...
01 април 2024 г., София. Ръст над 80% годишно в
Коментари Харесай

“Балдаран Спринг”: постигаме 80% годишен ръст на оборота с Lidl през последните три години


01 април 2024 година, София. Ръст над 80% годишно в продажбите към Лидл България отбелязва за последните три години бутилиращата компания за изворна, трапезна и газирана вода. Този важен растеж, както и вложения за над 15 млн. лева в съоръжение и инфраструктура, компанията реализира единствено четири години след началото на взаимното партньорство, което започва през декември 2020 година

Заради сериозните размери, които Lidl поръчва, през 2022 година „ Балдаран Спринг “ влага в най-модерната линия в България за бутилиране в опаковки от 0,330l до 1,5l, което усилва индустриалния потенциал на сдружението съвсем двойно, а продажбите доближават 54% растеж още в първото тримесечие на 2023 година През същата година компанията уголемява складовата си база в Девин с интелигентен склад, който може да съхранява до 3000 палета. Производителят наема и външен буферен склад в региона на Пловдив, с цел да улесни логистиката до Lidl през летния сезон, когато потреблението на вода се покачва доста. До дни в завода се чака да дойдат и нови машини за производството на огромни разфасовки – тубите от 6l и 11l, които ще покачат два пъти и половина потенциала на бутилирането им. Друга значима инвестиция е слънчевият парк, който създава сила от предходната година. Той е с мощ 2.2 MW и е най-големият в България измежду производителите на бутилирани води.

“Благодарение на Lidl, ние пораснахме до размери, които бяхме възнамерявали за много по-напред във времето, закупихме най-модерните машини и съоръжение от водещи европейски компании. Разширихме производството и потенциала си доста и единствено през 2023 година сме експедирали над 82 млн. литра бутилирана вода, което ни подрежда на трето място по милиони литри бутилирана вода за годината. Инвестирахме в регион, прочут с огромна безработица, и по този метод осигурихме повече работни места, само че най-много – сигурност и предвидимост за бизнеса и хората ни. Това е резултатът Lidl за българските производители”, споделя Таня Стоименова, изпълнителен шеф на “Балдаран Спринг” АД.

Към момента “Балдаран Спринг” доставя на Lidl нейни лични марки изворна и трапезна вода 0,5l, 1,5l, 11l, спортна бутилка изворна вода 0,75l, газирани-изворни води 0,5l и 1,5l, както и доста други акционни продукти.

„ От бутилка в бутилка “

„ Балдаран Спринг “ е компанията, на която Лидл България се доверява за производството на първите артикули под личната марка Saguaro, чиито бутилки са със наличие на 30% рециклиран материал. Вложеният рециклат се създава от пластмасовите бутилки, събрани в границите на пилотния план на веригата за назад събиране на опаковки.

„ Като влагаме бутилки с рециклиран материал назад в бутилиращата промишленост в България, ние осъществяваме на процедура модела „ от бутилка в бутилка “. Това е прегледен образец за работещ кръгообразен модел, при който многократното потребление на един и същи материал води до икономисване на запаси и по-ниски въглеродни излъчвания. Към момента влагаме 30% rPet в преформите за газирани и изворни води Saguaro 0,5l и 1,5l, спортната бутилка Saguaro изворна вода 0,75l, както и в трапезните води на Lidl от 0,5l, 1,5l и 11l, също създавани от Балдаран. Вярваме, че това е верният път и работим в тази посока и за други наши артикули под лична марка – уповавам се доста скоро да можем да споделим с вас повече елементи за това “, сподели Вълчо Русев, началник „ Стоково доставяне в Лидл България.

за слагане на автомати за назад събиране на пластмасови бутилки и кенове започва през март 2023 година Към момента такива автомати има в 20 магазина на веригата в 14 града в страната.

„ Всеки един европейски жител генерира към 190 кг. боклуци от опаковъчни материали годишно. До 2030 година това количество ще стигне до 260 кг. за година като половината от него ще бъдат пластмаса. За момента единствено 14% от пластмасата се рециклира. Европейският съюз към този момент взе решението да тръгне по пътя към кръговата стопанска система, която се базира на вторичното потребление на материалите. Днес съм доста щастлива, че мога да видя образец за работеща кръгова стопанска система освен в Швеция, където пребивавам, само че и в България, тук в завода на „ Балдаран спринг “. Бутилките с 30% rPet, които се създават тук още от предходната година, са факт шест години преди влизането в действие на това условие на Европейски Съюз.

Партньорството сред Лидл България и „ Балдаран спринг “ е извънредно положително съдействие сред комерсиална верига и производители и е основно за кръговата стопанска система. Това съдействие е и пилотен модел за въвеждането на бъдещата депозитна система в България “, сподели Ана Ларсон, изпълнителен шеф „ Развитие на кръговата стопанска система “ на неправителствената организация Reloop Europe. Ларсон беше специфичен посетител на медийното събитие.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР