0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%,

...
0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%,
Коментари Харесай

Ето част от антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, 25 ст. на литър отстъпка за бензин, дизел и метан и още.. 

0% Данък добавена стойност за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за фамилиите с деца и отстъпки за горивата, в това число за бензин и дизел – това са единствено част от ограниченията в антикризисния пакет, признат в границите на вчерашния съдружен съвет. Мерките целят да поддържат българските жители и бизнеса в изискванията на невижданата рецесия, подбудена от войната в Украйна.


Съгласно решението на сътрудниците от ръководещата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените в този момент 6, 1%, със приблизително 20%. Това включва твърдо нарастване на всички пенсии с 60 лв. и в допълнение процентно нарастване. По така наречен „ Швейцарско предписание “ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хиляди пенсионери от 1 октомври, като от 2008 година ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на растежа на средноосигурителния приход или 100% инфлацията, според от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за съответния пенсионер.

Така година и половина след прекъсването на кражбите в страната решенията на ръководещата коалиция водят до фрапантно нарастване с над 55% на минималната пенсия, която при започване на предходната година бе в размер на 300 лева, а от 1 юли към този момент ще бъде 467лв. Изчисленията демонстрират още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали приблизително с към 100 лева, до момента в който в този момент единствено в границите на година нарастването ще бъде със 167 лева
В антикризисния пакет са планувани също обезщетения поради високите цени на горивата. Всички жители до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст. /л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.
За период от една година Данък добавена стойност на хляба ще бъде редуциран до 0%, като за същия интервал Данък добавена стойност на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се планува в период от една година Данък добавена стойност за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде понижен също на 9% Данък добавена стойност за природен газ за крайни потребители/битови потребности за период от 1 година. Освобождава се от данък ел. сила, природен газ, метан.
В поддръжка на фамилиите с деца, като дълготрайна мярка се планува да бъде повишен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лева на 6000 лева годишно, като ще бъде дадена опция да се употребява на всеки три месеца през годината.
Пакетът от антикризисни ограничения включва още увеличение на прага за наложителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лева на 100 000 лева.; облагане на свръхпечалбите на електрическа сила за компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за облекчение на работещите, като общият им размер ще бъде повишен до 1, 2 милиарда лева.; понижаване на лихвата до 8% за просрочени заплащания към страната, общините, за комунални услуги и други
Ще бъде отправена рекомендация до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, основано на потреблението за едно домакинство, като задачата е да се вкара понижена цена за по-малко ползване. Продължава да бъде по-ниска Данък добавена стойност ставката във връзка с книгите в размер на 9%.
По-голямата част от ограниченията ще бъдат уредени в идната актуализация на бюджета в средата на актуалната година, като надлежно бъдат планувани другите периоди за влизане в действие и осъществяване. Ще бъдат направени и нужните законодателни промени.

П. Попов


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР