–Д-р Учкунова, в края на предизборната кампания виждаме, че здравеопазването

...
–Д-р Учкунова, в края на предизборната кампания виждаме, че здравеопазването
Коментари Харесай

Д-р Учкунова: Ако пловдивчани гласуват със сърце и здрав разум, ще изберат пак Славчо Атанасов

–Д-р Учкунова, в края на предизборната акция виждаме, че опазването на здравето и обществените грижи са съществени цели в стратегиите на множеството политически сили в града. С опита Ви на доктор, политик и държавник, можете ли да посочите интервал, в който хубавите пожелания да са били и действителност?
Прочетете още
Да, мога. Преди три мандата, когато Славчо Атанасов от Вътрешна македонска революционна организация беше кмет на града, детските ясли и градини бяха безвъзмездни. Това беше облекчение и помощ за родителите, част от ограниченията за стимулиране на младите фамилии. Здравеопазването и в частност детското опазване на здравето, също беше измежду целите му тогава, тъй като напълно вярно беше решил доколко е значимо младежите да остават в града, да основават тук деца и фамилии.

Тази грижа за хората, за фамилиите би трябвало се върне още веднъж. Минахме през един много дълъг интервал, в който градежите и запълването на зелените площи с кооперации и първокласни комплекси бяха най-важното за локалната власт! На това би трябвало да се постави край, тъй като презастрояването е реалност, в това число и в Тракия.

Пловдивчани би трябвало да схванат, че имат опция да изберат политик, към този момент потвърдил се като добър кмет и това е Славчо Атанасов. Ако желаят детските градини и яслите отново да са безвъзмездни, в случай че желаят откровена грижа за общинското опазване на здравето - това е разумният избор.

  Вие сте доайен на македонската общественост в града, неофициален водач измежду наследниците на тогавашните бежанци от Тракия и Беломорието. Усеща ли се още оня блян към национално единство, който носеха в миналото дейците на Вътрешна македонска революционна организация?

Този огън не е загаснал, само че сега единствено тлее. Живеем в комплицирани времена, в всекидневието всеки гледа себе си и малко се интересува от съседа, от индивида, който среща на улицата. Но в Пловдив още има живи бежанци от Егейска Македония, те помнят какво е да си изгонен от дом и татковина. Малко останаха, само че още ги има. Още носят оня блян по идеалите на Илинден и Преображение.

  Приятели сте с претендента за кмет  Славчо Атанасов, не е загадка. Какъв човек е той?

Познавам Славчо от времето, когато беше съвсем дете. Той е човек, за който гордостта е изцяло непозната. Той този древен смъртен грях го няма и в никакъв случай няма да се възгордее, да сложи персоналните си потребности и стремежи над тези на хората.
Когато аз бях общински консултант, а той кмет, правехме приемни в постройката на Вътрешна македонска революционна организация на “Гладстон ” - той в едната стая, аз в другата. Всеки ден, в дъжд и зной, няма “ама кметът отсъства ”, “ама в този момент е възпрепятстван ”, няма такива неща!  Имахме график и приемахме хора всеки ден, без изключение. Ако има човек на легло и не може да пристигна - дружно отивахме до дома му да го изслушаме и да му решим казуса.
Такъв човек е Славчо - запазил човещина и съпричастност към хорските болки.

И още, Славчо е откровено набожен човек. За него Библията не е белетристика, а същинско Слово Божие. И той се старае да живее по Божиите закони - не кради, не убивай, не богохулствай, не пожелавай нищо чуждо…

  Като някогашен общински консултант и политик с опит, можете ли да дадете оценка и на работата му в предходния мандат?

За мен той постоянно ще бъде най-любознателният политик, който съм срещала. И най-бързо учещия се. Докато бяхме дружно в ръководството, той се учеше всеки ден, на всяка стъпка. Искаше да бъде кмет, какъвто е необходим на града и на хората в него.
Любознателен е, непрестанно чете. Не инцидентно има две образования и съумя да приключи юридическото, до момента в който работеше. На последния етаж на постройката на Вътрешна македонска революционна организация има една стая, цялостна с книги. Когато работехме там, пет минути свободно време да се отвори, Славчо е там и чете!

И в този момент го прави, макар големия политически опит, който натрупа - образова се непрестанно. Ако за нещо съм го подлагала на критика, то беше, че е прекомерно непретенциозен, отхвърля да приказва за свършеното от него. А в политиката това не оказва помощ.

 – Ако бъде определен още веднъж, какво бихте му поискали?

Здраве, дългоденствие и да не се трансформира! Да си остане същият добър, вежлив и грижлив човек, добър татко и добър брачен партньор.

Много милиони се похарчиха с цел да бъде различен кметът на града, виждам. Но знам и че пловдивчани са мъдри хора, умеят да виждат оттатък обещанията. Ако избират с разсъдъка и сърцето си, ще изберат Славчо Атанасов.

 

Д-р Лилия Учкуновародена на 25 юни 1936 година в Пловдив, в фамилията на бежанци от Егейска Македония. Завършила е медицина, по специалност е доктор педиатър. От 1990 година взе участие интензивно в политиката, пет мандата е общински консултант в Общински съвет - Пловдив.

През 2010 година е удостоена със званието „ Почетен жител на Пловдив ”. Председател на Македонско културно-просветно сдружение „ Гоце Делчев “ и ръководител на пенсионерски клуб „ Отдих “ в регион „ Западен “.

_______________________

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР