– “ (ПП-ДБ) може да се опита да получи

...
 – “ (ПП-ДБ) може да се опита да получи
Коментари Харесай

Да, България!: ПП-ДБ може да се опита да получи третия мандат единствено ако има мнозинство за антикорупционни реформи

„ – “ (ПП-ДБ) може да се опита да получи и осъществя третия мандат само в случай че бъде открито съществуването на подготвеност за образуване на необятно програмно болшинство към пакет антикорупционни промени, ориентирани към елиминиране на модела “Пеевски ”, довеждане докрай на правосъдната промяна и стабилизиране на парламентарната република. Това реши Националният съвет на " Да, България! ".

Сред решенията, публикувани от пресцентъра на групировката, е и това, че би трябвало да се работи за реализиране на единна и трайна позиция на ПП-ДБ във връзка с формулата за ръководство на страната.

Националният съвет на партията разиска концепцията на колегата си в „ “ – ДСБ, за „ механически кабинет с третия мандат, ако бъде връчен на „ Продължаваме промяната- “.

Сред предложенията на партията е да се създаде и разгласи проект за съвещания с останалите политически сили за сформиране и приемане на декларация на Народното събрание с името “За подсилване на парламентарната република посредством продължение на промените ”.

В тази декларация би трябвало да бъде записано, че политическите сили се ангажират със довеждане докрай на правосъдната промяна посредством приемане на нов Закон за правосъдната власт, учреден на кардиналните положения в плана на министър Атанас Славов и избор на парламентарна квота във Висшия правосъден съвет (ВСС), Висшия прокурорски съвет (ВПС) и състав на Инспектората към Висш съдебен съвет (ИВСС), свободни от нерегламентирани въздействия и пригодни да реформират и изчистят от корупция органите на правосъдната власт.

Настоява се за попълване на основни регулатори посредством процедурата от плана за Споразумение от март т.г.

От „ Да, България “ желаят и промяна на службите за унищожаване на нерегламентираните въздействия върху тях и въвеждане на ефикасен либерален надзор, както и промяна на Изборния кодекс и Закона за политическите партии за подсилване доверието към изборния развой.

„ Ако на база тази декларация бъде открито съществуване на болшинство за промени, да бъде признат и разгласен проект за договаряния за съглашение за лъчение на кабинет с стеснен мандат (само реализирането на горните реформи) и за стеснен период (9-12 месеца), като в дилемите му влиза и продължение на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентировка “, е записано в решенията на „ Да, България “ 

След одобрение на този проект ПП-ДБ може да вземе дефинитивно решение по повод поддръжка за лъчение на държавно управление с третия мандат.

От партията допълват, че в случай че 50-ото Народно заседание не успее да излъчи държавно управление, декларацията и проекта би трябвало да се трансфорат в дълготраен модел за ангажирането с отговорност за ръководството на страната от страна на ПП-ДБ по формулата “подкрепа против промени ”.

Преди началото на Националния съвет на " Да, България "  Божидар Божанов разгласи, че е малко евентуално е да има болшинство за техническо държавно управление, а то би било с къс живот. 

По-рано през днешния ден, в позиция на форума на " "  беше оповестено, че в 50-ото Народно заседание партията не вижда условия за образуване на проевропейско, антикорупционно държавно управление и удостоверява, че ще бъде градивна съпротива.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР