– Д-р Емилова, предстои премиерата на посветения на вас филм

...
– Д-р Емилова, предстои премиерата на посветения на вас филм
Коментари Харесай

Д-р Людмила Емилова: Най-много веднъж в месеца ям месо, десерт – никога

– Д-р Емилова, следва премиерата на отдадения на вас филм “Отвъд аплодисментите и хулите ”. Заглавието дава обещание взор от вътрешната страна, това ли ще покаже лентата?

– Този филм в действителност е повече за персоналната ми орис, за това кои условия в живота ми са решаващи да допускам в силата на природонаучната медицина и за лекуването с плодове, чай и мед и за какво ги предлагам на своите пациенти.

– Повечето известни лекари споделят, че са избрали инцидентно специалността, в която стават известни, най-често водещо е било къде е имало свободно място. При вас по какъв начин стана?

– Като се обръщам обратно, се увещавам, че на тоя свят няма нищо инцидентно. Родителите ми работеха в санаториум за костно-ставна туберкулоза – мама като санитарка, баща беше счетоводител. Взимаха малки заплати, а ние бяхме три деца.

Аз като най-голяма помагах в грижите за двамата ми братя и постоянно ходех в санаториума да се допитвам до майка ми за нещо или да желая пари за покупките. Така от доста дребна имах визия за тъгите на болния човек – пациентите там бяха приковани на легло и доста постоянно предстоящото усъвършенстване по този начин и не идваше. По детски си мечтаех, като порасна, да направя по този начин, че в живота да има по-малко страдалчество. Когато съм била задоволително огромна, с цел да обмислям реалистично, към този момент си представях и пътя към задачата – да съм отличничка, с цел да ме одобряват да последвам медицина, и като стана лекарка, да оказвам помощ на хората. И както се споделя, за триумфа няма значение какъв брой сложна е задачата, а какъв брой мощно си желал да я постигнеш – приключих с отличие, одобриха ме медицина, взех тапия и поставих Хипократовата клетва. Но бързо пристигна разочарованието. Въпреки че четях и работех доста, макар че предписвах най-новите медикаменти, заболяванията съвсем постоянно оставаха по-силни и от остри се превръщаха в хронични.

3 година бях доктор в селска здравна служба с 4 села и с родилен дом, викаха ме и през деня, и нощем, само че не получавах удовлетворението, което чаках – да видя, че медицината води до цялостно излекуване. Така съм възпитана, че допусках, че би трябвало още да изучавам. Затова специализирах вътрешни заболявания, кардиология и ревматология, следях научните изявления, предписвах най-силните медикаменти, само че по този начин и не се доближавах до детската си фантазия. Чак след 24 година стаж осъзнах, че казусът е в метода към заболяванията, че медикаментите в множеството случаи стават причина човек да има потребност от нови и нови лекарства.

– Как стигнахте до подобен извод?

– По най-убедителния за всеки човек метод – от персонален опит. Оказа се, че едни простички неща като плодове, чай и мед оказват помощ в това, в което медикаментите постоянно не съумяват. Още от младите си години страдах от ужасна мигрена и макар увеличаващите се дози лекарства пристъпите не намаляваха, а ставаха по-чести и по-продължителни. Единствените последствия, само че с негативен знак, бяха, че бъбреците и черният ми дроб се бяха увредили, бях на ръба на хемодиализа.

Тогава прочетох за метода на лекуване с плодове, чай и мед на Лидия Ковачева, срещнах се с нея, последвах препоръките й за по-природосъобразен живот и оздравях без лекарства. Най-странното за мен беше, че още на първата ни среща тя направи връзка сред два казуса, които по никакъв метод не ми изглеждаха да имат нещо общо. Каза ми: “Ще се излекуваш от мигрената, когато се отървеш от тежкия продължителен запек. ” Така и стана. Чувствах необикновен прилив на сила. Сякаш очите ми се отвориха за опциите на човешкия организъм сам да се лекува, ако не му пречим със своите лични боклуци и с привнесени токсини, някои от тях под формата на нездравословна храна. Реших, че ще церя пациентите, които желаят това, с методите на природонаучната медицина. В практиката си открих, че запекът е причина и за редица други заболявания, като се стартира от хроничната отмалялост и се стигне до рак, освен това освен на дебелото черво.

– Бързо ли се излекувахте?

– За към година и половина. На няколко пъти оставах единствено н плодове, чай и мед, първо за 5 дни, след това за 10, за 20, като през останалото време ядях най-вече храни с доста фибри – плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни. В началото изцяло стопирах животинските артикули, а по-късно ги включих в дребни количества и постоянно от домашно отглеждани без хормони и антибиотици животни. Към това предписание се придържам и до момента.

– Много хора чакат, че в случай че ви подражават, няма да боледуват. Как живеете?

– Сутрин след пробуждане пия чаша вода или чай, после правя гимнастика с пациентите. В 8 часа пия билков чай – най-често бял равнец, жълт кантарион, с 1 лъжичка мед, а към 10 часа – плод или фреш от плодове съгласно сезона, в този момент най-вече от портокали. От 1 година включих и смути от зеленолистни зеленчуци. Обядвам постоянно със салата – зелена, айсберг, краставици, пиперки, домати – пресни и сушени, дребни моркови. Много обичам салата, мога да се наям с нея и с една пълнозърнеста питка. Напоследък предпочитам безглутенов хляб – от елда и семена например. Харесвам вегетариански ястия като печени пиперки с доматен сос, пресни картофи, тиквички на скара, младият грах ми е апетитен даже и недопечен, зелен боб, бамя, всевъзможни зеленчуци на пара или с булгур, мус от авокадо. Обичам чесън и го употребявам постоянно, превъзходен таратор става от ядково мляко, заквасено с лактобацилум булгарикум, и подправено с чесън. Десерти не хапвам, само че върша следобедна закуска с някакъв плод. По сходен метод наподобява и вечерята ми, като предписание тя е към 18-19 часа, по-късно не се храня.

– А месо, мляко, яайца?

– Не съм ги изключила изцяло, хапвам понякога, само че и в никакъв случай не ги закупувам от магазина. Преди родителите на брачна половинка ми отглеждаха животни, кокошки, зеленчуци, плодове и ни доставяха, в този момент вземаме от познати и от производители, които не пришпорват природата с химия и антибиотици, или както е съвременно да се споделя – от биоферми. Животински храни хапвам 10-12 пъти в годината, от рибата обичам калкан, лефер. Доста рядко сиренето е част от менюто ми. Понякога си разбърквам лъжичка мед с пресен недопечен жълтък от естествено отглеждани кокошки. Той усилва така наречен добър холестерол, до момента в който свареният жълтък усилва “лошия ” холестерол.

– Много хора ви познават, надничат ли в чинията ви какво ядете в заведение или на посетители?

– Винаги хващам по някой взор, даже не всеки път е предпазлив. Излишно е, аз нямам какво да укривам, нито се върша на по католик от папата. Всички, които ме познават по-отблизо знаят, че никога не се правя на извънземна с някакви пози, претенции и въобще в общуването си с хората. Храня се здравословно, по правилата, на които изучавам пациентите си. Но от време на време, с цел да не обидя някого, да уважа труда и гостоприемството му, може да опитам нещата, които е приготвил, макар че не са в нормалното ми меню. Но да се запъна демонстративно “вижте ме: аз това няма да го вкуся, щото имам разнообразни от вашите правила ” – в никакъв случай. Вероятно поради столовата храна в детството ми не обичам пиле фрикасе и малеби – това оцветено нещо от вода и нишесте, което се тресе в купичката.

– А в супера какво не купувате в никакъв случай?

– Със сигурност в никакъв случай не закупувам салами с изключение на в случаите, когато би трябвало в тях да замаскирам хапчетата, които давам на нашите кучета на село. Не закупувам от магазин месо, бял самун, консерви. Всъщност рядко и вървя в супера, тъй като съвсем нищо не закупувам оттова – поогледам, повъртя се, взема едно веро и си изляза.

– Спомняте ли си първото нещо, което сготвихте?

– Е, то е незабравимо, беше на първия ден след сватбата.

Аз не бях готвила до този миг, нямах никакъв опит с готвенето. Отивам в магазина и като максимален деликатес закупувам пастърма. За още по по този начин – ще я сготвям. Ама по какъв начин?!Старателно изпържих пастърмата до пълна прилика с… подметка.

– И по какъв начин мина дебютът?

– Ами на другия ден брачният партньор ми Митко се прибра от работа с подарък за мен – готварската книга на Пенка Чолчева. Имам я още и дребното неща, които въпреки всичко сготвям в този момент, са от тази книга. А преди време бързо се научих да подготвям всевъзможни засукани ястия, посрещах по 30-40 души посетители най-малко няколко пъти в месеца. Събирахме се постоянно 7-8 другарски фамилии и всяка стопанка искаше да блесне с майсторство, тогава по този начин разбирахме хубавото превозване – да поднесеш на гостите доста ястие, доста месо. Висока съм 168 сантиметра, като млада лекарка бях съчка, само че започнах да пълнея, по-късно осъзнах, че това е било единствено външната страна на казуса. Добре, че най-малко готвехме с качествени артикули от персоналните стопанства, единствено това е обяснението, че не сме измрели, задръстени от токсини.

– До какъв брой кг най-вече сте качвали?

– Преди запознанството си с Лидия Ковачева през 1992-а. бях станала 78 кг, само че 2 г. по-късно, след поредните 20 дни на плодове, чай и мед, вече бях 58 кг.

Въпреки че отслабването не е цел на режима. То е единствено бонус, скъпото е, че оздравяваш. Щастлива съм, че мога да оказвам помощ с наученото от Лидия Ковачева, а имам вяра, че и тя би се радвала, че в нашия център за лекуване с естествени способи сме развили научно метода й и го прилагаме под непрестанен медицински надзор.

– Кои са най-смайващите резултати, които ваши пациенти са реализирали след лечението?

– Със сигурност един от тях е при Керанка от Бургас. Тази млада жена пристигна с множествена склероза – считана от медицината за нелечима, а през днешния ден към този момент е здрава. Веднъж ми сподели: “Знам за какво съм се разболяла – с цел да се изцелявам и да оказвам помощ на другите да оздравеят, като намерят правилния път за лекуване. ” И тя го прави от години – намира се с заболели от множествена склероза, споделя им своята история, изяснява. А нейният случай е в действителност впечатляващ. Дойде при нас с потвърдени на ядрено-магнитен резонанс във ВМА голям брой плаки в основния и гръбначния мозък. Но откакто 8 година следва програмата на центъра, прави 4 пъти годишно курсове от по 20 дни на плодове и изцяло отхвърли всички скотски храни, пак на същия апарат беше потвърдено, че плаките са изчезнали.

Останали са единствено двете най-стари. Това значи, че е на практика здрава – за множествена склероза се приказва при най-малко 3 плаки. Безспорен е и различен фрапиращ случай – на Петрос от Кипър. Когато, опитал всичко, пристигна при нас, едвам се държеше на крайници – животът му се поддържаше от фрапиращите 700-800 единици инсулин дневно. След курса на лекуване паднаха на 30-40. Летец, който пристигна след умозаключение от коронарография за две мощно стеснени артерии и затова го бяха отстранили от работа, направи програмата за 20 дни. След това по своя самодейност, тъй като аз не го предлагам в толкоз къс период, отново се подложил на коронарография и се открило, че проходимостта е дотолкоз усъвършенствана, че го върнаха на работа. Имаме стотици образци на стопени огромни камъни в бъбреците, на излекувани от високо кръвно налягане, изчезнали липоми и доста други болести… Обективно виждаме по какъв начин омекотеното недояждане в действителност оказва помощ при множеството болести. Най-стриктни са точно хората с най-тревожните диагнози.

– Какво добавяте към метода на Лидия Ковачева?

– След като към този момент се бях убедила в силата на естествените способи, започнах да диря и да чета трудовете на лекари, които работят по сходен метод в чужбина, персонално ходех в такива клиники в Европа и се подлагах на стратегиите там, с цел да ревизира от позиция на пациент какво се случва вследствие на режима. Свързах се с сътрудници в Съединени американски щати, вървях и там и в действителност от 1996 година съм член на лекарската асоциация на Американското общество за натурална хигиена – съдружие на най-известните експерти, които употребяват природонаучни способи. Абсолютно уверена съм в тяхната мощ. Увереност ми дава и фактът, че когато изследваме на приемане и при овакантяване всеки от пациентите, кръвните индикатори, електрокардиограмата и ехографските прегледи демонстрират усъвършенстване, а след време и цялостно изцеление. При потребност вършим доплер, холтер, въобще всичко, което се постанова при дадения човек. С времето се убедих, че програмата лекува доста повече болести, в сравнение с си представях първоначално, освен това по едно и също време. Натрупаха се доста данни за подобен резултат. Човекът идва да му се понижи камъкът в бъбрека, а му минава и дископатията. Или – задачата му е да си смъкна кръвното, а му се оправя и колитът. Примерите са в действителност безчет.

Страничен резултат, който се наблюдава при всички, е освобождаването от напрежението.

Уж на смешка, само че при последващи визити в центъра постоянно хора на високи позиции описват, че ги пращат околните или сътрудниците им, с цел да станат отново положителни, т.е. спокойни, толерантни и положителни хора.

– Какво ще кажете за втората част на заглавието на кино лентата – хулите?

– Никога нямаше да извървя този път и да стигна до удовлетворението, че оказвам помощ на хиляди пациенти – българи и чужденци, в случай че не беше брачният партньор ми. Той от самото начало беше до мен и усещах опората му в моменти, в които първоначално поради ругатни от хора, които през живота си не бяха помогнали същински даже и на един човек, бях подготвена да се откажа. Митко се радваше дружно с мен за всеки оздравял пациент. Окуражаваше ме постоянно и във всичко. Неизменно ме поддържат и децата ми, сватовете и, несъмнено, хилядите признателни пациенти. Въпросът с приятелите е по-особен.

– Защо?

– След като спряхме да се събираме на тежките софри, част от тях “изчезнаха ”, само че тези, които останаха, са измежду най-близките ми хора и в този момент. Доверяваха ми се още в първите години, когато сътрудници се опитваха да ме смажат. Само един образец: мъж от Търговище довел жена си за обзор и чакат с други хора пред кабинета, само че ми направи усещане, че май той не е добре. Мерим пулса – 190, пускаме ЕКГ – неприятно.

Веднага караме човека в кардиологията, там – дежурен мой състудент, 6 година сме били в една група. Отказа да одобри пациента, да съм се оправяла, като съм го била докарала до това положение с “моите нелепости ”. Чакай бе, човек, за първи път го виждам аз този мъж, просто оказвам помощ, тъй като виждам, че му е зле, Хипократовата клетва извършвам! Не одобри индивида, представяте ли си! А се оказа, че е бил с тежка кардиомиопатия и по случайност в чакалнята след пътуването до Варна се е почувствал толкоз зле. Една специалистка по хранене пък сподели по малкия екран, че съм навредила на съответен човек, име цитира. Направихме инспекция – подобен пациент нямам. После същата специалистка пристигна да ми се извини, неточност станала, не била схванала. Обаче това няма по какъв начин да го чуят тези, дето са гледали предаването, лъжата са запомнили. След такива клюки съм си казвала: край, до тука! Обаче идва пациент, благодари, че съм го излекувала, различен – отписан от медицината, споделя: избави ме. И се изправям, не преставам, тъй като виждам, че и проучванията, които вършим, удостоверяват убедеността ми, че има смисъл.

– Имате съвсем еднакъв брой години процедура като доктор в държавни здравни заведения и в центъра ви, който вие самата наричате “света на природонаучната медицина, благодарение на която можете да постигнете цялостното здраве, за което постоянно сте мечтали ”. Нямате ли разочарования и по новия път?

– Всъщност аз не отхвърлям потребността от формалната лекарствено-операционна медицина в незабавни случаи или явна потребност от хирургична интервенция. Понякога една интервенция, една ампула кортизон или адреналин може да избави живота, само че десетки години да се дават на пациента лекарства, които доста му “помагат ”, пък той все болен? Или в случай че с смяна на храненето може да се избегне интервенция, а това не му се споделя? Медицината е в дълг към пациентите. И това е огромното ми отчаяние от първите 24 година от лекарската ми процедура.

Няма да е почтено, в случай че кажа, че след отдаването на природонаучните способи всичките ми професионални упоритости се сбъдват. Изходът от лекуването зависи освен от лечението, а и до каква степен стимулиран е пациентът. Насила не можеш да направиш положително. Другата прекаленост е натоварващото свръхочакване на болния човек да правиш чудеса.

Но никой не е Господ, без значение от терапиите и усърдието, с което ги ползва. Това е в действителност доста тежко – хора в несъмнено безнадеждно положение, чакали до последно, отлагали с години лекуването си, обездвижени, злоупотребявали десетилетия с храна, се молят: направи нещо, излекувай ме, не ме връщай… Дори силата на естествените способи не е толкоз огромна, че да поправи с магическа пръчка злото, което човек самичък си прави, живеейки десетилетия в преносна и дословна алчност, злоба, безчовечност.

Но тъй като сте “Вестник за новините, каквито са ”, ще кажа и това: положителната вест е, че когато в точния момент се доверим на природосъобразния метод на живот, можем всичко да променим. Защото човек е удивителна система с умеене за самовъзстановяване.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР