– бивш депутат от ГЕРБ и председател на комисията по

...
– бивш депутат от ГЕРБ и председател на комисията по
Коментари Харесай

Джема Грозданова разказа как се ръководи ГЕРБ и кога Цветанов и Борисов се скарали

– някогашен народен представител от ГЕРБ и ръководител на комисията по външни работи в Народното събрание, а в този момент основател на „ Републиканци за България “ – планът на, описа пред BTV какви са аргументите да напусне партията на. Няколко ясни свидетелства за начина  на ръководство на ГЕРБ и на парламентарния живот даде някогашният народен представител. Грозданова маркира и че разривът сред Цветанов и Борисов е настъпил през 2018г., отново заради " струпване на аргументи ".
" Много са аргументите, насъбрани във времето. Не съм напуснала ГЕРБ, с цел да отида в плана на Цветан Цветанов , само че това беше най-естественото решение, което взех, откакто взех решение да напусна ГЕРБ. Хората, които даже малко ме познават, знаят, че съм доста толерантен и уравновесен човек. Но знаят и, че, когато взема решение, то е необратимо и дефинитивно. ", стартира описа си тя.
Освен, че над 5 година бях ръководител на комисията по външна политика - оказа се, че съм най-дълго председателстващият тази комисия и единствената жена на този пост, аз работих 13г. за партия ГЕРБ като ръководител на десния региона в София – Средец, също по този начин през цялото време - 2009г., бях и началник на българската делегация в парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. Има в тези три посоки аргументи, за които си дадох сметка, че би трябвало да приключа с тази активност.
 Цветан Цветанов порица Бойко Борисов и уточни правилото на властта в България Цветан Цветанов порица Бойко Борисов и уточни правилото на властта в България
Успехът е мой, неуспехът е общ – това е правилото на властта. Това споделя водачът на Евро-атлантическия съвет за сигурност (ЕАЦС) и...
Защо напуснах ГЕРБ?

Едно от разочарованията пристигнало, когато напуснала " партийната работа " в регион Средец през май. При нея отишъл административният секретар на партия ГЕРБ –, „ благодарейки ми за работата, в действителност, даде укор към мен и региона, че не даваме целия си интелектуален капацитет да работим против десните “. Аз желая да подпомагам с десните, не желая да работя против тях, това е една причина, поради която си потеглих, изясни тя.
Следваща причина – " В моя заден двор на кооперацията, в която пребивавам, се унищожи един монумент на културата. 4г. аз се борех против това нещо. И всяка година слушах на 17 септември – в деня на София – по какъв начин би трябвало да се пази духа на остаряла София. Аз 4 година се молех на Столична община да приключи един противозаконен градеж. В последна сметка всичко това се случи – с помощта на мен. Тук няма по какъв начин да не кажа, че и господин Цветанов имаше своята роля , тъй като против градежа имаше 29 тъжби. Те обаче нямаха развиване, до момента в който аз не отидох един ден през октомври 2018г. при Цветанов и не му споделих, че повече за тази партия аз не мога да работя , тъй като виждам по какъв начин тя работи от първо лице. "
Третата причина – е това, че, работейки като ръководител на комисията по външна политика, откакто завърши председателството на Съвета на Европейския съюз, тематиката европейска и външна политика изчезна напълно от българския парламент. Не мога да кажа за какво. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се извършва, тъй като на всеки 6 месеца ние, като народни представители, имаме право да чуем какво прави изпълнителната власт в Европейските препоръки... " През месец юли, когато аз нямах ясното желание да си потеглям, направих събитие за Китай. Дойдоха 5-ма депутати и над 50 посетители. Никой не се изрече от депутатите. Какъв е интереса на българските народни представители към тази тематика? Темата външна политика имам поради. Аз не мога сама да направя каквото би трябвало, с цел да работя добре. ", описа тя.
Има няколко " брошки на ревера на партия ГЕРБ, които няма по какъв начин да бъдат пропуснати " – аргументи Грозданова да напусне ГЕРБ : Едното, е, че нямахме силата да ратифицираме съглашението с Канада, което в действителност приказва, че към момента сме в областта на протекционизма и не желаеме да търгуваме свободно. Другото, не се присъединихме към пакта на миграция за Организация на обединените нации, а е приоритет на Европейска комисия. И третото - Истанбулската спогодба, за която аз съм работил доста. По никакъв метод не я свързвам с джендърство, свързвам я с отбраната на дамите от принуждение. Каквато и да е позицията на „ Републиканци за България “, аз ще не отстъпвам своето мнение. "
 Не ме интересува, че депутати от ГЕРБ напущат, сподели Бойко Борисов Не ме интересува, че депутати от ГЕРБ напущат, сподели Бойко Борисов
Тези хора, които ме чакаха в този момент пред студиото, са на краткотрайна претовареност. Това съобщи в утринния блок на Нова телевизия водачът на ГЕРБ Бо...
Кариерното развиване на Джема Грозданова в
Как е стигнала до тук? " С доста четене. Аз съм доктор по обучение. Лекар по дентална медицина и съм лекар по публично дентално здраве. Започнах през 2009г. в парламентарната Асамблея на Съвета на Европа. И по стичане на събитията тогава станах заместник-председател и влязох в най-високо равнище в тези кръгове в Съвета на Европа...Да, бях два мандата в комисията по опазването на здравето, видях, че там няма по какъв начин да реализира нещо, което желая и знам. Защото подобен беше методът на работа още оттогава. Всичко, което ние предлагахме като сътрудници, обвързвано с здравната специалност и с това, което смятахме, че би трябвало да бъде усъвършенствано от практическия ни опит, то не се приемаше. Най-добрият ни министър беше първият ни здравен министър, а той беше изпъден по тази причина, че внесе Тамифлу в България (бел.ред. – ). А Тамифлу-то през днешния ден го търсим къде ли не и го няма. ", сподели тя.
Как ортодонт става най-дълго председателстващият външната комисия в Народното събрание?
" Човек, който има предпочитание, мотивация, разсъдък и храброст може да работи във външната политика, сподели тя и отхвърли да са нужни характерни обучение и умения за това. И съм попадала в доста обстановки, в които съм защитавала престижа на България. И в никакъв случай не съм работила, нито за Цветанов, нито за Борисов. И никой от тях през всичките тези години, не е вдигнал телефона или ми е писал смс, с цел да ми каже какво да върша , което значи, че съм си правила работата. И дано не забравяме, че тази комисия е следена и под надзор. Трябва да знае и език, което е огромен плюс за нашата партия, някогашна моя партия ", поправя се Джема Грозданова. " В тази област има потребност от доста процедура. И когато, човек е минал, по стичане на събитията, през нея, считам, че той може да бъде добър в тази си работа. ", акцентира тя.
Това ли е маниера на кариерно развиване в ГЕРБ? Не мисля.
 Журналист уточни по какъв начин Цветан Цветанов набира почитатели Журналист уточни по какъв начин Цветан Цветанов набира почитатели
Пътьом да се похваля, че не съм написал и един ред в отбрана на Горан Благоев, като му стопираха предаването. Макар да считам Кошлуков за н...
И в този момент ли е по този начин?, попита водещият. До огромна степен, да. И това по кое време го разбрахте?, продължи Хекимян. Много рано, само че имах вяра, че оставайки вътре, ще съумея да направя освен това. Може ли да се каже, че гласът ви е бил заглъхнал като народен представител? Може да се каже. Тогава не ръководеше ли парламентарната активност точно Цветан Цветанов? Така е. Но дано да ви попитам нещо – Сега, когато неприятният Цветанов си потегли, дали нещата са по-добре – и в партията, и в парламентарната група? Не са. Това беше метод и фасон на работа, който считам, че той е осъзнал и в този момент ще би трябвало да бъде изменен. Маниерът е на Цветанов или на някой различен? Не съм била толкоз във вътрешността, с цел да кажа, на кого е маниера, само че дано не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията.
Обаче, когато през 2018г. е решила да напусне ГЕРБ, точно Цветанов се намесил, с цел да се спре противозаконния градеж в задния й двор. " Това не ви ли тормози?, попита Хекимян. Разбира се, че ме тормози. Затова вършим по този начин, че да опитаме да работим по различен метод. Каква е гаранцията, че в новата партия няма да се случат по същия метод нещата? До огромна степен гаранцията съм и аз, тъй като знае, че с мен не се работи по този метод. ", съобщи Грозданова.
В същото време, малко по-късно в диалога стана ясно друго: Джема Грозданова не е имала чести срещи с Бойко Борисов. Но при една от дребното преди година, му загатнала, че мисли да напусне ГЕРБ. Борисов не се опитал да я спре. Освен това, тогава, преди година, Грозданова желала да заеме съответна позиция в Европейски Съюз . " Преди една година, в случай че имах поддръжка, бих могла да получа този пост. Нямаше по какъв начин да остана в ГЕРБ, тъй като този пост допуска безпартийност. Бих работила за страната си по този начин, както считам за добре ", сподели още тя.
" Защо е останала след 2018г.в ГЕРБ? Аз съм признателна по тази причина, че останах, тъй като видях разликата, за която ви приказвам – сред силата и мотивацията, която имахме за Председателството, и по-късно. Не съм вярвала, че е допустимо да има такава смяна . ", разяснява още някогашният народен представител на ГЕРБ.
2009г. започнах като депутат. Попаднах в ГЕРБ посредством познанството си с г.н Цветанов, продължи тя . С него се познава от 2005-6 година " Аз церя неговите деца – всичките от детската им възраст. Аз съм детския ортодонт на Цветан Цветанов. Има ли някакъв проблем в това? Това е повода, това е метода. ", изясни Грозданова по какъв начин се влиза в ГЕРБ.
 Цветан Цветанов: Това, което имаме за последните 10 месеца, е най-големият срив, който ГЕРБ е получавал Цветан Цветанов: Това, което имаме за последните 10 месеца, е най-големият срив, който ГЕРБ е получавал
„ Трябва да има план, който да пази евроатлантическите полезности и да не бъде популистки, а с дейности и резултати “. То...
" Не съм персонално близка с него. Мога да работя с него и по тази причина в този момент ще опитам още веднъж да работя с него. Приемам неговите пояснения за това какво се е случило във времето и по тази причина не ми пречи да работим дружно ", сподели още тя.
А обяснението било такова: „ Той (бел.ред. - Цветанов) постоянно е бил индивидът, който понася негативите в паритята . Смятам, че се случи същото и сега, в който беше решено, че той би трябвало да си тръгне. И той в действителност си потегли доста почтено. “
Вие „ човек на Цветанов " в ГЕРБ ли сте?, попита Хекимян. " Не, никога. Аз не съм чувала това от някой различен, с изключение на от медиите. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ . Това не значи, че в този момент те ще отидат в новия план. Не мога да кажа. Тези, които са натрупали неодобрение и желаят да видят различен метод на работа. Няма кой да вземе някого, в случай че той не желае. Това, че те е поканил, не значи, че ще отидеш, за този персонален избор приказваме. ", изясни тя процеса на приливане на фрагменти от едната партия в другата.
" Цветан Цветанов е направил оптималното за структурирането на тази партия ГЕРБ. И без структури, както се видя с Национална движение „Симеон Втори", не стана нищо във времето. ", акцентира Грозданова.
Пропастта сред Цветанов и Борисов
 Партията на Цветан Цветанов няма да е по модела Борисов Партията на Цветан Цветанов няма да е по модела " Борисов "
" Новата политическа партия, която бих построил, ще бъде на правилото: Не на водачеството! ", сподели пред БНР някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цве...
" Никога не съм била близка и с двамата. Предполагам, че към 2018г. (бел.ред. - в същата година, когато Цветанов решил проблема със градежа в задната градина на Грозданова ). Имаше натрупвания на някакви проблеми сред тях. Всяко нещо има начало и край. ", разяснява някогашният народен представител.
Грозданова сподели още, че няма проблем с това, че Цветанов си е купил в столичния квартал " Изток " , което бе и съответният мотив за раздялата му с ГЕРБ.
Опитвал ли се е Цветанов да надделее в ГЕРБ? , попита водещият. " Трудно ми е да кажа, била съм единствено в Народното събрание, не в изпълнителната власт, с цел да кажа по какъв метод там се работи ". А влияел ли е Цветанов на работата в комисиите и техните решения? " Аз в никакъв случай не съм се интересувала по какъв метод работят другите комисии. Как се вършат измененията сред първо и второ четене. ", сподели Грозданова.
Защо ГЕРБ се обърна към за изборите
Джема Грозданова разкри, че при акцията за локалните избори в София е споделила, че ГЕРБ има потребност от Съюз на демократичните сили. Според Грозданова обаче би следвало ГЕРБ да има задоволителен профил на дясна партия, с цел да има потребност да си пришива Съюз на демократичните сили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР