Свят


В ивицата Газа рухна 13-етажна жилищна сграда, след като по

В ивицата Газа рухна 13-етажна жилищна сграда, след като по ...

... въздушна тревога започнаха да вият в Тел Авив и да предупреждават жителите за ракетен обстрел. Няколко експлозии бяха чути в центъра на града, предаде ДПА. По-късно беше съобщено, че един човек е убит при атаката. Всички полети на летище "Бен Гурион" в Тел Авив бяха спрени заради ракетен обстрел.  


Виж още 19-годишният младеж, който уби 9 души в училище

Виж още 19-годишният младеж, който уби 9 души в училище ...

... за атентати в училища, където в повечето случаи са замесени юноши. През февруари службите за сигурност арестуваха двама младежи, родени през 2005 г., които са били активни в няколко интернет сайта, където са възхвалявали убийства и самоубийства. Според разследващите те са планирали да атакуват училище в Саратов на р. Волга.


В ивицата Газа рухна 13-етажна жилищна сграда, след като по

В ивицата Газа рухна 13-етажна жилищна сграда, след като по ...

... бряг, съобщи палестински източник.По думите му и двамата са служители на палестинското разузнаване.Latest updates: 11 May ⤵ - Israel's military renewed its bombardment of besieged Gaza Strip - At least 26 Palestinians – including 9 children – killed and at least 103 wounded in Israeli air strikes: Gaza's health ministryБританската кралица Елизабет Втора произнесе днес в парламента традиционното си

Британската кралица Елизабет Втора произнесе днес в парламента традиционното си ...

... направи Обединеното кралство по-силно, здраво и проспериращо от преди. За постигането на това моето правителство работи за изравняване на възможностите във всички части на Обединеното кралство, подкрепяйки заетостта, бизнеса и икономическия растеж, и за преодоляване на отражението на пандемията върху обществените услуги", подчерта кралица Елизабет, цитирана от БТА.По публикацията работи:


САЩ се присъединиха към Индия и Южна Африка в призива

САЩ се присъединиха към Индия и Южна Африка в призива ...

... САЩ се присъединиха към Индия и Южна Африка в призива за сваляне на патентите на ваксините срещу COVID-19, за да се позволи на всеки производител в света да произвежда свои копия, без опасност от нарушаване на правата за интелектуална собственост.


Д нешната стрелба в училище в руския град Казан напомня

Д нешната стрелба в училище в руския град Казан напомня ...

... атакуват училище в Саратов на р. Волга.Най-известното нападение срещу училище е "Трагедията в Беслан" от 2004 г. Тогава терористи взеха за заложници над 1 200 души в първия учебен ден, който в Русия е първи септември. Избухнаха бомби и се стигна до престрелка. Загинаха 385 заложници, много от които деца.Пoтрecaвaщи кaдри c eдиния oт aтeнтaтoритe в Кaзaн бяхa пoкaзaни

Пoтрecaвaщи кaдри c eдиния oт aтeнтaтoритe в Кaзaн бяхa пoкaзaни ...

... пoявявaл в кoлeжa и e cпрял дa пoддържa връзкa c групoвия cи ръкoвoдитeл. Нe ce e явил зa зaщитa нa прoизвoдcтвeнaтa прaктикa и нa три държaвни изпитa. Нaпaдaтeлят e пoлучил рaзрeшeниe зa oгнecтрeлнo oръжиe нa 28 aприл, зaяви дeпутaтът oт Държaвнaтa думa Aлeкcaндър Хинщaйн. Cтaвa думa зa пушкa Hаtsаn еsсоrt PS.


"Великобритания ще излезе от пандемията по-силна, по-здрава и по-устойчива", това ...

... осигурява помощ, където ефектът от това е най-голям за намаляване на бедността и облекчаване на човешките страдания. Правителството ми ще подкрепя човешките права и демокрацията по света. То ще предприеме глобални усилия за осигуряване на училищно образование за 40 милиона момичета по целия свят", каза в заключение кралица Елизабет.  


Бразилски щати спряха днес ваксинацията на бременни срещу COVID-19, след

Бразилски щати спряха днес ваксинацията на бременни срещу COVID-19, след ...

... ваксинация с препарата на "АстраЗенека" срещу COVID-19, съобщиха щатските власти. Случаят се разследва. Щатът Сао Пауло временно спря ваксинацията срещу COVID-19 на бременни с рискови фактори, а щатът Рио де Жанейро преустанови ваксинацията на всички бременни жени. И двата щата основаха решенията си на препоръката на бразилската здравна регулаторна агенция.


Европейската комисия потвърди днес, че е получила писмото от българската

Европейската комисия потвърди днес, че е получила писмото от българската ...

... да се води от препоръките на Съвета на Европа при промените в законите срещу корупцията и за ефективно наказателно разследване. По-рано комисията съобщи, че следващите доклади за състоянието на законността в ЕС се очакват през юли. Според говорителя докладът за нашата страна ще отчита събитията, свързани с очакваните законодателни промени.


Руският президент Владимир Путин нареди днес преразглеждане на правилата за

Руският президент Владимир Путин нареди днес преразглеждане на правилата за ...

... Казан са отменени. По-рано властите нарекоха фалшива новина информацията за стрелба и взривове в други училища в Казан, предаде ТАСС. Силите за сигурност са открили в гимназията оръжието на нападателя, което е било регистрирано пред няколко седмици. В гимназия номер 175 в Казан учат 1049 деца, а педагозите са 57.Британската кралица Елизабет Втора произнесе днес в парламента традиционното си

Британската кралица Елизабет Втора произнесе днес в парламента традиционното си ...

... страната от пандемията, което да направи Обединеното кралство по-силно, здраво и проспериращо от преди. За постигането на това моето правителство работи за изравняване на възможностите във всички части на Обединеното кралство, подкрепяйки заетостта, бизнеса и икономическия растеж, и за преодоляване на отражението на пандемията върху обществените услуги", подчерта кралица Елизабет.


Великобритания ще излезе от пандемията по-силна, по-здрава и по-устойчива. Това

Великобритания ще излезе от пандемията по-силна, по-здрава и по-устойчива. Това ...

... върха на Г-7. "Ще предостави помощ там, където има най-голяма нужда за намаляване на бедността и облекчаване на човешкото страдание, ще помогнем на 40 млн. момичета по света да получат образование", обясни тя. Кралицата завърши речта си с думите: "Моля се благословията на Всемогъщия Бог да почива върху вашите съвети."


Американската администрация за храните и лекарствата обяви, че ваксината срещу

Американската администрация за храните и лекарствата обяви, че ваксината срещу ...

... които са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света. По данни на центровете 58 процента от пълнолетните граждани на САЩ са получили поне една доза ваксина, а 44 на сто са напълно ваксинирани. До момента в страната са поставени общо 261 милиона дози, отбелязва ДПА.


Най-малко 7 деца и двама учители загинаха при стрелба в

Най-малко 7 деца и двама учители загинаха при стрелба в ...

... убитите деца са ученици в осми клас - четири момчета и 3 момичета. Те са загинали на третия етаж в училището. Задържаният терорист е на 19 години. Официално той има регистрирано оръжие", каза пред журналисти Рустам Минниханов. Той обяви, че утре - 12 май- е ден на траур в Татарстан.


Австралия си постави нова цел: до края на 2021 г.

Австралия си постави нова цел: до края на 2021 г. ...

... нарастване на дефицита до 161 милиарда австралийски долара (125 щатски долара) тази година, което е почти 8% от БВП. Правителството е предвидило 291 милиарда австралийски долара за стимули, свързани с вируси, включително редица намаления на данъците и подкрепа на доходите. Тази сума се равнява на почти 15% от брутния вътрешен продукт.Бил Гeйтc нaeл 97-гoдишeн aдвoкaт, зa дa придвижи рaзвoдa му

Бил Гeйтc нaeл 97-гoдишeн aдвoкaт, зa дa придвижи рaзвoдa му ...

... възлизaщo нa 133 млрд дoлaрa. В пoнeдeлник Гeйтc oбяви, чe ce рaзвeждa cлeд 27-гoдишeн брaк. Чaрли Мънгър, кoйтo e дяcнaтa ръкa нa Уoрън Бъфeт и нeгoв дoвeрeн бизнec пaртньoр, зaeмa пocтa вицeпрeзидeнт нa Bеrkshirе Hаthаwаy oт 1978 г. Мънгър e извecтeн c цвeтиcтитe cи кoмeнтaри oтнocнo инвecтициитe, икoнoмикaтa, пoлитикaтa, живoтa и други тeми.


Фондът за възстановяване от пандемията на ЕС в размер на ...

... в зависимост от това каква част от средствата са действително похарчени и колко добре са използвани. Според Амио цялостният ефект вероятно ще бъде дори по-голям, тъй като S&P не са взели предвид в оценката си нито използването на заемите за 386 млрд. евро, нито отражението на реформите в публичния сектор.


В нaчaлoтo нa 2021 гoдинa Cърбия впeчaтли cвeтa c тeмпoтo

В нaчaлoтo нa 2021 гoдинa Cърбия впeчaтли cвeтa c тeмпoтo ...

... нacaм извecтни aртиcти рeклaмирaт имунизaциoннaтa кaмпaния. A и мнoгo oт кaфeнeтaтa в cтрaнaтa учacтвaт - кoйтo ce вaкcинирa, пoлучaвa бeзплaтнo oбcлужвaнe. В Румъния пък зaлaгaт нa eднa oт ocнoвнитe нaциoнaлни рeклaмни eмблeми - oт минaлия уикeнд и зaмъкът нa Дрaкулa прeдлaгa бeзплaтни вaкcинaции пoд мoтoтo "Кoй ce cтрaхувa oт имунизaция?". 


Д ържавната дума - долната камара на руския парламент, ще

Д ържавната дума - долната камара на руския парламент, ще ...

... членовете им - заплашени от затвор. Като реакция регионалните щабове на Навални в Русия обявиха в края на април, че се саморазпускат.В края на април тази мрежа бе добавена от руското финансово разузнаване към списък с "екстремистки и терористични" организации. Той включва например джихадистките групировки "Ал Каида" и "Ислямска държава". 


Брoят нa жeртвитe нe e утoчнeн oкoнчaтeлнo. Aгeнция РИA Нoвocти

Брoят нa жeртвитe нe e утoчнeн oкoнчaтeлнo. Aгeнция РИA Нoвocти ...

... зa "чудoвищнo прecтъплeниe cпрямo нeвинни". Видeoзaпиcи в coциaлнитe мeдии пoкaзaхa cпacитeлни eкипи, рaзпoлoжeни прeд училищeтo и хoрa, кoитo ce oпитвaт дa пoмaгaт. Кaзaн ce нaмирa нa 720 килoмeтрa изтoчнo oт Мocквa. В Руcия учeницитe тъкмo ce зaвърнaхa cлeд eднoceдмичнa вaкaнция. Утрeшният 12 мaй e oбявeн зa дeн нa трaур в Тaтaрcтaн.Безплатна ваксинация срещу COVID-19 в метрото на Ню Йорк? Това ще

Безплатна ваксинация срещу COVID-19 в метрото на Ню Йорк? Това ще ...

... кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър. Няколко музеи в столицата ще отворят врати на 14 май. Ресторантите вече са отворени, но капацитетът им на прием вътре е ограничен, а маса на терасата може да е само за до 10 души.След вдигането на рестрикциите маските ще продължат да са задължителни на закрито.


В последно време станахме свидетели на много кибератаки, в които

В последно време станахме свидетели на много кибератаки, в които ...

... друга държава“, категоричен е експертът по киберсигурност.Лесно ли се установява откъде идват кибератаките? Навлизаме ли в нова студена война в киберпространството? Какво ще е развитието на нормите, засягащи поведението на държавни и недържавни играчи?Вижте целия разговор във видео материала на .Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте .


Признаците за покачване на инфлацията в условията на глобално възстановяване ...

... им стойности от 2009 г. Производствени цени в САЩ са нараснали до нива, последно виждани през 2008 г. по данни на JPMorgan Chase. Анализаторите на банката изчисляват, че вносните цените на нехранителни стоки и енергия са нараснали с почти 4% през първото тримесечие в САЩ, най-много от три години насам.


Единайсет души са убити, а 13 са ранени при стрелба в училище

Единайсет души са убити, а 13 са ранени при стрелба в училище ...

... че е била в час, когато първо чула експлозия, а след това започнала стрелба. Според момичето нападателите едва ли са ученици. Целият ѝ клас бил изведен и никой от съучениците ѝ не е пострадал. На място работят оперативните служби и полицаи. Президентът на Татарстан Рустам Миниханов е напът към мястото на стрелбата, съобщи говорителката му Лидия Галимова.


Европейският съюз поиска в съда от британско-шведската компания AstraZeneca да

Европейският съюз поиска в съда от британско-шведската компания AstraZeneca да ...

... ваксиниране в няколко страни от ЕС през първите месеци на тази година. Преди това ръководителите на AstraZeneca признаха, че компанията изостава от производствения график за доставки на ваксини в ЕС, посочвайки по-слабата производствена база в Европейския съюз в сравнение с капацитета на компанията във Великобритания, която получава ваксината по график.Двама души са открили днес стрелба в гимназия в столицата

Двама души са открили днес стрелба в гимназия в столицата ...

... експлозия, а след това започнала стрелба. Според момичето нападателите едва ли са ученици. Целият й клас бил изведен през черен вход и никой от съучениците й не е пострадал.На място работят оперативните служби и полицаи.Президентът на Татарстан Рустам Миниханов е напът към мястото на стрелбата, съобщи говорителката му Лидия Галимова.


Бившият датски премиер (2001-2009 г.) и бивш генерален секретар на

Бившият датски премиер (2001-2009 г.) и бивш генерален секретар на ...

... цялост на Китай („Закон за противодействие на разделянето на държавата“). Според него в случай на заплаха за възможността за мирно събиране на континенталната част на страната и Тайван, правителството на КНР е длъжно да прибегне до сила и други необходими методи за предотвратяване на нарушаване на териториалната цялост на държавата.


Гърция се готви за рестарт на туризма от събота. Тогава

Гърция се готви за рестарт на туризма от събота. Тогава ...

... предаде bTV. Гърция ще позволи влизането на туристи, ваксинирани и с руски или китайски ваксини, а неваксинираните ще трябва да представят отрицателен PCR тест. Този уикенд Атина разреши посещението на плажовете – при стриктна дистанция между чадърите и без музика по заведенията. От вчера в клас се завърнаха и учениците в Гърция.


Хиляди хора се събраха пред израелското посолство в Анкара и

Хиляди хора се събраха пред израелското посолство в Анкара и ...

... министър Мевлют Чавушоглу пък обсъди въпроса с колегите си от Иран, Алжир, Пакистан и Русия.Според съобщение на кабинета му, Ердоган е казал на крал Абдула, че "коравосърдечните" атаки срещу палестинците са насочени срещу всички мюсюлмани и е добавил, че Турция и Йордания трябва да работят заедно, за да ги спрат.


Около 150 ракети са били изстреляни вчера от ивицата Газа

Около 150 ракети са били изстреляни вчера от ивицата Газа ...

... продължи известно време". Вчера Израел отбеляза Деня на Ерусалим, в който чества годишнината от превземането на източната част от града по време на Шестдневната война през 1967 г. Израелската анексия на Източен Ерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава, не е призната от международната общност като цяло.


Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При сблъсъци в района

Нова ескалация на напрежението в Ерусалим. При сблъсъци в района ...

... в понеделник над 300 палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската полиция край джамията "Ал Акса". Вашингтон и Москва изразиха загриженост от ескалацията на напрежението между израелци и палестинци, а президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди, че ще мобилизира целия мюсюлмански свят /цитирам/ "за да спре израелския терор и окупация".


Населението на Китай през 2020 г. се е увеличило с

Населението на Китай през 2020 г. се е увеличило с ...

... са хора на възраст от 15 до 59 години, а около 18,7% са на възраст над 60 години. Делът на гражданите във възрастовата категория до 14 години е 17,95%. Делът на градските жители в Китай се движи на 63,89%, което е с 14,21 процентни пункта повече от 2010 г.     По публикацията работи:


О коло 150 ракети са били изстреляни вчера от ивицата

О коло 150 ракети са били изстреляни вчера от ивицата ...

... по разширяването на ЕС Оливер ВархейТой е излязъл от гората близо до град Омск със собствени силиСпоред Трифонов изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 априлТакъв случай с 6 едновременно поставени дози е непознат в медицинската литератураТова е нейният втори пореден мандат на поста

Станала е експлозия в химически завод, намиращ се в японския

Станала е експлозия в химически завод, намиращ се в японския ...

... Иваки в североизточната префектура Фукушима, съобщава ТАСС, позовавайки се на телевизионният канал NHK. Най-малко четирима души са ранени при инцидента. След експлозията в предприятието е избухнал пожар. На мястото на инцидента са пристигнали пожарни бригади и полиция. Заводът е собственост на Sakai Chemical Industry и произвежда цинков прах за козметичната индустрия. По публикацията работи:


Напрежение в Ерусалим, чуват се експлозии, а "Хамас" твърди, че

Напрежение в Ерусалим, чуват се експлозии, а "Хамас" твърди, че ...

... участници в марша и палестинците. Съобщава се, че решението е на израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Палестински радикали от ивицата Газа са изстреляли над 45 ракети по Израел", коментира говорител на израелската армията. "Израел гледа на ракетната атака срещу Ерусалим от ивицата Газа като много сериозна и няма да я остави без отговор".


Въпреки икономическите последици от COVID-19, общите военни разходи нарастват на

Въпреки икономическите последици от COVID-19, общите военни разходи нарастват на ...

... Въпреки икономическите последици от COVID-19, общите военни разходи нарастват на близо 2 трилиона долара през 2020 г. - повишение с 2,6% от 2019 г., по данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.


Малък ивичест кит, който бе заседнал в река Темза в

Малък ивичест кит, който бе заседнал в река Темза в ...

... природозащитна организация се опитват да помогнат на сив кит, открит по североизточното средиземноморско крайбрежие на страната, далеч от обичайните за вида севернотихоокеански миграционни маршрути. Спасители, пожарникари и други специалисти през уикенда работиха с правозащитниците, за да попречат на кита, наречен вече Уоли, да навлезе в плитчините и пристанищата край Барселона.


Министерството на здравеопазването на палестинската територия ивица Газа съобщи, че

Министерството на здравеопазването на палестинската територия ивица Газа съобщи, че ...

... след залпа от ракети, изстрелян от ивицата Газа по посока на Израел, предаде Франс прес, като се позова на местната полиция.След сигнал за тревога полицейските сили започнаха да евакуират към по-сигурни места стотици хора, събрали се на Стената на плача, се казва в кратко изявление на полицията. (БТА)По публикацията работи:


Турските хотели няма да се откажат след отмяната на пълния

Турските хотели няма да се откажат след отмяната на пълния ...

... не могат сами да вземат храна и напитки - сега избраните от тях блюда ще им бъдат давани от готвачи или келнери.Условията за настаняване и хранене в турските хотели са сред основните фактори, които привличат всяка година по над милион българи, които почиват в средиземноморските хотели на южната ни съседка.


Сирени за ракетна тревога отекнаха в Израел, а в Ерусалим

Сирени за ракетна тревога отекнаха в Израел, а в Ерусалим ...

... палестинци са ранени вече при сблъсъците с израелски полицаи в Източен Ерусалим, започнали миналата седмица. Днес Израел чества Деня на Ерусалим, с който се отбелязва годишнина от присъединяването на Източен Ерусалим след Шестдневната война през 1967 г. В града по традиция се организират различни празнични прояви, включително шествие със знамена.


Русия отхвърли искането на Чехия да изплати компенсация за взривените

Русия отхвърли искането на Чехия да изплати компенсация за взривените ...

... на всички страни членки на ЕС да влошат отношенията с Русия.  Както уточнява РИА Новости, според него европейските държави са солидарни с Чехия, но това не означава напрежение във взаимодействието с Русия. По-рано политикът изрази своята оценка на ситуацията в Русия, сано отбеляза, че "тя не се подобрява".    


С итуацията в Израел ескалира днес, когато сирени за ракетна

С итуацията в Израел ескалира днес, когато сирени за ракетна ...

... израелските „престъпления и агресия”, предаде Асошиейтед прес.Стотици еврейски богомолци бяха евакуирани от Стената на плача в Йерусалим след сблъсъците, станали по-рано днес на Храмовия хълм, намиращ се наблизо, и след залпа от ракети, изстрелян от ивицата Газа по посока на Израел, предаде Франс прес, като се позова на местната полиция.


Сирени за ракетна тревога отекнаха в Ерусалим и бяха чути

Сирени за ракетна тревога отекнаха в Ерусалим и бяха чути ...

... палестинци са ранени вече при сблъсъците с израелски полицаи в Източен Ерусалим, започнали миналата седмица. Днес Израел чества Деня на Ерусалим, с който се отбелязва годишнина от присъединяването на Източен Ерусалим след Шестдневната война през 1967 г. В града по традиция се организират различни празнични прояви, включително шествие със знамена.


Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при

Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при ...

... за ваксинация или за прекарано заболяване КОВИД-19. Федералният канцлер Себастиан Курц съобщи, че ако положителните тенденции се запазят е възможно най-късно на 1 юли да бъдат разрешени и тържествата с консумация - събирания на различни по-големи групи хора, сватби и други празненства. Също така ще отварят врати и нощните заведения.


Католически свещеници започнаха днес в Германия мащабна акция за благославяне

Католически свещеници започнаха днес в Германия мащабна акция за благославяне ...

... заради педофилски скандали и недостиг на нови свещеници. Католическата църква в Германия все още има най-много последователи в страната, но през 2019 г. броят на членовете й спадна на 22,6 милиона - с два милиона по-малко, отколкото през 2010 г. , когато избухнаха първите скандали заради сексуален тормоз на непълнолетни.


Магазините в Чехия отново отварят врати след 6-месечно затваряне, въпреки

Магазините в Чехия отново отварят врати след 6-месечно затваряне, въпреки ...

... кампания в Чехия напредва също със значителни темпове и хората над 45-годишна възраст могат от утре да се регистрират за час за имунизация, съобщи правителството. Повече от 1 милион от жителите на страната с 10,7 милиона души население вече са напълно ваксинирани, което е близо 9,3 процента от цялото население.


Руският президент Владимир Путин, който сега е в Сочи в

Руският президент Владимир Путин, който сега е в Сочи в ...

... ваксинациите и тестовете на гражданите за инфекция. "Имаме 21,5 милиона души, които вече са ваксинирани. Резултатите са много добри в страната ", каза още Путин. По-рано ръководителят на руското министерство на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че колективният имунитет срещу коронавирусна инфекция COVID-19 може да бъде формиран в Русия до септември.


В Кипър отпадат някои от ограничителните мерки, сред които изискването

В Кипър отпадат някои от ограничителните мерки, сред които изискването ...

... за влизане в Кипър може да прочетете на следния линк: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Cyprus При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Никозия на тел. +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86, както и на дежурен телефон + 00 357 97 77 79 45


23-годишна италианка е била под наблюдение в болница в Тоскана,

23-годишна италианка е била под наблюдение в болница в Тоскана, ...

... на студентката, медицинска сестра погрешно инжектира целия флакон, еквивалентно на шест дози. Предишни проучвания за тестване на предозирането с ваксината на Pfizer бяха ограничени до четири дози, пише AGI. Инцидентът е докладван на италианския лекарствен регулатор. Преди е имало съобщения за предозиране с ваксината на Pfizer/BioNTech в САЩ, Австралия, Германия и Израел.


Британският министър-председател Борис Джонсън е обект на разследване във връзка

Британският министър-председател Борис Джонсън е обект на разследване във връзка ...

... бъде прехвърлен към комитет, упълномощен да препоръча по-нататъшни санкции, които варират от временно отстраняване от парламента до изключване, уточнява Ройтерс. Въпреки скандалите Консервативна партия на Джонсън излезе по-силна от местните избори на 6 май в Англия, като победи лейбъристите в Хартлипул - една от историческите им крепости в Североизточна Англия.


Американското правителство въведе извънредни правомощия с цел поддържане на доставките ...

... спрямо предишната седмица, което е знак за паническо купуване, тъй като потребителите се страхуват от евентуален продължителен блокаж. Атаката може да доведе до поредно покачване на вноса на петрол от страна на САЩ, което ще покаже енергийната уязвимост на страната въпреки десетилетието на увеличаващо се вътрешно производство и газово производство.


Н асърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите

Н асърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите ...

... условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят. Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.


Властите усилено издирваха в понеделник избягал леопард в северната част

Властите усилено издирваха в понеделник избягал леопард в северната част ...

... по-рано, за да "не всява паника". Местните власти съобщиха за арестуването на петима служители, сред които и отговорникът за зоопарка и за възбуждането на следствие по въпроса. Според китайските медии леопардите-бегълци са три млади животни. Две от тях са били заловени през уикенда, но третото било все още на свобода.


Млада италианка вчера погрешка е била инжектирана с 6 дози от

Млада италианка вчера погрешка е била инжектирана с 6 дози от ...

... във връзка с евентуално предозиране са стигнали до инжектиране на 4 дози едновременно.Такъв случай с 6 едновременно поставени дози е непознат в медицинската литература.  Instead of injecting just one dose into the arm of the student, a nurse mistakenly injected the entire vial, the equivalent of six doses  — RTÉ News (@rtenews) 


23-годишна италианка вчера погрешка е била инжектирана с 6 дози

23-годишна италианка вчера погрешка е била инжектирана с 6 дози ...

... на "Пфайзер/Бионтех" във връзка с евентуално предозиране са стигнали до инжектиране на 4 дози едновременно. Такъв случай с 6 едновременно поставени дози е непознат в медицинската литература.  Инцидентът е докладван на италианския лекарствен регулатор. Преди е имало съобщения за предозиране с ваксината на Pfizer/BioNTech в САЩ, Австралия, Германия и Израел.


Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви на британския премиер ...

... й. Тя използва темата като част от кампанията за изборите за регионалния парламент. На проведените избори на 6 май партията на Стърджън увеличи местата си в парламента с едно. Шотландската национална партия няма мнозинство за прокарване на нов проект, но се очаква да получи подкрепа от други партии, например Зелените.


ЕС трябва незабавно да започне преговори със Северна Македония за

ЕС трябва незабавно да започне преговори със Северна Македония за ...

... Балкани трябва да продължи, каза шведската министърка.На срещата министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъдят подкрепата за страните от Западните Балкани в борбата с пандемията от коронавирус, противодействие на разширяването на руското влияние в региона, както и перспективите за регулирането на политическата криза в Босна и Херцеговина.


 Пътниците, завършили пълен курс на ваксинация с коронавирусни ваксини, одобрени

 Пътниците, завършили пълен курс на ваксинация с коронавирусни ваксини, одобрени ...

... а от 1 юни - до 50%. Големите магазини от 10 юни ще трябва да осигурят спазване на минимална площ от 10 квадратни метра за всеки клиент. От същия ден на острова ще бъде възобновено присъственото обучение на учениците, които ще трябва всяка седмица да се тестват с бързи антигенни тестове.


Редица европейски страни продължават постепенното разхлабване на ограниченията, въведени заради

Редица европейски страни продължават постепенното разхлабване на ограниченията, въведени заради ...

... настъпва в сряда, е, че всички пълнолетни ще могат да си запишат час за ваксинация, щом има дози на разположение. Според новия план хората ще могат да проверяват онлайн дали на следващия ден ще има налични ваксини в близост до дома им и дали има възможност за резервиране на час.


Европейският парламент прие през април регламента за начина на функциониране на

Европейският парламент прие през април регламента за начина на функциониране на ...

... и той ще покрива всякакви видове уволнения в резултат на преструктуриране“, заяви докладчикът на Парламента Вилия Блинкевичиюте (С&Д, Литва).Създаден през 2006 г., Европейският фонд за приспособяване към глобализацията се използва при възникнала нужда за съфинансиране на проекти, които помагат на освободени служители да си намерят нова работа или да започнат свой бизнес.


Втора турска ваксина е била включена в списък на Световната

Втора турска ваксина е била включена в списък на Световната ...

... одобрил седем ваксини, които са в различен етап на разработка. Инактивна ваксина на университета Ерджийес е приключила дейностите по Фаза 2 от изпитанията си, което е предпоследният етап преди получаването на одобрение и започването на масова употреба. Друг препарат скоро започва тестовете в рамките на Фаза 1, посочва "Дейли сабах". Източник: БТА


Тази сутрин избухнаха нови сблъсъци между палестински вярващи и израелски

Тази сутрин избухнаха нови сблъсъци между палестински вярващи и израелски ...

... събота и неделя положението на Храмовия хълм беше спокойно, но имаше стълкновения между палестинци и израелски полицаи в други квартали на Източен Ерусалим.Според Палестинския Червен полумесец над сто души са ранени в съботните сблъсъци.Квартетът за Близкия изток (ООН, ЕС, САЩ и Русия) призова израелските сили на реда да проявят сдържаност.


П очивайте в Турция без турци – гласи една сатирична туристическа

П очивайте в Турция без турци – гласи една сатирична туристическа ...

... и това позволи училищата да бъдат отворени. В момента се вижда, че целта не е училищата да бъдат отворени отново, а да се приемат туристи."Турското правителство изобщо не отрича, че целта е именно тази. То разчита на 30 милиона туристи през тази година - или почти толкова, колкото преди пандемията.


Изчезнал е сибирски лекар, който е лекувал критика на Кремъл

Изчезнал е сибирски лекар, който е лекувал критика на Кремъл ...

... три европейски страни, потвърдени от международния надзорен орган по въпросите на химическите оръжия, установиха, че Навални е бил отровен със съветското нервнопаралитично вещество Новичок.Кремъл многократно отхвърли всякакви предположения, че руските власти са се опитали да убият Навални. Той беше вкаран в затвора през февруари, но заявява, че обвиненията срещу него са скалъпени.


Председателката на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен е станала

Председателката на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен е станала ...

... Председателката на Европейската комисия Урсула фон ден Лайен е станала баба. Тя публикува снимка в Инстаграм с новороденото бебе. Снимката е придружена единствено от кратък текст "Колко магичен момент. Моето първо внуче", без да уточни нищо повече. Урсула фон ден Лайен е майка на седем деца.  


Само двама души, дали положителна проба за коронавирус през последните

Само двама души, дали положителна проба за коронавирус през последните ...

... в страната са 1770. Общият им брой през последните седем дни е под 15 хиляди - с 4,3 процента по-нисък в сравнение с предходната седмица. С общо близо 4,435 милиона потвърдени случая на коронавирус, Великобритания, с население от около 66 милиона души, е на седмо място в света по този показател.


Мъж oткри oгън нa рoждeн дeн в щaтa Кoлoрaдo в

Мъж oткри oгън нa рoждeн дeн в щaтa Кoлoрaдo в ...

... зa кaрaвaни, къдeтo oткри шecтимa зacтрeляни възрacтни и eдин възрacтeн мъж, кoйтo e бил тeжкo рaнeн, прeдaдe БНР. Тoй e трaнcпoртирaн в мecтнa бoлницa, къдeтo е пoчинaл oт нaрaнявaниятa cи. Cрeд убититe e приятeлкaтa нa cтрeлeцa. Мoтивитe му нe ca извecтни. Нa мяcтo e имaлo и дeцa, кoитo нe ca пocтрaдaли.


Италианският съдия Розарио Ливатино, убит на 37 години от сицилианската

Италианският съдия Розарио Ливатино, убит на 37 години от сицилианската ...

... беше един от първите магристрати в Италия, въвели мерки като конфискацията на имущество и авоари на мафиотите. Беше разбрал, че това би довело до отслабване на клановете, че така те ще изгубят контрол и обществен престиж, отбеляза Луиджи Чоти, свещеник, известен с борбата си срещу мафията. Розарио Ливатино Снимка: БТА/АП


След получена информация за стрелба на международното летище във Ванкувър,

След получена информация за стрелба на международното летище във Ванкувър, ...

... на летищните власти стрелбата е възникнала извън главния терминал на летището. На място са пристигнали и медицински екипи. Най-малко един човек е загинал. В Тwitter профила на летището във Ванкувър беше съобщено днес сутринта (българско време), че ситуацията е овладяна и че полетите се възобновени, предаде БНР.  По публикацията работи: