Централна И Източна Европа


Руският президент Владимир Путин, който в сряда разговаря за пръв

Руският президент Владимир Путин, който в сряда разговаря за пръв ...

... И не виждам защо да е тя", каза той.       Изправен пред острите реакции, разтърсили дори собствения му републикански лагер, той заявява, че не се бил изразил добре.       "Харесвам Путин и той ме харесва. Разбираме се добре", каза Тръмп и през септември 2020 г. по време на предизборен митинг.


Президентът на САЩ Джо Байдън е повдигнал някои от най-големите

Президентът на САЩ Джо Байдън е повдигнал някои от най-големите ...

... защото „винаги е по-добре да се срещнем лице в лице“. И двете страни омаловажиха възможността за размразяване на отношенията, въпреки че американските власти предполагат, че може да се осъществи напредък по въпроси, свързани с контрола върху ядрените оръжия. Байдън и Путин говориха повече от 2,5 часа, без да има почивка.


Президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин

Президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин ...

... Калудис. От руска страна делегацията ще включва Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и Песков.Москва нареди на служителите от сектора на услугите и общините

Москва нареди на служителите от сектора на услугите и общините ...

... увеличават в цяла Русия, отчасти защото само около 12% от руснаците са ваксинирани на фона на обществения скептицизъм към местно разработените ваксини. Миналия месец Якутия в Далечния изток на Русия беше първият регион, който нареди на работниците да се ваксинират, а работодателите са изправени пред глоби, ако не спазят разпоредбите.


Беларус използва нелегалната миграция като оръжие, коментира министърът на външните

Беларус използва нелегалната миграция като оръжие, коментира министърът на външните ...

... цели в беларуски дисиденти, които се намират на територията на балтийската страна. „Сега сме в позиция, в която трябва да обмислим всичко. [Лукашенко] отдавна е преминал границите. Трябва да бъдем наистина бдителни“, коментира Ландсбергис. Той подчертава обаче, че страната му няма да промени откровената си политика срещу режима на Лукашенко.


Ръководителите на Сърбия и Косово са приключили без успех новата

Ръководителите на Сърбия и Косово са приключили без успех новата ...

... независимостта на бившата си провинция. Косово обяви независимостта си през 2008 г., близо десет години след войната, която приключи, след като бомбардировките на НАТО принудиха сръбските сили да се изтеглят. Независимостта на Косово е призната от над 100 държави, главно западни, но не и от Русия и Китай, отбелязва АФП.Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския президент Владимир Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския президент Владимир Путин ...

... срещнат в Женева на 16 юни след срещите на американския президент със съюзниците от Г-7, НАТО и ЕС. Очаква се срещата с руския лидер да е напрегната, тъй като Вашингтон и Москва са в конфликт по редица проблеми, включително киберсигурността, Украйна и преследването от Кремъл на политически опоненти на Путин.


Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че иска ясно

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в понеделник, че иска ясно ...

... все още не са изтеглени и че Русия се бави с организирането на среща с Путин без ясна причина. Байдън и Зеленски говориха по телефона миналата седмица преди срещата на американския президент с Путин в Женева в сряда. „Той (Байдън) заяви: Никога няма да изтъргувам… интересите на Украйна“, каза Зеленски.


Украйна е подготвена да предприеме съдебни действия срещу „Газпром“, за

Украйна е подготвена да предприеме съдебни действия срещу „Газпром“, за ...

... да складират газ, закупен на по-ниски летни цени в големите подземни инсталации за съхранение в страната за износ по време на пика на търсенето през зимата. „Ще имаме жизнен хъб в Украйна, защото ще имаме централноазиатски газ, както и газ от други производители в Русия, различни от Газпром“, допълва Витренко.


Икономиките от Централна Европа се възстановяват по-бързо от очакваното от

Икономиките от Централна Европа се възстановяват по-бързо от очакваното от ...

... също се отваря“, отбелязва той. Според Флорек работодателите ще трябва неизбежно да плащат повече и въпросът е дали разходите за заплати може да намерят отражение в цените или в замяната на служителите от машини. „Компании, които продължават да имат… големи възможности за автоматизация, със сигурност ще го направят“, казва той.


Европейският съюз може да загуби от Русия и Китай в

Европейският съюз може да загуби от Русия и Китай в ...

... дневния си ред ускоряването на разширението. „Ако не правите нищо за предотвратяване на сблъсъци, си търсите белята“, казва Галбрайт. „Боеве на границите на ЕС ще накарат съюза да изглежда безполезен и слаб. Това ще преследва ЕС при справянето със собствените му заплахи за демокрацията и борбата с популизма“, допълва той.Андрей работи в бар в Минск, когато попада в опасния

Андрей работи в бар в Минск, когато попада в опасния ...

... си представите Беларус като пай с много слоеве, за първи път толкова различни и големи парчета осъзнаха, че имат шанса да променят нещо в страната“, посочва той. На митингите той вижда хора, които са смаяни да видят, че има алтернатива.1-->Още по темата: Още по темата


Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), защитаваща интересите на авиокомпаниите,

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), защитаваща интересите на авиокомпаниите, ...

... политическите лидери "никога да не използват авиационната безопасност като претекст за постигане на своите политически или дипломатически цели". В комюнике ЕААБ защити решението си, като припомни, че то е насочено към "намаляване на потенциалния риск за пътниците и екипажите, който може да произтече от използването на беларуското въздушно пространство". (БТА)


Правителството на Чехия оцеля при вот на недоверие в парламента,

Правителството на Чехия оцеля при вот на недоверие в парламента, ...

... да сформират правителство след изборите през октомври. Чехия беше тежко засегната от коронавирусната пандемия. В страната бяха регистрирани 1,7 милиона потвърдени случая на зараза и над 30 000 починали от Ковид-19 при население от 10,7 милиона души. Намаляващият брой на новозаразените позволи на властите да започнат да разхлабват ограниченията. (БТА)


Русия съобщи, че петролният й фонд ще излезе от всичките

Русия съобщи, че петролният й фонд ще излезе от всичките ...

... централна банка Елвира Набиулина, цитирана от агенция Интерфакс. Общата стойност на държавния инвестиционен фонд на Русия наред с ликвидните активи е 185,9 млрд. долара. Силуанов заяви, че с по-бързото от очакванията възстановяване на икономиката бюджетният дефицит ще бъде 1% от брутния вътрешен продукт тази година спрямо първоначалните прогнози за 2,4%.


Полицията в Чехия за пореден път поиска министър-председателят на страната

Полицията в Чехия за пореден път поиска министър-председателят на страната ...

... и обвини „чешките евродепутати, които правят всичко възможно да навредят на Чехия в Брюксел“. През февруари доклад на Европейската зелена партия разкри, че през 2017 г. - годината, в която Бабиш става министър-председател, Agrofert е най-големият получател на земеделски субсидии от ЕС в Чехия. Бабиш винаги е отричал всякакви нарушения.


Беларус временно забрани на повечето си граждани да напускат страната,

Беларус временно забрани на повечето си граждани да напускат страната, ...

... че дисидентът Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, които бяха задържани от тайната полиция КГБ в Минск, ще бъдат разследвани в Беларус. Те бяха арестувани, след като отклоненият самолет на Ryanair кацна в Минск на 23 май. Сапега е руска гражданка, а Протасевич е беларусин, който живее в Литва.Банка OTP, компанията майка на Банка ДСК, подписа договор за

Банка OTP, компанията майка на Банка ДСК, подписа договор за ...

... в Словения, Група OTP навлезе и в други нови страни като Албания и Молдова. С настоящото придобиване унгарската банкова група се превърна в най-активния консолидатор на банковия сектор в Централна и Източна Европа, като значително подобри пазарната си позиция и увеличи приноса към печалбата на членове на групата извън Унгария. 


Достъпът на представители на Беларус до централата на НАТО в

Достъпът на представители на Беларус до централата на НАТО в ...

... неговите думи тези въпроси включват устойчивостта на далекосъобщителните мрежи и друга основна инфраструктура, веригите за доставка, разширеното използване на най-нови технологии, отраженията на промените в природата върху сигурността. Той добави, че има нужда от продължаване на инвестициите в отбранителни способности. Трябва да харчим за отбрана повече и заедно, обобщи Столтенберг.


Русия се съгласи да отпусне кредит от 500 млн. долара

Русия се съгласи да отпусне кредит от 500 млн. долара ...

... били „много конструктивни, съдържателни“. Кремъл определи като „русофобия“ твърденията на Запада, че Москва е помогнала на Минск в операцията по арестуването на опозиционния активист Роман Протасевич. Тази седмица Русия принуди най-малко две европейски авиокомпании да отменят полети до Москва, след като не одобри нови летателни планове, предвиждащи заобикаляне на Беларус.


Европейските правителства очертават планове за отказ от въглищата, американските въглищни

Европейските правителства очертават планове за отказ от въглищата, американските въглищни ...

... руските железници миналия месец. „През 2021 г. много страни от Азиатско-тихоокеанския регион отчитат възстановяване на икономиките си от пандемията. Очакваме, че търсенето на металургични въглища в Азиатско-тихоокеанския регион ще остане високо през идните пет години“, казва Олег Коржов, главен изпълнителен директор на Mechel, една от най-големите въглищни компании в Русия. 


Две европейски авиокомпании е трябвало да отменят полети до Москва,

Две европейски авиокомпании е трябвало да отменят полети до Москва, ...

... напускането на Беларус. „Не знаем какво е състоянието му, нито къде се намира и сме много притеснени за живота ми“, каза Дмитрий Протасевич пред репортери. „Получаваме все повече заплахи. Анонимни заплахи ни казват, че случилото се с Роман е късмет и че ще бъдем застреляни тук, във Варшава“, допълни той.Планът на Гърция за използване на европейски средства за борба

Планът на Гърция за използване на европейски средства за борба ...

... вероятно ще доведат до допълнителни инвестиции във възобновяеми енергийни източници. Цените от 90 евро на тон или по-високи в дългосрочен план не трябва да изненадват никого, подчерта той. Квотите се търгуват при цена от около 53 евро за тон, като от началото на годината те поскъпнаха с повече от 60%.


Регулаторът на въздушната безопасност на Европейския съюз (ЕС) препоръчва на

Регулаторът на въздушната безопасност на Европейския съюз (ЕС) препоръчва на ...

... на страната пораждат „сериозни съмнения относно зачитането от Беларус на международните правила за гражданската авиация“. Операциите във въздушното пространство, контролирани от Минск, трябва да се избягват, освен ако не се счете за необходимо да се осигури безопасна експлоатация в случай на непредвидени обстоятелства, казва се още в бюлетина на институцията.


Министърът на здравеопазването на Чехия Петр Аренбергер подаде оставка във

Министърът на здравеопазването на Чехия Петр Аренбергер подаде оставка във ...

... маски в магазините и в обществения транспорт, за да спрат разпространението на вируса. По това време Бабиш критикува публично идеята и пренебрегна Войтех. Под натиска на Бабиш Войтех отстъпи и коронавирусът бързо се разпространи в Чехия. Страната е сред държавите с най-голям брой жертви от вируса спрямо населението в света.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи нова промяна в управлението

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи нова промяна в управлението ...

... процентни пункта Ердоган, показват проучванията. Мерал Аксенар от Iyi Party също изпреварва Ердоган, показват проучванията на Metropolll от април и Turkiye Raporu от май. Главният опозиционен лидер Кемал Киличдароглу, който следва Ердоган в анкетите, и Аксенер се очаква да оглавят усилията за постигане на съгласие за съвместен кандидат на опозицията.


Беларуските власти потвърдиха днес ареста на Роман Протасевич - ден

Беларуските власти потвърдиха днес ареста на Роман Протасевич - ден ...

... на външните работи на Литва за предоставяне на информация днес началникът на сектор „Южен Кавказ и Централна Азия“ в отдел „Политика за източно съседство“ на МВнР на Литва е информирал по телефона консула ни във Варшава, че на борда на самолета не е имало български граждани“, се казва в съобщението. 


ЕС ще обсъди санкции срещу бизнеса, икономиката и авиационния сектор

ЕС ще обсъди санкции срещу бизнеса, икономиката и авиационния сектор ...

... полети за беларуските самолети. Според нея, трябва да се проведе международно разследване на инцидента със самолета на Ryanair. Тя призова също да бъде освободен арестувания Роман Протасевич и неговата приятелка, които бяха в този самолет. Всички коментари на беларуската страна относно кацането на самолета „не заслужават доверие”, смята Меркел.  


Беларус нареди да бъдат експулсирани посланикът на Латвия и целият

Беларус нареди да бъдат експулсирани посланикът на Латвия и целият ...

... помолен да напусне страната до 24 часа. Целият дипломатически, административен и технически персонал на посолството също е приканен да напусне Беларус до 48 часа", заяви външният министър Владимир Макей, цитиран от беларуската агенция БЕЛТА. Латвия на свой ред обяви, че гони беларуския посланик и всички беларуски дипломати, предаде Ройтерс. /БТА/


Европейският съюз призова постоянния представител на Беларус в ЕС Александър

Европейският съюз призова постоянния представител на Беларус в ЕС Александър ...

... ЕС миналата година наложи санкции на Александър Лукашенко и още седем негови приближени, както и срещу седем беларуски организации, припомня БТА. Санкциите са в сила до догодина и са по повод потушаването на протестите срещу непризнатото преизбиране на Лукашенко за президент. ЕС настоя по-рано днес Протасевич да бъде незабавно освободен.


Терористичните операции на Александър Лукашенко вече излизат извън пределите на

Терористичните операции на Александър Лукашенко вече излизат извън пределите на ...

... ЕС по време на срещата им по-късно тази вечер (24 май). Форбриг съветва санкциите да се насочат към петролния и химическия сектор на Беларус, за да бъде "въздушното пиратство на Лукашенко срещу ЕС неговият последен акт на държавен тероризъм", пише в заключение директорът за Централна и Източна Европа на GMF. 


Разминаването на позициите по редица международни теми не пречи на

Разминаването на позициите по редица международни теми не пречи на ...

... да подхранва милитаристките настроения на Киев". "Ние сме много ясни по отношение на идеята, че насърчаването на агресивни украински инициативи в Крим е равносилно на посегателство върху териториалната цялост на Русия", посочи Лавров. Москва разчита, че Турция ще промени своя курс, взимайки под внимание "легитимните опасения" на Русия, добави министърът.


Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и ...

... решаваща роля. Чуждестранните инвеститори се нуждаят преди всичко от добре квалифицирана работна сила и инфраструктура“, подчертава се в проучването. Това означава, че трябва да се увеличат разходите за образование с фокус върху научните дисциплини, технологиите, инженерството и математиката, по-практическото професионално образование и обучение, както и огромни подобрения в транспортната инфраструктура.


През последните месеци руснаците започнаха да вземат заеми по-активно: банките

През последните месеци руснаците започнаха да вземат заеми по-активно: банките ...

... - вече 1,7 трилиона рубли. Банките обясняват, че руснаците вземат заеми в очакване на лятото и ваканциите: някои ремонтират или купува вили, а други се насочват към по-скъпи пътувания. „Април традиционно е сезонът на заемите: клиентите се подготвят за ваканции, вили, купуват си нови автомобили“, посочва Андрей Спиваков от Райфайзенбанк


Усилията на Полша максимално да удължи периода, в който да

Усилията на Полша максимално да удължи периода, в който да ...

... на правителството. Това превръща съда на ЕС в мишена за правителството и подкрепящите го. Конституционният съд на Полша, пълен с проправителствени съдии, трябва да се произнесе дали полската конституция има предимство пред законодателството на ЕС. Съдът е заклеймен като пример за намеса на Брюксел във вътрешните дела на държава членка.


Русия се възползва от облекчаването на напрежението между Москва и

Русия се възползва от облекчаването на напрежението между Москва и ...

... се държат от нерезиденти, въпреки че делът на чуждестранните инвеститори в местни облигации, деноминирани в рубли, спада от 35% през миналата година на 19% през миналия месец. Доходността по новите емисии руски еврооблигации се сравнява с 0,19% на еквивалентните германски облигации, които служат като ориентир за дълг, продаван в евро.


Икономиките от Източна Европа в Европейския съюз се представиха по-добре в

Икономиките от Източна Европа в Европейския съюз се представиха по-добре в ...

... Засега обаче официални представители като румънския финансов министър Александру Назаре са оптимистично настроени. „Икономиката на Румъния почти напълно се възстанови от свиването заради пандемията през първото тримесечие“, съобщи той във Facebook. „Вървим в правилната посока, но отново повтарям, че Румъния продължава да се нуждае от предпазливост и стабилност“, допълни той.


Унгария вероятно ще стане първата страна в Европейския съюз (ЕС),

Унгария вероятно ще стане първата страна в Европейския съюз (ЕС), ...

... ще трябва да има "ефективно" въздействие върху пазарите на активи. Форинтът поскъпна с 0,7% спрямо еврото до 352,415 в 17:20 ч. в Будапеща, което е най-високо ниво поне от декември. Разходите за държавния дълг се повишават, въпреки че централната банка купи облигации на стойност 2,1 трлн. форинта (7,2 млрд. долара).


Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в събота още

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в събота още ...

... информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива. "И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България", каза Заев.


Русия официално определи САЩ за „неприятелска“ страна, но отложи налагането

Русия официално определи САЩ за „неприятелска“ страна, но отложи налагането ...

... няколко дни преди руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Антъни Блинкен да се срещнат в кулоарите на заседанието на Арктическия съвет в Исландия, за да обсъдят възможна среща на върха на лидерите на двете страни. Кремъл и Белият дом твърдят, че биха искали да прекратят нарастващото напрежение.


Русия работи по механизъм, който ще позволи на правителството да

Русия работи по механизъм, който ще позволи на правителството да ...

... пазарът на облигации в рубли е изправен пред „неизвестност“. Стабилизирането на глобалните лихвени проценти и подкрепата от местните банки са аргумент срещу продажбата, допълват те. Перспективата за по-нататъшно повишаване на лихвените нива, както и някои възможни ребалансирания преди санкциите да влязат в сила на 14 юни засега тежат върху облигациите.


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в изявление късно

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в изявление късно ...

... френско списание „Щарли Ебдо” за решението да публикува отново карикатури, като се позоваха на неуважение към мюсюлманите и пророка Мохамед. Австрия се опита да наложи подобен законопроект ; правителството обаче ревизира противоречивия закон за "борба с тероризма", използвайки израза "религиозно мотивиран екстремизъм" вместо "политически ислям", след негативни реакции от обществеността.


Споровете в една от най-нестабилните политически страни членка на Европейския

Споровете в една от най-нестабилните политически страни членка на Европейския ...

... позицията си. На фона на продължаващите спорове правителството все още води преговори с ЕК за включване на инфраструктурни и напоителни проекти в своя план за възстановяване. Премиерът Флорит Къцу заяви, че ще обсъди въпроса по време на работна вечеря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по-късно във вторник.


Ускореният растеж на цените подкрепя залозите, че първото увеличение на

Ускореният растеж на цените подкрепя залозите, че първото увеличение на ...

... NV. Това обаче може да се промени, тъй като правителството планира да разшири програмата за фискални стимули до 2022 г., предизборна година, а централната банка има опасения, че това ще увеличи още повече цените. Държавните разходи ще бъдат „основна пречка“ за централната банка, според икономиста на Райфайзен Банк Золтан Торок.


Девет държави членки на НАТО от Източна Европа призовават военния

Девет държави членки на НАТО от Източна Европа призовават военния ...

... души в 2014 г. Заедно с натрупването на войски около Украйна Русия проведе и военни учения в Черно море, което граничи с членовете на НАТО България, Румъния и Турция. Украйна, която не е част от НАТО, получи обещание за повече помощ за сигурността от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.


Русия ще продължи "твърдо" да защитава националните си интереси, заяви

Русия ще продължи "твърдо" да защитава националните си интереси, заяви ...

... възхвалявайки саможертвата на съветските граждани и редовно обвинявайки западните си противници в исторически антируски "реваншизъм", като се опитват да омаловажат ролята на СССР в разгрома на Адолф Хитлер, посочва Франс прес. "Съветския народ спази свещената си клетва, защити родината и освободи европейските страни от кафявата чума", заяви днес руският президент.


Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) отпуска заем в

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) отпуска заем в ...

... дял. Gas Plus е четвъртият по големина производител на природен газ в Италия, активен в основните сектори на индустрията на природен газ (например проучване, производство, закупуване, разпространение, продажба на клиенти на дребно) и притежава 10% дял от концесията. Petro Ventures e частна инвестиционна група, която притежава 20% дял от концесията.


Унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-обиграните политици в

Унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-обиграните политици в ...

... на формалностите”, казва още Лигети. Опозиционните партии обещават, че ще премахнат фондациите, ако поемат властта след изборите. Според Лигети това е възможно, само ако те се позоват на конституцията, която съдържа клауза срещу диктатурата и произвола в управлението: „Всеки има право и е длъжен да предприеме действия срещу подобни стремежи”.


Инфлацията в Турция отново набира скорост. През април потребителските цени

Инфлацията в Турция отново набира скорост. През април потребителските цени ...

... него временно ще намалеят потребностите от внос, а съответно и от необходимата за целта валута, а туризмът след това би могъл да доведе до увеличаване на валутните приходи. Но и това в никакъв случай не е сигурно, тъй като най-сериозният проблем на турската валута си остава паричната политика, посочва Лойхтман.


Дали малките централноевропейски държави имат по-малко значение от големите западни?

Дали малките централноевропейски държави имат по-малко значение от големите западни? ...

... и силна кауза, за да се създаде общ отговор. Затова и чехите получиха толкова малко, което се явява потвърждение на подозренията им, че може би по-малките страни в тяхната част на света имат по-малко значение от западните. Вместо конспирации обаче винаги е по-добре да потърсим некомпетентност в основата на проблема.


Гърция удължава действащите до този момент ограничения за влизане на

Гърция удължава действащите до този момент ограничения за влизане на ...

... и за България. Това може да се случи при едно условие – че на влизане в Гърция се представи негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация. Последният трябва да показва, че имунизацията е направена най-малко 14 дни по-рано.


Руското външно министерство нареди в сряда експулсирането на седем дипломати

Руското външно министерство нареди в сряда експулсирането на седем дипломати ...

... са част от елитния Отдел 29155 на руската служба за военно разузнаване ГРУ. Великобритания осъди двамата задочно за опит за убийство след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с нервопаралитичния агент Новичок в английския град Салсбъри през 2018 г. Русия отрича да е замесена в инцидента.


Въпреки че е втора отзад напред по рециклиране на отпадъци

Въпреки че е втора отзад напред по рециклиране на отпадъци ...

... Букурещ, с което градът се превръща в един от най-замърсените в Европа. Европейската комисия води дела срещу Румъния заради замърсяване и незаконни депа, вкл. и за по-малки градове, като Брашов, Яш, Клуж-Напока и Тимишоара. Европейският съд се произнесе срещу Румъния миналата година специално за високите нива на замърсяване в Букурещ.


Преди 35 години, на 26 април 1986 г. реактор в

Преди 35 години, на 26 април 1986 г. реактор в ...

... като основните злодеи, а обикновените хора са героите. Все пак минисериалът често се опира на обичайните стереотипи, почти винаги присъстващи в холивудското изобразяване на чужди култури. Някои сцени изглеждат така, сякаш продуцентите смятат, че терорът на Сталин от 30-те години никога не е приключвал.1-->Още по темата: Още по темата

Чешкият президент Милош Земан заяви, че идеята руски шпиони да

Чешкият президент Милош Земан заяви, че идеята руски шпиони да ...

... в горната камара на парламента и член на опозицията, твърди, че е видял конфиденциална информация, която била достатъчно категорична и че съмненията на Земан вредят на страната в очите на съюзниците й. „Сега Земан застава открито на страната на Русия и става неин адвокат“, написа Фишер в публикация във Facebook.


Намиращият се в затвора лидер на руската опозиция Алексей Навални

Намиращият се в затвора лидер на руската опозиция Алексей Навални ...

... след месеци на лечение в Германия заради отравяне с нервнопаралитичен агент, за което той и западните правителства обвиняват Кремъл. Той беше арестуван при пристигането си в Русия за нарушаване на условията на по-ранна присъда. Русия отрича да е отговорна за атаката и твърди, че случаят с Навални не е политически.


Русия обяви, че е започнала да изтегля хиляди войници от

Русия обяви, че е започнала да изтегля хиляди войници от ...

... в петък в Букурещ. "Ще търсим последващи действия по отношение на това, което всъщност правят руснаците", казва говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс пред репортери в четвъртък. Русия отрича струпването на войски по границата с Украйна да е заплаха за Киев и обвинява украинските власти в подстрекаване на напрежението.


Словакия обяви днес за персона нон грата трима руски дипломати.

Словакия обяви днес за персона нон грата трима руски дипломати. ...

... и Русия е най-сериозната от 1989 г., когато приключи съветското господство в Източна Европа. Това допринася за влошаването на взаимоотношенията и на Европа като цяло и Русия, които западат от анексирането на полуостров Крим през 2014 г. и натрупването на военни сили на Русия на западната ѝ граница с Украйна.


Русия нареди на върховното си военно командване да започне да

Русия нареди на върховното си военно командване да започне да ...

... отговорят бързо в случай на "неблагоприятно развитие" на ситуацията около ученията на НАТО Defender Europe. До 1 май в базите си ще се върнат личният състав на 58-а армия от Южния военен окръг, 41-а армия от Централния военен окръг, 7-а, 76-а и 98-а дивизия на въздушнодесантните войски, съобщи РИА Новости.


Дипломатически спор избухна между Босна и Херцеговина и Словения след

Дипломатически спор избухна между Босна и Херцеговина и Словения след ...

... поставил въпроса само в контекста на загрижеността за подобни идеи. „Вероятно е най-добре да повярваме, че той е сгрешил или е бил посъветван да не казва неразумни неща“, казва д-р Ерик Горди от UCL - училището по славянски и източноевропейски изследвания, пред Emerging Europe.1-->Още по темата: Още по темата

Служители работят в контролния център на новия безопасен капак, покриващ

Служители работят в контролния център на новия безопасен капак, покриващ ...

... Служители работят в контролния център на новия безопасен капак, покриващ 4-ти блок на Чернобил, Украйна, 15 април 2021 г. Украйна ще отбележи 35-годишнината от трагедията в Чернобил на 26 април 2021 г. 


Румънският премиер Флорин Къцу заяви в сряда, че е решил

Румънският премиер Флорин Къцу заяви в сряда, че е решил ...

... от 18:00 ч за периода петък-неделя в райони с над 4 случая на коронавирус на 1000 жители. В райони, в които процентът на коронавирусна инфекция надвишава 7,5 случая на 1000 жители, тези ограничения се прилагат в сила през цялата седмица. Ограниченията не важат за аптеки, бензиностанции и услуги за доставка.


Напрежението между Украйна и Русия е на ръба на ескалацията. Киев

Напрежението между Украйна и Русия е на ръба на ескалацията. Киев ...

... "Има 3 предпоставки и 3 условия за втора Студена война. Първата е пълното сатанизиране и демонизиране на двете страни взаимно. Втората е ефективно икономическо разделение на световете. Третата я наблюдаваме сега - влизане в конфликт, в който двете страни балансират на ръба на войната, но конфликтът се разрешава спокойно", обясни доц. Вацев.


Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви в събота, че преговорите

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви в събота, че преговорите ...

... по лекарствата ѝ отнема твърде много време, за да одобри ваксината. Междувременно Спутник V, която влезе в процедура за преглед от европейския регулатор от 4 март, вече е разрешена в близо 60 държави. Според резултатите от проучване, публикувани от медицинското списание Lancet, ваксината има 91,6 процента ефикасност срещу симптоматичен коронавирус.


Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин ...

... затвора на руския опозиционен политик. Навални е един от най-видните критици на Путин. Той оцеля при нападение с отрова в Русия през 2020 г. и се лекуваше в Германия. След завръщането си в родината си през януари Навални беше арестуван и осъден на повече от две години и половина затвор.


Министърът на здравеопазването на Чехия Ян Блатни е бил уволнен,

Министърът на здравеопазването на Чехия Ян Блатни е бил уволнен, ...

... и партията на Бабиш губи популярност, защото премиерът е под натиск да постави под контрол епидемията до края на лятото. Ако Сторова остане на поста си, здравното министерство може да заобиколи лекарствения регулатор и да разреши ваксината за употреба. Чехия има най-високата смъртност от коронавирус в света, според последните данни.