Сфф 2020


Със специално подготвена програма София Филм Фест гостува за девета

Със специално подготвена програма София Филм Фест гостува за девета ...

... тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в "Уроци по немски" се опитва да тръгне", казва режисьорът.  По публикацията работи:


"Брайтън 4" на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия

"Брайтън 4" на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия ...

... поставя в комични, но и крайно драматични ситуации. Преди години Леван Когуашвили триумфира на София Филм Фест с 3 награди за филма си "Срещи на сляпо", вкл. най-добър филм. През септември режисьорът ще се завърне в София, за да открие специалното издание на 25-ия юбилеен София Филм Фест.По публикацията работи:


Част от филмите от тазгодишното издание на София Филм Фест

Част от филмите от тазгодишното издание на София Филм Фест ...

... с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли…По публикацията работи:Пълнометражният дебют на младата грузинска режисьорка Деа Колумбегашвили "Начало" може

Пълнометражният дебют на младата грузинска режисьорка Деа Колумбегашвили "Начало" може ...

... в малкия град в близост до Тбилиси, населен предимно с православни християни, и искрата на драматичния развой на събитията е атака срещу религиозното и културно малцинство – сградата за молитви е подпалена. В разгара на конфликта светът, с който е свикнала Яна, започва бавно да се разпада...  По публикацията работи:


Снимка: София Филм Фест Да понесеш раздялата с най-близките е

Снимка: София Филм Фест Да понесеш раздялата с най-близките е ...

... си, особено на най-близките. Трудността в общуването в съвременния свят е обрисувана в тягостни диалози. Истината е трудна да се изрече, като че ли всеки говори с другия на чужд език, по-сложен и от немския. Филм за неизказаното, премълчаното,  притаеното, за прошката, която се дава все по-трудно.  По публикацията работи:


25-ият София Филм Фест възобновява прожекциите си от 23 април.

25-ият София Филм Фест възобновява прожекциите си от 23 април. ...

... със специална награда на журито в Сънданс 2020 и голямата награда на журито „Сребърна мечка“ в Берлин 2020, историята проследява скромна тийнейджърка и нейната братовчедка, които се качват на автобуса за Ню Йорк, защото в техния щат Пенсилвания няма шанс да се отърват легално от нежелана бременност.  По публикацията работи:Измамена Младост Прошка Сън Спомен Зад стените на голямата къща

Измамена Младост Прошка Сън Спомен Зад стените на голямата къща ...

... е опит  да се доближи днешното поколение до творчеството на писателката. Актрисата, изиграла Дубарова (Алиса Атанасова) в червена рокля и прилежно сресана коса носи  физическа прилика с писателката, но е и ясен знак колко недостижимо непозната  остава тя и именно в това се крие и непреходността на поезията й.По публикацията работи:


 Програмата на София Филм Фест за  8 април продължават в

 Програмата на София Филм Фест за  8 април продължават в ...

... емоционално пътуване зад кулисите на "Blue Note Records" - новаторската звукозаписна компания, която даде глас на едни от най-добрите джаз изпълнителина ХХ и ХХI век, от Майлс Дейвис до Нора Джоунс. Прожекцията на "Blue Note Records": Отвъд нотите", част от проекта "Резонанс синема" на Дома на киното.  По публикацията работи:


Програмата на София Филм Фест на 7 април продължава в

Програмата на София Филм Фест на 7 април продължава в ...

... германския режисьор Кристиян Пецолд, е на Берлинале 2020 и в него отново блестят изящната Паула Беер и хамелеонският талант на Франц Роговски. За своето изпълнение Беер получава „Сребърна мечка“ и награда ЕФА 2020 за най-добра актриса, а нейната героиня е историк, която работи като музеен гид в Берлин.По публикацията работи:


Носителят на Голямата награда "София – Град на киното" на

Носителят на Голямата награда "София – Град на киното" на ...

... като не впечатлява режисьора, Джемил търси други начини да получи ролята. Опитва да се свърже с Тургай Гьорал – актьорът, изиграл същата роля преди години. Ала Гьорал е намерен мъртъв в апартамента си, а Джемил е шокиран от факта, че такъв актьор може да остане самотен и забравен.По публикацията работи:


Програмата на 25-ия София Филм Фест продължава на 6 април

Програмата на 25-ия София Филм Фест продължава на 6 април ...

... прожекция ще отдадем почит на паметта на режисьора Тери Джоунс! Животът на Брайън ни учи, че единственият начин за заклет индивидуалист да оцелее в притворния, слабоумен свят, е винаги да възприема живота само от светлата му страна. Филмът ще бъде представен лично с видео обръщение от Майкъл Пейлин.По публикацията работи:Специална селекция от 12 документални филми е събрана на 25-ото

Специална селекция от 12 документални филми е събрана на 25-ото ...

... искат да променят. Всеки ден младите педагози трябва да печелят доверието на тийнейджърите, да стимулират техните интереси, да ги възпитат да бъдат по-добри хора, като се изправят срещу национализма, сексизма, хомофобията, както и съпротивата на институцията и на цялата система. Ще успеят ли да издържат в своята мисия?По публикацията работи:


Програмата от 25-ия София Филм Фест продължава днес от 15.30

Програмата от 25-ия София Филм Фест продължава днес от 15.30 ...

... Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, независимо дали са бедни или известни. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки... "Шарлатан" ще бъде представен чрез видео обръщение лично от неговия автор, режисьорката Агнешка Холанд.По публикацията работи:


Програмата на 25-ия София Филм Фест продължава – началото на

Програмата на 25-ия София Филм Фест продължава – началото на ...

... се свърже бъдещето с миналото. Творческият екип ще представи своята творба и ще се срещне с публиката на 4 април, от 20:30 часа в Дома на киното. Сред гостите на прожекцията ще бъдат актьорите Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Максим Методиев, продуцентът Николай Урумов.  По публикацията работи:


След кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки, програмата на 25-ия

След кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки, програмата на 25-ия ...

... 20.30. Прожекциите в седмицата 2-8 април от програмата на 25-ия София Филм Фест са в Дома на киното, Г8, Евро Синема и кино "Влайкова". Предварително закупените билети за прожекции от програмата на 25-ия София Филм Фест в периода 22 март – 8 април 2021 могат да бъдат използвани.По публикацията работи:


Най-доброто от киното на Балканите може да се гледа на

Най-доброто от киното на Балканите може да се гледа на ...

... със Ставрос Раптис. Двамата конструират разказ за световна пандемия, която причинява внезапна амнезия, а главният герой Арис, мъж на средна възраст, е включен в програма за възстановяване, предназначена да помогне на пациентите да изградят нова самоличност. Премиерата на филма беше миналата година в програма "Хоризонти" на Венеция.  По публикацията работи:Иван Бърнев в кадър от "Житие". Снимка: София Филм Фест

Иван Бърнев в кадър от "Житие". Снимка: София Филм Фест ...

... които си принуден да работиш, те кара да бъдеш изключително прецизен, бърз и точен, защото втори шанс, може и да нямаш. Имаш две седмици да си доизкараш постановката до премиера, но ти имаш нужда от месец - изкарваш я и то бравурно, защото на следващия ден е lockdawn.По публикацията работи:


Програмата на София Филм Фест на 19 март продължава в

Програмата на София Филм Фест на 19 март продължава в ...

... режисьор Сергей Айзенщайн до Мексико.  В Кино "Влайкова" от 20.00 часа ще видим документалният филм за музиканта Шейн Макгоуан. Певци, филмови звезди и рок хулигани се събират, за да почетат  музиканта и неговото творчество. Режисьор е Джулиън Темпъл, а анимацията е дело на легендарния илюстратор Ралф Стедмън.  По публикацията работи:


Програмата на 18 март от София Филм Фест продължава в

Програмата на 18 март от София Филм Фест продължава в ...

... са мечтите на Яна, ако има такива? От какво се отказва, когато се съгласява да се ожени за лидера на религиозната група?" – споделя режисьорката Деа Колумбегашвили. Стартирал от София Мийтингс, грузинският филм получи една златна и три сребърни раковини на международния филмов фестивал в Сан Себастиан 2020.По публикацията работи:


Програмата на София Филм Фест за 17 март продължава с

Програмата на София Филм Фест за 17 март продължава с ...

... планетата, заедно с милиард глави добитък, представени във филма от две грациозни крави,и над 20 милиарда пилета, чийто представител във филма е едно куцо пиле.Удивителният документален филм на Виктор Косаковски "Гунда" може да бъде видян само в програмата на София Филм Фест - лично препоръчан от Тери Гилиъм.По публикацията работи:


Програмата на София Филм Фест на 15 март продължава в

Програмата на София Филм Фест на 15 март продължава в ...

... за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима. Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, в малко селце, полупразно извън сезона. Филмът ще бъде представен с обръщение към публиката ЛИЧНО от неговата продуцентка Зейнеп Атакан.  По публикацията работи:На 16 март, вторник, от 18.00 часа в кино "Люмиер"

На 16 март, вторник, от 18.00 часа в кино "Люмиер" ...

... си през 1967 година "Привързаният балон" е забранен от неофициалната идеологическа цензура на комунистическия режим за показване (дори пред кинематографисти) до 1990 година. Но това не успява да изтрие появата на един шедьовър – според критиката най-добрата филмова екранизация от творчеството на Радичков, художествена еманация на българската душевност...По публикацията работи:


Един от премиерните филми на "София филм фест" е "Рая

Един от премиерните филми на "София филм фест" е "Рая ...

... "България сутрин". "Бъдещето е в младите хора. Те са бъдещето на България, те са умни и талантлив. Това съм опитал да покажа чрез героинята на Радина", отбеляза още той. Дебютът на филма е бил на Международния фестивал в Салерно, а след това е присъствал в Иския и Москва.По публикацията работи:


Из крайните квартали, запълнени от  неугледни панелки, смисъл в съществуването

Из крайните квартали, запълнени от  неугледни панелки, смисъл в съществуването ...

... нямаме усещане за общност. И сме оставени да се оправяме сами за себе си. Има много добри български филми като тези на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, Камен Калев, Илиян Метев, Ралица Петрова, Милко Лазаров, има качествени хубави български филми, но ми се иска да са повече.  По публикацията работи:


София Филм Фест вече започна, а ето и какво може

София Филм Фест вече започна, а ето и какво може ...

... часа ще видим какво се случва от Дюселдорф до Париж и чак до пустинята на Тексас в изключителния документален филм на режисьорите Ерик Фридлер и рок-звездата Кампино "Вим Вендерс: Десперадо". Продукцията разказва за емблематични места и ключови моменти в работата на Вендерс като режисьор, продуцент, фотограф и автор.По публикацията работи:


„Февруари” на Камен Калев открива тазгодишното издание на София Филм

„Февруари” на Камен Калев открива тазгодишното издание на София Филм ...

... и дигитално възстановена версия на "Сатанинско танго" на Бела Тар, което е 7 часа и половина и ще е цяла нощ. Има и рубрика "10", където са представени 10 световни режисьора, като половината са били представяни с ретроспективи, а другите са били следвани от първия им филм.  По публикацията работи:Селекция от детски филми  приканва младите зрители да посетят 25-ото

Селекция от детски филми  приканва младите зрители да посетят 25-ото ...

... Филмът е озвучен на български и е подходящ за деца от 6 до 12 години.Прожекцията е със субтитри на български и може да се види на 17 март от 18.30 в кино "Люмиер", както и на 20 и 28 март от 11.00 часа в Дом на киното.  По публикацията работи:


Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на "Пътищата на живота“"

Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на "Пътищата на живота“" ...

... пребиваване. Запитах се: "Какво би станало, ако известен художник предложи на бежанец да стане негово произведение на изкуството, за да разреши той проблема си със свободата на придвижване?", споделя Бен Хания. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор на "Хоризонти", Венеция 2020.По публикацията работи:


Програмата от София Филм Фест на 8 март продължава от

Програмата от София Филм Фест на 8 март продължава от ...

... ахилесово сухожилие.В ролята на всички жени наоколо се оказва една и съща актриса - Хана Ружичкова. Вторият сегмент на историята е заснет с помощта на чехословашката армия – в него войниците се обучават и правят маневри, като през цялото време вниманието им е заето от приказки за момичета…По публикацията работи:


Два филма могат да бъдат видени на днешния 4 март

Два филма могат да бъдат видени на днешния 4 март ...

... от творчеството на Франц Кафка.Сцените на главния герой, безнадеждно изгубен в объркваща система от длъжностни лица и отдели, провокират удивление – как е било възможно да се създаде филм с подобно иронично и политически критично послание в условията на социалистическата цензура.Прожекцията в Чешки център е с вход свободен.По публикацията работи:


С настъпването на март започва и подготовката за 25-ото издание

С настъпването на март започва и подготовката за 25-ото издание ...

... изпадат в шок. Героинята Силва решава, че може да се справи със ситуацията, като се срещне със създателите си – авторите на филма. Днес почитателите на чешкото кино ще могат да видят и късометражния "Таван" (1961) – дипломния филм на прочутата режисьорка Вера Хитилова. Входът е свободен.  По публикацията работи:


Сред акцентите от 25-ото юбилейно издание на София Филм Фест

Сред акцентите от 25-ото юбилейно издание на София Филм Фест ...

... е завладяваща любовна история, сплела фатално съдбите на двама души с различни житейски биографии и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война между Източна и Западна Европа през 50-те години на миналия век. Двамата са фатално неподходящи един за друг, но връзката им е предопределена от съдбата…По публикацията работи:


Тазгодишното 25-о издание на София Филм Фест включва и специалин

Тазгодишното 25-о издание на София Филм Фест включва и специалин ...

... Русе, Видин и Хасково се обучават в школата.Освен режисьорът Надежда Косева, преподаватели са и операторът Кирил Проданов, художничката Ивелина Минева, актрисата Мартина Апостолова, звукорежисьорът Момчил Божков, режисьорката Стефани Райчева. Представянето и прожекцията на късометражните творби е на 13 март, събота – 14.30 часа, в Дома на киното.  По публикацията работи:


Наближава 25-ото издание на София Филм Фест. Този път то

Наближава 25-ото издание на София Филм Фест. Този път то ...

... във филмовата индустрия – това ще се случи между 17 и 21 март 2021. Пандемичната обстановка в целия свят е условие, с което всички фестивали и филмови пазари се съобразяват, но всеобщата онлайн свързаност дава възможност на киноспециалистите да присъстват на много повече форуми в цял свят.  По публикацията работи:


Първата част от "СФФ 25" включва филми на Питър Грийнауей,

Първата част от "СФФ 25" включва филми на Питър Грийнауей, ...

... и всепризнат майстор на филми, посветени на музиката и нейните създатели. Вангелис е композитор на електронна, амбиънт, джаз, поп-рок и оркестрова музика, познат най-вече с отличената с награда "Оскар" музика към филма "Огнените колесници", както и с музиката към филмите "Антарктика", "Блейд Рънър", "1942: Завладяването на рая", "Александър".По публикацията работи:


Близо до Таня Димитрова - жестомимичен преводач и дъщеря й

Близо до Таня Димитрова - жестомимичен преводач и дъщеря й ...

... написан заедно с Огнян Стателов. Оператор на филма е Димитър Костов, звукозаписа на терен е на Хари Бояджийски, а звукорежисьор е Иван Андреев. Монтажист на филма е Стоян Велинов. Музиката е на известния български композитор Георги Стрезов, който вече има значителен опит с български и холивудски продукции.  По публикацията работи:


Международното жури на Балканския конкурс на 25-тия София Филм Фест

Международното жури на Балканския конкурс на 25-тия София Филм Фест ...

... между Гърция, Франция, Нидерландия, България ("Чучков Брадърс") и Швейцария, чиято премиера беше на Берлинале 2020. Филмът ще бъде показан извън Балканския конкурс, а историята проследява една иранска майка, която търси изчезналия си син в Атина и е принудена да изследва най-тъмните кътчета на града и на нейната същност.По публикацията работи:


Джафар Панахи е един от най-значимите творци на "новата вълна"

Джафар Панахи е един от най-значимите творци на "новата вълна" ...

... усамотение и занимания с изобразително изкуство... За филма си "3 лица", с който Джафар Панахи изказва почит към своя ментор – покойния Абас Киаростами, режисьорът е удостоен още с наградата за най-добър филм от кинофестивала в Анталия, както и с награди от фестивалите в Сао Пауло и Хамбург.По публикацията работи:


2020 е предизвикателна година, но и богата на важни заглавия

2020 е предизвикателна година, но и богата на важни заглавия ...

... усилията им да спечелят доверието на тийнейджърите, да стимулират техните интереси и да ги възпитат да бъдат по-добри хора. Всеки ден младите педагози трябва да се изправят срещу национализма, сексизма, хомофобията, както и съпротивата на институцията и на цялата система. Ще успеят ли да издържат в своята мисия?По публикацията работи:


 В периода на пандемия НДК, съответно Киномания, и София Филм

 В периода на пандемия НДК, съответно Киномания, и София Филм ...

... епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място – с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие," - изразява вълнението си от новия живот на "Хан Аспарух" режисьорът Людмил Стайков.  По публикацията работи:


Кристи Пую. Снимка: София Филм Фест В продължение на шест

Кристи Пую. Снимка: София Филм Фест В продължение на шест ...

... леля си и чичо си. Филмът показва връзката, която формират, и пътуването, което предприемат през историческия американски Запад. И накрая, "Sound of Metal" с Риз Ахмед като пънк-метъл барабанист, който започва да губи слуха си. Звездното изпълнение на актьора може заслужено да го изстреля в светлината на прожекторите.По публикацията работи:


През своята 25-годишна история международният филмов фестивал София Филм Фест

През своята 25-годишна история международният филмов фестивал София Филм Фест ...

... по време на пътешествието на контролния екран в командната зала се появява друг, загадъчен кораб… Творчеството на Павел Юрачек ще бъде представено от Ян Трънка, специалист от Националния филмов архив на Чехия. Прожекциите започват от 1 март в Чешкия център София, традиционен партньор на София Филм Фест.  По публикацията работи:


12 филма се състезават за Голямата награда "София - Град

12 филма се състезават за Голямата награда "София - Град ...

... има отзвук от убийството на журналиста Ян Куцияк, който разследва корупцията във върховете на политическите кръгове. Филмът не е документален, но фактът, че е вдъхновен от реални събития, прави картината на съвремието – изтъкана от престъпни връзки между политици, мафия, полиция, правосъдие и крупни бизнесмени – още по-плашеща.По публикацията работи:


Зрителите на 25-ия София Филм Фест ще имат възможност да

Зрителите на 25-ия София Филм Фест ще имат възможност да ...

... на тях им е по-интересно да разгърнат потенциала си… Искахме да работим по подобен начин, като предишните ми филми "Летовници" и "Корави старчета" – сериозни проблеми, представени в комедиен "ключ". Така зрителите ще могат да разпознаят себе си в някои от персонажите и да погледнат на живота отстрани".По публикацията работи:


Той е чаровният, вглъбен, чувствителен майстор-разказвач, когото публиката познава още

Той е чаровният, вглъбен, чувствителен майстор-разказвач, когото публиката познава още ...

... са Колин Фърт, Матиас Шонартс, легендарните Макс фон Сюдов и Майкъл Никвист. Историята е част от реалността на близкото минало - "Курск" потъва по време на тренировъчни действия в Баренцово море. След първоначалния ужасяващ инцидент на борда оцеляват 23 матроси, които са отчаяни в очакването да пристигне помощ.По публикацията работи:


"Февруари" на Камен Калев ще открие юбилейното 25-о издание на

"Февруари" на Камен Калев ще открие юбилейното 25-о издание на ...

... игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики. По-късно през годината организаторите са подготвили специално издание на 25-тия фестивал, в което фокус ще бъдат филмите представени от техните автори от цял свят. .По публикацията работи:


Най-новият филмов разказ на именития израелски режисьор и продуцент Дорон

Най-новият филмов разказ на именития израелски режисьор и продуцент Дорон ...

... от ролите се изпълняват от семейството на Саболч – жена му актрисата Орсоля Тьорьок-Илиеш и двете им деца. Орсоля е сред копродуцентите на филма заедно с един от най-големите поддръжници на независимото кино и член на международното жури на 24-тия София Филм Фест – американският продуцент Джим Старк.По публикацията работи:


Кадър от "Житие". Снимка: София Филм Фест Два нови български

Кадър от "Житие". Снимка: София Филм Фест Два нови български ...

... работи в няколко творчески проекта през годините, и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор - Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „Inkoms Project“, в копродукция с Българската национална телевизия. Публиката на 25-ия София Филм Фест ще има възможността да види за първи път финалната версия на филма.По публикацията работи:


Със своя дебютен филм "Дете за сряда", с призове в

Със своя дебютен филм "Дете за сряда", с призове в ...

... героя по неговия път и с копнежа му по спомените за хора, които вече не присъстват в живота му. Важно е да се спомене и фактът, че самият Стивън Фрай, прочут като едно от националните съкровища на Великобритания, определя филма като "великолепен - забавен, чаровен и наистина прекрасен!"По публикацията работи:


Иранският филм "Черната котка", турски и унгарски пълнометражни дебюти са

Иранският филм "Черната котка", турски и унгарски пълнометражни дебюти са ...

... магическо място, с уникална природа. През възраждането на отношенията между баща и син, тази история поставя въпроси за силата на връзките в едно семейство и за противоречията между хората; за съдбата, която свързва престъпление и наказание; за шанса да постигнеш изкупление и да започнеш на чисто…", споделя режисьорът.По публикацията работи:


Премиерата на копродукцията между Сърбия, Германия и България "Жив човек"

Премиерата на копродукцията между Сърбия, Германия и България "Жив човек" ...

... Балканите".Сред продуцентите на „Концентрирай се, бабо!“ са и главните организатори на кинофестивала в Сараево - Мирсад Пуриватра, Йован Мариянович и Амра Бакшич Чамо, работили по "Цирк Колумбия", "Епизод от живота на събирача на желязо", "Имало едно време в Анадола", "Мостовете на Сараево" и още много други филми .По публикацията работи:


Дебютните филми, тръгнали от София Мийтингс, ще се срещнат за

Дебютните филми, тръгнали от София Мийтингс, ще се срещнат за ...

... и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, ако не се чувстваме у дома си? Това търсене на усещането да се чувстваш у дома е в основата на пътя, по който героят в "Уроци по немски" се опитва да тръгне", казва режисьорът Павел Веснаков.По публикацията работи:


Най-новият филм на Камен Калев "Февруари", представен в Works in

Най-новият филм на Камен Калев "Февруари", представен в Works in ...

... бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др. През ноември 2020 бе представен и в Токио, където през 2009 година Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с "Източни пиеси".  По публикацията работи:


Ученици и студенти имат възможност да гледат и анализират с

Ученици и студенти имат възможност да гледат и анализират с ...

... филма и ще се предлагат минимум по две дигитални премиери седмично, с възможност за много допълнителни филмови преживявания. "Европейско кино за учащи" е едно от тях. В духа на адаптивното образование, традиционните дискусии за всеки филм ще се провеждат #онлайн в периода от 26 до 30 декември.  По публикацията работи:


Юлиан Вергов бе удостоен с наградата за най-добър актьор на

Юлиан Вергов бе удостоен с наградата за най-добър актьор на ...

... български режисьори, които приемат различни предизвикателства и обичат да експериментират, като преследват мечтата си да правят кино.Българската публика ще има възможност да се срещне с дебютния му игрален филм "Уроци по немски", който ще бъде представен в конкурсната програма на 25-ия София Филм Фест през 2021 година.  По публикацията работи:


Снимка: София Филм ФестСлучайно или не, режисьорът Богомил Калинов уцелва

Снимка: София Филм ФестСлучайно или не, режисьорът Богомил Калинов уцелва ...

... Всъщност това е сложно в живота и всяко наше действие е причинено от различни мотивации  и те много често остават скрити за повечето от нас.  Така че необходимостта ни да осъдим някого,  често е прибързано решение, което не помага нито на сочещите с пръст, нито на обвинения".  По публикацията работи:


За 19-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест

За 19-а поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест ...

... ще бъдат обявени 12-те претенденти, а международното жури на 25-ия София Филм Фест ще избере победителя. Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, които се получават от режисьора на филма-победител.  По публикацията работи:


Извънредна прожекция на филма "Сестра" на Светла Цоцоркова ще има

Извънредна прожекция на филма "Сестра" на Светла Цоцоркова ще има ...

... в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм "Жажда". В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.  По публикацията работи:


"Чутовното нашествие на мечките в Сицилия" бе част от програмата

"Чутовното нашествие на мечките в Сицилия" бе част от програмата ...

... червения килим. Беше голямо удоволствие. Не съм  имал  проблеми  със  сценична  треска.  Помня,  че тогава нито един италиански филм не се състезаваше. Бях единственият италианец в Кан. Всички ме питаха за различни  неща.  Беше  много  приятно.  Наистина  се радвам, че сме в Кан и през 2019 година. .По публикацията работи:


В днешния ден на 24-ото издание на София Филм Фест

В днешния ден на 24-ото издание на София Филм Фест ...

... и с течение на времето в техните творби започва да се отразява културата на мястото и влиянието на животът в емиграция. Филмът, изцяло канадска продукция, е режисьорски дебют на Ели Йонова, оператор на филми като "Сезонът на канарчетата", "Смъртта може да почака", "Дом за нежни души" и др.По публикацията работи:


Програмата на София Филм Фест продължава от 19.30 часа в

Програмата на София Филм Фест продължава от 19.30 часа в ...

... Мехди М. Барзауи е последната прожекция от специалната селекция „Франкофония 50“ на 24-тия София Филм Фест #Есен. Копродукцията между Тунис, Франция, Ливан и Катар разказва за почивката на Фарес и Мерием, която за жалост завършва катастрофално, след като 10-годишният им син Азис случайно е прострелян при терористичен акт.По публикацията работи:


В днешния ден от 24-ото издание на София Филм Фест

В днешния ден от 24-ото издание на София Филм Фест ...

... е историята на Александър, който живее със семейството си в Лион. Един ден той случайно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Александър се изправя срещу свещеника и успява да открие още негови жертви. Филмът е част от програмата "Франкофония 50".По публикацията работи:


"Пасажери" получи наградата  за най-добър български документален филм  на 24-тия

"Пасажери" получи наградата  за най-добър български документален филм  на 24-тия ...

... "Пасажери" участва и в международния документален конкурс на 24-тия София Филм Фест. Филмът е портрет на обикновени хора, които в същото време са необикновени мечтатели.Това е визуален и поетичен разказ за състоянието на нещата в „другия  свят“ на героите, в който те живеят своя по-добър и по-красив живот.По публикацията работи:


Днешната програма на София Филм Фест започва в Кино Люмиер

Днешната програма на София Филм Фест започва в Кино Люмиер ...

... да видим от 19.30 часа "Арабски Блус" на Манеле Лабиди Лабе е история за имигранти, които след години прекарани във Франция, се забръщат в родината Тунис. Пътят обратно е особено интересен, а и сблъсъкът с държавните институции е представен със сериозна доза хумор. Главната роля изпълнява Голшифтех Фарахани.По публикацията работи:


Днешният фестивален ден от есенното издание на София Филм Фест

Днешният фестивален ден от есенното издание на София Филм Фест ...

... всъщност са били продадени за осиновяване.В Културен център "G8" от 20.00 часа е "Една година в Шампан" , част от програмата Кино Гурме, получаваме рядката възможност да надникнем зад кулисите на истинското шампанско чрез достъп до шест винарни – от малки независими производители до знаменитите Госе и Боланже.По публикацията работи:


На днешния ден програмата на София Филм Фест продължава с

На днешния ден програмата на София Филм Фест продължава с ...

... на патриархалните нрави в Мароко.От 19.00 часа в  Оки Дом на културата "Искър" е прожекцията на "Мартин Идън" на Пиетро Марчело. Продукцията е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, номинирана за „Златен лъв“ във Венеция 2019, а Лука Маринели получи престижната „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.По публикацията работи:


В днешния ден програмата на София Филм Фест продължава с

В днешния ден програмата на София Филм Фест продължава с ...

... ще бъде първият император на Нова Европа?В Оки Дом на културата "Искър" от 18.00 часа е прожекцията "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия". Филмът на Лоренцо Матоти е част от филмовата програма на СФФ за деца и представя стилната анимирана адаптация на едноименния роман на Дино Будзати.  По публикацията работи:


В днешния ден на 24-ото издание на София Филм Фест

В днешния ден на 24-ото издание на София Филм Фест ...

... Европейския парламент за 2019 година.В културен център G-8 е "Шарлатан" на Агнешка Холанд. Филмът е разказ за трагичната история на човек, надарен с необикновени възможности, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години.В Euro Cinema от 19.30 може да видим "Мъртвите не умират" на Джим Джармуш.  По публикацията работи:


Портрет на легендарната режисьорка Агнешка Холанд направи полският киновед Барбара

Портрет на легендарната режисьорка Агнешка Холанд направи полският киновед Барбара ...

... поглед към реалността. „Не може да изградиш нищо върху омразата“, казва често тя. "Не знам какво количество пясък би било необходимо, за да се запълнят рововете, които разделят хората днес. Но трябва да опитваме". Тя вярва, че именно това е една от задачите на изкуството. * Барбара ХолендерПо публикацията работи:


Днешната програма на София Филм Фест продължава в кино Люмиер

Днешната програма на София Филм Фест продължава в кино Люмиер ...

... нрави в Мароко."Предателят" на италианския майстор Марко Белокио, участвал в конкурса в Кан ще се прожектира от 19.00 часа в Оки Дом на културата "Искър". Филмът разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980.По публикацията работи: