Русия


Цялата отговорност за последствията в случай на повторение на провокации,

Цялата отговорност за последствията в случай на повторение на провокации, ...

... на Руската федерация, което руската страна счита за грубо неспазване Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. Особено внимание е било обърнато, че при повтаряне на подобни провокации, цялата отговорност за техните възможни последици, ще бъде изцяло на британската страна“, се казва в изявлението на руското външно министерство.


Работодателите в Москва са длъжни да отстранят от работа служители,

Работодателите в Москва са длъжни да отстранят от работа служители, ...

... което рекорден ръст за денонощие от 24 януари. За тенденцията е обвинения вариантът „Делта", както и бавният темп на ваксинация, предаде Ройтерс. За последните 24 часа са потвърдени от 568 смъртни случая, свързани с коронавирус. И Москва, и Санкт Петербург са регистрирали най-много жертви за ден от началото на пандемията.


Кремъл съжалява за инцидента с британски разрушител в Черно море

Кремъл съжалява за инцидента с британски разрушител в Черно море ...

... Днес обаче британският външен министър Доминик Рааб заяви пред репортери по време на визита в Сингапур, че "не е имало изстрели по „Defender", предаде БНР. "Корабът невинно преминавал през украински води в съответствие с международното право и руската версия за събитията очаквано не е точна", каза той.  По публикацията работи:Още от момента, в който HMS Defender отплава от пристанището

Още от момента, в който HMS Defender отплава от пристанището ...

... изстрели, казва руското министерство на отбраната в пред ТАСС.Британските власти отхвърлиха руските обвинения. Екипажът на HMS Defender съобщава, че не са хвърлани бомби по него.И все пак, руските власти публикуват кадри от своите изтребители, които следят миноносача, включително и такива, които показват, че са го взели на прицел.По публикацията работи:


Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини днес САЩ и

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини днес САЩ и ...

... срещу Китай. А началникът на генщаба на руските въоръжени сили Валерий Герасимов разкритикува Вашингтон, че намира нови и нови места за дислоцирането на елементи от своята система за противоракетна отбрана. Герасимов отбеляза и няколкото случая, когато бойни кораби на САЩ и Великобритания опасно са приближавали руските териториални води.По публикацията работи:


Температурен рекорд бе отбелязан в Санкт Петербург, след като живачният

Температурен рекорд бе отбелязан в Санкт Петербург, след като живачният ...

... от регистрираната досега през юли. Температурата днес бе 35,9 градуса, посочи Колесов. Той уточни, че най-горещо в Санкт Петербург е било на 7 август 2010 г., когато температурата е достигнала 37,1 градуса.Аномалната жега в Санкт Петербург продължава вече пети ден. Колесов посочи, че в четвъртък времето вече ще бъде по-хладно.Руски изтребител и патрулен кораб откриха предупредителен огън срещу британския

Руски изтребител и патрулен кораб откриха предупредителен огън срещу британския ...

... предупредителен огън. В 12:19 самолетът Су-24М извърши предупредителна бомбардировка с 4 осколочно-фугасни запалителни бомби OFAB-250 по курса на разрушителя", уточняват от руската страна. В 12:23 ч миноносецът е напуснал териториалните води на Руската федерация. Във връзка с инцидента Министерството на отбраната в Москва е привикало военното аташе на Обединеното кралство.


Русия ще работи със САЩ за откриване на киберпрестъпници, заяви

Русия ще работи със САЩ за откриване на киберпрестъпници, заяви ...

... е предложил мерки като мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа, за да се изгради взаимно доверие."Ситуацията в Европа като цяло е взривоопасна, което изисква предприемане на конкретни стъпки за намаляване на напрежението", каза Шойгу. "Ние сме готови да работим в тази посока", заяви той.


Президентът на Русия Владимир Путин изрази безпокойството си от увеличаването

Президентът на Русия Владимир Путин изрази безпокойството си от увеличаването ...

... развитие на конструктивни отношения с Русия. По думите му политическата воля и готовността за компромиси могат да доведат до положителни резултати. Като нагледен пример той посочи решението на Русия и на Съединените щати да удължат до 2026 г. действието на Договора за намаляване на стратегическите настъпателни оръжия.  По публикацията работи:


Руски военен кораб е открил предупредителен огън срещу разрушителя от

Руски военен кораб е открил предупредителен огън срещу разрушителя от ...

... се казва в съобщението. Според Министерството на отбраната руски бомбардировач Су-24М е хвърлил четири осколочно-фугасни авиационни бомби като предупреждение по пътя на британския разрушител. След това британският кораб е напуснал руските териториални води. Инцидентът е станал в северозападната част на Черно море, информира Интерфакс, цитирана от Ройтерс.  По публикацията работи:


Многонационалните военни учения Sea Breeze – 2021, които ще се

Многонационалните военни учения Sea Breeze – 2021, които ще се ...

... че дадените маневри „повишават риска от непреднамерени инциденти“. „Настоятелно призоваваме САЩ и техните съюзници да се откажат от отработването на военни действия в Черно море. Всички възникващи проблеми в региона може да бъдат решени от черноморските държави без „налагане“ на външна помощ“, изтъкват още от руското посолство.  По публикацията работи:Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха ...

... от ключово значение за съдбата на следвоенна Европа е било помирението между руския и германския народ. В днешния си брой германският всекидневник "Ди Цайт" публикува статия на Владимир Путин. В нея руският президент се обявява за възстановяване на партньорството между Русия и Европа на основата на въпросите от взаимен интерес.


Президентът на Русия Владимир Путин вижда рискове от нова оръжейна

Президентът на Русия Владимир Путин вижда рискове от нова оръжейна ...

... е повратен момент във Втората световна война. След като постигат военни успехи и нахлуват дълбоко в територията на Съветския съюз, германските сили са сразени година и половина по-късно в битката при Сталинград. Червената армия започва контранастъпление, което в крайна сметка довежда до поражението на нацистка Германия. /БТА/  По публикацията работи:


Броят на руснаците, които смятат президента Владимир Путин за най-видната

Броят на руснаците, които смятат президента Владимир Путин за най-видната ...

... място. В списъка има трима чужденци. Алберт Айнщайн е с най-високо място на девета позиция, следван от Наполеон на 18-а и Адолф Хитлер на 20-а. Исак Нютон, който заема 19-то място през 2017 г., отпадна от топ 20 тази година, както и Михаил Горбачов - последният съветски лидер.По публикацията работи:


Московските власти обявиха във вторник, че жителите скоро ще трябва

Московските власти обявиха във вторник, че жителите скоро ще трябва ...

... коронавируса от регионите и медиите. Москва и множество региони по-рано този месец обявиха задължителни мерки за ваксинация за служителите в сектора на услугите. Русия е сред страните, които са най-силно засегнати от пандемията, с шестия най-голям брой случаи в света, според данни на АФП, базирани на официални данни.По публикацията работи:


Днес се навършват 80 години от нападението на хитлеристка Германия

Днес се навършват 80 години от нападението на хитлеристка Германия ...

... интернет. Във връзка с годишнината от началото на Великата отечествена война германският всекидневник „Ди Цайт“ публикува  статия на руския президент Владимир Путин под заглавие „Да бъдем открити независимо от миналото“. В статията Путин изтъква ролята на историческото помирение между руснаци и германци за изграждането на следвоенна Европа.  По публикацията работи:В навечерието на Деня на паметта и скръбта до Паметника

В навечерието на Деня на паметта и скръбта до Паметника ...

... Паметника на Съветската Армия в София се състоя акция «Свещ на паметта». Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, служители на Посолството и на Търговското представителство на Русия в България, съотечественици и на българска общественност почетоха с минута мълчание паметта на всички загинали по време на Великата Отечествена война. Поклон!


На 21 юни в руската столица заработиха т.нар. антиковидни ресторанти,

На 21 юни в руската столица заработиха т.нар. антиковидни ресторанти, ...

... Собянин, след което той обяви експеримент за създаване на „антиковид“ ресторанти. За посещение в тях е необходим QR код, потвърждаващ ваксинацията. Контролът ще бъде организиран на входа. Тъй като децата все още не може да бъдат ваксинирани, за тях се прави изключение, те могат да идват в заведенията с възрастни.


На 21 юни в руската столица заработиха т.нар. антиковидни ресторанти,

На 21 юни в руската столица заработиха т.нар. антиковидни ресторанти, ...

... Собянин, след което той обяви експеримент за създаване на „антиковид“ ресторанти. За посещение в тях е необходим QR код, потвърждаващ ваксинацията. Контролът ще бъде организиран на входа. Тъй като децата все още не може да бъдат ваксинирани, за тях се прави изключение, те могат да идват в заведенията с възрастни.


Германската федерална прокуратура днес обяви, че е арестувала руски учен,

Германската федерална прокуратура днес обяви, че е арестувала руски учен, ...

... руска тайна служба поне от началото на октомври 2020 г." Мъжът е работил като научен асистент. Установено е, че се е срещнал най-малко три пъти със служител на руската Служба за външно разузнаване между октомври 2020 г. и юни 2021-а, като предавал информация в замяна на заплащане в кеш. По публикацията работи:


Служителите, отказващи да се ваксинират срещу Ковид-19 в региони, където

Служителите, отказващи да се ваксинират срещу Ковид-19 в региони, където ...

... бяха около 3000 на денонощие.Властите твърдят, че това огнище се дължи на варианта Делта тръгнал от Индия, който засяга близо 90 процента от новите пациенти, според кмета Сергей Собянин.Междувременно в Санкт Петербург броят на новите случаи надхвърли 1000 за 24 часа за първи път от края на февруари.По публикацията работи:Едно съобщение в WhatsApp, изпратено рано сутринта, кара Арина Гундирева

Едно съобщение в WhatsApp, изпратено рано сутринта, кара Арина Гундирева ...

... опозиционен лидер Алексей Навални като "екстремистки", е отличен пример за това", казва тя, преди да признае собствената си борба: "Как мога да продължа да докладвам за Русия, когато нямам достъп дори до обществени протести? Чувствам се задушена, а способността ми да работя при този режим е все по-ограничена."  По публикацията работи:


Незаконните действия на САЩ винаги са били последвани от естествен

Незаконните действия на САЩ винаги са били последвани от естествен ...

... последвани от естествен отговор на Русия, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки подготовката на нов пакет санкции на САЩ заради ситуацията с Алексей Навални. "САЩ се опитват да решат проблемите със собствената си неконкурентоспособност чрез налагане на санкции срещу Руската федерация", каза още тя.  По публикацията работи:


Повечето руснаци не искат да се ваксинират, особено пък със

Повечето руснаци не искат да се ваксинират, особено пък със ...

... по-важно Русия да е първата страна, която има готова ваксина, отколкото да я изпробва надеждно; то манипулираше статистическите данни и с пропагандни методи започна да дискредитира чуждите ваксини, като по този начин подкопа и доверието към самите имунизации, пише Александър Плюшчев - журналист от радиостанция "Ехото на Москва".По публикацията работи:


В Москва се регистрират повтарящи се случаи на коронавирусна инфекция,

В Москва се регистрират повтарящи се случаи на коронавирусна инфекция, ...

... виждаме повтарящи се заболявания, виждаме заболявания и при тези, които са били ваксинирани", каза той.В Русия се наблюдава рязко увеличаване за заболеваемостта от Covid-19. През последното денонощие в страната бяха отчетени над 17 500 нови случая. Лидер по заболеваемост е Москва с 8300 случая. Следват Московска област и Санкт Петербург.


Германия е тясно свързана с Русия исторически и икономически. Между

Германия е тясно свързана с Русия исторически и икономически. Между ...

... усилията в областта на гражданското общество както в Русия, така и в Беларус, са ограничени и са станали "невъзможни". "Отношенията ни се усложняват заради задържането на мирни демонстранти и нежелани опозиционери", допълва канцлерът. Независимо от това, както и преди, Германия се нуждае от диалог с Русия, изтъква още Меркел.По публикацията работи:Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че в столицата са

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че в столицата са ...

... индийския вариант на инфекцията. В същото време столицата е водеща сред останалите региони по брой заразени хора. От началото на пандемията в града са се разболели 1 278 265 души. От тях повече от 9 хиляди - през последния ден, когато бе отбелязан поредния антирекорд от началото на пандемията.   По публикацията работи:


Традиционната комуникация на руския президент Владимир Путин с гражданите ще

Традиционната комуникация на руския президент Владимир Путин с гражданите ще ...

... 2013 г. - 4 часа 47 минути. През 2019 г. разговорът на държавния глава с руснаците отне 4 часа и 8 минути, като през това време президентът отговори на 81 въпроса.Обикновено, следвайки резултатите от „Пряката линия“, Путин съставя списък със задачи, като определя отговорници и крайни срокове за всяка задача.


На конгрес на руската партия на властта

На конгрес на руската партия на властта "Единна Русия", посветен ...

... целта си да се бори срещу демографския спад на Русия.На фона на засилването на епидемията от COVID-19 в Русия и на полагането на усилия за провеждането на руската ваксинационна кампания срещу COVID-19, Путин призова също така за отпускането на най-малко сто милиарда рубли за укрепването на системата на общественото здравеопазване.https://www.facebook.com/UnitedRussiaParty/posts/4101797683267759


Русия и Турция са във фокуса на срещата между германския

Русия и Турция са във фокуса на срещата между германския ...

... страните от Европейския съюз - Гърция и Кипър, както и стратегическата позиция на съюза в Източното Средиземноморие, Близкия изток, Либия и Кавказ", посочи Макрон. Двамата обсъдиха и пандемията, като призоваха страните членки от Европейския съюз да координират по-добре политиките си по отварянето на границите за летния туристически сезон.По публикацията работи:


Русия съобщи днес за 17 906 нови случая на Covid-19,

Русия съобщи днес за 17 906 нови случая на Covid-19, ...

... с Covid-19, през последните 24 часа. Така общият брой на починалите в Русия достига 128 911.Вчера стана ясно, че Москва забранява събиранията на над 1000 души заради скок на случаите на Covid-19.По-рано тази седмица бе разпоредена и задължителна ваксинация на 60% от работещите в сферата на услугите в руската столица. 


9 души загинаха и още 11 са в тежко състояние

9 души загинаха и още 11 са в тежко състояние ...

... на L-410 е имало общо 17 души - любители-парашутисти и двама пилоти. Заради повреда в един от двигателите машината е извършила аварийно кацане в полето..При силния удар в земята са загинали двамата членове на екипа, както и 7 начинаещи парашутисти. Заведено е дело за нарушаване правилата на безопасност на полетите.


Русия възобновява авиовръзките на регулярна основа с редица страни, сред

Русия възобновява авиовръзките на регулярна основа с редица страни, сред ...

... Швейцария. По-рано бе съобщено, че от 22 юни се възобновяват полетите между Русия и Турция. Оперативният щаб е решил да предложи на правителството да включи Китай и Лихтенщайн в списъка на страните, от които хората с гражданство или със статут на постоянно пребиваващи ще имат право да пътуват до Русия.


Русия възобновява авиовръзките на регулярна основа с редица страни, сред

Русия възобновява авиовръзките на регулярна основа с редица страни, сред ...

... и Австрия от 28 юни. Може да бъдат пуснати полети до Солун, Ираклион, Араксос, Родос, Корфу и Закинтос в Гърция. Може да бъдат увеличени и полетите до Катар, Финландия, Хърватия и Швейцария. По-рано днес бе съобщено, че от 22 юни се възобновяват полетите между Русия и Турция.  По публикацията работи:


Вече повече от година хората, които искат да се срещнат

Вече повече от година хората, които искат да се срещнат ...

... безопасност са взети изключително сериозно“, каза Юрий Ушаков, помощник на Путин. "От гледна точка на здравето на президентите, както американците, така и ние сме подходили много сериозно към това. Напоследък той няма толкова много лични контакти и затова специалното внимание, което се обръща на тези въпроси, е нормално."По публикацията работи:


Медийният образ на американския президент Джо Байдън няма нищо общо

Медийният образ на американския президент Джо Байдън няма нищо общо ...

... Женева като доброжелателна. „Обстановката беше достатъчно доброжелателна. Струва ми се, че успяхме да си изясним позициите по ключовите въпроси. По много въпроси те се разминават. Фиксирахме различията си, но в същото време определихме направленията, по които можем да говорим за евентуално бъдещо сближаване на позициите“, каза Путин.  По публикацията работи:


Образът на американския президент Джо Байдън, който създават руските и

Образът на американския президент Джо Байдън, който създават руските и ...

... но Вашингтон отказва и обвинява Москва във всички възможни грехове, каза още руският президент."Готови сме да продължим диалога (със Съединените щати) дотолкова, доколкото са готови за това американските ни партньори", изтъкна Путин.Руският посланик в САЩ ще се върне във Вашингтон следващата седмица, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.


Репортерът от Ей Би Си нюз Рейчъл Скот стана герой

Репортерът от Ей Би Си нюз Рейчъл Скот стана герой ...

... означава, че членове на тези организации не могат да се кандидатират за предстоящите избори в Русия. Темата Навални беше и една от водещите по време на разговорите между Байдън и Путин. Американският президент предупреди руския си колега, че "последиците от евентуалната смърт на Алексей Навални ще бъдат опустошителни за Русия".


Срещата на президентите на САЩ и Русия в Женева приключи

Срещата на президентите на САЩ и Русия в Женева приключи ...

... беше отвикнал да преговаря. Тръмп беше много по-уклончив по отношение на американските интереси. Администрацията на Байдън има доста по-твърдо отношение спрямо Русия", заяви Иванов. Той не смята, че срещата е вид затопляне на отношенията между САЩ и Русия, а по-скоро ставало въпрос за опит за такова от американска страна.По публикацията работи:


Мисля, че имаше прекалено повишени очаквания от тази среща. Впечатли

Мисля, че имаше прекалено повишени очаквания от тази среща. Впечатли ...

... допуснат голямо сближаване, най-вече военно-политическо между Китай и Русия.“ По време на срещата Байдън е подарил на Путин тъмни пилотски очила. Проф. Динков коментира, че вероятно това е знак двамата да се насочат към една посока, да гледат през едни призми, едни очила. Целия разговор вижте във .По публикацията работи:


Какви послания отправиха по време срещата си в Женева американският

Какви послания отправиха по време срещата си в Женева американският ...

... беше по-монотонна, а сега поставяше повече паузи, променил се е. Има положителна промяна. Путин рядко ме изненадва с поведение, но е почти сигурно, че не прави грешки в поведението си пред хората. Това е официална среща, за която бяха предвидени 5 часа", каза още експертът по невербална комуникация.По публикацията работи:


Президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин

Президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин ...

... доведе до сближаване на позициите. Президентът Байдън обяви, че Вашингтон няма да спре да настоява за това, докато президентът Путин припомни сцените с нахлуването в Капитолия през януари, както и движението "Блек лайвс метър" в САЩ. По Украйна, Беларус и съдбата на Алексей Навални несъгласията също остават.  По публикацията работи:


САЩ и Русия ще водят диалог за стратегическа стабилност и

САЩ и Русия ще водят диалог за стратегическа стабилност и ...

... цели Съединените щати и Русия ще започнат интегриран двустранен диалог за стратегическата стабилност, който ще бъде обмислен и ясен. "Чрез този диалог ние се стремим да поставим основите на бъдещи мерки за контрол върху оръжията и намаляване на рисковете", се казва още в съвместната позиция на двамата президенти.По публикацията работи:


Два часа продължи срещата "на четири очи" между президентите Джо

Два часа продължи срещата "на четири очи" между президентите Джо ...

... не е съдебно решение, това е политически акт. С подписа на Байдън се показва, че няма да се търпи корупцията, която достига безпрецедентно ниво. Действията са плод на много дълбоко проучване, за да се извадят всички тези фирми и български граждани, работено е повече от година", отбеляза Керемедчиев.По публикацията работи:


Посланиците на САЩ и Русия ще се завърнат към своята

Посланиците на САЩ и Русия ще се завърнат към своята ...

... беше първата след встъпването в длъжност на Байдън и продължи над 3 часа. По-късно се очаква брифинг и на американския президент Джо Байдън. От пресслужбата на Белия дом уточниха, че държавният глава на САЩ ще изчака в хотела си края на пресконференцията на Путин, преди да даде своята.По публикацията работи:


Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън ...

... Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и Песков. Срещата се предвижда да продължи общо пет часа, преди всеки от лидерите да даде пресконференция.  По публикацията работи:


На 14 юни американската медия NBC публикува видеоинтервю с руския

На 14 юни американската медия NBC публикува видеоинтервю с руския ...

... трябва да коментират политиката им, но въпреки руският президент продължава коментира САЩ. „Не съм! Ако можете да бъдете малко търпелив, позволете ми да довърша това, което искам да кажа и ще знаете всичко. Не искате отговора ми да бъде чут от вашата публика. Това е проблемът“, добавя Путин.По публикацията работи:


Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че в руската столица

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че в руската столица ...

... ваксина срещу Covid-19 в Москва от началото на кампанията по имунизиране.Главният санитарен лекар на Москва Елена Андреева нареди задължителна имунизация подлежат 60% от работещите в сферата на услугите, като до 15 юли трябва да им бъде поставена първата доза от ваксината срещу Covid 19, а до 15 август – втората.


Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир

Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир ...

... провеждат разговорите. Срещата, на която присъстват и първите дипломати на двете страни, се провежда на фона на най-силното напрежение между Москва и Вашингтон от години. В центъра на разговорите се очаква да бъдат кибератаките, намесата в изборите, човешките права, международните конфликти и споразуменията за ограничаване на арсенала.  По публикацията работи:


Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Женева. Следобед той

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Женева. Следобед той ...

... после с участието на делегациите си. Предвижда се срещата в тесен състав да продължи около час, а тази в разширен да бъде разделена на две части и да продължи до около 18 ч. (19 ч. българско време). След преговорите Путин и Байдън ще дадат отделни пресконференции. /БТА/  По публикацията работи:


Властите в Женева спешно трябваше да закупят допълнителни руски и

Властите в Женева спешно трябваше да закупят допълнителни руски и ...

... сряда вестник „Тагблат”, предаде БНР. Летището в Женева е украсено с руския трикольор и американското знаме. Главният мост на града Монблан също е украсен с най-малко 12 знамена на Руската федерация и САЩ. Още по темата16 юни 2021 06:4578 Сумата, която женевските власти са похарчили за тяхната покупка, не се съобщава.  По публикацията работи:


Началото на 20 век е един от най-трудните периоди в

Началото на 20 век е един от най-трудните периоди в ...

... СССР.Броят на затворниците (предимно осъдени за тежки престъпления) нараства значително всяка година. От 2,5 хиляди през 1923 г. до над 71 хиляди към 1930 година. Цялото имущество на Соловецкия манастир е прехвърлено в полза на лагера. Но през 1933 г. той е разформирован. Днес тук се намира само реставрираният манастир.


Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир

Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир ...

... извикани за консултации, след като Байдън нарече Путин "убиец" и последва остра реакция на Москва. Ако американският и руският президент се договорят посланиците да се върнат към изпълнение на задълженията си, това ще е сигнал, че е постигнат известен напредък към подобряване на отношенията между двете страни.  По публикацията работи:


Делегациите на Русия и САЩ на срещата на върха в

Делегациите на Русия и САЩ на срещата на върха в ...

... на двустранните отношения, въпроси за стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията от коронавируса и уреждането на регионални конфликти. Това ще бъде първата лична среща между Путин и Байдън след встъпването в длъжност на последния за президент на САЩ.По публикацията работи:


Руската ваксина срещу коронавирус

Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е по-ефективна срещу индийския ...

... представени за публикуване. Това беше съобщено в профила на препарата в Туитър.„Ваксината "Спутник V" по-ефективна срещу варианта "Делта" на коронавируса, открит за първи път в Индия, от който и да е друг препарат, за който досега са публикувани проучвания за ефикасност, според проучване на Центъра "Гамалея", се казва в съобщението.


На утрешната си среща в Женева президентите на Русия и

На утрешната си среща в Женева президентите на Русия и ...

... Песков и самият Юрий Ушаков. Ушаков допусна, че американската страна може да повдигне и въпроса за съдбата на опозиционера Алексей Навални. По думите му съгласуването на дневния ред на срещата не е било никак лесно. Все още не е ясно дали ще бъдат подписани съвместни документи. Преговорите по въпроса продължават.


Два дни преди да се срещне с президента на Русия

Два дни преди да се срещне с президента на Русия ...

... малко или никакво намерение да спазва основните човешки права, това би било трагедия и само ще навреди на отношенията с останалата част на света и с мен", каза на пресконференцията Джо Байдън. Той посочи още, че Китай и Русия опитват да вбият клин в трансатлантическата солидарност. /БТА/  По публикацията работи:


Пожар е избухнал на бензиностанция в руския град Новосибирск, в

Пожар е избухнал на бензиностанция в руския град Новосибирск, в ...

... общият брой на жертвите е 28 души. Според различни агенции от седем до девет души са в тежко състояние. Заместник-прокурорът на Новосибирска област Павел Смагарински заяви пред ТАСС, че властите извършват „мащабна проверка на всички бензиностанции в региона с участието на служители на Ростехнадзор“. Следственият комитет образува наказателно дело.   По публикацията работи:


Срещата в Женева между Владимир Путин и Джо Байдън на

Срещата в Женева между Владимир Путин и Джо Байдън на ...

... човека, а след това Путин ще изпее своята песен - че САЩ са същите", сухо прогнозира Шевцова. "Но фактът, че се провежда тази среща, означава, че след "ордьовъра" по човешките права те ще преминат към основното ястие. И то ще бъде: нека направим нещо, за да намалим напрежението."По публикацията работи:


Русия не се занимава с убийства на политически опоненти, това

Русия не се занимава с убийства на политически опоненти, това ...

... отбелязва Асошиейтед прес. В интервюто Путин допълни, че Русия е готова да разгледа въпроса за размяната на затворници със САЩ. "Да, да", каза той в отговор на въпрос по темата. Руският лидер добави, че в САЩ има много повече задържани под стража руснаци, отколкото американци в Русия.  По публикацията работи:


Президентът Владимир Путин отхвърли като

Президентът Владимир Путин отхвърли като "фалшиви" обвиненията, че Русия стои ...

... обвинена в провокиране на движението "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter movement).Путин добавя, че Русия е отворена за сътрудничество относно киберпрестъпността."Въпросът с киберсигурността е един от най-важните днес, защото изключването на цели системи води до много тежки последици, а се оказва, че това е възможно", коментира руският президент.


Президентът Владимир Путин отхвърли като

Президентът Владимир Путин отхвърли като "фалшиви" обвиненията, че Русия стои ...

... провокиране на движението "Животът на чернокожите има значение" (Black Lives Matter movement). Путин добавя, че Русия е отворена за сътрудничество относно киберпрестъпността. "Въпросът с киберсигурността е един от най-важните днес, защото изключването на цели системи води до много тежки последици, а се оказва, че това е възможно", коментира руският президент.


Срещата на върха между Русия и САЩ в Женева на

Срещата на върха между Русия и САЩ в Женева на ...

... мисля, че би било добре. Тогава може да се каже, че срещата не е била напразна", каза Путин. „Необходимо е да възстановим личните си контакти, отношения, да установим пряк диалог, да създадем наистина функциониращи механизми за взаимодействие в онези области, които представляват взаимни интереси“, каза руският президент.  По публикацията работи:


Владимир Путин заяви в интервю за американската телевизия NBC, че

Владимир Путин заяви в интервю за американската телевизия NBC, че ...

... и сме готови да продължим работата в тази насока", отбеляза Путин. Преди това журналистът „изброи някои имена, по-специално на журналистката Анна Политковска, бившия офицер от ФСБ Александър Литвиненко, юриста Сергей Магнитски, бившия министър по печата Михаил Лесин и политика Борис Немцов, посочвайки обстоятелствата на смъртта на всеки един от тях.


Руско-американските отношения са в най-ниската си точка през последните години,

Руско-американските отношения са в най-ниската си точка през последните години, ...

... от Близкия изток, според които пускането на сателита може да стане до месеци и е резултат от многобройни посещения в Русия на лица от иранската Революционна гвардия. Изданието отбелязва, че системата ще позволи на Техеран да наблюдава израелските бази и американското военно присъствие в Ирак, предаде БНР.  По публикацията работи:


Руската полиция задържа днес на Червения площад в Москва опозиционен

Руската полиция задържа днес на Червения площад в Москва опозиционен ...

... Федерална служба за сигурност (ФСС) разигра разпъване на кръст. Руски съд в сряда обяви за незаконни организациите, свързани с критика на Кремъл Алексей Навални, следа като ги обяви за "екстремистки" - стъпка, с която да практика се забранява участието на сподвижници на опозиционера на парламентарните избори през септември.По публикацията работи:


Руската полиция задържа днес на Червения площад в Москва опозиционен

Руската полиция задържа днес на Червения площад в Москва опозиционен ...

... централата на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) разигра разпъване на кръст.Руски съд в сряда обяви за незаконни организациите, свързани с критика на Кремъл Алексей Навални, следа като ги обяви за "екстремистки" - стъпка, с която да практика се забранява участието на сподвижници на опозиционера на парламентарните избори през септември.


Швейцарските власти обявиха, че ще затворят част от въздушното пространство

Швейцарските власти обявиха, че ще затворят част от въздушното пространство ...

... търговските полети до и от международното летище в Женева „няма да бъдат засегнати от ограниченията“. На заседанието си в петък Федералният съвет разреши разполагането на до 1000 военнослужещи в подкрепа на властите в Женева във връзка със срещата на върха. По-специално военните ще отговарят за защитата на чуждестранните мисии. По публикацията работи:


Здравето на изявения кремълски критик Алексей Навални се е подобрило.

Здравето на изявения кремълски критик Алексей Навални се е подобрило. ...

... е шокиран", каза Жданов пред радиостанция „Ekho Moskvy“, позовавайки се на забраната на Фондацията за борба с корупцията на Навални.  "Той се опитва да бъде в течение с дневния ред, да бъде в течение на случващото се и да дава правни съвети на адвокатите..., като цяло всичко е наред." По публикацията работи:


Бившият американски президент Доналд Тръмп пожела успех на приемника си

Бившият американски президент Доналд Тръмп пожела успех на приемника си ...

... Женева. Тръмп посочи още, че неговата срещу с руския президент в Хелзинки през 2018 г. е била "прекрасна и много продуктивна".Предишният американски лидер изрази увереност, че въпреки твърденията в медиите от тази среща САЩ са "спечелили много, включително уважението на президента Путин и на Русия", предаде ТАСС.  По публикацията работи: