Православие


Чудотворните мощи на Свети Ефрем Нови пристигат в Бургас. Св.

Чудотворните мощи на Свети Ефрем Нови пристигат в Бургас. Св. ...

... ангелския живот и дивните чудеса на светеца. Във филма участват хора, докоснати от Св. Ефрем в Гърция и Румъния. Техните лични истории разказват за изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка и много други.


Неизвестни за сега извършители са разбили църквата

Неизвестни за сега извършители са разбили църквата "Свети Николай" в ...

... касата, в която събираме за полилея, е счупена. Оттам са взети няколко, монетки не се знае колко са. Не са повече от 2-3 лева предполагам, защото снощи са прибрани всички пари, които са били вътре... Доколкото вече имам информация от полицията, има вече уличен човек по отпечатъците", разкри Архимандрит Димитрий.


Историческо богослужение в базиликата „Свети Петър

Историческо богослужение в базиликата „Свети Петър" във Ватикана се очаква ...

... свещенослужители от нашата българска задгранична епархия. Това ще бъде много достойно и уникално, ако ние можем да възстановим това богослужение в чест и памет на живота и мисията на Светите братя Крил и Методий. Благодаря за тази възможност на Негово Високо Преосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний", каза презвитер Иванов.Днес е Велики Четвъртък денят, в който православната църква с

Днес е Велики Четвъртък денят, в който православната църква с ...

... много вярващи, спазвали Великденския пост, се причестяват на този ден. В Бачковската Света обител по традиция се боядисват и яйца. Те са винаги червени и съответстват на броя на годината. С помощта на доброволци тази година ще бъдат боядисани 2021 яйца. Честванията продължават и утре, когато ще бъде изнесена плащеницата.


Във връзка с информация, касаеща здравословното състояние на Негово Светейшество

Във връзка с информация, касаеща здравословното състояние на Негово Светейшество ...

... моли за всички свои духовни чеда в Родината и извън нейните предели, отправяйки своя първосветителски благослов за здраве, дългоденствие и преуспяване на благочестивия ни народ. Информациите за здравословното състояние на Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит вероятно са следствие от отсъствието му от днешното официално откриване на 45-тия парламент.


Първите 120 дози от ваксината на Пфайзер-Байонтех вече бяха поставени

Първите 120 дози от ваксината на Пфайзер-Байонтех вече бяха поставени ...

... с коронавируса, като най-малко 4 монаси загубиха живота си, а много други бяха лекувани в Солун. За предотвратяването на нови случаи и разпространението на вируса, достъпът на поклонници до Света гора беше забранен, а монасите и работещите там, които го напускат или се връщат там, се подлагат на бързи тестове.Светата Православна църква в своята богослужебна последователност естествено ни довежда

Светата Православна църква в своята богослужебна последователност естествено ни довежда ...

... да бъдат с всички нас, та достойно да преминем времето на поста и посрещнем Възкресението на Господа Исуса Христа, Комуто подобава всяка слава, чест и поклонение, сега и винаги и во веки веков! Амин! Призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател", казва българският патриарх Неофит.


3 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание на

3 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание на ...

... да падне", напомни министър-председателят.„Това е символът на България, на Освобождението, направен в памет на всички жертви, паднали за нашето Отечество", отбеляза Старозагорският митрополит Киприан и благодари за осигурените средства за манастирския комплекс „Рождество Христово" - Шипка. В сградата на Семинарията е предвидено да има неделно училище, лекарски и зъболекарски кабинет.


С панихида и молебен в патриаршеската катедрала

С панихида и молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ...

... ни чества 143 години свобода от османско владичество. Боголсуженията в храма са с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. При спазване на противоепидемичните мерки десетки миряни се стекоха в храма, за да отдадат почит и да се помолят за душите на загиналите за Освобождението на България.


Българската православна църква отбелязва днес осем години от избора и

Българската православна църква отбелязва днес осем години от избора и ...

... литургия. Богослужението ще възглави Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит. На 24 февруари 2013 г. Патриаршеският избирателен църковен събор избра с 90 гласа за патриарх на Българската православна църква Русенския митрополит Неофит. Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Николов Димитров.


Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до новоизбрания патриарх на

Българският патриарх Неофит изпрати поздравителен адрес до новоизбрания патриарх на ...

... пребъдвате в дома Господен много дни и дълги години! /Пс. 22:6/. С братска в Христа обич", пише българският патриарх Неофит до новоизбрания патриарх на Сърбия. Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква избра на 18 февруари за нов патриарх на Сърбия Загребско-Люблянския митрополит Порфирий, роден през 1961 г. в Бечей.Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на среща в Синодната

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на среща в Синодната ...

... излиза първият бюлетин на агенцията, напечатан на пишеща машина, но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка своите информационни материали. От 2003 г. досега БТА създава мрежа от пресцентрове, която обединява петнадесет пресклуба в страната и два извън нея - в Сърбия и в Молдова.


Бачковската света обител кандидатства пред ОП

Бачковската света обител кандидатства пред ОП "Региони в растеж" с ...

... Съгласно одобреното задание за проучване и проектиране, предмет на проекта са главната черква "Успение Богородично", костницата, старата трапезария, църквата "Св. Никола", монашески килии и Манастирската библиотека. Ще бъдат обособени килии за настаняване и нощуване на социално слаби и хора с увреждания по време на служби и церемонии в Светата обител.


Папа Франциск отменя участието си в планирани събития поради болки

Папа Франциск отменя участието си в планирани събития поради болки ...

... участието си в планирани събития поради болки в крака, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Общо светият отец пропуска три събития поради болките, дължащи се на проблеми с нерв. Той няма да участва в две религиозни церемонии днес и утре и в традиционното му обръщение към дипломатическите представители, акредитирани във Ватикана.


Превръщането на историческия храм „Света София

Превръщането на историческия храм „Света София" в Истанбул в джамия ...

... от Божията воля, е трудно да си представи човек. А последствията дойдоха незабавно, защото грехът беше много голям". Той определи акта за признаване на Украинската църква като грях, а не като грешка, но даде да се разбере, че се моли за Вселенския патриарх, защото „кризата" трябва да се преодолее „съвместно".


Традиционната церемония, в която папа Франциск кръщава новородени бебета в

Традиционната церемония, в която папа Франциск кръщава новородени бебета в ...

... няколко десетки бебета, техните родители, кръстници и роднини, тази година трябваше да се състои на 13 януари (първата неделя след Богоявление - празника на кръщението на Исус). Анулирането й беше обявено, след като Италия реши да запази и през уикенда някои национални коронавирусни ограничения, които трябваше да приключат в четвъртък.В православните храмове в страната се отслужва Велик водосвет. Основна

В православните храмове в страната се отслужва Велик водосвет. Основна ...

... му е възпоменаване на кръщението на Господ Иисус Христос като така реално се освещава самото естество на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог, поясниха богослови пред БНР. Съгласно установената практика Великият водосвет се извършва два пъти в годината - в навечерието и на самия празник Богоявление.


Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи традиционната Света

Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи традиционната Света ...

... 2021 година. Преминавайки през нея да бъдем още по-единни във вярата ни в Христа Иисус, нашият Господ. Да бъдем много по-съпричастни към страданията, към болките и към нуждите на нашите ближни. За много, много и благословени години! Честита нова година!", пожела митрополит Антоний на Западно- и Средоевропейската епархия на ПБЦ.


"Припомнете си колко много страдания и много мъка са причинили ...

... всички по-опасни болести в миналото, но ние просто ги забравяме. Нека сега никой да не смята, че борбата с коронавируса е възможна без всички да бъдем по някакъв начин имунни, т.е. защитени", допълни той. "Тежкият път е чрез преминаване през заболяването, а лекият - чрез една ваксинация", подчерта епископ Тихон.


В пряко предаване от катедралния храм

В пряко предаване от катедралния храм "Свети Александър Невски" БНТ ...

... с целия свят и цялото човечество споделяме и ние, отново сме застигнати от единствените по рода си радост и надежда, изгрели днес с Рождеството ", каза патриархът в Патриашеското и Синодално послание и поздрави всички българи. По време на богослужението беше прочетена и молитва за справяне от пандемията от коронавируса.


Религиозни храмове в цялата страната се реставрират с евросредства и

Религиозни храмове в цялата страната се реставрират с евросредства и ...

... ѝ вид, в който е била до 1950 г., за да се превърне в многофункционална зала за различни културни събития, изложби, концерти, конференции и др. През последните години бяха ремонтирани и други храмове, сред които „Св. Йоан Кръстител" и „Св. Параскева" в Несебър, църквата „Св. Георги" в Арбанаси и др.Сърдечна благодарност, в годините Вие винаги сте помагали на Църквата

Сърдечна благодарност, в годините Вие винаги сте помагали на Църквата ...

... дейности за сградата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", както и 479 921 лева за Софийската духовна семинария.„Благодаря на всички свети отци, които обикалят по болниците и дават кураж и сила на болните в пандемията", заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов в рамките на правителственото заседание.


Тази година за Рождество Христово няма да се организират тържества,

Тази година за Рождество Христово няма да се организират тържества, ...

... мерки. Още в началото на кризата с коронавируса Св. Синод публикува указания за отговорно поведение на клира и богомолците в храмовете, както и много пъти напомни, че в дните на пандемия християните могат да се молят и в домовете си, за да не се получава струпване на богомолци в църквите.


Българската православна църква се готви да посрещне набижаващият празник Рождество

Българската православна църква се готви да посрещне набижаващият празник Рождество ...

... храмовете се дезинфекцират и в тях може да се влиза само с маски. Западно и Средноевропейският митрополит Антоний каза, че въпреки че храмовете са отворени, всеки може да отправи молитва от вкъщи. В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" той заяви още, че не трябва да бъде подценявана епидемията.


Безпрецедентно: Литургията на Бъдни вечер във Витлеем ще е на

Безпрецедентно: Литургията на Бъдни вечер във Витлеем ще е на ...

... търговски центрове. Службите в църквите и други места за религиозно поклонение ще се извършват без вярващи. От понеделник висшите учебни заведения преминават на дистанционно обучение. Отворени остават детските градини, продължава обучението и в началните училища и гимназиите. Новите мерки в Кипър ще останат в сила до полунощ на 31 декември.


Правителството отпусна 2 милиона и 500 хиляди лева за ремонти,

Правителството отпусна 2 милиона и 500 хиляди лева за ремонти, ...

... ги помажат, тези които имат желание. Да ги поръсят със светена вода, да им вдъхнат кураж. Такова нещо се предвижда и към Йорданов ден. Негово Светейшество е загрижен за всички. Църквите не бяха затворени, а бяха отворени. Влизайки в храма по-лесно преодоляват и сътресения и физически и духовни и психически".Договорът за спешните аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията

Договорът за спешните аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията ...

... месеца. Решението за извънредното включване на точката в заседанието на Министерски съвет бе взето след среща между Старозагорският митрополит Киприан, министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Кирил Ананиев, на която владиката разказа за рушащата се камбанария и компрометираните части на храм-паметника, както и за спешната нужда от започване на ремонт.


Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски

Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" отбелязва своя зимен храмов празник. ...

... е положен на 19 февруари 1882 г. Това е най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, превърнал се в символ на единството на българския народ. Патриаршеската катедрала чества и летен храмов празник, който се отбелязва на 30 август - дата се свързана с пренасянето на мощите на Свети Александър Невски.


Във Видинската епархия започват литийни шествия за призоваване Божията помощ

Във Видинската епархия започват литийни шествия за призоваване Божията помощ ...

... в дните на пост усърдно се помолим Бог да прояви Своята велика милост към всички страдащи, към лекуващите, управляващите и всички, които се трудят при сегашната усложнена от епидемията обстановка и ни даде благополучно избавление от болестта за наша телесна и духовна полза и спасение", обявиха от Видинската света митрополия.


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с базирания

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с базирания ...

... около 25 членове на лява националистическа група, провъзгласили се за Турския младежки съюз, организираха кратка демонстрация близо до Патриаршията под засилено полицейско присъствие, протестирайки срещу Помпео за срещата с Вартоломей вместо с държавни служители. Демонстрантите скандираха „Долу с американския империализъм" и „Прибирайте се в къщи Янки". Снимки: Михаел Гушев, Истанбул


Сръбският патриарх Ириней бе настанен във военна болница заради влошаване

Сръбският патриарх Ириней бе настанен във военна болница заради влошаване ...

... стабилизирано. Патриархът е на 90 години и на 5 ноември бе съобщено, че се е разболял от коронавирус. На 1 ноември той присъства на погребението на владиката Амфилохий, който почина от коронавирус. Погребалната церемония се състоя в Съборния храм в Подгорица, а ковчегът на починалия беше открит, а не затворен.


В синодалния параклис

В синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" и сградата на Св. ...

... в изпълнението на митрополитското ми служение в доростолска епархия ще търся и във вашите свети молитви. Господ на ми бъде свидетел, помощник и закрилник. Нека служението ми бъде не за да угаждам на човеците, а на Бога, който изпитва сърцата ни. Амин", каза от своя страна новоизбраният Доростолски митрополит Яков.


Подготвя се избор на нов Доростолски митрополит след смъртта на

Подготвя се избор на нов Доростолски митрополит след смъртта на ...

... досегашния митрополит Амвросий, съобщиха от Митрополията в Силистра.Епархийският избор е насрочен за 18 октомври, а на 25 октомври в Светия синод е каноничният избор за определяне на новия Доростолски митрополит. На Епархийския избор ще бъдат избрани двама кандидати, а на свое заседание Светият синонд трябва да избере един от двамата.


Папа Франциск призова вчера хората по света да изтеглят инвестициите

Папа Франциск призова вчера хората по света да изтеглят инвестициите ...

... до чиста вода, както и изоставяне на изкопаемите горива. По думите на Франциск пандемията е изтъкнала още повече необходимостта от мерки срещу климатичната криза и свързаните с нея социални проблеми. Сред другите оратори и активисти на онлайн проявата бяха Джейн Фонда, принц Уилям, Ал Гор и Урсула фон дер Лайен.


Ловчанският митрополит Гавриил награди министър-председателя Бойко Борисов с ордена на

Ловчанският митрополит Гавриил награди министър-председателя Бойко Борисов с ордена на ...

... оборудване. Министър-председателят Борисов разговаря и с ръководството на друго предприятие в града, което произвежда тапицирани мебели. Продукцията на ловешката фирма се пласира основно на европейските пазари и Близкия изток като този дял е над 90% от общото производство. Компанията е реализирала девет европейски проекта на обща стойност 6 млн. лв.


С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх ...

... (145 - 160 г.) бяха посрещнати в сградата на Софийска света митрополия на 27 февруари т. г. от кириарха на Българската православна църква. Светините бяха подарени на Софийска епархия от папския нунций в България монсеньор Анселмо Пекорари по молба и искане на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.


Българският патриарх Неофит отправи приветствие към учителите и учениците за

Българският патриарх Неофит отправи приветствие към учителите и учениците за ...

... нашия път и подвиг". "Да бъде благословено началото на новата учебна година! По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички, просияли в светостта Свои угодници, Бог да милва и спасява всички нас! На добър час!", отправя благослов в своето приветствие за новата учебна година българският патриарх Неофит.


Десетки миряни се стекоха на Архиерейската света Литургия в столичния

Десетки миряни се стекоха на Архиерейската света Литургия в столичния ...

... непосредствено след освобождението, в чест на падналите руски воини, софиянци издигнали в тази местност паметник под формата на кръст. Празнична Литургия ще бъде отслужена във всички в страната, а по традиция в края на богослуженията се отправя обща молитва за преуспяването на младите и полезното знание през новата учебна година.


Храмът

Храмът "Свети Архангел Михаил" в Секирово получи като дарение нов ...

... пост е нов за България и за първи път се прави такова назначение, каза отец Румен. Той вече е с титлата монсеньор и ще работи със седалище в София. Новият музикален инструмент в Секирово, където служи до сега е вълнуващо преживявяне за сбогуване с с енорията, призна той в разговора.


Свети Киприянови молитви ще бъдат отслужени в храм „Въздвижение на

Свети Киприянови молитви ще бъдат отслужени в храм „Въздвижение на ...

... Литургия, от 10.00 часа. Молитвите на св. Киприян се четат срещу влиянието на всички зли сили. Ще бъде извършен и водосвет. Вечернята е от 17.00 часа. Богослуженията се отслужват от дежурния свещеник, при максимално редуциран състав от присъстващи миряни в храма, съгласно мерките за безопасност, по повод пандемията от коронавирус.


Кавказка Албания е древна държава, която възниква през IV в.

Кавказка Албания е древна държава, която възниква през IV в. ...

... и се състои от 52 букви.След арабското нашествие тук с широки темпове започва да се разпространява и исляма, който скоро измества християнство. И сега все още има последователи на Удино-Албанската апостолическа автокефална православна църква в Азербайджан, които са наследници на древната Източна църква и живеят в районите Огуз и Габала.


Отпуснахме 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на

Отпуснахме 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на ...

... Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма. Старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев ме информираха, че за укрепването на храма вече има изготвен план и днес одобрихме финансирането. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен.


След храма

След храма "Света София" в Истанбул, турските власти превърнаха още ...

... Турция, защото, според него, така се слага край на светския ислям, който господстваше в Република Турция от времето на Кемал Ататюрк и се минава към неоосманизъм, което включва превръщането на бившите джамии отново в джамии, промяна в законодателството, смачкването на военните като гарант на светския характер на държавата и т.н.


Превръщането в джамия на манастира Хора в Истанбул предизвиква съжаление

Превръщането в джамия на манастира Хора в Истанбул предизвиква съжаление ...

... е един от най-старите исторически паметници на Истанбул, известен със своите уникални фрески и мозайки от византийския период. Храмът бил превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. Използван е като джамия в продължение на 434 години и е превърнат в музей през 1945 г.


Опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий бяха

Опелото и погребението на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий бяха ...

... за Доростолски митрополит. На 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолската епархия. На свое извънредно заседание на 19 август Светият синод единодушно определи, че наместник на Доростолската епархия, който канонично да ръководи делата й до избора на нов Доростолски митрополит, ще е Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.


В планинско село Плана будизъм и християнство си подават ръка,

В планинско село Плана будизъм и християнство си подават ръка, ...

... последната извършена венчавка в нея се е състояла през 1975 г. В името на вярата организаторите възстановяват църквата. „В името на Божията слава и добруването на българския народ. Работихме две години и половина с много труд и малко средства", обясни доброволецът Владимир Иванов. Църквата беше осветена от белоградчишкия епископ Поликарп.


За 11-та поредна година вярващи хора ще извървят пеша разстоянието

За 11-та поредна година вярващи хора ще извървят пеша разстоянието ...

... включват в молитвеното шествие. Тази година броят на участниците е ограничен. Ще се избягват населените места и срещите с местното население. Предвижда се групите да се разделят и да тръгнат по различни маршрути към Рилския манастир. Богомолците ще пристигнат в Рилската света обител за празника "Преображение Господне" - 6 август.


От днес започват Богородичните пости, които предшестват големия християнски празник

От днес започват Богородичните пости, които предшестват големия християнски празник ...

... разрешава консумацията на риба. Постът продължава до 14-ти август включително. Днес църквата чества празника Изнасяне на Светия кръст. Освен на първи август, православните християни извършват поклонение пред Кръста Господен още три пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Разпети петък и на 14-ти септември.


Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия се

Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия се ...

... внимание и загриженост следят дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция по темата. “Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!”, пише още в документа.


Европейският парламент се обяви в защита на храма

Европейският парламент се обяви в защита на храма "Св. София" ...

... чиято територия е обектът, трябва да гарантира, че не се правят промени в изключителната универсална стойност на имота. Всяка промяна изисква предварително уведомление от съответната страна до ЮНЕСКО и след това, ако е необходимо, разглеждане от Комитета за световно наследство, обясни Радев, като се позова на посочените в писмото аргументи.


На заседание на Светия синод на Руската православна църква на

На заседание на Светия синод на Руската православна църква на ...

... запазване и укрепване на взаимното уважение и взаимното разбиране между вярващите от различни световни религии, ние също апелираме към международната общност да окаже цялата възможна помощ за поддържането на специалния статус на църквата „Света София“, който е траен за всички християни. *Източник: Оля Ал-Ахмед, БТА Руска Православна Църква, София http://www.patriarchia.ru/


Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи панихида в митрополитския храм

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи панихида в митрополитския храм ...

... 1990 година Митрополит Панкратий е избран като независим кандидат от 155 мъглижки избирателе район в 7-то Велико Народно събрание, но на 12 юли 1991 година отказва да подпише конституцията, изработена от събранието. Умира на 16 юли 1998 година в Стара Загора. Погребан е зад олтара на катедралния храм „Свети Димитър".


Главата на Римокатолическата църква папа Франциск е изключително

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск е изключително "огорчен" от ...

... Ватикана. Турският държавен съвет - най-висшият административен съд в страната, в петък отмени решението от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей. Веднага след това турският президент Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия. Първата мюсюлманска молитва там е насрочена за 24 юли


На 4 юли бе осветен новопостроеният храм в чест на

На 4 юли бе осветен новопостроеният храм в чест на ...

... Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за извършеното пълно освещаване на новопостроения храм, а владиката му отговори: „Благолепието на един храм са чистите души и сърца на пребиваващите в него - на свещениците и на благочестивия народ. Нека храмът бъде изпълнен с вашето духовно величие и чистота."


На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен

На 2 юли 2020 г. бе извършено полагането на основен ...

... работи, на дарителите и бъдещите строители за подкрепата. „Няма знание без вяра" - цитира Айнщайн проф. Тимчев и сподели: „Ние днес показваме, че сме християни... Надявам се, че както слънцето огрява днешния ден, така и вярата ще огрява дейността на Академията и на всички, които по някакъв повод идват тук."


На 28 юни завършва Петровият пост. Нарича се още “Апостолски”,

На 28 юни завършва Петровият пост. Нарича се още “Апостолски”, ...

... постигане на смисъла: в професионалния живот, в отношенията с другите и по отношение на обстоятелствата в живота. И ако нашата вяра действително е от първостепенно значение за нас, тя следва да не е нещо отделно, а да се съотнася към живота във всичките му проявления и в цялата му сложност.


На 20 юни 1915 г. се преставя в Господа Българският

На 20 юни 1915 г. се преставя в Господа Българският ...

... отправи благодарствени слова за бележитото църковно и родолюбиво дело на екзарх Йосиф Български, като се помоли Бог да упокои душата му в Царството небесно. На богомолния народ бе раздадено за упокой на починалите сродници благоукрасено коливо, приготвено за случая от г-жа Невена Моджахед, богослов и църковен сътрудник.Снимка: Софийска света митрополия


С тържествена церемония днес бе осветен първият християнски храм в

С тържествена церемония днес бе осветен първият християнски храм в ...

... споделят радостта от своите постижения, заяви при освещаването областният управител на Смолян Недялко Славов. Според него днес е паметен и исторически ден за Брезе, след като "в сърцето на Родопите едно свято и добро намерение се увенча с успех".Храм-параклисът "Св. Йоан Предтеча" е построен благодарение на дарения от цялата страна.


Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията

Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията ...

... джамия. По време на светското управление на Турция през 1935 г. сградата става музей. Сегашното ръководство на турската държава няколко пъти направи заявки, че възнамерява да превърне „Света София" отново в джамия, което предизвика редица международни реакции, основно от страна на Гърция, и допълнително изостри тона между Атина и Анкара.


Нова църква ще бъде осветена в девинското село Брезе. Пловдивският

Нова църква ще бъде осветена в девинското село Брезе. Пловдивският ...

... бъде осветена в девинското село Брезе. Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска литургия и церемония по освещаването на новия храм "Св. Йоан Предтеча". Строителството на храма започна още през 1995 г. и от тогава до сега се работи за цялото му завършване и обзавеждане, като средствата са изключително от дарения.


Българският патриарх Неофит възглави тази сутрин празничната литургия за Петдесетница

Българският патриарх Неофит възглави тази сутрин празничната литургия за Петдесетница ...

... прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили, както и прошка на греховете на всички отишли си от този свят православни християни.В края на тържествените богослужения бе изпято и многолетие за Светейшия патриарх, Св. Синод и всички празнуващи днес православни християни, съобщиха от Светия Синод.


По случай 160-та годишнина на храм „Св. Троица” в град

По случай 160-та годишнина на храм „Св. Троица” в град ...

... молитвите на вярващите много бързо и помага за страшни болести като рак, психични разстройства, сърдечни болести. Миналата година в България бяха донесени мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец и те минаха през много градове в страната, като съпътстваха и представяне на книгите на Ангел Бончев за неговия живот и чудеса.


Къде са парите от държавната субсидия за Рилския манастир. Това

Къде са парите от държавната субсидия за Рилския манастир. Това ...

... манастира се стремят да не съкращават от персонала. Всички възнаграждения до този момент са платени с пари, останали като резерв от миналата година. Заради липсата на държавната субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности. А чрез дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.


Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за

Патриарх Неофит взе днес молитвено участие в Светата литургия за ...

... доц. Димитър Димитров. В молитвеното последование за 24 май, освен присъстващите духовници, участваха също и архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския и на цяла Русия патриарх в София, иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.


Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние

Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние ...

... иконите, дрехите и персонала в базиликата", се добавя в изявлението. Църквата беше затворена на 25 март преди празника Великден, като част от мерките, наложени за борба с разпространението на вируса в Израел и палестинските територии, припомня БГНЕС. Гръцката православна, арменска и римокатолическа деноминация споделят попечителството на свещеното за християните място.


На 24 май (6 Неделя след Пасха - на Слепия)

На 24 май (6 Неделя след Пасха - на Слепия) ...

... на Св. Синод. Тържественият молебен по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Молебенът за 24 май ще бъде излъчен на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook. Начало на св. Литургия: 9:30 часа.Начало на молебена: 11.00 часа.


Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник ...

... която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан. Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.


В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят,

В дните на изпитания, с които се сблъсква целият свят, ...

... и национална култура, коeто винаги e било опора и светлина за нашия народ, с общочовешките християнски морални устои. Това е нашият дълг спрямо предците ни и спрямо поколенията, които ще са бъдещите строители на скъпото ни Отечество. За благословена, мирна, благоденствена и силна България! Амин", завършва обръщението на митрополит Гавриил.


Съгласно специалните правила и разпоредби, църквите в Гърция днес отварят

Съгласно специалните правила и разпоредби, църквите в Гърция днес отварят ...

... от 4 май тази година бяха отворени църкви и други религиозни сгради в Гърция, но само за индивидуални молитви. В допълнение към литургиите, от днес са разрешени религиозни церемонии като сватби, кръщенета и погребения. Конкретните правила, съгласно министерско решение, подписано от компетентните министри, ще бъдат в сила до 5 юни.


От понеделник базиликата

От понеделник базиликата "Свети Петър" във Ватикана отваря за посетители ...

... От понеделник базиликата "Свети Петър" във Ватикана отваря за посетители и вярващи. Заради пандемията най-голямата католическа катедрала в света беше достъпна само за някои висши духовници. Храмът, който е с площ 23 хиляди квадратни метра, вчера беше дезинфекциран.