Отбрана


Министърът на отбраната Георги Панайотов е опровергал, че самолетите МиГ-29

Министърът на отбраната Георги Панайотов е опровергал, че самолетите МиГ-29 ...

... Министърът на отбраната Георги Панайотов е опровергал, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени вследствие на инцидента край Шабла и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват своите задължения. Служебният министър съобщи, че е назначил проверки и извършва кадрови промени в министерството.


"Член 5 от устава на НАТО е свещен дълг." С ...

... НАТО обаче каналите за диалог с Кремъл все пак трябва да останат отворени. "Диалогът не е признак на слабост, а на сила. Докато сме обединени, докато сме силни, бихме могли да разговаряме с Русия", отбеляза той и добави, че контролът над въоръженията ще бъде важна тема на настоящата лидерска среща.


"Пилот с ювелирна техника на пилотиране беше загиналият по време ...

... време на учение майор Валентин Терзиев." Това каза пред bTV бригаден генерал Николай Русев, който е командир на авиобаза "Граф Игнатиево". Той сподели, че е трябвало да съобщи тъжната новина на семейството и че изпитва вина за това, което се е случило. Но беше категоричен - МиГ-29 са изправни самолети.Четвърти ден продължава операцията на Военноморските сили по издирване на

Четвърти ден продължава операцията на Военноморските сили по издирване на ...

... частна фирма със специализирана техника. Обследвани са металните повърхности, открити вчера, но се е установило, че те не са части на самолета. Проучването на предварително определения периметър от 20 квадратни морски мили продължава. С помощта на експерти от Военновъздушните сили се прецизират координатите на района, който предстои да бъде обследван.


Когато през лятото на 2018 г. българският парламент гласува проекта ...

... да се планира закупуването на боеприпасите, преди да е ясна конфигурацията на кораба, фирмата - победител в търга, е спечелила "с определена конфигурация" на въоръжението. Той твърди, че доставката на боеприпаси няма да е еднократен процес и той може да върви паралелно до получаване на първия кораб през 2025 г.


Надеждите за намирането на нашия воин не са големи. Открити

Надеждите за намирането на нашия воин не са големи. Открити ...

... целта е поразена, връзката с него е била прекратена, обясни Янев. Черната кутия на летателната машина до момента не е намерена и затова в операцията утре ще се включат и водолази, и специализирана техника, уточни служебният премиер. По думите му майор Терзиев е имал и друг полет със сходна задача.„В тези четири години всяко нещо в Министерството на отбраната,

„В тези четири години всяко нещо в Министерството на отбраната, ...

... решенията на едно правителство", посочи Каракачанов.„По отношение на наказаните по закона „Магнитски“ следва да се направи разследване и ако се констатира, че тези хора са нарушавани закона, да бъдат санкционирани. Прокуратурата казва, че по отношение на някои от лицата има и повдигнати обвинения. Тук на ход е българската съдебна система“, допълни Каракачанов.


„Вярвам във върховенството на закона и държа той да се

„Вярвам във върховенството на закона и държа той да се ...

... проверка продължава месец-два, не по-малко. Аз съм служебен министър от 12 май. Рано е още да излязат резултатите от проверките, които са назначени от мен. Тази проверка на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната” е била назначена от Каракачанов и той е бил запознат с нейните резултати, които са смущаващи”, посочи Панайотов.


Корабите за ВМС са закупени, но без боеприпаси. Това оповести

Корабите за ВМС са закупени, но без боеприпаси. Това оповести ...

... на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „Делфин“. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.    


Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е изпратил в прокуратурата ...

... адмирал Ефтимов процесът по придобиването на боекомплектите ще върви паралелно до завършването на първия боен кораб през 2025 г. По този повод Георги Панайотов допълни, че обществото все пак трябва да знае, че предстои нова сделка за корабните боеприпаси и тя е на сериозна цена. "На сухо" ли остава пехотата


През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове

През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове ...

... и едва сега, след като в Чехия са се захванали със събитията от 2014 г., е решила да надскочи и чехите и да погледне много по-надълбоко в историческа перспектива, или те са знаели през цялото време, какво се случва, но по някакви причини на са дали гласност“, каза руският външен министър.Едва ли сте пропуснали тревожните новини за нарастващото напрежение по ...

... възпиращия потенциал, стартирала след руската анексия на Крим през 2014 г. "Ако ме питате дали мога да приема още два разрушителя още утре - всъщност ние разполагаме с инфраструктура в Рота, така че да разположим още два допълнителни кораба. Това е отражение на средствата, вложени във възпиране", коментира ген. Уолтърс.


Вашингтон е поставил в режим на изчакване своите досегашни планове ...

... Русия, двата разрушителя вероятно биха отклонили голяма част от вниманието на руските въоръжени сили, а също така биха могли да подпомагат украинската армия с разузнавателна информация. Във връзка с потенциалното им навлизане в Черно море Русия мобилизира между 10-15 военни кораба за учения, включително и плавателни съдове от Каспийския флот.


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави личния състав на

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави личния състав на ...

... на дръзновението, на вашата амбиция – хоризонтите са отворени пред вас“, призова ги той.В рамките на своето посещение във ВВВУ „Георги Бенковски“ началникът на отбраната разгледа битовия корпус, изцяло ремонтиран през последната година. Той проведе среща с командването на Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия по въпросите на учебната авиация.


България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения

България ще бъде домакин на серия от многонационални военни учения ...

... 2021 г. на Зенитен полигон „Шабла“. В него ще участват до 1 500 военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции на България, както и формирования от САЩ и Сърбия. Денят за медии е планиран на 10 юни 2021 г. на Зенитен полигон „Шабла“.


"Още от септември месец нещата бях под контрол и сега се ...

... се счита за враг", посочи Каракачанов. Относно проблемите с РС Македония лидерът на ВМРО смята, че трудно се преговаря с хора, които преследват всеки, който се счита за българин  и го заявява публично в съседката ни, като даде за пример изпълнителят, участващ в "Евровизия", който е получил стотици смъртни заплахи.Самолети на трети държави от НАТО, базирани в България и

Самолети на трети държави от НАТО, базирани в България и ...

... в рамките на учението „Тракийска пепелянка“. Правителството разреши на осемте американски изтребителя да останат до края на октомври. Целта беше да изпълняват задачи по Плана за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. От 2016 година насам САЩ и Италия също са участвали в подсилването на въздушната охрана на България.


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържествения

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържествения ...

... четвърто участие в международна мисия.Непосредствената подготовка на контингента започна през декември 2020 г. и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център „Марино поле”. 42-ият контингент беше сертифициран на 25 февруари 2021 г. с оценка „Боеготов“ за изпълнение на задачи в мисията на НАТО в Афганистан.


Министър-председателят Бойко Борисов е на инспекция във военноремонтния завод “ТЕРЕМ-Хан

Министър-председателят Бойко Борисов е на инспекция във военноремонтния завод “ТЕРЕМ-Хан ...

... Т-72 и покупката на бронираните машини за армията. Той припомни, че преди дни МС е отпуснало 50 милиона лева за модернизация на танковете. От „Терем“ обясниха, че в процеса на модернизация на танковете Т-72 ще бъдат подменени основните прибори за наблюдение, ще бъде интегрирана нова система за управление на огъня.


Договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на

Договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на ...

... съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др.Българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи. Това е поредната стъпка за повишаване на способностите на българската отбранителна индустрия.  


“Днес е важен ден за Военноморските сили (ВМС). С този

“Днес е важен ден за Военноморските сили (ВМС). С този ...

... ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.При спазването на всички противоепидемични мерки на церемонията присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Федерална Република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и представители на фирмата-изпълнител.  Тактическо учение на 61-ва механизирана бригада

Тактическо учение на 61-ва механизирана бригада "Балканска стена - 2020" ...

... поразяване на цели с огън и други въпроси, свързани с подготовката на бригадата. Комисия от Командването на Сухопътните войски провери на 6 и 7 октомври готовността на щаба и формированията на 61-ва бригада и връчи на командира на бригадата бригаден генерал Деян Дешков допуск за участие на бригадата в учението.


Одобрен е и предстои да се реализира проект за бронирани

Одобрен е и предстои да се реализира проект за бронирани ...

... стрелба, а в момента на полигон Црънча се изграждат качествено нови казарми, както и цялата съпътстваща инфраструктура. „Важното е, че беше създадена такава законова рамка, такава организационна структура, че Специалните сили имат възможност да се развиват по най-добрите стандарти на НАТО, а и по световните стандарти“, заяви генерал-майор Явор Матеев.


Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ...

... глава и върховен главнокомандващ отдаде почит пред подвига на героите парашутисти. В тържествения ритуал участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. На събитието присъстваха също висши офицери от Българската армия, представители на военно-патриотичните съюзи, ветерани.


Началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов заяви, че Пътната карта

Началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов заяви, че Пътната карта ...

... се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен. "Ако станат самолетите Ф-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български“, коментира още началникът на ВВС.


Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща

Българската държава да подкрепя отбранителната индустрия чрез създаване на подходяща ...

... същото признание и в България, призоваха участниците в срещата. Представителите на бизнеса благодариха на държавния глава за последователната подкрепа и за включването на компании от отбранителната индустрия в икономическите делегации, придружаващи президента при визитите му в чужбина и призоваха това да се превърне в практика и за другите български институции.Отправили сме запитваме през август към Държавния департамент за още

Отправили сме запитваме през август към Държавния департамент за още ...

... е направен. И много ясно е казано, че държавата в момента сключва договор за 8 самолета, следващите 8 са за друг договор. И тези договори не стават с размяна на писма, а стават с процедура, която минава през Министерски съвет, през парламент, ако се гласуват средствата и т.н.", уточни министърът.


„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка,

„Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, ...

... са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.


На учебен полигон „Корен” се провежда полева подготовка, в която

На учебен полигон „Корен” се провежда полева подготовка, в която ...

... ще се проведат две ротни тактико-специални учения със специалистите по ЯХБЗ и военнослужещи от 3-та механизирана рота от 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада.В последните дни на полевата подготовка - от 29 септември до 1 октомври, формированията ще участват в тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар – 2020“.


  Специализиран екип от Флотилия бойни и спомагателни кораби -

  Специализиран екип от Флотилия бойни и спомагателни кораби - ...

... След извършване на опознавателните дейности, специалистите класифицираха открития обект като стара руска мина, образец 1926 г., силно корозирала и неподлежаща на извличане и транспортиране. При стриктно спазване на мерките за безопасност военнослужещите унищожиха мината на място, съобщиха от Министерството на отбраната.Ръководител на специализирания екип е капитан III ранг Милен Атанасов.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви във Варна, че до

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви във Варна, че до ...

... постъпват и във военните училища, и в армията, са повече от тези, които напускат".   На проведената снощи видеоконференция на Военния комитет на НАТО началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е потвърдил изпълнението на ангажиментите на българските въоръжени сили в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море.


Министерският съвет прие решение, с което разрешава в периода от

Министерският съвет прие решение, с което разрешава в периода от ...

... със съюзнически сили на ротационен принцип. С настоящото решение се регламентират дейностите на българските ВВС и на Силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни мисии, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ. Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.


Тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от създаването на Военноморските сили

Тържественото отбелязване на 141-ата годишнина от създаването на Военноморските сили ...

... и операции на НАТО, ЕС и ООН. Приоритети са и взаимодействието на ВМС с държавни и неправителствени организации при бедствия и аварийни ситуации, извършване, проучване и разкриване на подводни обекти, борбата с контрабандата и незаконния трафик, съдействието на граничните органи.Празник на ВМС е вторият неделен ден на месец август.  


  Специализиран екип от състава на 55-ти инженерен полк –

  Специализиран екип от състава на 55-ти инженерен полк – ...

... с. Садовец, област Плевен. Действията на военнослужещите по унищожаване на боеприпасите бяха ръководени от капитан Мартин Станчев, съобщиха от военното министерство.Задачите в помощ на населението от с. Садовец бяха възложени на специализирания екип от 55-ти инженерен полк – Белене със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.  


Военноморските сили (ВМС) на Република България ще проведат от 10

Военноморските сили (ВМС) на Република България ще проведат от 10 ...

... кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 117 души от 24 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби.


Първи случай на корнонавирус в контингента ни в Афганистан, съобщава

Първи случай на корнонавирус в контингента ни в Афганистан, съобщава ...

... излезе от интубация, беше стабилизиран, пак му се влоши състоянието, затова пак вече се налага да бъде отново интубиран и ще бъде транспортиран до България", казва адмирал Ефтимов. В контингента има и втори войник със съмнение за коронавирус. Състоянието му е добро и ще бъде транспортиран до София в събота.


Специалните сили са войската, на която най-много разчитаме. И регионалните

Специалните сили са войската, на която най-много разчитаме. И регионалните ...

... от правителството 600 000 лева. Сменени са старите покриви, които бяха в много тежко състояние. Сменена е отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. „Само може да се радваме, че е станало толкова хубаво“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посети семинарията в Пловдив и през август миналата година, когато ремонтните дейности бяха в ход.


Ежегодното тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно

Ежегодното тактическо учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно ...

... на бойни действия на оперативно съединение в съответствие с доктрината за морски операции. Ще бъде подобрено взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент.Командир на оперативното съединение е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, а директор на учението е заместник-командирът на флотилията капитан I ранг Ваньо Мусински.


Време е да се мисли за сделка за вторите осем

Време е да се мисли за сделка за вторите осем ...

... за Ф-16 и т.н.“, каза министърът на отбраната. Наскоро министерството информира, че за ремонт на миговете за 14 години с руската РСК-МиГ са сключени договори за 275 милиона лева без ДДС. А машините се очаква да служат и след 2026 г., ако се забави придобиването на вторите осем самолета Ф-16.


В края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25

В края на месец юли 2020 г. първият ремонтиран Су-25 ...

... за развитие на отбранителните способности на българската армия 2020. Су-25 е едноместен щурмовик създаден от ОКБ Сухой в Съветския съюз. Той е участвал в множество военни конфликти, включително в Афганистан и Македония. Приет е на въоръжение в българските ВВС още по времето, когато страната ни бе член на Варшавския договор. 


Споразумението

Споразумението "Открито небе", в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени ...

... споразумението, в близост до Калининград и границата с Грузия. Това селективно прилагане подкопава "Открито небе", обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в петък. Затова организацията ще се опита да върне Кремъл на масата на преговорите, като се опита да изглади проблемите по прилагането на договора в консултативния съвет "НАТО-Русия".


Първоначално става дума за изработка на прототип на модулен военен

Първоначално става дума за изработка на прототип на модулен военен ...

... тежки корвети, убедени са във военното ведомство. Всичко това обаче е в пряка зависимост от това кога, доколко и при какви условия ЕС би бил склонен да финансира подобен проект през европейския фонд за отбрана и каква сума е готова да задели за целта страната ни от националния военен бюджет.


Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), предаде репортер

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), предаде репортер ...

... пътищата ще се ползват определени структури на Държавна агенция „Разузнаване“ и на служба „Военна информация“, за да се обезпечи сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация, да се осигури физическа защита на служители или сътрудници, както и при превоз, придружаване и охрана на официални високопоставени длъжностни лица.  


Модернизационната програма за нуждите на военноморските сили е на стойност

Модернизационната програма за нуждите на военноморските сили е на стойност ...

... за инвестиционен разход с предмет: "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС"? Докато цялата документация по жалбата не бъде комплектована обаче, ВАС е решил да остави делото без движение. Което в случая работи в интерес на италианците, чийто най-голям коз във въпросния спор е максималното отлагане на крайното решение.


„Нашите специални части имат най-доброто, което може да се желае”.

„Нашите специални части имат най-доброто, което може да се желае”. ...

... желае”. Това заяви премиерът Бойко Борисов. На връх празника на Българската армия той отиде във военния учебен център „Црънча”. Преди това коментира: "Все пак "Калашников" ние го произвеждаме. Ако го спрем, ще останат заводите по Карлово без работа и ще трябва да ги затворим. А "Калашников" не е лош автомат".


Армията ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската

Армията ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската ...

... година. Празникът се чества дори и през войните в периода 1912-1918 г. През 1931г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. След 1946 г. датата на честването е сменена по идеологически причини. А от 1993 година 6 май е върнат като празник на военните.      


В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за

В резултат на подписаните до момента договори по Програмата за ...

... ще прилага възможността за разсрочено плащане в зависимост от продължителността на договора и обема на доставяните отбранителни продукти. Това ще позволи на Министерството на отбраната да прилага гъвкава схема за финансиране при придобиване на отбранителни продукти и услуги и да намали ресурсното натоварване на бюджета за отбрана през следващите години.


Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ

Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ ...

... съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г.След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година.


  Наш военен се върна от Косово с коронавирус Вчера

  Наш военен се върна от Косово с коронавирус Вчера ...

... 25 март в инфекциозна болница в Букурещ, Румъния, е приет български военнослужещ от състава на Многонационалната дивизия „Югоизток“. Същият е дал положителна проба за COVID-19. Състоянието му е стабилно, чувства се добре. Заместник-командирът на Многонационалната дивизия „Югоизток“ бригаден генерал Пламен Йорданов е в постоянна връзка с приетия в болница военнослужещ.


Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане ...

... евентуалното разполагане на подразделенията на Българската армия, ако тяхното участие се наложи.С него в екипа участват изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и директорът на дирекция „Операции и подготовка” на Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.  


Към България все още нямаме и се надяваме, че няма

Към България все още нямаме и се надяваме, че няма ...

... комисар Светлан Кичиков на брифинг тази сутрин, цитиран от БНТ. Тази нощ е имало единични случаи на опити за преминаване на границата, но те не са по-различни от предишни дни. Става дума за два опита от малки групи хора, но няма нещо, което да е притеснително, увери главен комисар Кичиков.


България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак,

България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак, ...

... предстои ротация на българските военни.Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Специално в Ирак имаме двама офицери, винаги имаме план за евакуацията им. До две седмици предстои тяхната ротация и така че ще решим дали ще ги изтеглим. Но в края на краищата трябва да има общо решение на НАТО по въпроса.


Нe иcкaм дa звучи кaтo хвaлбa, нo тoвa, кoeтo нe

Нe иcкaм дa звучи кaтo хвaлбa, нo тoвa, кoeтo нe ...

... влeзeм в НAТO, някoй друг щe ни пaзи. Бeшe прeмaхнaтa нaбoрнaтa cлужбa - нeщo, кoeтo нe caмo Гърция и Турция кaтo члeнoвe нa НAТO нe нaпрaвихa, нo и cкaндинaвcки държaви кaтo Финлaндия, Нoрвeгия и Швeция възcтaнoвихa нaбoрнaтa вoeннa cлужбa, a Дaния никoгa нe я e прeмaхвaлa", кaзa oщe вoeнният миниcтър.


Решението за избор на доставчик бронирани бойни машини е ключово,

Решението за избор на доставчик бронирани бойни машини е ключово, ...

... закупуването на изтребителите F-16 Block 70 от САЩ. Последното обаче би могло да се случи, единствено ако в интригата директно се намеся премиерът Борисов и френският му колега Макрон, който през последните седмици се е отдал на политическа реторика, която изобщо не е в интерес на държавите от Източна Европа.


Доволен съм от бюджета за отбрана за следващата година, защото

Доволен съм от бюджета за отбрана за следващата година, защото ...

... бъдат на принципна основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни. Идеята за обучение на водолази в басейн във Военноморското училище е прекрасна, каза още Каракачанов и допълни, че е коментирана възможността за обучение и на подводничари в басейна. Той припомни, че преди седмица са били отпуснати част от средствата за него.


Българските сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства. Отстояването на

Българските сухопътни войски са изправени пред нови предизвикателства. Отстояването на ...

... и с чест и достойнство да изпълнявате вашите отговорни мисии“, каза още Румен Радев. На тържественото събитие присъстваха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, офицери от видовете въоръжени сили, слушатели и възпитаници на военната Алма матер, ветерани.


Кабинетът одобри проект на договор между правителствата на България и правителството

Кабинетът одобри проект на договор между правителствата на България и правителството ...

... Кабинетът одобри проект на договор между правителствата на България и правителството на Кралство Нидерландия за закупуване на два кораба “минни ловци” срещу сумата от 1 996 000 евро без ДДС. Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента.


``Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се

``Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се ...

... беше във времената, когато имаше засилен натиск върху нашата граница``, заяви той. ``В момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на територията на съседна Турция``, допълни още той.  "Нарушенията през последните няколко дни са единични. В петък имаше заловен един нелегален мигрант", посочи още министърът.


Ако се засили емиграционният натиск отново ще бъде използвана армията

Ако се засили емиграционният натиск отново ще бъде използвана армията ...

... милиона лева допълнителни за двата проекта, свързани с корабите и бронираната машина за нуждите на армията. За първи път всички самолетни платформи се ремонтират и обновяват, каза още той.Във Велико Търново министърът участва в церемонията на която курсантите от 146-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" положиха военна клетва.


Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато

Нашите отношения с Турция са добросъседски и много пъти, когато ...

... е страховит, а на българската граница е нулев. Колкото сме по-пестеливи на думи...Ние с Турция имаме перфектни отношения към момента и това е още един фактор за спокойствието на нашата граница, каза Бойко Борисов, като добави, че според него споразумението мебду Европейския съюз и Турция за мигрантите не е нарушено.


Ще бъдат ли изпратени 2000 военни на границата с Турция

Ще бъдат ли изпратени 2000 военни на границата с Турция ...

... Каракачанов, вицепремиер: Никой не казва, че ще бъдат изпратени само на границата с Турия, нелегални мигранти преминават и през гръцката граница. Има си разчети, които са направени. Има си план, ако се наложи, армията може да реагира с жива сила, със съоръжения, с техника, полеви кухни, медицински кухни и т.н.


Да се възстанови наборната военна служба и младите хора да

Да се възстанови наборната военна служба и младите хора да ...

... В него участваха представители на военно-патриотичните организации в страната. Военният министър наблюдава демонстрация на военнослужещите от Специалните сили, които показа способности при изпълнение на военни ръкопашни техники, стрелба с маркиращи боеприпаси, както и директна акция за освобождаване на заложници и инфилтриране по парашутен способ с парашутна система тип "Летящо крило".


Първият от общо осем самолета Су-25 с регистрационен знак 002

Първият от общо осем самолета Су-25 с регистрационен знак 002 ...

... замина вчера, 28 август, за ремонт в „558-и авиоремонтен завод“ в град Барановичи, Беларус. Там на машината ще бъде извършен основен ремонт, увеличаване на ресурса и преоборудване, съобщиха от Министерството на отбраната. Су-25 беше разглобен на основни части и натоварен на самолет Ил-76. Транспортирането до авиоремонтния завод беше извършено успешно.


Посетих авиобаза

Посетих авиобаза "Безмер", където се запознах със състоянието на самолетите ...

... фирмата, която ще извърши ремонта на Су-25. Очаквам в кратки срокове компетентните органи да подготвят самолетите за транспортиране и ремонтът да започне. Това ще позволи възстановяване на летателната годност на самолетите Су-25 и запазване на придобитите отбранителни способности в периода до придобиване на новия тип боен самолет, отбеляза още премиерът.


В “Държавен вестник” се очаква да бъде публикувано решението за

В “Държавен вестник” се очаква да бъде публикувано решението за ...

... ден без да има по-задълбочен дебат. Спомена още, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи. Въпреки критиките ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, “Обединени патриоти” (ВМРО), ДПС и двама независими. Вето на договора за индустриалното сътрудничество и актуализацията на бюджета не последваха.    


„В България всички идват на учение. Имаме надеждна техника, която

„В България всички идват на учение. Имаме надеждна техника, която ...

... за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС. В учението се включиха и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ - една механизирана рота, Албания- един пехотен взвод, Северна Македония-един пехотен взвод и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.


Разкрита е процедура за обявяване на конкурс за 156 вакантни

Разкрита е процедура за обявяване на конкурс за 156 вакантни ...

... от бягане "совалка" 10х10 м; крос 1000 м; брой коремни преси за 90 секунди и брой лицеви опори за 90 секунди. Кандидатите за вакантните длъжности е необходимо да подадат лично писмено заявление до 21 юни включително. Заповедта и приложенията към нея са публикувани на интернет страницата на Министерството на отбраната.


Наша делегация заминава на 7 май за Вашингтон, за да

Наша делегация заминава на 7 май за Вашингтон, за да ...

... върне с добри новини от САЩ. БГНЕС припомня, че в началото на годината парламентът възложи на Министерски съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70, който ще бъде произведен от американската компания “Локхийд Мартин”.


По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия

По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия ...

... Деня на храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.  Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони в страната.


В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската

В навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската ...

... оценка. „Осъзнаваме, че повишението ни е признание към нашите подчинени военнослужещи и цивилни служители“, заяви вицеадмирал Петев. Той подчерта и че българските офицери ще останат верни на клетвата пред бойните знамена, ще запазят честта на пагона и ще направят всичко необходимо, за да защитят престижа, свободата и независимостта на България.