Монтана


Област Монтана отново влезе в

Област Монтана отново влезе в "червената зона" по заболеваемост от ...

... потвърдена инфекция са починали. Към момента активните случаи са 336, като в болница с 99 души, а останалите 237 са с леки симптоми в домовете си. От началото на пандемията са диагностицирани 3703 души, излекувани са 3120 души, а 247 са починали. Под домашна карантина в момента са 551.  


Инцидент с камера - тринога, поставена, за да следи за

Инцидент с камера - тринога, поставена, за да следи за ...

... от 31 до 40 км/ч. – с глоба 300 лв.; 5. за превишаване от 41 до 50 км/ч. – с глоба 400 лв.; 6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.


Инцидент с камера - тринога, поставена, за да следи за

Инцидент с камера - тринога, поставена, за да следи за ...

... от 31 до 40 км/ч. – с глоба 300 лв.; 5. за превишаване от 41 до 50 км/ч. – с глоба 400 лв.; 6. за превишаване над 50 км/ч. – с глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.Утре, 24 февруари, ще бъде даден старт на проект за

Утре, 24 февруари, ще бъде даден старт на проект за ...

... процедурата са общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община. "В процедура на обжалване сме още. Във ВАС мина едно заседание, но в момента сме в процедура по евентуално извънсъдебно  споразумение с МОСВ. До две-три седмици ще е ясно всичко", заяви преди няколко дни градоначалникът Добрев за .


Председателят на гражданско сдружение

Председателят на гражданско сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев обяви във включване ...

... стоящи зад протес... "Ще останем тук до довечера, и утре - ще поставим своите искания", обясни той, като добави, че щяло да има блокада на пътя Монтана - Лом, ако никой не ги чуе. Георгиев поиска на няколко пъти оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.


2 деца и 8 души от персонала са с положителни

2 деца и 8 души от персонала са с положителни ...

... график", заяви Биляна Найденова, медицинска сестра в ДГ „Слънце“ – Монтана. Към момента няма данни за заразени с COVID-19 в училищата в Монтана. Нова обещаваща ваксина срещу коронавируса се тества усилено Учени от Сингапур и Австралия успешно приключиха тестването върху животни на нова ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2, която се основ...„БСП се нуждае от идейно развитие, за да я припознаят

„БСП се нуждае от идейно развитие, за да я припознаят ...

... другари за вътрешна опозиция, но сега вече почти целият Национален съвет е обявен за неин враг. Красимир Янков изрази възмущение, че вече над 3 месеца не е свикван пленума на партията, въпреки, че почти два месеца сме свидетели на протести в цялата страна срещу управляващите, а Борисов иска нова Конституция.


Фестивал на слънчогледа ще събере на централния площад

Фестивал на слънчогледа ще събере на централния площад "Жеравица" в ...

... тава. За доброто настроение на посетителите е предвидена ежедневна музикална програма, като на 30 Август от 20 часа концерт ще изнесе оркъстър "Виво Монтана". Фестивалът на слънчогледа ще се проведе за втора поредна година в края на лятото в Монтана. Негови организатори са общината, регионалната занаятчийска камара и местни фирми.


Нов сигнал за багери в планината, който

Нов сигнал за багери в планината, който "прави пътека". След ...

... макар и туристическа пътека, лесно се преминаваше и досега с лек автомобил", пише в сигнала на Facebook страница "Ком - Емине, Оставка Бе". "На една от снимките се вижда дори как рехабилитацията включва разрушаване на зимната маркировка, което може да се окаже животозастрашаващо в зимни условия", се подчертава в сигнала.


Две момичета на по 15 години са избягали от Център

Две момичета на по 15 години са избягали от Център ...

... дома до село Владимирово в община Бойчиновци. След бързи действия на полицията двете момичета са били открити в изоставена къща във Владимирово и са върнати в дома в Гаврил Геново в добро здравословно състояние и без белези от насилие. По случая е започнало разследване, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.


Мъж от гр. Лом загина вчера следобед при кражба на

Мъж от гр. Лом загина вчера следобед при кражба на ...

... за извършителите на посегателствата, води до необходимостта за третирането им като сериозни престъпления. В момента на практика няма санкции, които да имат възпиращ ефект за нарушителите. Само от началото на 2020 г. са установени 2596 кражби на електроенергия, като по-голямата част от тях са за прикачване към електроразпределителната мрежа.  Започваме прокарване на улица в квартал

Започваме прокарване на улица в квартал "Пъстрина", която е нужна ...

... когато жителите на квартала приберат продукцията си от чушки и домати, отглеждани по трасето на улицата. Слагаме край на кварталните градинки, които живеещите в "Пъстрина" си правят в междублоковите пространства, допълни Златко Живков.В "Пъстрина" живеят 4000 души. Той е краен квартал и от него започва пътят от Монтана към София.


Всички паралелки след седми клас в училищата на област Монтана

Всички паралелки след седми клас в училищата на област Монтана ...

... съобщиха от регионалното управление на образованието в града.До 16 юли ще продължи записването и след това ще се състои второ класиране, което дава шанс на 25-те кандидати, които не са класирани при първото. Няма да има съкращаване на паралелки, тъй като всичките определени 44 ще бъдат запълнени, допълниха от управлението.


Сто и трийсет безработни жители на област Монтана започват работа

Сто и трийсет безработни жители на област Монтана започват работа ...

... общините, както и за опазването на общинските обекти. Най-много места - 16, получава община Монтана; следват Берковица и Вършец - с по 12-13 места. По друг проект работни места получават общините Вълчедръм и Бойчиновци. По него на работа тръгват 28 души в селата на община Вълчедръм, 12 - в Бойчиновци.


“Преди един месец обсъдихме с представители от пет области –

“Преди един месец обсъдихме с представители от пет области – ...

... мнения, но това, което трябва да ни консолидира, е програмата на партията. Водим разговори и с други леви партии и сдружения за общи действия. Провеждайте срещи по места с местни структури и формации на тези партии и сдружения за създаване на общ фронт за промяна на България", завърши Корнелия Нинова.


Под надзора на Окръжна прокуратура-Видин е била осъществена специализирана акция

Под надзора на Окръжна прокуратура-Видин е била осъществена специализирана акция ...

... образувани две проверки. В резултат на специализираната акция, за срок до 24 часа по Закона за МВР, са били задържани седем души. Съвместните действия на полицията и прокуратурата продължават. Целта е ограничаване и намаляване нивото на конвенционалната престъпност, осигуряване на добър обществен ред и спокойствие за жителите на област Видин.Районният съд в Берковица осъди на глоба от 1000 лева

Районният съд в Берковица осъди на глоба от 1000 лева ...

... Веднага подал сигнал на 112 и полицията изяснила случая на няколко часа. Съдът призна И.Б.Б. за виновен и му наложи глоба заради чистото му съдебно минало и това, че е възстановил щетите на фермера, които възлизат на 4350 лева. Решението подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд - Монтана.


Монети, металотърсачи и боеприпаси са открити при проверка на частен

Монети, металотърсачи и боеприпаси са открити при проверка на частен ...

... иззети 10 монети с нечетлив надпис и две метални парчета, наподобяващи накити; 3 куршума, 2 патрона и 2 металотърсача. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от НК. В полицейския арест в РУ - Берковица е задържан за 24 часа 42-годишният син на собственика на имота.


"Ротари клуб"-Берковица дари на детското отделение на общинската болница в ...

... това е много необходимо използването на съвременна и качествена апаратура за диагностика и лечение. Наличието на съвременната и качествена апаратура за диагностика и лечение ще допринесе за подобряване на здравето на децата, елиминиране на риска от хронични заболявания, превенция и качествено лечение на дихателните пътища, отбелязват от общината в Берковица.


Иззеха 83 кг незаконно уловен шаран в близост до язовир

Иззеха 83 кг незаконно уловен шаран в близост до язовир ...

... уловен шаран. На пътя в непосредствена близост до язовира, са открити и иззети незаконно уловена в периода на размножаване риба - от вида "дъгова пъстърва" и от вида "платика", гумена надуваема рибарска лодка в гумен калъф, дървена пейка, помпа и 2 гребла за лодка. По случаите са образувани досъдебни производства.


Фирми и физически лица, които плащат наем и такса за

Фирми и физически лица, които плащат наем и такса за ...

... е да подпомогнем хората и малкия бизнес в тези трудни за всички нас дни. Това е глътка въздух за тях. Заедно с Общинския съвет ще  продължаваме, в рамките на нашите правомощия, да намираме решения, които да са в подкрепа на най-засегнатите от кризата.“ – заяви кметът д-р Георги Гаврилов.  Съпрузите от село Василовци, които се оказаха първите заразени с

Съпрузите от село Василовци, които се оказаха първите заразени с ...

... град Брусарци и на пазарите в селата от общината. Общинската администрация е закупила маски за работещите в местната адмиинстрация и кметствата, за учители в училища и детски градини, за работещи в читалища, пенсионерски клубове и други обществени организации. Закупени са също спирт, гелове за дезинфекция и други медицински материали, обяви Михайлова.  


"От това жилище няма да ме изведат жива - щом ...

... обикновения човек и с надеждата, че длъжностните лица, от които зависи този случай да намери човешко решение, ще си свършат работата". За финал Петров предупреждава, че е получил сигнали и за друг такъв случай - с принудително извеждане на жена от общинско жилище без да има къде да отиде тя.


Склад с тонер касети от Италия откри полицията в Лом.

Склад с тонер касети от Италия откри полицията в Лом. ...

... и от две години е наето от италианска фирма, която продавала преди месеци дивани втора употреба. По информация на "Нова телевизия", тонер касетите са разтоварени от 6 тира. Складът е запечатан и се води разследване. От регионалната инспекция по околна среда и води също са направили проверка. *Снимката е илюстративна.


Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Монтана

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Монтана ...

... образователно-възпитателния процес важи за цялата област, а децата трябва да са на училище на 27 януари, понеделник. Заповедта е във връзка с продължаващото покачване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания на територията на област Монтана. В Карнобат, Сопот, Карлово и други градове учениците също са в грипна ваканция.


Полицията разследва нерегламентирано транспортиране на отпадъци от Италия, които са

Полицията разследва нерегламентирано транспортиране на отпадъци от Италия, които са ...

... действия за разтоварване на отпадъци на територията на гр. Монтана. При извършената незабавна проверка е установено, че камионът е с неизрядни съпроводителни документи, товарът не съответства по вид и получателят не е заявявал и сключвал договор за получаване на отпадъка. По случая е образувано досъдебно производство в ОДМВР – Монтана.Община Монтана получи 3 милиона лева за ремонт на уличната

Община Монтана получи 3 милиона лева за ремонт на уличната ...

... общински средства. "Извора" е най-старата улица в града. Тя е обновена с 440 000 лева – средства, дарени от българския емигрант в Германия Кирил Маринов съвместно с общината. Вече блесна с нов асфалт, оформени са нови 80 паркоместа. Още пет други улици са със сменени водопроводи и с ново асфалтиране.


Бойчиновци. В рамките на работно посещение министърът на културата Боил

Бойчиновци. В рамките на работно посещение министърът на културата Боил ...

... читалищните дейци и жители от трите населени места в община Бойчиновци. Министър Банов съобщи, че за 2020 година е заложено 10-процентно увеличение на субсидиите за читалищата и представи предстоящите промени в Закона за народните читалища, с което ще се отворят повече възможности и олекотена процедура за финансиране пред културните институции.


Монтана. В Монтана беше представена листата на ПП АБВ за

Монтана. В Монтана беше представена листата на ПП АБВ за ...

... безотговорност на управляващите до сега. И затова ние имаме амбицията да покажем на децата ни, че са ни нужни днес и тук, на младежите – че искаме тяхната реализация в Монтана сега и да покажем чрез ефективния финансов контрол, че има друг начин за гарантиране на социалната справедливост в общината.


Лом. Обществен съвет ще следи изпълнението на проект за саниране

Лом. Обществен съвет ще следи изпълнението на проект за саниране ...

... които към момента не са налични, ще бъдат осигурени по време на изпълнението на проекта. Спортната зала е открита през 1964 г. Повече от 50 години съоръжението не е основно ремонтирано (правен е само ремонт на покрива преди 10 години), сградата се руши и от няколко десетилетия е буквално неизползвама.


Саниране на сградата, изграждане на отоплителна система, основен ремонт и

Саниране на сградата, изграждане на отоплителна система, основен ремонт и ...

... „Найден Геров“ – гр. Лом,  бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Лом“. 1 100 000 лв. за обновяване на залата осигури и  Министерският съвет. Още 800 000 лв., които към момента не са налични, ще бъдат осигурени по време на изпълнението на проекта, гарантира кметът Пенка Пенкова.  


Монтана. Директорът на ОДМВР-Монтана Пламен Томов благодари на две деца

Монтана. Директорът на ОДМВР-Монтана Пламен Томов благодари на две деца ...

... Томов се срещна с тях в РУ-Вършец. В присъствието на състава на районното управление им благодари сърдечно за честната им постъпка. Като знак на признателност за проявената морална постъпка той им връчи благодарствени писма, в които се посочва, че поведението им е пример за подражание за хората от всички възрасти.


60-годишна готвачка от Берковица е пациентката, при която бе установен

60-годишна готвачка от Берковица е пациентката, при която бе установен ...

... вече е в добро общо състояние, адекватна, прогнозата е добра.  До средата на XX век западнонилската треска се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. В последните години обаче тя активно разширява областите си на обхват. Пренася се предимно чрез насекоми - комари и кърлежи. 


Още две нови огнища на африканска чума при домашни свине

Още две нови огнища на африканска чума при домашни свине ...

... дълго месото. Припомняме, че днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България в зоните около свинекомплекси трябва да умъртвят прасетата си си доброволно. За Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.


Монтана. На 28 юли 2019 г. е получен сигнал в

Монтана. На 28 юли 2019 г. е получен сигнал в ...

... имота е изградена оранжерия за отглеждане на домати. Между насажденията са засадени 12 растения от вида на конопа с височина до 2.70 метра. Общото тегло на наркотичните растения е 15 кг. В оранжерията са изградени и система за капково напояване и система за видеонаблюдение. Установените на място извършители са задържани.


Първи случай на африканска чума при дива свиня и в

Първи случай на африканска чума при дива свиня и в ...

... в община Лом. Животното е намерено мъртво от рибари, съобщи Нова тв. Междувременно жители на монтанското село Комощица сами решиха да пазят прасетата си от болестта. В селото е създаден пропускателен пункт за дезинфекция и организация никой да не доближава домашните животни. Хората се надяват така да спасят животните си.


Монтана. Експерти от РИОСВ – Монтана извършиха извънредна проверка в

Монтана. Експерти от РИОСВ – Монтана извършиха извънредна проверка в ...

... инспекцията според изискванията на Закона за защитените територии (ЗЗТ) . За извършеното административно нарушение на екологичното законодателство по ЗЗТ ще бъдат предприети мерки по административно-наказателна отговорност от община Белоградчик. Законът предвижда имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв. (за осъществяване на дейност в защитена територия без разрешение или съгласуване).


91 възрастни хора и лица с увреждания ще се възползват

91 възрастни хора и лица с увреждания ще се възползват ...

... подобряване на техния психологически, социален и здравен статус. Проектът има за цел подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хора с увреждания и възрастни хора на територията на общината, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и създаване на условия за качественото им предоставяне.  


Берковица. Кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов заяви: „Днес

Берковица. Кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов заяви: „Днес ...

... и държава се постигат и резултати“. На церемонията присъстваха общински съветници, служители на Общинска администрация – Берковица, граждани и гости на града. Официалната церемония завърши с празнична програма с участието на Яна и Благослава Михови и Клуб за български народни танци и хора „Българка“ при Профилирана гимназия „Д-р Иван Панов“.


„Каро Трейдинг“ ООД подписа договор за отводняване и укрепване на

„Каро Трейдинг“ ООД подписа договор за отводняване и укрепване на ...

... обезщетение за вреди или пропуснати ползи на другата страна“, е посочено в документацията. Сега, след като са факт двата договора – за безвъзмездно финансиране и за СМР, предстои да се предотвратят свлачищни процеси върху площ от 18 хектара с цел да се защитят живота и здравето на над 2000 души.


За наркооранжерия в дома на 26-годишен ломчанин съобщават от ОУ на

За наркооранжерия в дома на 26-годишен ломчанин съобщават от ОУ на ...

... цев и заличен сериен номер, 163 патрона от различен калибър и 14 гилзи. От къщата са иззети още мобилни телефони и сим карти. По случаите са образувани две досъдебни производства. 26-годишният е задържан за срок от 24 часа в ареста в Лом и предстои да му бъдат повдигнати обвинения.  


Лом. Полицията е разкрила оранжерия за канабис при проверка в

Лом. Полицията е разкрила оранжерия за канабис при проверка в ...

... дървени летви криминалистите намерили укрити пистолет – револвер със срязана цев и заличен сериен номер, 163 патрона от различен калибър и 14 гилзи. От къщата са иззети още мобилни телефони и сим карти. По случаите са образувани досъдебни производства. 26-годишният е задържан за срок от 24 часа в РУ Лом.


Монтана. На 16 юни в 06.56 часа е получен сигнал

Монтана. На 16 юни в 06.56 часа е получен сигнал ...

... Монтана. На 16 юни в 06.56 часа е получен сигнал за заклещила крака си лисица на отворен прозорец на блок на бул. „Александър Стамболийски“ в града, съобщиха от ОДМВР – Монтана. Екип на сектор „Специализирани оперативни дейности“ се отзовава на сигнала. Животното е освободено и пуснато на свобода в природата.


Монтана. Ръководството на ЧЕЗ Разпределение проведе среща с кметове на

Монтана. Ръководството на ЧЕЗ Разпределение проведе среща с кметове на ...

... в Берковица, Чипровци и Вършец, както и в селата Песочница и Черешовица в общ. Берковица. Реконструкция и модернизация на мрежи ниско напрежение ще извърши дружеството в селата Комощица, Замфир, Долно Белотинци, Громшин, Горна лука и Доктор Йосифово. Рехабилитация на мрежа средно напрежение ще подобри качеството на електрозахранването в гр. Лом.


Лом. 800 чувала с пясък са осигурени за издигане на

Лом. 800 чувала с пясък са осигурени за издигане на ...

... на града. През 2010 г. Дунав отново преля, нивото стигна 870 см и наводни част от Дунавския парк и пристанищния комплекс, но не се стигна до заплаха от наводнение на града. През 2008 година бе изградена 800 метрова кейова стена, която пази участъка от сградата на Морска администрация. Анна ЛОЗАНОВА


Лом. Нивото на река Дунав в момента е 766 сантиметра.

Лом. Нивото на река Дунав в момента е 766 сантиметра. ...

... Борисов. Той обясни, че се изпълнява Общинският план за действие при наводнение. "Има опасност за повишаване на нивото на река Дунав, защото се изпуска доста вода от хидровъзела „Железни врати"", обърна внимание Борислав Борисов. Той обяви, че на този етап всички необходими мерки са взети, а дигите са в изправност.


Нивото на Дунав при Лом мина 750 см и със

Нивото на Дунав при Лом мина 750 см и със ...

... се укроти и не се стигна до заплаха от наводнение на града. За укрепване на свлачищната крайречна градска зона и възстановяване на българска територия, през декември 2008 г. започна изграждането на 800-метрова кейова стена в участъка от митницата до „Морска администрация“,  която окончателно бе завършена през лятото на 2011 г.


Монтана. След дълга пауза талантливият актьор и режисьор Мариус Куркенски

Монтана. След дълга пауза талантливият актьор и режисьор Мариус Куркенски ...

... да осъзнава, да се развива, да се преборва. Усеща се и огромното уважение на актьора към автора, и огромната му любов и симпатия към пъстрата душевност на българина. „Черното пиле“ на Мариус Куркински ще се играе на 4 юни от 19.30 часа в Голяма зала на Драматичен театър – Монтана.


48-годишна жена, водач на лек автомобил

48-годишна жена, водач на лек автомобил "Тойота Ярис"  катастрофира на ...

... несъобразена скорост, при което  леката кола е навлязла в лентата за насрещно движение и се удря  в идващия срещу нея товарен автомобил Фолксваген "Транспортер". Шофьор на товарния автомобил е  45-годишен мъж от София, който пътувал с приятел. При сблъсъка е пострадала жената, транспортирана е  в МБАЛ-Монтана, където по-късно е починала.


Дърво падна върху лек автомобил в центъра на Монтана днес

Дърво падна върху лек автомобил в центъра на Монтана днес ...

... върху колата. Според очевидци, благодарение на превозното средство няма пострадали пешеходци. Материалните щети върху автомобила са минимални. Екип на "Пожарна безопасност" отстрани падналата бреза. Вятърът в града в момента не е силен и не той е основната причина за падането на дървото, а изгнилите му корени, смятат живеещи в района.


Модерен мултифункционален културен и туристически център ще израсне на мястото

Модерен мултифункционален културен и туристически център ще израсне на мястото ...

... чрез подобряване на туристическата инфраструктура и увеличаване броя на туристите" е на стойност 598 563,14 евро, от които за Община Лом са определени около 367 хил. евро , а за Градска Община Пантелей - 219 720.38 евро. Проектът трябва да бъде изпълнен в рамките на 24 месеца.      


Да се запазят постъпленията от местни данъци и такси, предвижда

Да се запазят постъпленията от местни данъци и такси, предвижда ...

... няма да допускат  разходи от местни приходи за дофинансиране на делегирани от държавата дейности. Няма да бъдат закрити структури и функции на местно ниво, нито ще бъдат разкривани нови. В прогнозата са отразени данни от последните две години, които се базират на увеличаването на минималната работна заплата и осигурителните плащания.


Кампания за пролетно почистване на града започва Община Лом. Тя

Кампания за пролетно почистване на града започва Община Лом. Тя ...

... община Лом, е забранено изхвърлянето на строителни отпадъци, твърди и обемисти предмети, оборска тор и др. в съдовете за смет и около тях . Глобата за неспазването й струва от 100 до 500 лв. Общината призовава всички граждани в дните преди Великден да се включат активно в почистването на Лом.  


Монтана. Районно управление на МВР – Монтана издирва Цветан Кирилов

Монтана. Районно управление на МВР – Монтана издирва Цветан Кирилов ...

... е бил облечен с кафяво яке, тъмен панталон и черни обувки тип „боти“. Описание: Мъж на видима възраст 70-75 години: ръст-160-165; коса прошарена, чуплива къса; лице – овално, набръчкано; вежди-гъсти; устни – тънки; телосложение – нормално. При забелязване на мъжа може да се сигнализира на тел. 112 или тел. 396323


Най-голямата областна болница в Северозапада  МБАЛ

Най-голямата областна болница в Северозапада  МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в ...

... 21 на 100 хиляди, колкото е и средното ниво за страната. След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще трябва да поеме изцяло държавата, съобщават от лечебното заведение. На 22 март в Министерството на здравеопазването е насрочена среща, на която ще се обсъди национална програма за борба с туберкулозата.  


Пенка Пенкова, кмет на Лом получи награда „Добродетел на 2018“

Пенка Пенкова, кмет на Лом получи награда „Добродетел на 2018“ ...

... на културата в София. В тържеството се включиха повече от 50 представители на организации, фирми и общественици. Председателят на съюза на слепите в България Слави Михайлов благодари за съдействието и заяви: "Благодарим сърдечно на всички добри хора, които направиха така, че повече деца да имат усмивки и да бъдат щастливи!".


Традиционна кушия организира община Вършец на 16 март. Конните надбягвания

Традиционна кушия организира община Вършец на 16 март. Конните надбягвания ...

... ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Ритуалните обредни ястия за празника са питка с мая, супа от гъби и леща.


Монтана. Гости на годишния отчет на областната дирекция на МВР

Монтана. Гости на годишния отчет на областната дирекция на МВР ...

... – с 10 по-малко. През годината ОДМВР - Монтана отчита значително увеличение на административнонаказателната дейност на "Пътна полиция" – установените нарушения са 24 849, за които са съставени 6822 акта и 16 228 глоби с фиш (при 18 938 нарушения за 2017 г., 7564 акта и 8461 глоби по фиш).


Лом. В изложбената зала на Исторически музей – Лом е

Лом. В изложбената зала на Исторически музей – Лом е ...

... Попнинов, Бено Първанов, Велко Абаджиев, както и свидетелство, и уволнителен билет на Георги Захариев. Интерес предизвикват и експонираните протоколи на Ломското градско общинско управление, създадени непосредствено след подписването на Сан Стефанския мирен договор, от които е видно отношението на местната власт към руските войски, настанени в Лом по това време.


Деца от Лом представиха изработените от тях мартеници, картички и

Деца от Лом представиха изработените от тях мартеници, картички и ...

... с песни и стихове се изявиха и децата от двата клуба „Етнография“ по проекта „Заедно в училище“ към II ОУ „Константин Фотинов“. Участниците в изложбата бяха поздравени от зам.-кмета на Община Лом Гинка Иванова, а всички деца , изработили творби и мартеници бяха наградени с грамоти, книги и лакомства.  


На 2 март се открива изложба, посветена на дарителя д-р

На 2 март се открива изложба, посветена на дарителя д-р ...

... до майка му. Показани са и наградите на д-р Андрей Георгиев – знакът „  Почетен гражданин на Лом “ и плакета , с който миналата година Националното сдружение на Общините го обяви за„Общински дарител номер 1“. Изложбата се открива в събота – 2 март от 11 ч. в галерия„ Поломие“.


Стабилен бюджет, в който са включени ремонти на улици и

Стабилен бюджет, в който са включени ремонти на улици и ...

... „Стратегия за Водено от общностите местно развитие“ на МИГ- Лом. Тя разполага с финансов ресурс от  7 353 823 лева  за периода 2019-2023 г. С проекти могат да кандидатстват малки и средни фирми, земеделски производители, неправителствени организации, училища, читалища и институции, регистрирани и действащи само на територията на община Лом.


Договор за изграждане на компостираща инсталация подписаха днес министърът на

Договор за изграждане на компостираща инсталация подписаха днес министърът на ...

... финансова помощ в размер на 2,4 млн. лв. Проектът трябва да бъде изпълнен за 17 месеца. Изпълнението на проекта е в съответствие с  йерархията за управление на отпадъците, както и с европейските и националните цели за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите битови отпадъци, предназначени за депониране.      


В Лом учредиха Обществен съвет, който ще следи за средствата,

В Лом учредиха Обществен съвет, който ще следи за средствата, ...

... от Министерския съвет. На 2 март, когато е рождения ден на дарителя д-р Андрей Георгиев, в галерия "Поломие" ще бъде показан филм за сегашното състояние на Спортната зала. На този ден ще бъде открита и документална фотоизложба за жизнения път на дарителя А.Георгиев. Тя е дело на колегата журналист  Любомир Йорданов.


Три двойки младоженци от Лом се врекоха в любов на

Три двойки младоженци от Лом се врекоха в любов на ...

... Пенка Пенкова, която покани трите нови семейства в кабинета си – там младоженците подписаха своя акт за граждански брак и получиха официално удостоверенията си. Кметицата Пенка Пенкова ги зарадва с подаръци и цветя. А за Свети Валентин пред залата бе поставено светещо сърце, където млади и стари се снимаха за спомен.


От къде се появи идеята  да дарите  на папата от

От къде се появи идеята  да дарите  на папата от ...

... и фестивалът на Чипровските килими, малкото градче Чипровци остава своя следа сред Дивния Северозапад. Сред местните все още продължава да битува вярването, че тъканите чипровски килими служат не само за украса и топлина в дома, но осигуряват на къщата и нейните обитатели закрила и късмет, тоест имат вълшебна, магическа сила.


От утре 29 януари до 5 февруари всички 61 училища

От утре 29 януари до 5 февруари всички 61 училища ...

... родителите не бива да изпращат болни деца в градините. 290 на 10 000 души е статистиката за заболели със симптоми, подобни на грип. От РЗИ уточняват,че  940 на 10 000 души е заболеваемостта при деца до 4 години, 800 на 10 000 души при учениците между 5 и 14 години.


В ареста е мъж от Лом, който отвлякъл 3-месечния си

В ареста е мъж от Лом, който отвлякъл 3-месечния си ...

... напуснал къщата. След бързи оперативно-издирвателни мероприятия ,в рамките на деня, детето и бащата са открити в добро физическо и психическо здраве, но в град Козлодуй.   Бебето е върнато на майката, а за инцидента е уведомен Отдел „Закрила на детето”.Бащата е задържан за срок от 24 ч. в РУ Лом.


13-годишно момиче от Лом роди второ дете, а бащата е

13-годишно момиче от Лом роди второ дете, а бащата е ...

... – че се е съвокупил с лице, ненавършило 14-годишна възраст. Съдът отчел като смекчаващи обстоятелства направените самопризнания, изразеното разкаяние, тежкото социално положение, желанието да поеме отговорност за бъдещето на роденото дете. От материалите поделото става ясно, че по-рано той има още четири присъди за кражби. Лежал е и в затвора.


Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха

Деца от ромските квартали на Монтана “Кошарник” и “Огоста” посетиха ...

... дома им да е добър човек, за да им да носи късмет. Сутринта на 14 януари тръгват децата, които сурвакат за здраве, а на 15 януари се прави разтурник. Така ромската Нова година продължава три дни и  ритуалите, които се правят, са свързани с пожелания за здраве, късмет и благополучие.