1336 г. - Франческо Петрарка изкачва връх Ванту - символичен

1336 г. - Франческо Петрарка изкачва връх Ванту - символичен ...

......... министър-председателя Иван Костов започва Българският Великден.2002 г. - 19-годишният Робърт Щайнхаузер застрелва 17 души в училището си в германският град Ерфурт, след което се самоубива.2005 г. - Под международен натиск, Сирия изтегля последните си 14 000 войници от Ливан, с което се слага край на 29-годишната военна доминация над страната.


238 г. - Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява

238 г. - Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява ...

......... 361 дни плаване с гребна лодка пресичат Тихия океан и достигат бреговете на Австралия.1978 г. - В Афганистан комунистите извършват преврат с помощта на СССР.1980 г. - Канада обявява решението си за бойкотиране на Московските Олимпийски игри.1993 г. - Във Вашингтон е открит музей в памет на жертвите от Холокоста.


Дравската епопея ще оживее отново в изторическата възстановка на клуб

Дравската епопея ще оживее отново в изторическата възстановка на клуб ...

......... ученици, а всички желаещи са добре дошли! Ще има обозначения и определени места за паркиране. Какво се е случило в легендарната Дравска епопея на 6 март 1945 г. можете да прочетете тук и да видите във видеото тук, а в галерията са снимките от миналогодишната възстановка. Повече информация във фейсбук страницата на събитието.


Документалният тв канал Viasat History ще излъчи утре, 22 април,

Документалният тв канал Viasat History ще излъчи утре, 22 април, ...

......... проследите от 21:00. Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Зрителите могат да видят интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.


1715 г. - В Южна Каролина индианците убиват 90 английски

1715 г. - В Южна Каролина индианците убиват 90 английски ...

......... - Виетнамският парламент приема нова конституция.1993 г. - Туркменистан официално преминава от кирилица на латиница.1994 г. - Подписано е общото споразумение за митата и търговията ГАТТ.1997 г. - При пожар по време на ислямското пилигримство Хадж в Саудитска Арабия загиват 343 богомолци.2013 г. - Бомбени атентати в Бостън, Масачузетс, САЩ


193 г. - Септимий Север е обявен за римски император.1387

193 г. - Септимий Север е обявен за римски император.1387 ...

......... Обединеното кралство в Уестминстърското абатство.2003 г. - Война в Ирак (2003): Американските войски овладяват Багдад.2005 г. - Чарлз (принц на Уелс), сключва брак с дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс.2008 г. - Бившата югославска република Македония обявява, че ще постигне компромис с Гърция, като промени своето име на Република Нова Македония.Ако сте от малцината, решили да останат в София за

Ако сте от малцината, решили да останат в София за ...

......... 14 век. От тях може да почерпят интересни сведения за изкуството на Второто българско царство.  Манастирът е преживявал няколко погрома, но църквата винаги е оцелявала. В близост до Земенския манастир могат да се видят останки от средновековната крепост Землинград. Повече за историята на уникалния паметник на културата може да прочетете тук.


1348 г. - Карл IV основава Пражкия университет - първият

1348 г. - Карл IV основава Пражкия университет - първият ...

......... г. - Начало на кланетата на тутси в Руанда.1999 г. - По време на войната в Косово границите на бившата югославска републиката са затворени от сръбската армия, за да се спрат етническите албанци да напускат страната.2003 г. - Американски войници превземат Багдад; режимът на Саддам Хюсеин пада два дни по-късно.


Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано, каза

Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано, каза ...

......... издават някакви морални оценки за един или друг човек. „Има далеч по-интересни досиета от това на Юлия Кръстева. Целта на комисията е да бъде отворена тази информация, тя да бъде предоставена за анализ на всички. Комисията би могла да даде един по-цялостен поглед как работи този репресивен апарат”, коментира Биков.


1581 г. - След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен

1581 г. - След околосветско плаване Франсис Дрейк е обявен ...

......... под името „Mosaic Communications Corporation".2000 г. - Бившият български цар Симеон II пристига в България и обявява, че ще остане в страната.2004 г. - Български автобус пада в 40-метров каньон на границата между Сърбия и Черна гора на гора в река Лим, при което загиват 12 деца от град Свищов.


1512 г. - Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига

1512 г. - Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига ...

......... и икономическо сътрудничество в рамките на ОНД.2004 г. - Членство на България в НАТО: С издигане на българското знаме в Брюксел се обявява присъединяването на България към НАТО.2005 г. - Умира папа Йоан Павел II на 84-годишна възраст, милиони католици пътуват до Рим, Италия, за да му отдадат последна почит.До 19-ти век внезапното изчезване на щъркелите през зимата бе

До 19-ти век внезапното изчезване на щъркелите през зимата бе ...

......... именно от Африка и така дават първото доказателство миграцията на птиците на дълги разстояния.  В момента щъркелът, донесъл ценното знание на европейците се пази препариран в университета в германския град Росток. Това обаче не е единственият регистриран случай на намерена простреляна птица. През същата година са регистрирани около 25 подобни случая.


Днес се навършват 105 г. от денят, в който българската

Днес се навършват 105 г. от денят, в който българската ...

......... позиции, които включват окопи, огневи позиции за артилерията, фортове и картечни гнезда. Отбраната ѝ се ръководи от един от най-способните турски военачалници – Шукри паша, а на негово разположение е гарнизон от 70 000 войници, около 500 оръдия и около 40 картечници. Останалата част от текста може да прочетете тук. 


708 г. - Константин е избран за папа.717 г. -

708 г. - Константин е избран за папа.717 г. - ...

......... Франция, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург е създадена Европейската икономическа общност.1958 г. - Проведен е първият полет на канадския изтребител-прехващач Avro CF-105 Arrow.1971 г. - Открит е нефтохимическият комбинат край Плевен.1992 г. - Космонавтът Сергей Крикальов се завръща на Земята след близо 10-месечен престой на борда на орбиталната станция Мир.


238 г. - Гордиан I e провъзгласен от сената за

238 г. - Гордиан I e провъзгласен от сената за ...

......... - Открит е големият електрифициран жп пръстен София-Горна Оряховица-Русе-Варна-Бургас-Пловдив-София.1990 г. - В Отава, Канада, започва първият световен шампионат по хокей за жени.2003 г. - Война в Ирак (2003): Малко след 22:00 EST Джордж У. Буш се обръща към американската нация и обявява започването на въздушни удари срещу цели в Ирак.


870 г. - На Осмия вселенски събор в Константинопол е

870 г. - На Осмия вселенски събор в Константинопол е ...

......... гласоподавателите на Швейцария отхвърлят членство на страната в Европейския съюз.2005 г. - В Ирак е убит българският рейнджър Гърди Гърдев.2007 г. - В началото на денонощието се наблюдава първото от двете пълни лунни затъмнения за 2007, което е уникално с това, че е частично видимо от всеки континент по света.Шипченската епопея оживява в нов късометражен филм, посветен на 3

Шипченската епопея оживява в нов късометражен филм, посветен на 3 ...

......... Шипченската епопея оживява в нов късометражен филм, посветен на 3 март. Специалният епизод е продължение на документалната поредица „Българско военно чудо“ на сдружение "Българска история", която разказва за най-големите постижения на армията ни. Поредицата достигна до над 1 млн. българи в социалните мрежи.  Вижте филма в следващото видео:


1431 г. - Начало на понтификата на папа Евгений IV.

1431 г. - Начало на понтификата на папа Евгений IV. ...

......... - кулата Скай Тауър (328 м), построена в Окланд за две години и половина.2002 г. - Народът на Швейцария решава в референдум страната да стане член на ООН.2005 г. - Американският пилот Стив Фосет приключва околосветския си полет със самолета GlobalFlyer без междинно зареждане с гориво, започнат на 28 февруари.


86 пр.н.е. г. - Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните

86 пр.н.е. г. - Битка при Херонея (86 пр.н.е.): Римляните ...

......... Закрита е Агенцията за чуждестранна помощ. 2007 г. - Балеарските острови получават автономен статут. 2008 г. - Образуван е Забайкалски край като субект на Руската федерация, след сливането на Читинска област и Агински-Бурятския автономен окръг. 2009 г. - Официално е открито Радио Видин - най-новият проект на Българското национално радио.


Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли

Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли ...

......... идеите на Левски, двамата водачи на революционното движение се разминават в основните си възгледи. За Каравелов участието на съседните балкански народи в бъдещата революция е абсолютно задължително, докато Левски смята, че това би спомогнало за бунта, но основната роля трябва да изиграе българското население. Целия текст прочете в сайта "Българска история" 


1229 г. - Съгласно договор между императора на Свещената Римска

1229 г. - Съгласно договор между императора на Свещената Римска ...

......... Открит е Минно-обогатителния комплекс Елаците - медно находище.1987 г. - В Ирландия Чарли Хоги е избран за министър-председател.1999 г. - 38 Народно събрание ратифицира "Рамковата конвенция за малцинствата".2003 г. - При пожар в метрото на Тегу (четвъртия по големина град на Южна Корея) загиват 198 и са ранени 147 души.


„Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските

„Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските ...

......... апокрифната литература. Изложбата е съпътствана и от образователна програма в Детския образователен център на НИМ. Детският център организира четири занятия, пряко свързани с темата и предметите от експозицията – писане на великденски яйца (1 март), приготвяне на обредни хлябове (14 април), калиграфски занимания (май) и изработване на глинени икони (юни).


Настоящото изследване обхваща причините за появата на т.нар. „Народен съд“,

Настоящото изследване обхваща причините за появата на т.нар. „Народен съд“, ...

......... неяснота провокира запитване от Трайчо Костов до Георги Димитров: „Кой и как ще съди княз Кирил, Филов, Божилов и другите, които са взети под съветско попечителство. Ние не можем да не ги съдим. Ще ги доведат ли тука, или трябва да ги съдим задочно?“ Прочетете целия текст в "Българска история"


1610 г. - Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто.1822

1610 г. - Галилео Галилей открива спътника на Юпитер Калисто.1822 ...

......... преименуван на Пловдивски университет.1974 г. - Отворено най-голямото летище в света - в Далас, щат Тексас, САЩ.1991 г. - За да не допуснат независимостта на Литва съветски войски с танкове атакуват телевизията във Вилнюс, при което загиват 11 души.2001 г. - При земетресение в Салвадор загиват около 800 души. Уикипедия


1699 г. - С указ на император Петър I в

1699 г. - С указ на император Петър I в ...

......... - Изключен е Втори реактор на АЕЦ Козлодуй.2005 г. - Открита е отсечката Шумен - Каспичан от автомагистрала Хемус.2006 г. - В Ирак е екзекутиран чрез обесване бившият държавен глава Садам Хюсеин, осъден на смърт за геноцид.2013 г. - Извършен е атентат в троллейбус в град Волгоград (Русия). Източник: Википедия


418 г. - Бонифаций I става папа.1065 г. - Осветено

418 г. - Бонифаций I става папа.1065 г. - Осветено ...

......... CompuServe слага забрана за достъп до секс-ориентирани нюз-групи, в резултат на германски съдебни искове.1996 г. - На извънредно заседание 37 Народно събрание гласува оставката на правителството на Жан Виденов.1999 г. - Сапармурад Ниязов е провъзгласен за пожизнен президент на Туркменистан.2007 г. - Природният парк Беласица е обявен за национален парк.


1216 г. - Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския

1216 г. - Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския ...

......... слага край на разделението на Източна и Западна Германия.1990 г. - Лех Валенса встъпва в длъжността президент на Полша.1993 г. - Установени са дипломатически отношения между България и бившата югославска република Република Македония.2001 г. - Ричард Рейд опитва да разруши пътнически самолет с помощта на експлозиви, скрити в обувките му.


1819 г. - Алабама става 22-ят щат.1900 г. - Квантова

1819 г. - Алабама става 22-ят щат.1900 г. - Квантова ...

......... се отмени Член 1 от Конституцията на Народна република България.1995 г. - Официално е подписано Дейтънското споразумение в Париж, с което официално се поставя край на близо четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.2004 г. - Открит е Виадукт Мийо, най-високият мост в света, разположен в близост до Мийо, Франция.


В шестия си епизод документалната поредица „Българско военно чудо“ ни

В шестия си епизод документалната поредица „Българско военно чудо“ ни ...

......... страна има непрекъсната линия бодлива тел, а пред нея са разположени добре замаскирани вълчи ями, дълбоки 2 м. със заострени колове на дъното. В тези неравни условия започва настъплението на българите и се дава на едно сражение, което решава съдбата не само на Тутракан, но и на цяла Южна Добруджа.


Днес си отиде крал Михай Първи - последният монарх на

Днес си отиде крал Михай Първи - последният монарх на ...

......... март 2016 г. крал Михай е диагностициран левкемия и обяви, че се оттегля от обществения живот. Принцеса Маргарита пое обществените задължения на семейството. Съпругата му Анна умира на 1 август същата година в болница в Швейцария на 92 години. След по-малко от година крал Михай я последва във вечния път.


Една малко позната, но изпълнена с героизъм и драматизъм битка,

Една малко позната, но изпълнена с героизъм и драматизъм битка, ...

......... учебен предмет. Филмите от „Българско военно чудо“ се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.


На днешната дата през 176 г. Марк Аврелий назначава сина

На днешната дата през 176 г. Марк Аврелий назначава сина ...

......... България Александър Стамболийски подписва Ньойския договор.През 1971 г. космическият апарат Марс 2 на СССР достига повърхността на Марс, но не успява да кацне на планетата, а пада на повърхността й.През 2005 г. във Франция е извършена първата трансплантация на части от лицето. Източник: Уикипедия На снимката: Подписването на Ньойския договор


680 г. - започва 6-ят вселенски събор в Константинопол.1914 г.

680 г. - започва 6-ят вселенски събор в Константинопол.1914 г. ...

......... - саудитски „Боинг" и казахстански „Ил-76" се сблъскват близо до Ню Делхи, Индия; загиват 349 души.2001 г. - при излитане от международното летище в Ню Йорк катастрофира самолет „Еърбъс" на American Airlines; загиват 260 пътници и членове на екипажа.2004 г. - състоява се погребението на Ясер Арафат в Рамалах, Палестина.


1414 г. - Открит е Констанцки събор на Римокатолическата църква,

1414 г. - Открит е Констанцки събор на Римокатолическата църква, ...

......... само на 160 километра с естествения спътник Амалтея и отклонението, оказано върху траекторията на апарата, е измерено с цел точно установяване на масата на спътника.2006 г. - Бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин е осъден на смърт чрез обесване за престъпления срещу човечеството.2008 г. - Барак Обама става президент на САЩ.


1429 г. - Арманяк-бургундска гражданска война: Жана д`Арк освобождава Сен

1429 г. - Арманяк-бургундска гражданска война: Жана д`Арк освобождава Сен ...

......... конституционното и име.2008 г. - Барак Обама става първият афроамериканец, който печели изборите за президент на САЩ.2015 г. - Министър-председателят на Румъния, Виктор Понта, подава оставка след 20 хиляден протест, във връзка с трагедията в дискотека Колектив, при която загиват над 30 души, а 140 са тежко ранени. Източник: Уикипедия


475 г. - Ромул Августул е провъзгласен за римски император.802

475 г. - Ромул Августул е провъзгласен за римски император.802 ...

......... от охраната.1985 г. - Отворена е австралийската писта от Формула 1 Adelaide Street Circuit.1992 г. - Папа Йоан Павел II се произнася за реабилитирането на Галилео Галилей, осъден като еретик.1999 г. - Египетски пътнически самолет Боинг-767, прелитащ от Ню Йорк до Кайро, катастрофира край бреговете на Масачузетс, загиват 217 души.


312 г. - Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава

312 г. - Битката на Милвийския мост: Константин I побеждава ...

......... Народното събрание и подава оставката на правителството.2000 г. - Стартира излъчването на предаването Здравей, България.2005 г. - Състои се премиерата на американския филм Убийствен пъзел 2.2006 г. - Създадена е лявоцентристка социалдемократическа политическа партия Справедлива Русия.2009 г. - Състои се премиерата на американския документален филм Майкъл Джаксън: This is it.


На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния

На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния ...

......... декември със закон е отменена автономията на Каталуния за неопределен срок. Компанис намира убежище във Франция след гражданската война (1936-1939), където е арестуван от германците през 1940 г. и предаден на диктатора Франсиско Франко. Разстрелян е на 15 октомври в крепостта Монтжуик над Барселона. Той става герой за каталунските сепаратисти.


В нощта на 16 срещу 17 декември 1949 година, в

В нощта на 16 срещу 17 декември 1949 година, в ...

......... докрай!“ Останалото, както се казва, е история. През януари 1949 година във връзка с учредяването на СИВ в Москва се намират Васил Коларов, Добри Терпешев и Антон Югов. По време на срещата съветските представители отново говорят за национализма на Трайчо Костов и неговата грешка. Продължението на статия вижте в сайта "Българска история" 


1147 г. - Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I

1147 г. - Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I ...

......... отпуска бюджетни средства за създаването на неутронна бомба.2001 г. - Microsoft пускат на пазара Windows XP.2004 г. - Президентът на Куба, Фидел Кастро, обявява, че транзакциите с щатски долари ще са забранени след 8 ноември.2007 г. - Извършен е първият редовен полет с Еърбъс А380 - между Сингапур и Сидни.


439 г. - Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и

439 г. - Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и ...

......... тайна паравоенна армия на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежението от късните 1960-те до ранните 1980-те години.1990 г. - Обявена е декларация за държавен суверенитет на Казахстан.2003 г. - Конкорд извършва последния си пътнически полет, закривайки ерата на свръхзвуковия авиотранспорт, поне засега.


1641 г. - Ирландски католици от Ълстър се опитват да

1641 г. - Ирландски католици от Ълстър се опитват да ...

......... земетресение разтърсва Ниигата в северна Япония, загиват 35 души, 2 200 са ранени и 85 000 остават без дом.2012 г. - В Исландия се провежда референдум за приемане на новата конституция редактирана от широки обществени слоеве на обществото. При 66% активност повече от 80% от гласувалите одобряват приемането на конституцията.


1097 г. - Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид

1097 г. - Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид ...

......... - Ядрена програма на Северна Корея: Северна Корея и САЩ подписват споразумение, което изисква от Северна Корея да спре разработката на ядрени оръжия и да позволи инспекции.2003 г. - Направени са снимки на планетата-джудже Ерида, които по-късно са използвани за нейното откриване.2008 г. - Официално е открит Големият андронов ускорител.


За втора поредна година в района на бункера, разположен до

За втора поредна година в района на бункера, разположен до ...

......... на участието на страната във Втората световна война срещу войски на Третия райх, отбраняващи подстъпите към долината на река Вардар. Последователно се водят боеве за хребета Стражин и Страцинската позиция, която е овладяна на 25 октомври. Сраженията продължават при река Пчиня и град Куманово, където частите на Вермахта отново са разбити.


1014 г. - След смъртта на Самуил за цар на

1014 г. - След смъртта на Самуил за цар на ...

......... КНСБ и Подкрепа, провеждат протестен митинг срещу политиката на правителството на Жан Виденов на площада пред Храм-паметника „Св. Александър Невски".1997 г. - Изстрелян е космическият апарат Касини-Хюйгенс към Сатурн по съвместна програма на НАСА и ЕКА.2003 г. - Китай изстрелва в космоса първия си пилотиран космически апарат - Шънджоу 5.


1428 г. - Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на

1428 г. - Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на ...

......... При терористичен акт в нощен клуб на остров Бали (Индонезия) загиват 202 и са ранени 209 души, повечето от които са туристи от Австралия.2005 г. - Китай изстрелва втория си пилотиран космически апарат - Шънджоу 6, на борда на който се намират астронавтите Фей Дзюнлун и Ние Хайшън. Източник: Уикипедия


1430 г. - Образуван е Янински пашалък след като антилатинското

1430 г. - Образуван е Янински пашалък след като антилатинското ...

......... г. - На първите демократични избори в Афганистан за президент е избран Хамид Карзай.2006 г. - Северна Корея провежда своя първи ядрен опит с малка мощност, който е заклеймен от много държави и от Съвета за сигурност на ООН.2008 г. - Република Македония и Черна гора признават независимостта на Косово.


69 пр.н.е. - Трета Митридатова война: Войските на Римската република

69 пр.н.е. - Трета Митридатова война: Войските на Римската република ...

......... - Майкъл Джордан се оттегля от за първи път от NBA.2002 г. - Край бреговете на Йемен в резултат на терористичен акт потъва френския петролен танкер Лимбург, при което загива български моряк.2002 г. - Основателят на Опус Деи Хосе Мария Ескриба де Балагуер е канонизиран от Папа Йоан Павел II.


Турски археолози смятат, че са открили къде лежат древните останки

Турски археолози смятат, че са открили къде лежат древните останки ...

......... бъде отстранена внимателно и запазена.  Събран е и специален академичен екип, който да помогне в изследванията.  Църквата "Свети Никола" в Анталия бе възстановена през последните години и се превърна във важен обект за туризма в региона. Карабайрям се надява, че ако бъде доказано, находката може да привлече по-голям брой посетители.


331 пр.н.е. - Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка

331 пр.н.е. - Големият пълководец Александър Македонски побеждава в Битка ...

......... - Стартира Cartoon Network.1992 г. - Създадена е Държавната агенция за българите в чужбина.1992 г. - В Литва е въведена нова парична единица, наречена лит.2004 г. - Открива се Тараклийският държавен университет.2005 г. - По време на терористичен акт в индонезийския остров Бали загиват 26 души и стотици са ранени.


1399 г. - Хенри IV е обявен за крал на

1399 г. - Хенри IV е обявен за крал на ...

......... октомври в София се провежда четвъртото заседание на Международния обществен съд за престъпленията на НАТО в Югославия.2004 г. - За първи път са направени снимки на жив гигантски калмар в неговата естествена среда на 600 мили край Токио.2009 г. - В датски вестник са публикувани скандални карикатури на пророка Мохамед.


1529 г. - Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман

1529 г. - Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман ...

......... г. - Интернет търсачката на Google обявява, че това е нейният рожден ден.2000 г. - Съдът официално реабилитира д-р Г. М. Димитров, осъден задочно през 40-те години за "антидържавна дейност".2003 г. - Изстрелян е апаратът на Европейската космическа агенция СМАРТ-1, предназначен за изследване на Луната от лунна орбита. Източник: Уикипедия


1396 г. - Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на

1396 г. - Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на ...

......... планетата и рязък скок в раковите заболявания. 1990 г. - България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка. 1998 г. - Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобрява шестото 3-годишно споразумение с България, според което на страната се предвижда да бъдат отпуснати 840 000 000 долара.


1378 г. - Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с

1378 г. - Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с ...

......... Вашингтон, с която обявява борбата с тероризма за дългосрочен приоритет.2002 г. - Открит е в София универсалният парк София Ленд,който 4 години по-късно е закрит.2003 г. - Програмата Галилео на НАСА приключва и космическият апарат е спуснат в атмосферата на Юпитер, където той се разпада със скорост от 50 km/s.


Разговореният термин

Разговореният термин "планински човек" е започнал да се употребява през ...

......... и отрицателните температури. Макар и листът с "планински жени" да не е дълъг, той определено е впечатляващ, тъй като тези жени са правели неща, почти немислими за времето си. Те освен, че са се преборили със суровите условия на планината, са успели да разчупят и мисленето на хората спрямо жените.


335 г. - Далмаций е повишен в цезар и става

335 г. - Далмаций е повишен в цезар и става ...

......... наричат Йоци.1995 г. - The Washington Post и The New York Times публикуват манифеста на Юнабомбъра.2006 г. - Две момичета, пътуващи в автомобил, загиват при срутване на изоставена сграда в София - събитието довежда до масови проверки на опасните сгради в България.2006 г. - В Тайланд е извършен държавен преврат.


1620 г. - От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито

1620 г. - От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито ...

......... Монреал е подписан Протокол за защита на озоновия слой.1999 г. - В резултат на бомбен атентат в 9-етажен жилищен блок в руския град Волгодонск загиват 17 души, а 70 са ранени.2005 г. - Излиза първата версия на Joomla!, на базата на Mambo 4.5.2.3, комбинирана с няколко други добавки и поправки.


490 пр.н.е. - Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската

490 пр.н.е. - Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската ...

......... събрание на Република България приема декларация срещу тероризма.2003 г. - Организацията на обединените нации вдига санкциите над Либия, след като страната се съгласява да поеме отговорността и да компенсира семействата на жертвите в Атентата над Локърби.2005 г. - Израел завършва изтеглянето си на всички войски и заселници от Ивицата Газа.


1565 г. - Приключва Великата обсада на Малта от османските

1565 г. - Приключва Великата обсада на Малта от османските ...

......... море загиват всичките 17 пътници на борда му, в това число патриарха Петър VII, журналисти и епископи на Александрийската патриаршия.2005 г. - Израел официално обявява намерение да напусне Ивицата Газа след 38 години окупация.2007 г. - Русия изпитва най-голямото конвенционално оръжие създавано някога - Бащата на всички бомби. Източник: Уикипедия


337 г. - След отстраняване на всички роднини, който биха

337 г. - След отстраняване на всички роднини, който биха ...

......... - Международната организация за отчитане на корупцията класира България на 52-ро място от 90 страни. От 16 страни от Източна Европа България е на 9-о място.2006 г. - За 27-ма мисия е изстреляна американската космическа совалка Атлантис с главна цел доставка на два допълнителни слънчеви панела за Международната космическа станция.


70 г. - Тит Флавий обсажда Ерусалим.1331 г. - Стефан

70 г. - Тит Флавий обсажда Ерусалим.1331 г. - Стефан ...

......... г. - Самолет Боинг 737 на авиокомпания Ю Ес Еър катастрофира до Питсбърг, щата Пенсилвания. Загиват 132 души.2004 г. - Непилотираният космически апарат на НАСА Дженезис се разбива при приземяване, след като парашута му отказва да се отвори.2006 г. - Общото събрание на ООН обявява „Десетилетие на грамотността на ООН".


Днес се навършват 132 години от съединението на Източна Румелия

Днес се навършват 132 години от съединението на Източна Румелия ...

......... история чрез поддръжката на два уебсайта, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало, издаване на книги с историческа тематика, а от март 2016 г. и едноименно списание.


394 - Състои се Битката при Фригид, в която християнският

394 - Състои се Битката при Фригид, в която християнският ...

......... а други 2,5 милиона по света наблюдават по телевизията.2000 г. - В централата на ООН в Ню Йорк с участието на 150 държавни глави и други високопоставени политици започва най-голямата световна среща на върха, наречена Среща на хилядолетието.2005 г. - Калифорния става първият щат на САЩ, който легализира еднополовия брак.


476 г. - Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул.1207

476 г. - Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул.1207 ...

......... 150 ранени при три самоубийствени атаки на военната групировка Хамас в центъра на Йерусалим.1999 г. - В дагестанския град Буйнакск при терористичен акт е взривен жилищен блок - загиват 62 души, а повече от 100 са ранени.2006 г. - Завършва едноседмичният културен ежегоден фестивал Burning Man в САЩ. Източник: Уикипедия


Днес се навършват 70 години от рождението на военния историк

Днес се навършват 70 години от рождението на военния историк ...

......... сега, както някога по оран, баща ми сутрин да хване ралото и да каже: „Айде, Белуна.” И ти, Белуна, цял ден не спираше. Водиш и другата крава. Сама обръщаш на края на нивата и чакаш късно вечер да чуеш отново: „Стой, Белуна, за днес стига!” Стой, Белуна, за днес стига. 02.01.1995 г. София


1271 г. - Григорий X е избран за римски папа.1364

1271 г. - Григорий X е избран за римски папа.1364 ...

......... Титаник.1991 г. - Узбекистан обявява независимостта си от СССР.1997 г. - 11 миньори загиват в мини Бобов дол вследствие на експлозия.1999 г. - Ботев (Луковит) отново започва дейност2004 г. - Терористичен акт в Беслан: Въоръжени терористи взимат за заложници стотици ученици в руския град Беслан в Северна Осетия. Източник: Уикипедия


1422 г. - На девет месечна възраст Хенри VI става

1422 г. - На девет месечна възраст Хенри VI става ...

......... прекратяване на бойните действия.1997 г. - При автомобилна катастрофа в Париж загиват принцеса Даяна, нейният придружител Доди ал-Файед и шофьорът на автомобила.1998 г. - Съгласно сведенията Северна Корея изстрелва своя първи изкуствен спътник - Кванмьонсон-1.1999 г. - Избухват първите взривове от поредицата терористични бомбени атентати срещу жилищни блокове в Русия.


1040 г. - България под Византийско робство: Избухва въстанието на

1040 г. - България под Византийско робство: Избухва въстанието на ...

......... стартира Операция "Преднамерена сила" срещу армията на Република Сръбска, която заплашва да атакува обозначените от ООН "безопасни зони" в Босна и Херцеговина.1999 г. - В Източен Тимор се провежда референдум, в който огромното мнозинство подкрепя обявяването на независимост от Индонезия (което е е постигнато едва на 20 май 2002 г.).


На този ден през 1888 г. в село Харманлък, днес Дъбовик,

На този ден през 1888 г. в село Харманлък, днес Дъбовик, ...

......... които награда „Петко Рачов Славейков“ за литературното ѝ творчество, свързано с децата и българското училище, удостоена е с почетния знак на София, I степен, както и множество награди от Народната република. През 1968 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Толбухин“. На 16 ноември 1983 г. Дора Габе умира на 95 години. 


1521 г. - Османските турци обсаждат Белград.Главната квартира на компанията

1521 г. - Османските турци обсаждат Белград.Главната квартира на компанията ...

......... а столицата е прекръстена на Кадима.1993 г. - 76 души загиват при самолетна катастрофа в Таджикистан.1996 г. - Принц Чарлз и Принцеса Даяна се развеждат.2000 г. - Прекратена е 7-годишната гражданска война в Бурунди, отнела живота на над 200 хил. души.2006 г. - Започва едноседмичния културен ежегоден фестивал Burning Man.