България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще подпишат Стратегически договор

България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще подпишат Стратегически договор ...

......... които да се запознаят с нашия опит в сферата на образованието и изкуствения интелект да видят нашите университети и БАН и други училища, откъдето наши ученици печелят олимпиади, информира премиерът. Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още Борисов.


Тази седмица беше публикувано поредното издание на Индекса за глобална

Тази седмица беше публикувано поредното издание на Индекса за глобална ...

......... на икономиката води до намаляване на бедността, по-високи доходи, по-ограничено неравенство, по-добра околна среда и по-високо благополучие на гражданите. Това за пореден път показва, че правенето на някои от така закъснелите реформи (особено в съдебната и образователната системи) в България вече е наложително и ще доведе до ясно измерими резултати.


Старите дизели вече си търсят късмета в Източна Европа. Ще

Старите дизели вече си търсят късмета в Източна Европа. Ще ...

......... не иска старите автомобили от западните страни, които не отговарят на съвременните стандарти, да бъдат внасяни в страната. Министърът на екологията Нено Димов предлага автомобилите да бъдат преоборудвани, преди да бъдат изнасяни за България и съседните държави. "Регионът не бива да са превръща в склад за стари автомобили", заявява той.


Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в

Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество беше водещата тема в ...

......... ОАЕ във важна област каквато е сигурността. Престолонаследникът на Абу Даби изрази желание да посети България. От своя страна българският министър-председател благодари за гостоприемството на своя домакин. „За мен беше чест да чуя българския химн и тук и да Ви поздравя от името на българския народ“, добави премиерът Бойко Борисов.


Данъчната система в Българиа е изключително несправедлива – облага основно

Данъчната система в Българиа е изключително несправедлива – облага основно ...

......... се дава още от същото, от чувството за несправедливост в системата“. Калфин определи поведението на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания като абсурдно и показва самозабравяне. Ганев допълни, че във всяка по-развита демокрация подобни думи на казаните от Симеонов би трябвало да означават край на съответната политическа кариера.


Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме

Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме ...

......... не са имали никакъв трудов стаж, трябва да се намери друго решение и те да не се категоризират като "пенсии" защото "се замърсява системата" и изкривява статистиката. "Тези пари трябва да се платят, но те трябва да си отидат през съответните разходни пера, а не през пенсия", категоричен е Манолов.Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски

Премиерът Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски ...

......... и българските шофьорски книжки. Утре Борисов ще бъде и в Дубай, за да разговаря и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашед ал Мактум. В понеделник премиерът Борисов и водената от него делегация ще замине за Египет, където ще се срещне с президента Абдел Фатах Ас Сиси.


Проекти за внедряване на иновации и подобряване на конкурентоспособността на

Проекти за внедряване на иновации и подобряване на конкурентоспособността на ...

......... приоритизиране на региона при планирането на бъдещите процедури за европейско финансиране, тъй като компаниите са много активни, но са в по-неблагоприятно положение от други райони в страната. Заместник-министър е представил и работата по застъпване на дуалното образование и мерките за облекчаване на изискванията при внос на кадри от трети страни. 


България приветства решението на парламента в Скопие, който гласува „за”

България приветства решението на парламента в Скопие, който гласува „за” ...

......... преговори за влизане в НАТО Българското Външно министерство поздравява народните представители, гласували, "в полза на общото ни бъдеще в НАТО и ЕС" и заявява, че България ще продължи да бъде "най-искрен и близък приятел" в този процес. Премиерите на Македония и на Гърция, както и Европейският съюз също приветстваха решението.


За периода януари-август 2018 г. приходите от международен туризъм в

За периода януари-август 2018 г. приходите от международен туризъм в ...

......... същите месеци на 2017 г. е 5,8%, показват още данните на БНБ. Само за август 2018 г. тези постъпления надхвърлят 780 млн. евро, като ръстът спрямо август 2017 г. е 5%. Най-много са били посещенията през лятото на румънски граждани, следвани от тези от Германия, Гърция, Русия, Турция, Чехия, Полша, Израел. 


Китай поиска визови и митнически облекчения за туристите си. Това

Китай поиска визови и митнически облекчения за туристите си. Това ...

......... по-привлекателно място за туристи и е на трето място сред европейските градове, регистрирали най-голям ръст на туристите в периода 2009-2016 г. от 9,4%. Общо 15% е ръстът на чуждестранните туристи за миналата година. За първите девет месеца на тази година, увеличението на чуждестранните туристи е с 6%, обобщи столичният градоначалник. За тригодишния период, в който омбудсман на България е Мая

За тригодишния период, в който омбудсман на България е Мая ...

......... че ще насочи усилията си и към високите банкови такси, към ДДС върху дарените храни, екотаксите при първа регистрация на автомобил, детското правосъдие, медицинската експертиза и др. Най-много жалби за трите години са били получени заради нарушени права на потребителите, следвани от нарушени социални права и нарушения в изпълнителното производство.  


Националният фронт за спасение на България (НФСБ) остро осъжда манипулацията

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) остро осъжда манипулацията ...

......... който е на среща на ASEM в Брюксел, да се извинява от името на целия кабинет. Въпреки това още вчера във Facebook Симеонов написа, че не се отказва от нито една своя дума. В понеделник пред Министерски съвет ще се проведе протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. 


100 000 птици ще бъдат убити в Хасковско заради птичи

100 000 птици ще бъдат убити в Хасковско заради птичи ...

......... тревна площ заради строеж. Това обясни в ефира на Нова телевизия директорът на операта акад. Пламен Карталов. Той допълни, че предизвикалите скандала са отстранени от работа, а от страна на японските власти ще им бъде наложена само глоба за дребно хулиганство. „Тази истерия тръгна от България”, категоричен бе акад. Карталов.


Инцидент спря метрото, човек се е хвърлил пред влака на

Инцидент спря метрото, човек се е хвърлил пред влака на ...

......... са на мястото на инцидента. В отговор на въпрос кога ще бъде възстановено движението, Братоев каза, че "важното е човекът да оцелее".  Движението по линия 1 се извършва от "Обеля" до "Сердика" и от "Ж. Кюри" към "Младост" и летище "София". По линия 2 движението на метровлаковете е по разписание.


В рамките на ЕС за периода юни–юли 2018 г. България

В рамките на ЕС за периода юни–юли 2018 г. България ...

......... и утвърждаването на страната, като предпочитано място за почивка и пътувания на чуждестранни гости, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи още, че през летните месеци най-голям е интересът към морски дестинации, но принос имат и съпътстващите туристически продукти, като СПА, културно-исторически, градски и  планински.        Ще доведа докрай проектите за електронно здравеопазване, централизирания търг за

Ще доведа докрай проектите за електронно здравеопазване, централизирания търг за ...

......... забравим това, което се случи днес - да водим дебат за здравеопазването в рамките на вот на недоверие, апелира Ананиев. И обеща, че ще обясни лично в централите на опозицията подхода си за промяна в системата.Гласуването по вота на недоверие ще бъде на 24 октомври, обяви председателят на Народното събрание.


Рисково е човек да скача на пътното платно без да

Рисково е човек да скача на пътното платно без да ...

......... щата Хаваи). Често се предлагат идеи от Австралия и Нова Зеландия, вместо да се концентрираме към европейските практики, каза Стратиев. „Когато говориш по телефона, при всички случаи не си се огледал“, заяви той. Експертът призова пешеходците: „преди да стъпят на пътното платно, нека да се огледат, това е техният живот“.


Перник се готви и очаква нови инвеститори, заяви в интервю

Перник се готви и очаква нови инвеститори, заяви в интервю ...

......... четири обновени зони в централния градски парк. Площадките са оборудвани със съвременни атрактивни уреди. Местата за отдих, разходка, спортуване, за разговори и изяви са доста приветливи и ще донесат удоволствие на всички - жители и гости на града, ученици, на всяка възрастова група, убедена е кметът на Перник Вяра Церовска. 


Пред България и Косово няма нерешени политически въпроси. Това поставя

Пред България и Косово няма нерешени политически въпроси. Това поставя ...

......... е да се знае, че диалогът няма алтернатива и проблемът трябва да се разреши единствено по този начин. Нито Косово, нито Сърбия могат да се присъединят в ЕС без него. Косово вече заяви, че е най-пронатовската и проевропейската страна в региона. Ясно е какво иска да постигне“, обясни посланикът.  


В. МониторПроект предвижда втори Аспарухов мост до 2025 година Втори

В. МониторПроект предвижда втори Аспарухов мост до 2025 година Втори ...

......... на Орбан, казах, че за някои негови изказвания съм бил против", допълни Борисов. "Да не повтарям упреците ми към него. Много от партиите се опитваха да използват политически бруталния случай с убийството в Русе. Имаше голямо извинявай и от страна на Вебер, и от другите колеги", заяви Борисов    


Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали ...

......... дори това да стане до края на 2018-а. И очакваме тяхното поведение да се приближи до законовите изисквания занапред, добави той. Все още не е ясно как и в какви срокове ще се покриват задълженията от предходните  години, но със сигурност данъкът върху всички получени досега субсидии е дължим. /БНР/


За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението

За 30 години - от 2001 до 2030 г., населението ...

......... чужбина, коментира доц. Георги Бърдаров. * Доц. Георги Бърдаров е заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е експерт по демография, а доц. д-р Надежда Илиева е ръководител на секцията "Икономическа и социална география" на Департамента "География в Националния институт по геофизика, геодезия и география" при БАН. 


Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди,

Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди, ...

......... да се защити максимално интересът на застрахованите лица.  „Казусът е ясен, работи се активно с експерти от МФ за подготовка на текстове, които да решат проблема и да ни доближат до европейските практики. Надяваме се да има компромис по текстовете между двете четенения“, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.


Поканата за аудиенция при кралица Елизабет II е знак за

Поканата за аудиенция при кралица Елизабет II е знак за ...

......... и Великобритания са важни и за двете страни и запазването и развитието на близките отношения е обща цел. „С най-голям приоритет трябва да е запазването на правата на гражданите и от двете страни“, коментира пред български журналисти в Лондон президентът, който е на работно посещение в Обединеното кралство.    


Поради административно забавяне много нови лекарствени терапии, които гражданите в повечето

Поради административно забавяне много нови лекарствени терапии, които гражданите в повечето ...

......... фармацевтичните компании ще предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки на стойност 140 млн. лв. (при 47 млн. лева за 2015 г., 87 млн. лева за 2016 г. и 160  млн. за 2017 г.) или общо 434 млн. лева отстъпки за период от 4 години.  


Общият приход, реализиран от автомобилната индустрия през 2017 г., е близо

Общият приход, реализиран от автомобилната индустрия през 2017 г., е близо ...

......... е обект на засилен интерес от страна на потенциални нови инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили“, каза още той. По думите му може категорично да се заяви, че България е на международната карта на автомобилостроенето с установени традиции и развита подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия.    


Екоинспекцията в Пловдив установи неорганизирано изпускане на прах на площадката

Екоинспекцията в Пловдив установи неорганизирано изпускане на прах на площадката ...

......... се отчита влошеното качество на атмосферния въздух в Агломерация Пловдив, извършването на дейности, които допринасят за увеличаване на ФПЧ във въздуха е нецелесъобразно за опазване на здравето на хората и околната среда. В тази връзка кметовете на общини е препоръчително да не отреждат терени за такъв тип дейности, препоръчва РИОСВ.


България е един от първите пазари в Европа и общо

България е един от първите пазари в Европа и общо ...

......... търговия" в БАТ България. Това е вторият такъв тип продукт, който вече се предлага на пазара в България. Неофициално от БАТ коментираха, че основната трудност пред разработването на тази пазара ниша (на бездимните и по-малко рискови тютюневи продукти) е липсата на единна регулаторна рамка и желанието за свръхрегулации в бранша.


Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в

Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в ...

......... е споменато. В решението на съда на ЕС няма индикации за съответствие или несъответствие на трудов стаж с Директивата на ЕСЕдва ли настоящето състояние на националната ни демографска картина дава основание да се правят нови ерозиращи интервенции в нея с оглед егоистични интереси на определени субекти., посочва се в позицията.


Министър на външните работи Екатерина Захариева отрече решението на страната

Министър на външните работи Екатерина Захариева отрече решението на страната ...

......... дадат едни 72 часа за разследването. Тя счита за нормална практика това да се привикват дипломатите, защото ситуацията е трябвало да бъде разяснена. Министърът обясни, че няма как в ситуация, в която се обяснява, че в България се извършват поръчкови убийства на журналисти, да няма реакция от страна на правителството.


ОЛАФ може да провери и ремонта на "Граф Игнатиев"В. Сега

ОЛАФ може да провери и ремонта на "Граф Игнатиев"В. Сега ...

......... че началната цена за п а продажбата се определя от независим оценител след прието решение на Министерския съвет. Роторът високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М е от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на експлоатационния ресурс на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и увеличаване на мощността им до 104%. 


Асоциация на банките в България и нейните членове се включват

Асоциация на банките в България и нейните членове се включват ...

......... нейните членове се ангажират да полагат усилия за повишаването на осведомеността на обществото относно идентифицирането на такива измамни техники при работа в интернет среда и се стремят да подкрепят работата на всички заинтересовани институции и организации за предпазването на лицата от превръщането им в жертви на финансови и други престъпления.


Пенсионери протестират с искане минималната пенсия да стане 55% от

Пенсионери протестират с искане минималната пенсия да стане 55% от ...

......... Пенсионери протестират с искане минималната пенсия да стане 55% от минималната работна заплата от юли догодина, да бъде приет Закон за възрастните хора и да бъде премахнат тавана на пенсиите    


Консолидираните правителствени разходи за образования у нас са намалели в

Консолидираните правителствени разходи за образования у нас са намалели в ...

......... темпът, с който се случва това, е най-бързият в ЕС. През 2016 г. 49% от преподавателите в училище са на възраст от над 50 г., а 33% са на над 55 г., което означава, че близо половината от учителите в страната ще се пенсионират в следващите десет години.

Спешни законови промени трябва да улеснят донорството у нас. Това

Спешни законови промени трябва да улеснят донорството у нас. Това ...

......... той. Министърът е разпоредил да бъде направен регистър на всички нуждаещи се от белодробна трансплантация, за да бъде наблюдавано състоянието им. Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова уточни, че законовите промени за донорството ще бъдат подготвени възможно най-бързо и внесени в НС от депутати.Още новини четете в Dnes.bg  


Трети модел за оптимизация на здравноосигурителната система не изключват от Българския

Трети модел за оптимизация на здравноосигурителната система не изключват от Българския ...

......... здравеопазването като работен процес, в който участват активно. На срещата страните са били единодушни, че по темата не трябва да има политизиране, а да се търсят добрите решения в интерес на българските граждани.От съсловната организация се надяват идната седмица да започнат преговори по Националния рамков договор за следващата година.  


Финансовият министър Владислав Горанов е изпратил писмо до президента на

Финансовият министър Владислав Горанов е изпратил писмо до президента на ...

......... До юни пък трябва да приключат обучения на обучители, на синдици и доверени лица. До декември тази година всички законодателни промени трябва да бъдат приети, а нужните наредби към тях до март 2019 г. Проверката на ЕЦБ на качеството на активите пък трябва да е приключила до юни-юли 2019 г. 


Секторът на информационните и комуникационнитетехнологии (ИКТ) е сред основните сектори,

Секторът на информационните и комуникационнитетехнологии (ИКТ) е сред основните сектори, ...

......... и потвърди, че данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват, че тя следва световната тенденция на цифровизация на бизнес отношенията. "Своеобразен барометър за този процес е доколко развити в това отношение са секторите в българската икономика, както и потенциалът на българската индустрия да привлича повече високотехнологични инвестиции."


Мнозинство от 70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в

Мнозинство от 70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в ...

......... макар че и сред тях противниците на смяната на часовото време са мнозинство. Проучването този месец е проведено в периода от 5 до 12 октомври сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души. Стандартно отклонение: ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души.


Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания, с

Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания, с ...

......... прегради пред достъпността и в подкрепа на мобилността на хората с увреждания, по реда на Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Предвижда се от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването.


Още по тематаПреди пет години проверка открила нарушения за

Още по тематаПреди пет години проверка открила нарушения за "Цанков ...

......... сигнали за нередности можеше да се удължава до три месеца. След анализ се установи, че увеличаване на броя на подадените сигнали за нередности води до забавяне на темпа на изпълнението на програмите, посочиха от Министерския съвет като мотив срокът по разпоредбата да се редуцира от три месеца на 45 дни.


Въвеждат се изисквания за качество на въглищата и брикетите, използвани

Въвеждат се изисквания за качество на въглищата и брикетите, използвани ...

......... по дело С-488/15), според което България не е спазила нормите за ФПЧ в цялата страна. В  Преходните и заключителни разпоредби на проекта се дава основание за разработване на наредба за изискванията към дървесината за битово отопление. Въвеждат се обективни критерии за оценка на напредъка по общинските програми срещу мръсния въздух.


Ще се налагат глоби за полети с дрон без разрешение

Ще се налагат глоби за полети с дрон без разрешение ...

......... представляващи високорискови операции за търговски и нетърговски цели, в съответствие с европейското законодателство. Изготвени са нови разпоредби за авиационната сигурност, с които се създават конкретни основания за административен контрол както на гражданските летища, така и при обучението на служителите, отговарящи за сигурността. В националното законодателство се въвежда понятието „пълноправен контрольор“. 


Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви за пореден път нова обществена

Министерството на здравеопазването (МЗ) обяви за пореден път нова обществена ...

......... и порочни практики.Със стартирането на новия търг за пореден път се отваря пътят към дългоочакваното изграждане на електронна здравна система, а с това - и стартът на електронното здравеопазване. Всички страни от здравния сектор са категорични, че тя е ключово и базово условие за осигуряването на прозрачност в разходването на средствата за здраве.


Пенсионерските организации излизат на протест пред Министерски съвет днес с

Пенсионерските организации излизат на протест пред Министерски съвет днес с ...

......... юли 2019 г. и понеже е предвидено максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лв., таванът от следващата година ще стане 1200 лв., а до 1 юли ще е в размер на 910 лв. Така че таванът остава, но се повишава от 1 юли за всички пенсии.  


Депутатите от НФСБ в коалицията "Обединени патриоти" обявиха в писмо

Депутатите от НФСБ в коалицията "Обединени патриоти" обявиха в писмо ...

......... Украйна. Лидерът на "Атака" обвинява коалиционния си партньор, че е човек на Сорос. Той пише още, че Истанбулската конвенция е щяла да мине под натиска на Симеонов и шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, но била спряна само благодарение на яростното противопоставяне от страна на Сидеров.Четете още в Dnes.bg


Шестима души са пострадали при инцидент в оръжейния завод „Арсенал”

Шестима души са пострадали при инцидент в оръжейния завод „Арсенал” ...

......... където е възникнал огън. Причините за локалното запалване се изясняват, няма опасност за разрастване на аварията, съобщиха от ръководството на завода. Единият от пострадалите е в по-тежко състояние, но без опасност за живота. Той е на 23 години. Останалите са с различни повърхностни наранявания. Оказва им се медицинска помощ.  


Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за ...

......... приватизация обекти са малко, се увеличава интересът към търговските дружества от забранителния списък, посочва Румен Радев и връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите на § 1, т. 2, § 3 и § 4 от Закона за изменение на Закона за държавната собственост, приет на 10 октомври 2018 г.


Изключителна професионална платформа за създаване на нови контакти, за обмен

Изключителна професионална платформа за създаване на нови контакти, за обмен ...

......... Националния конкурс „Приз Пак“. В рамките на събитието ще се проведе и конкурсът „Златен медал с диплом за качествени и оригинални пазарни продукти и/или адитиви“. Всички новини за предстоящите от 7 до 10 ноември МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ ще откриете тук.


Проектът на Закон за социалните услуги е публикуван за обществено

Проектът на Закон за социалните услуги е публикуван за обществено ...

......... решение на общинския съвет след предварително одобрение от Агенцията за социално подпомагане. Регламентират се и възможности за сключване на споразумения между общини за предоставяне на услуги за лица от няколко общини и за лица от цялата област. Създават се и правни възможности за публично-частно партньорство при предоставяне на социалните услуги.


Четири международни компании са подали оферти за новите лични документи

Четири международни компании са подали оферти за новите лични документи ...

......... българските лични документи от поколение 2019. Планирано е да се изгради специален център, където да се произвежат документите с биометрични данни, както и центрове за подаване на документи в страната. Смяната на личните карти няма да е задължителна до изтичането на валидните документи, които са със срок от 10 г.


Цената на месото и производството се сриват в европейските страни,

Цената на месото и производството се сриват в европейските страни, ...

......... да ликвидират животните сега и да не чакат до Коледа, за да не се разпространи вирусът на други места.  Припомняме, че освен в България болестта бе открита в Белгия, Чехия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Унгария и Румъния, където има близо 1000 огнища на болестта в лични стопанства и в свинеферми.


Засилен контрол от страна на родителите може да подобри качеството

Засилен контрол от страна на родителите може да подобри качеството ...

......... Движение Хранкооп. По време на Националната седмица на достъпа до добра храна ще бъдат организирани общински форуми, училищни дебати, деца ще посещават открити кухни, фермерски пазари и производители. Желаещите да се включат могат сами да организират дебат, форум или друга инициатива и да кандидатстват в надпреварата за вдъхновяващо събитие.  


Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настояват за промени

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настояват за промени ...

......... при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно - възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд".Според работодателите този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми.  


Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)подкрепи частично проекта на Закон

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)подкрепи частично проекта на Закон ...

......... благодари на екипа на социалния министър за тежката и отговорна работа, която е свършил.Бисер Петков изрази удовлетворение, че законопроектът след много работа и напрежение е стигнал до НСТС.Работодателите отново възразиха остро срещу квотите за наемане на хора с увреждания, заложени в проекта на Закон за хората с увреждания.Очаквайте подробности!  


"Консорциум Летище Пловдив", в което влизат компаниите ПИМК и Тракия

"Консорциум Летище Пловдив", в което влизат компаниите ПИМК и Тракия ...

......... и правно оправдано е процедурата за предоставяне на концесия на летище Пловдив да бъде проведена при условията и по реда на новия Закон за концесиите. Концесионният договор е дългосрочен, установява трайна връзка между страните, като очакванията са за сериозни инвестиции, развитие на летището и подобряване на качеството на летищните услуги.


Макар и да не отпада таванът за новите пенсии догодина,

Макар и да не отпада таванът за новите пенсии догодина, ...

......... се ограничи индивидуалният коефициент, който сега ще се изчислява по нов начин като месечни съотношения, да не е по-висок от съотношението от максималния осигурителен доход и средномесечния осигурителен доход. Рано е да се каже дали ще има коледни добавки. Това ще реши правителството през ноември, уточни министърът на труда.  


Винаги сме спазвали законите в тази страна, определени групи от

Винаги сме спазвали законите в тази страна, определени групи от ...

......... на физическо лице, не е превод на търговски дружества. Едновременно с това на ДАНС са възложени и други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми, обясни главният прокурор. 


Нотариусите ще докладват за платени данъци за всяка сделка с

Нотариусите ще докладват за платени данъци за всяка сделка с ...

......... още по-атрактивни цени. Индивидуалните им договори с отстъпките ще са обвързани с потреблението на гореща вода от ТЕЦ-а. За тези, които ползват гореща вода до 2 или над 2 кубика месечно, цената на топлото пада съответно на 1,30 и на 1,18 лева с ДДС за отопляем кубик от жилището.  


Търговският регистър може да спре работа до 20 дни, заради

Търговският регистър може да спре работа до 20 дни, заради ...

......... се въздържа от действия по изтриване на данни от информационните масиви, като обемът на тези данни възлиза на 80 ТБ. За да се спазват приетите добри практики за информационна и мрежова сигурност, Агенцията изпълнява дейности, които ангажират още от наличния ѝ технологичен ресурс, посочват от ведомството.От обявлението:

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с председателя на Софийския

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с председателя на Софийския ...

......... които до момента над 3178 души са си получили невзетите заплати и обезщетения от Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите. Мая Манолова проведе разговор и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова и договори институциите съвместно да координират действията си за разрешаване на заплетени казуси.  


Индексът за устойчивост на неправителствените организации в България за 2017

Индексът за устойчивост на неправителствените организации в България за 2017 ...

......... политическите партии. Самите НПО смятат, че основните фактори, които се отразяват на доверието, са недостатъчното познаване на неправителствените организации, медийното отразяване и прозрачността. Друга причина за липсата на широка обществена подкрепа за НПО може да е това, че често те подкрепят непопулярни каузи като правата на малцинствата, ЛГБТИ и имигрантите.


БСП внесе вота на недоверие към кабинета за провал в

БСП внесе вота на недоверие към кабинета за провал в ...

......... структура, която може да дава оценки по темата. Председателят на БЛС допълни, че на срещата са коментирани алтернативните предложения на БСП за финансиране на системата, моделите за демонополизация на касата и допълнително задължително застраховане, както и остойностяването на лекарския труд като важен елемент от бъдещата реформа в сектора.    


Равнището на регистрираната безработица през септември е 5,6%, като запазва

Равнището на регистрираната безработица през септември е 5,6%, като запазва ...

......... персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.* Равнището на безработицата се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.


Туристическият бизнес в България настоява за удвояване на парите за

Туристическият бизнес в България настоява за удвояване на парите за ...

......... за национална туристическа реклама да се насочват особено към специализирани кампании в новите презокеанскки перспективни пазари. Важно е да се създаде мрежа от туристически представителства с фокус върху туризма, което е дефицит към момента, защото липсват официални туристически представителства, които професионално да промотират туризма ни в чужбина, каза още Карастоянова.


Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ)

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) ...

......... нарушаване на Закона за общинския дълг във връзка със Закона за публичните финанси при поемането на дългосрочен общински дълг в размер на 6 млн. лв. чрез банков заем. АДФИ от своя страна приема изводите на АКФ като основание за финансова инспекция в община Стара Загора, става ясно още от прессъобщението.  


Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през

Годишната инфлация в България се ускорява леко до 3,6% през ...

......... по-рано през месеца и Министерството на финансите ревизира очакванията си за инфлация в посока нагоре. Според новата есенна макроикономическа прогноза се очакват 2,7% и 3% съответно през 2018 и 2019 г., докато в пролетната прогноза се очакваше 1,8% за тази и 2% повишение на ценовото равнище през следващата година.  


Президентът Румен Радев коментира процедурата по разглеждане на офертите за

Президентът Румен Радев коментира процедурата по разглеждане на офертите за ...

......... за армията. САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, произведени от американската корпорация Lockheed Martin, Швеция - нов Gripen, произведен компанията Saab, а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Юрофайтър".  Процедурата е за покупка на 8-9 изтребителя на стойност 1,8 млрд. лв. Междуведомствена работна група в момента проучва предложенията.    


Работната заплата остава основната причина за това над 1 млн.

Работната заплата остава основната причина за това над 1 млн. ...

......... да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, има и такива от областни райони, включително и София. Според него за българския пазар са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.