Над 80% от регионите в Европейския съюз записват подобрение на

Над 80% от регионите в Европейския съюз записват подобрение на ...

......... без работа намалява за една година – от 76,5% до 65,9%, макар че продължава да е високо.Най-голям проблем с трайната безработица отчита френският департамент Майот, където над 80% от безработните търсят работа повече от 1 година. Над 70% е и нивото на трайната безработица в шест гръцки региона.

Изведнъж по отношение на медийната свобода България стана сигурният аутсайдер

Изведнъж по отношение на медийната свобода България стана сигурният аутсайдер ...

......... от доста години в България, „урежда“ и двете страни във въпроса – и политическите елити, и самите водещи медийни бизнеси". Той нарече „нездраво“ партньорството между държавата и медиите, като основният риск пред медийния плурализъм у нас се оказва разпределянето на държавни средства.Още вижте във видеото.гледано: 45   Още видео0 гласа


Природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ спечели на

Природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ спечели на ...

......... „За да остане природа в България“ заведе и второ дело за Пирин – обжалване на решението на правителството от декември 2017 г., за изменение в Плана за управление на парка.  По-рано днес стана ясно, че Съдът на ЕС се произнесе с решение срещу България заради опазването на птиците в Рила. 


Срокът от една година за влизането на България в механизма

Срокът от една година за влизането на България в механизма ...

......... е „лубрикант“ на растежа. На въпрос дали трябва да бъде проведен референдум за влизането на България в еврозоната вицепремиерът заяви, че подобно допитване би трябвало да бъде отнесено към влизането на страната в самия ЕС, тъй като присъединяването към единната валута е част от договора на страната със съюза.  


С решение на Съда на ЕС срещу България приключи 10-годишно

С решение на Съда на ЕС срещу България приключи 10-годишно ...

......... птици е разширен с нова зона „Рилски манастир“. Така България класифицира 72% от общата площ на орнитологично важно място „Рила“ като специална зона. Предвид постановеното днес решение българската страна се ангажира в диалог със службите на Европейската комисия да предприеме необходимите действия, за да се съобрази с него, информира екоминистерсвото.


Обединени сме за влизането в еврозоната така, както бяхме обединени

Обединени сме за влизането в еврозоната така, както бяхме обединени ...

......... елиминирани част от рисковете пред банковата система и ще попречи да се увеличат след време при евентуални сътресения. „Няма да потекат милиарди евро за свободно харчене към България от членството ни в еврозоната, но действително ще се освободят значителни резерви, които ще допринесат за финансовата ни стабилност“, коментира още Велчев.Под 30% от българите оценяват правителството положително, сочи Управленският индекс

Под 30% от българите оценяват правителството положително, сочи Управленският индекс ...

......... много хора, живеещи извън Европа и Северна Америка, европейските и североамериканските граждани всъщност са едни от най-неудовлетворените от управлението си“, отбелязва Джони Хийлд, вицепрезидент на Gallup International. Той допълва, че правителствата в тези региона могат да научат много от Азия, където значително по-голям брой хора са удовлетворени от ръководителите си.


Метрото в София се движи два пъти по-бързо от автомобилите,

Метрото в София се движи два пъти по-бързо от автомобилите, ...

......... експертни съвета. Предвидени са метростанции край Военна академия, Румънското посолство, квартал „Гео Милев“, „Слатина“, зала „Арена армеец“ и една спирка на Цариградско шосе.  Строителството ще бъде заложено в новия общ устройствен план за развитие на релсовия транспорт в София и ще се търси еврофинансиране за финансовия период след 2020 година. 


Прокуратурата редактира обвиненията си срещу кмета на "Младост"В. Сега Ден

Прокуратурата редактира обвиненията си срещу кмета на "Младост"В. Сега Ден ...

......... тази година, но най-вече от следващата година, каза Фандъкова и припомни, че общината инвестира все повече в екологичен транспорт. По инициатива на висшето транспортно училище, на негова територия два дни среща си дават професионалистите в бранша, за да обсъдят последните тенденции в света на транспорта и образованието, свързано с него. 


След протест на общопрактикуващи лекари в София от 23 април

След протест на общопрактикуващи лекари в София от 23 април ...

......... група трябва да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест. Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите.


Как да очакваме да бъдем приети в Шенген и в

Как да очакваме да бъдем приети в Шенген и в ...

......... му, то той трябва да инициира и съответните промени в конституцията. Още преди КСНС Радев заяви пред студенти, че у нас има кражби и злоупотреби, защото много процедури остават „на тъмно”. В отговор премиерът Бойко Борисов призова министрите си лично да разяснят на президента обществените поръчки в подчинените си ведомства.Лидл България планира да намали използваната пластмаса в опаковъчните материали

Лидл България планира да намали използваната пластмаса в опаковъчните материали ...

......... по тематаРециклирането на битовите отпадъци расте Компанията ще следва програма, която затваря цикъла на производство – по-широко търсене на рециклируеми материали, въвеждане на възобновяеми ресурси и системи за повторна употреба. По този начин ще се предотврати използването и изхвърлянето на огромно количество пластмаса, която не може да бъде рециклирана.  


Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, свързани

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, свързани ...

......... никакви, коментира той. Според него единственото, което трябва да се прецизира, е да не може да се злоупотребява с еднодневните трудови договори. Павел Шопов от "Обединени патриоти" отбеляза, че на комисия се работи конструктивно, измененията се подкрепят, а в пленарна зала "се търси под вола теле" и се говори опозиционно. 


Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши

Правителството утвърди таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши ...

......... на висшите училища за новата учебна година е установено, че при девет държавни висши училища размерът на таксите за обучение на докторанти се увеличава средно с 13,1% (от 20 лв. до 300 лева). При 24 държавни висши училища и БАН няма промяна в размера на таксите за обучение на докторантите.


През 2017 г. износът на мебели от България надхвърля 335

През 2017 г. износът на мебели от България надхвърля 335 ...

......... Български производители бяха отличени в конкурса “Българска мебел на годината”, който се провежда в рамките на международните изложения. Предишното издание на двете изложения в Интер Експо Център беше посетено от 11 хил. души от България и 30 други държави. В тях участваха 184 фирми, които представиха своите продукти и услуги.


Европейският парламент (ЕП) призова държавите членки да улеснят достъпа до

Европейският парламент (ЕП) призова държавите членки да улеснят достъпа до ...

......... им се помогне. При предоставянето на подкрепа може да бъде въведен  коефициент на умножение за необлагоделстваните региони при предоставянето на подкрепа на младите фермери. Докладът беше приет от Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП с мнозинство (33 – за, 2 против и 3 въздържали се).  Правителството одобри допълнителни разходи по бюджетите на министерства и трансфери

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджетите на министерства и трансфери ...

......... подпомагане, проведено през март, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Част от парите се предоставят на областните управители на Добрич, Монтана и Смолян за почистване на речни корита. Предвидените за общините средства са за изграждане на диги, възстановяване на обществени сгради, пътни настилки, подпорни стени, укрепване на мостове, пише в прессъобщението.


Съкратените служители от Националната агенция за приходите (НАП) продължават протестните

Съкратените служители от Националната агенция за приходите (НАП) продължават протестните ...

......... което не крия, че подкрепям", заяви финансовият министър.  Всички служители, които са работили в "Оперативни проверки", могат да кандидатстват, ако отговарят на критериите, за работа във "Фискален контрол", подчерта министърът. Вчера изтече крайният срок за подаване на документите за конкурса на НАП за намирането на нови 217 инспектори по приходите.


Правителството одобри допълнителни разходи до 26 млн. лв. по бюджета

Правителството одобри допълнителни разходи до 26 млн. лв. по бюджета ...

......... суверенитет, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. По бюджета на МВР бяха одобрени 10 млн. лв. допълнителни разходи. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово обезпечаване на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.  


България е на четвърто място сред предпочитаните от руснаците туристически

България е на четвърто място сред предпочитаните от руснаците туристически ...

......... на съотношението цена – качество, безопасност, екологична храна, културна и духовна близост с Русия. Работи се и за разширяването на предлагането. Към традиционния летен и зимен туризъм се представят възможностите за допълнителни екскурзии, програми и мероприятия, които да обогатят почивката, която България предлага на активния руски турист.Четете още в Dnes.bg


Българите ще бъдат най-бедните в Европейския съюз (ЕС), докато не

Българите ще бъдат най-бедните в Европейския съюз (ЕС), докато не ...

......... да се завъртим твърде силно по спиралата на бързите кредити, които са с много висок риск. По-скоро банките трябва да помислят за такива продукти, които биха могли да се ползват от голямата част от населението, да са достатъчно бързи и гъвкави, но да не са толкова рискови“, коментира още финансистът. 


България слезе до 111-то място в тазгодишната класация за свободата

България слезе до 111-то място в тазгодишната класация за свободата ...

......... липса на прозрачност. Така медиите получават „подкуп“, за да отразяват по-меко в репортажите си правителството или да се въздържат при отразяването на определени проблеми. Заплахите и атаките срещу журналисти се засилват в последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България, се посочва още в доклада.


След като преди няколко дни вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че се

След като преди няколко дни вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че се ...

......... БНР. "Няма внесен законопроект нито от Министерски съвет, нито от народни представители. Разговори трябва да се водят. Ако питате за моето лично мнение, като председател на комисията по здравеопазване, аз съм категорично против връщане на стария режим на пушене", обяви от своя страна председателят на здравната парламентарна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. 


Увеличеният износ на България не води до ръст в събираемостта

Увеличеният износ на България не води до ръст в събираемостта ...

......... в експорта от продукцията на електротехника и електроника и са плътно следвани от машиностроителната продукция). Негативното салдо от търговия със стоки постепенно се стеснява.Според Веселин Илиев няма логично обяснение защо събираемостта на митата изостава драстично от вноса, както и защо събираемостта на ДДС и акцизи изостава от ръста на БВП.


Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно е отхвърлил законопроекта

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно е отхвърлил законопроекта ...

......... на работника или служителя министър Петков уточни, че на заседанието не е било постигано съгласие за поемане от работодателите на разходите, свързани с устройствата за достъп до информационната система, създадена от работодателите, и заплащане на наем на интернет, ако такъв е необходим за достъп до тази система, както предлага КНСБ.


С редакционно предложение на депутата Делян Добрев (ГЕРБ) по време

С редакционно предложение на депутата Делян Добрев (ГЕРБ) по време ...

......... я внесе в Министерския съвет и Народното събрание. Първоначалните текстове бяха за срок от 6 месеца, но енергийният министър възрази, че той е твърде кратък предвид, че има действаща енергийна стратегия до 2020 година, предстоящите промени в европейското законодателство в областта и тежката съгласувателна процедура на един такъв проект.  


Финансовото състояние на "Мини Марица - изток" е добро -

Финансовото състояние на "Мини Марица - изток" е добро - ...

......... сметки за последния отоплителен сезон във връзка с отменената от съда методика за цената на парното. Тя беше категорична, че ще бъде търсено балансирано решение, а не "действия на пожар" заради отпадналата сградна инсталация. Енергийният министър допълни още, че институциите няма да упорстват и ще бъдат защитени правата на потребителите. 


Над 10 служители на ДАИ-Благоевград са задържани тази сутрин при акция

Над 10 служители на ДАИ-Благоевград са задържани тази сутрин при акция ...

......... се очаква да продължи до късните часове на деня. По първоначални данни, антимафиотите са нахлули в сградата на ДАИ-Благоевград преди изпит на кандидат-шофьори. Изпитът е продължил да се провежда нормално, каза наблюдаващият прокурор. Задържаните служители на Автомобилната инспекция са били изведени от сградата с белезници и откарани в полицейския участък. 


Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за

Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за ...

......... за всички страни на Балканите. "Няма друга възможност да постигнем общите цели и да предложим на нашите граждани сигурност и по-добри перспективи за развитие, освен да посрещнем предизвикателствата на променящия се свят заедно и обединени", посочи премиерът и призова за повече прагматизъм в отношенията между страните от ПСЮИЕ и ЕС.


Швейцарският концерн Nestle преосмисля своята стратегия и се фокусира все

Швейцарският концерн Nestle преосмисля своята стратегия и се фокусира все ...

......... 1,2 млн. лева в инфраструктурата на фабриката. За всички страни компанията произвежда по една и съща рецепта – така Емануел Артур коментира темата за двойния стандарт на храните. Представителите на Nestle съобщиха, че на българския пазар вече присъства наскоро разработения нов вид розов шоколад с производител фабриката в Германия.  


40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка това

40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка това ...

......... с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 37% не споделят това мнение.  Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 30 март и 5 април 2018 г.


Петимата кандидати представиха накратко своите концепции за развитието на КЕВР.

Петимата кандидати представиха накратко своите концепции за развитието на КЕВР. ...

......... цялата нормативна база във връзка с ангажиментите на страната с европейските правила. Ремзи Осман защити работата на колегите си в сектор ВиК. Той припомни, че регулаторът работи върху бизнес планове, представени от общините и асоциациите по водите. Депутатите от енергийната комисия нямаха нито един въпрос към номинираните за нови комисари. 


За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди в България е

За 2016 г. индустрията на домакинските електроуреди в България е ...

......... са над 10-годишни, а 30% от хората ползват уреди, които са на повече от 15 години. Най-любимата бяла техника на българина е пералнята и хладилника. Проблемът е, че едва 8-9% от тези уреди са с висок клас енергийна ефективност. Над 75% от уредите в страната са с нисък енергиен клас. 


Държавен фонд "Земеделие" е превел близо 85 млн. лева субсидии

Държавен фонд "Земеделие" е превел близо 85 млн. лева субсидии ...

......... следва да е изкупена и премирана по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия, уточняват от фонда. Размерът на плащането за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството, за Кампания 2017, е определен със заповед от 17 април 2018 г. на министъра на земеделието, храните и горите.  


Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде предписания към

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде предписания към ...

......... "Напоителни системи" ЕАД, Областната управа, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес, в присъствието на Йорданка Фандъкова и Нено Димов, беше изградена дига на една от критичните точки по поречието на реката. Тя е направена до Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в с. Кокаляне, район "Панчарево".


Онлайн пазарът в България е нараснал повече от 2 пъти

Онлайн пазарът в България е нараснал повече от 2 пъти ...

......... до финансиране. Затова от Unicredit Consumer Financing от края на миналата година предлагат изцяло онлайн процес по кандидатстване и усвояване на стоков кредит. Новият продукт се приема много добре от потребителите, защото значително облекчава традиционното отпускане на кредит, при което кредитополучателите трябваше да подписват договори на хартия, твърдят от ткомпанията. 


Ще бъдат проектирани и изградени две инсталации за преработка на

Ще бъдат проектирани и изградени две инсталации за преработка на ...

......... третиране на смесено събрани битови отпадъци е с капацитет 24117 тона годишно, генерирани от териториите на петте общини. Общият размер на инвестицията е близо 12 млн. лева. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 9 млн. лева. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.


ГЕРБ няма да подкрепи инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за

ГЕРБ няма да подкрепи инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за ...

......... си обслужва чрез хора в управлението собствения бизнес, коментира той. Ако това бъде прието, ще предприемем всички мерки, на които сме способни, ако трябва ще излезем и на улицата, каза още Антонов. От Коалицията ще изпратят писма със становище до Министерството на здравеопазването и председателя на Народното събрание по случая. 


Най-добрият вариант за защита на правата на гражданите е мрежата

Най-добрият вариант за защита на правата на гражданите е мрежата ...

......... на мнение, че в малките общини хората се познават лично и нямат нужда за посредничество между кмета и общинските съветници. В сдружението са категорични, че мрежа от обществени посредници трябва да се изгради на местно ниво тогава, когато има осъзната потребност от местната общност изразена с решение на общинския съвет.


Контарбандата на цигари в България се увеличава с 0,6% за

Контарбандата на цигари в България се увеличава с 0,6% за ...

......... цигарите в каси по супермаркетите и не ги показваме, защо щандовете за алкохол се показват. Ако правим нещо трябва да го правим с равна мяра за всички, не трябва да се ощетява единият сектор, а другият - не. Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът“, отбеляза главният прокурор.


Софийски общопрактикуващи лекари излизат днес на протест пред НДК заради голямото

Софийски общопрактикуващи лекари излизат днес на протест пред НДК заради голямото ...

......... лекари в София настояват и за заплащане при всяко посещение при лекаря на пълния размер на потребителската такса, както и за отпадане на 24-часовото разположение.Д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари каза, че ако исканията им не бъдат изпълнени, се подготвя и национален протест на личните лекари.  


Всяка трета фирма е жертва на престъпление в. Сега Всяка

Всяка трета фирма е жертва на престъпление в. Сега Всяка ...

......... е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие. Това заяви председателят на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в интервю за БНР.


Тероризмът и бежанските потоци остават основният геополитически риск за България,

Тероризмът и бежанските потоци остават основният геополитически риск за България, ...

......... се е отказало от модернизацията, не отговаря на истината. Ние за първи път се сблъскваме в нашите въоръжени сили с толкова мащабна модернизация, за толкова много пари. Оказа се, че Министерството на отбраната няма достатъчен капацитет да се справи с тази задача. Проектите не са на трупчета“, подчерта Атанас Запрянов.


При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе

При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе ...

......... 50 лв. В новия проект санкцията за жилетката скача тройно – 30 лева. Според черната статистика през 2017 г. по българските пътища са убити 22-ма велосипедисти, а 348 са ранени. Често контузиите са тежки и водят до трайни увреждания, тъй като при катастрофа велосипедистът няма никаква защита.Четете още в Dnes.bg


Пропуски в закона са причината строители да бъдат изнудвани, заяви

Пропуски в закона са причината строители да бъдат изнудвани, заяви ...

......... чисто процесуално щеше да има проблем, защото претърсването и изземването се извършва в присъствието на лицето, което ползва автомобила и тогава протоколът щеше да е атакуван. Ако този протокол падне, разбирате, че рискът делото да се провали е огромен. Може би има законодателен проблем. Това обсъждахме с г-жа Екатерина Захариева“.


Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните ...

......... грама се търгува за 2,20 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва се продава по 4,00 лева за килограм на едро. Захарта се търгува по 1,15 лв./кг, а брашното, тип "500" поевтинява с две стотинки до 0,7 лева. Яйцата се продават по 0,22 лева за брой на едро в края на седмицата.


Над 80% от колите втора ръка у нас са катастрофиралиВ.

Над 80% от колите втора ръка у нас са катастрофиралиВ. ...

......... Обикновено пострадалият от престъплението има право да се присъедини към делото като частен обвинител в съдебната фаза и има право да развива обвинителна теза, да представя доказателства, да прави искания, бележки и възражения, може да обжалва актовете на съда, ако накърняват неговите права, и да участва чрез адвокат в процеса.


Отделните регионите в страната да бъдат разделни на девет обособени

Отделните регионите в страната да бъдат разделни на девет обособени ...

......... поясни, че културни-историческите дестинации са достъпни на интернет страницата на ведомството. Популяризирането на дестинациите е шанс за местните общности да осигуряват заетост в дадените региони и за създаването на социално-икономическа стабилност. Това е важна стъпка към повишаване на конкурентоспособността на целия сектор и устойчивото развитие на туризма, допълни още министърът.


Авиокомпания Emirates може да заложи в плановете си за нови

Авиокомпания Emirates може да заложи в плановете си за нови ...

......... на туризма, като спомена, че летният тип туризъм е основен и представлява около 60-65 на сто от общият международен туристопоток. По думите й през изминалата година страната ни е посетена от близо 8,9 млн. чуждестранни гости, като според прогнозите тази година тяхната бройка може да нарасне до 10 милиона.  


Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на ...

......... собственика им и са по делото", каза прокурор Рангелов. За това дали има отпечатъци на обвиняемите по парите открити у тях ще стане ясно на по-късен етап, каза още той. По обвинението за подкуп в особено големи размери наказанието за Иванчева може да бъде от 10 до 30 години затвор.


В резултат на комплексните мерки през 2017 г. е ограничен

В резултат на комплексните мерки през 2017 г. е ограничен ...

......... ноември 2018 г.  Валентин Радев обясни, че с отпуснатите пари се купува техника, видеонаблюдение, автомобили, командироват се служители. Основните пари ще отидат за надграждането с интелигентни системи, посочи министърът. "Виждате, всичко спираме. Споразумението между България и Турция работи и те си ги прибират обратно", заяви Радев относно нелегалните мигранти.  


България е страната от Европейския съюз, която е отбелязала най-голям

България е страната от Европейския съюз, която е отбелязала най-голям ...

......... Освен тях същото са постигнали Ирландия, Хърватска, Латвия и Малта. От друга страна най-ниските нива на заетост бележи Гърция – 57,8%, макар че все е пак е нараснала с 1,6 пр.п. След нея с Италия (62,3%, +0,7 пр.п.), Хърватска (63,6%, +2,2 пр.п.), както и Испания (65,5%, +1,6 пр.п.). 

Фирмата, която е подала сигнала срещу задържаният кмет на район

Фирмата, която е подала сигнала срещу задържаният кмет на район ...

......... (след получаване на лицензия за съответния вид строително-монтажни работи), всякаква търговска и промишлена дейност, предоставяне на всякакви услуги, търговско представителство, посредничество, вътрешна и външна търговия, всякаква друга дейност, незабранена от закона. Съдружник на Ваклин във фирмата е Тасаки Холдингс Лимитед - офшорно дружество, регистрирано на Сейшелите, както и Славка Ваклина. 


Ако застрахователите откажат да се включат в подготвяната нова система

Ако застрахователите откажат да се включат в подготвяната нова система ...

......... автомобили и природни бедствия да отиват за превенция. Приходите от тези продукти са около 500 млн. лева годишно, по данни на КФН, каза министърът. По думите му това ще струва на застрахователите 5 – 6 млн. лева. Ако този източник отпадне, тези средства трябва да дойдат от бюджета и земеделците. 


Новите цифрови технологии имат потенциал да направят революция в земеделието,

Новите цифрови технологии имат потенциал да направят революция в земеделието, ...

......... райони (ПРСР) фермерите ще могат да кандидатстват от есента с проекти за иновации по мярка мярката 16.1. Бюджетът е 20 млн. евро, с таван за един проект 1 млн. евро. „Към 2020 година девет от десет работни места ще изискват дигитални умения“, заяви министърът на българското председателство Лиляна Павлова.  


Fibank (Първа инвестиционна банка) беше отличена с награда по време

Fibank (Първа инвестиционна банка) беше отличена с награда по време ...

......... практики и да фокусират общественото внимание върху иновативни и актуални модели за управление на бизнеса и компанията, като по този начин се поощри предприемачеството сред българската общественост. По време на форума бяха разгледани ключовите компетенции, които се необходими на съвременния човешки ресурс и тенденциите в глобализирането на икономиката и пазарите.


Общата стойност на всички сделки за сливания и придобивания (М&A)

Общата стойност на всички сделки за сливания и придобивания (М&A) ...

......... и през 2018 г.“ Традиционно в България пазарът на сливания и придобивания е движен от интересите на стратегическите инвеститори. През 2017 г. 82% от сделките са стратегически и едва 18% – финансови. Това сочи сравнителен баланс в тенденциите, като през 2016 г. съотношението бе съответно 83% на 17%.

В ротационно председателство на България на Съвета на Европейския съюз

В ротационно председателство на България на Съвета на Европейския съюз ...

......... има спряна работа. По много от тях има предизвикателства, няма съгласие или разнопосочни мнения“, похвали се министърът. Според Павлова страната ни е успяла да осъществи напредък по над 35 законодателни досиета. „По 65 досиета имаме напредък в преговорите в триалозите между Съвета на ЕС, ЕК и нас“, обясни още тя. 


Над 11% е ръстът на приходите от международен туризъм за

Над 11% е ръстът на приходите от международен туризъм за ...

......... на 2017 г. е 10%.  С 14,6% са нараснали приходите само от нощувки на туристи в местата за настаняване с 10 и повече легла през първите два месеца на 2018 г. спрямо този период година по-рано. Общо през януари и февруари постъпленията от нощувки достигат над 100 млн. лв.  


Почти всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите

Почти всяка втора декларация за облагане на доходите на физическите ...

......... офисите за обслужване на клиенти на приходната администрация. Гражданите, които притежават ПИК или електронен подпис, могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени и какви данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например от хонорари. 


Стойка срещу кражба на велосипед, пластмасови чаши за многократна употреба 

Стойка срещу кражба на велосипед, пластмасови чаши за многократна употреба  ...

......... ферма за охлюви, зелена мобилна автомивка, която почиства без с пара и без препарати, консултантска фирма за градински услуги, производство на мебели от пластмасови отпадъци, производство на пуш-скутери (пълноразмерни тротинетки), иновативна маска  за дишане. Конкурсната програма „БАКБ Предизвикателство“ се осъществява от БАКБ в партньорство с Фондация „Bcause" и Център Rinker.


Прокуратурата поиска постоянния арест на кмета на Район "Младост" Десислава

Прокуратурата поиска постоянния арест на кмета на Район "Младост" Десислава ...

......... осъщестявяване на операции. Цачева допълни, че всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване. Тя отбеляза още, че до постановяване на присъда всеки подсъдим е невинен и трябва да се държи сметка за правата на всеки един човек.


Личните лекари от столицата отново са в протестна готовност, съобщиха

Личните лекари от столицата отново са в протестна готовност, съобщиха ...

......... и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи.  От сдружението предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти. Пациентите пък се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде ограничено.     


Около 16% от трудоспособното население у нас над 16-годишна възраст (малко

Около 16% от трудоспособното население у нас над 16-годишна възраст (малко ...

......... заради здравословни проблеми. Обект на анализа са основно ежедневните битови дейности, пред които хората с различни здравословни увреждания са били изправени и са изпитвали трудности при решаването им - ежедневното хранене, пазаруване, домакинска работа, грижи за семейството, решаване на административни или битови задачи, възможности за придвижване и пътуване и др.


Около 30 са фирмите у нас, за които Главната инспекция

Около 30 са фирмите у нас, за които Главната инспекция ...

......... „Те със сигурност ще си получат парите, ако до миналата година щяха да пият една студена вода и да не получат нищо. Сега ще си получат дължимото от Фонда за гарантиране на вземанията”, категорична беше омбудсманът Мая Манолова. В момента във Фонда са натрупани около 250 млн. лева.    


Специализираният съд трябва да реши дали ще остави за постоянно

Специализираният съд трябва да реши дали ще остави за постоянно ...

......... да се занимава с проблемите на района и да се комуникира с администрацията на главния архитект.  Здравков отчете, че комуникацията с Иванчева е била сложна за получаване на становища, които са облечени в определена законова форма. "Когато поемаш заявки пред избирателите, трябва да знаеш и как да ги изпълниш", каза главният архитект.


Универсалните пенсионни фондове в България носят доходност от 4,7% за

Универсалните пенсионни фондове в България носят доходност от 4,7% за ...

......... няма законово изискване за покриване на минимална доходност, отчитат такава от 6,16%% за периода от от 31 март 2016 г. до 30 март 2018 г. При тях най-висока възвръщаемост носи доброволният фонд на ДПФ „Съгласие“ (9,06%), а най-ниска за периода - този на ДПФ „Топлина“ (3,58%).  

Българската армия изпълнява част от задачите си по мисия „Отбрана“

Българската армия изпълнява част от задачите си по мисия „Отбрана“ ...

......... обединят усилията си по осъвременяване на Закона за вероизповеданията, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, ангажирани съответно на държавата и недопускане радикализация на религиозна основа, до септември 2018 г. Държавният глава призовава институциите да се отнесат отговорно към проблемите на въоръжените сили и към сигурността на българските граждани.


Лекари се обявиха срещу новия единен стандарт за финансово управление

Лекари се обявиха срещу новия единен стандарт за финансово управление ...

......... финансовото състояние на университетските болници не е добро, тъй като в тях се лекуват най-тежките случаи.Според здравното министерство половината от държавните болници нямат просрочени задължения, останалата част имат просрочия в размер на 155 млн. лв. и тенденцията е те да продължават да се увеличават. Очаква се спорните текстове да бъдат прецизирани.      


Държавните и общински болници няма да могат да се приватизират.

Държавните и общински болници няма да могат да се приватизират. ...

......... Колегата й съвносител Георги Йорданов посочи, че общинските болници са притеснени, че сега НЗОК, за разлика от други години, не спазва определената дата за изплащане парите на болниците. В същото време енерго- и ВиК дружествата искат сметките да се плащат навреме и, ако не стане, се начисляват лихви, обясни логиката на предложението той.