Изложби


 От 18 юни до 12 юли херметичното пространство на  Fluca

 От 18 юни до 12 юли херметичното пространство на  Fluca ...

... изградят настояща връзка с мястото. Нежната мозайка от яйчени черупки в тези творби напомня римските мозайки на града, докато извитите им форми отразяват елегантната архитектура, оставена от времето на Османската империя. Изложбата ще бъде представена в Австрийския културен павилион Fluca, разположен на ул. Отец Паисий 36 в Пловдив.По публикацията работи:


Фотограф: Елина Кешишева Река Лета тече бавно и тихо: както

Фотограф: Елина Кешишева Река Лета тече бавно и тихо: както ...

... Society. Тя е курирала, самостоятелно или в сътрудничество, различни изложби в Турция, Ливан, Мексико, Аржентина, САЩ, Франция и други страни. Сред тези събития може да се изтъкне откриването на музея на изкуства BeMa в Бейрут през 2018 с изложбата "Цикли на прогрес в разпад" (Cycles of collapsing progress).По публикацията работи:


 Снимка: Diversity United. Contemporary European Art Български художници ще участват

 Снимка: Diversity United. Contemporary European Art Български художници ще участват ...

... последнитегодини от художниците: Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Руди Нинов, Недко Солаков, Марияна Василеваи, Сибин Василев, включително рисунки, картини, скулптури, инсталации, видео работи и звукова инсталация. Изложбата беше открита на 5 юни и ще остане отворена за посетители до 9 септември в Моен, Дания.  По публикацията работи:70-годишният юбилей на българската художничка Мая Дочева ще бъде отбелязан

70-годишният юбилей на българската художничка Мая Дочева ще бъде отбелязан ...

... поради обективни причини излага картини само в частни галерии в страната, но продължава да твори въпреки тежките икономически и социални кризи. От 2019г. живее между Англия и България, като в последната година твори единствено на Острова, където решава да се установи, влюбена в природата, спокойствието и сигурността.  По публикацията работи:


Националният природонаучен музей при БАН и Унгарският културен институт при

Националният природонаучен музей при БАН и Унгарският културен институт при ...

... 18 юни 2021. У нас изложбата пристига от Прага, където в била представена само онлайн поради действащите тогава карантинни мерки. Колегите от Унгарският културен институт в Прага са изготвили видеоклип, който може да се види с български субтитри в:  Субтитрите са изготвени от Унгарският културен институт в София.По публикацията работи:


Младият фотограф Радослав Първанов е готов с третата част от

Младият фотограф Радослав Първанов е готов с третата част от ...

... Апостолът на свободата- Васил Левски, след нашия шум, след снимките там, днес метохът вече е възстановен и посреща туристи", обясни Първанов. Чрез красотата на българката, фотографът сбъдва още една своя цел-да предаде историята на следващите поколения. Изложбата ще остане в Балабановата къща в Пловдив до 6-ти юни.  По публикацията работи:С колективна изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" на 7

С колективна изложбата "Зоологическа градина на земните удоволствия" на 7 ...

... ще въвлекат в сюжета на огледалния контейнер и трите “енцита” - емблематичните градски мебели от двора на MuseumsQuartier във Виена, запазена марка на Fluca.Тази година Fluca и нейният организатор фондация "Отворени Изкуства" канят за куратор визуалния артист Вълко Чобанов, който миналата година реализира изложбата "particular impulse/особен импулс".  По публикацията работи:


В края на март Пандемичен пазар на изкуството събра едни

В края на март Пандемичен пазар на изкуството събра едни ...

... колекционера на съвременно изкуство, което съвсем не е достатъчно. Според нея това е така, защото у нас няма достатъчно развита среда. "С този форум се опитваме да обясним на хората, че това е нещо интересно, че в България има прекрасни автори, които създават световно изкуство.", допълни Весела Сариева.По публикацията работи:


Brooke Molla, USA, Fragile Awareness - Heart. Снимка: Галерия "Леседра"

Brooke Molla, USA, Fragile Awareness - Heart. Снимка: Галерия "Леседра" ...

... - Димитър Рашков, Иван Попчев, Добромир Иван, Д-р Гатев, Милко Павлов, Веско Велев, Милослав Бонов-Мибо. Както и автори, които повече от две десетилетия участват в пленерите и проектите на Леседра – Петър Дочев, Румен Скорчев, Христо Стефанов, Михаил Петков, Димитър Лалев, Николай Майсторов, Иван Нинов, Йордан Кисьов…  По публикацията работи:


Единадесет автори ще представят актуалната сцена на изкуството от Албания,

Единадесет автори ще представят актуалната сцена на изкуството от Албания, ...

... фондация ДОМА и е подкрепено от програма „Визуални изкуства“ на Министерството на културата на Република България в изложбената си част, и с подкрепата на Национален фонд “Култура” в отворения разговор. Повече информация за събитието, авторите и куратркта може да намерите  в линка на събитието: или към събитието: По публикацията работи:


 Кристиан Каспар Шварм ще ни разкаже какво е "Да живееш

 Кристиан Каспар Шварм ще ни разкаже какво е "Да живееш ...

... определението на колекционирането е откритостта и желанието да се живее с изкуството. Това е, което прави разликата в крайна сметка", споделя Шварм, който ще обърне специално внимание на това какво означава да бъде създадена колекция на място, което не е сред международните центрове на света на изкуството.  По публикацията работи:Пандемичен пазар на изкуството събира творци във "Форум колекционери". Събитието

Пандемичен пазар на изкуството събира творци във "Форум колекционери". Събитието ...

... ли разлика между колекционер и купувач. В края на април пролетният календар на "Форум Колекционери" ще приключи с уъркшоп с лабораторен характер, воден от чуждестранен колекционер, куратор и визионер в сферата на съвременното изкуство. Събитието може да бъде гледано във фейсбук и YouTube каналите на фондация "Отворени изкуства".По публикацията работи:


Генерал Венцислав Мутафчийски изгря като като суперзвезда, заедно с премиера

Генерал Венцислав Мутафчийски изгря като като суперзвезда, заедно с премиера ...

... на локдауна. "Всяка една рисунка и карикатура, която създава Алла, е изключително впечатляваща, защото тя има един много фин рисунак, през който прозират нейните качества", каза д-р Боряна Вълчанова – куратор на изложбата. Изложбата ще бъде отворена от 18 март до 23 май в Националната галерия "Квадрат 500".По публикацията работи:


Изложбата на Боряна Пандова "Портрети от фоайето: 25 години София

Изложбата на Боряна Пандова "Портрети от фоайето: 25 години София ...

... Данкова, цигуларката Биляна Вучкова, композитора Тодор Карастоянов и др.Изложбата "Портрети от фоайето: 25 години София Филм Фест" е продължение на тематичния модул „Кино и фотография“, в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест.По публикацията работи:


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgИзложбата "Светлините над града" отбелязва Китайската лунна

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgИзложбата "Светлините над града" отбелязва Китайската лунна ...

... Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgИзложбата "Светлините над града" отбелязва Китайската лунна нова година.Изложбата е разположена на пл. "Славейков".Новата година е под знака на Металния вол.Вижте кадри от изложбата в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев!По публикацията работи:


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgДали в миналото или в настоящето цигарите,

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgДали в миналото или в настоящето цигарите, ...

... изложение. Не по-малко интересно е и Сребърното етюи за папироси – дар за цар Фердинанд от Безименното акционерно дружество на Съединените тютюневи фабрики (Пловдив-Шумен-Русе-Варна) по повод 25-годишнината от възшествието му на българския престол, 1912 г. Гостуващата изложба ще може да се види до края на  май тази година.По публикацията работи:Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgЗа четиринадесета поредна година Националният археологически институт

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bgЗа четиринадесета поредна година Националният археологически институт ...

... големи пътни проекти от бюджета на АПИ е предвидени близо 5 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи проучването по автомагистрала „Хемус“, както и на път I-1 Видин - Ружинци - Монтана. Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на северния обходен път на Бургас.По публикацията работи:


 Изкуството е връзката на човека със света, с миналото, с

 Изкуството е връзката на човека със света, с миналото, с ...

... влизал в ателието ми, си тръгва нов човек. 99% от колегите се изчерпват и не знаят какво да правят", обясни известният скулптор. Той е на мнение, че човечеството се самоунищожава. За живота трябва да се говори по един начин, а в момента то се е разделило в това отношение. По публикацията работи:


Галериите да останат отворени по време на "локдауна", настояват художници.

Галериите да останат отворени по време на "локдауна", настояват художници. ...

... Това е духовно престъпление.В галерията влизат разумни същества и знаят, че трябва да сложат маски и да се пазят. Тази интелигентност дава възможност да ни експлоатират. Трябва да осъзнаваме, че епидемията е опасна. Има много епидемии - не само тази. Най-страшната епидемия в момента е политиката", обясни Калинов.По публикацията работи:


От 10 ноември 2020 във фоайето на четвъртия етаж на

От 10 ноември 2020 във фоайето на четвъртия етаж на ...

... витрините с информационни табла, музейни препарати и 3D макети, илюстриращи темата за зоонозите. Посетителите ни ще могат да научат с какво се отличават зоонозите, кои са специфичните механизми за предаване между животните и човека, какви рискове крият те и как можем да намалим щетите, нанесени от тях. По публикацията работи:


Графит с лика на летеца Димитър Списаревски се появи върху

Графит с лика на летеца Димитър Списаревски се появи върху ...

... ескадрила, която е дошла да изсипе смъртоносния си товар над града. С тази саможертва Списаревски проваля мисията на вражеските бомбардировачи и така спасява живота на хиляди софиянци. Той загива във въздушния бой през декември 1943 година и остава в авиационната ни история като първата “жива торпила”.По публикацията работи: Петя СлавоваС изложбата "Без рамки" ще се открие фестивалът на изкуствата

С изложбата "Без рамки" ще се открие фестивалът на изкуствата ...

... творят на малкия плаж в Лозенец. В края на академията всички малчугани ще подредят в обща изложба творбите, които са създали на брега на морето. По този начин "Арт Поток" се превръща в своеобразен семеен фестивал, в чиято програма присъстват различни формати за цялото семейство.  По публикацията работи: Петя Славова


170 годишния юбилей на Вазов в Столична библиотека ще бъде

170 годишния юбилей на Вазов в Столична библиотека ще бъде ...

... Иван Шишманов, Чакъров, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов. Интерес представляват и грамофонните плочи с изпълнения на стиховете на класика и драматизацията на „Чичовци“ с участието на Апостол Карамитев, Стефан Гецов, Славка Славова, Йордан Матев, Маргарита Дупаринова , Николай Бинев и други големи наши артисти от близкото миналоПо публикацията работи: Петя Славова


От  25 юни до 13 юли в галерия "Червеното пони"

От  25 юни до 13 юли в галерия "Червеното пони" ...

... сънищата, хартиената  лодка, древните артефакти, спомените, музиката, прогнозата за времето, цветното стълбище, и ,разбира се,  морето, което Галя много обича да рисува. Когато минаваш покрай картините, преминаваш покрай  истории, които може да са и твои. Потопи се в тях и  вероятно ще получиш доза пречистващо, цветно  удоволствие.По публикацията работи: Веселин Коларов


Учените смятат, че "свръхбързото" око на Леонардо да Винчи му

Учените смятат, че "свръхбързото" око на Леонардо да Винчи му ...

... – също знак за страдание или силни чувства – са белег за красота в ренесансовите портрети. Това сякаш потвърждава написаното от самия художник в тетрадката му: "Вечер и когато времето е мрачно, каква мекота и деликатност може да уловите в лицата на мъжете и жените …"По публикацията работи: Петя Славова


Учени от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Института за

Учени от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Института за ...

... особеностите на традиционното облекло.Изложбата „Облекло и езиково богатство“ е на разположение на всички любители на българския бит и култура от 16 юни до 15 август 2020 година в зала 11 на Етнографския музей, който е част от ИЕФЕМ и се намира на площад „Княз Александър I“ № 1.Автор: Павел ГълъбовВ края на месец юни Fluca - Австрийски културен павилион,

В края на месец юни Fluca - Австрийски културен павилион, ...

... участва, повдигайки завесата между нашия въображаем свят и заобикалящата ни реалност. Програмата ще през септември и октомври ще завърши с голяма изложба на млади автори от гр. Пловдив и България, която ще заеме пространството на Fluca, но ще се разгърне и в други градски пространства.  По публикацията работи: Петя Славова


Започваме в петък, на 19 юни 2020, когато всички деца

Започваме в петък, на 19 юни 2020, когато всички деца ...

... да разгледате и нашите временни изложби: "В света на растенията" – флористични рисунки на ас. Асен Игнатов във фоайето на музея и "Биоразнообразието на Антарктика" с морски организми, събрани от о-в Ливингстън по време на XXVII Българска антарктическа експедиция, изложени в зала "Риби" на втория етаж.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Преди дни светът се прости с  Христо Явашев – Кристо

Преди дни светът се прости с  Христо Явашев – Кристо ...

... Поради разноцветно боядисаните дъна на петролните варели зрителят е имал усещането, че се намира срещу дула на оръдия. Батарея, чиято установка е там. С времето проектите стават все по-декоративни, по-дизайнерски и по-технологични. Все повече отговарят на чистата наслада и на идеята за една безпроблемна красота.  По публикацията работи: Петя Славова


  На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк

  На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк ...

... се върнат, да се извърши един жест", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR. Според него сме страна, която пръска хората си по света. "Ние живеем с тази идея, че нека има българи по света, но и в България да идват успешни хора от света", отбеляза той.По публикацията работи: Петя Славова


28 уникални снимки на майстора на спортната фотография Иван Йочев

28 уникални снимки на майстора на спортната фотография Иван Йочев ...

... един ден и каза "Аз съм в България, ще снимам филм, искам да те видя", пихме кафе и след това вечерта с него направихме тази снимка. И аз бях доволна, че най-големият лекоатлет дойде в моята държава, в моята България и пи българско кафе", заяви Костадинова.По публикацията работи: Петя Славова


На 84 години в дома си в Ню Йорк почина

На 84 години в дома си в Ню Йорк почина ...

... "Това, което те успяха да направят със своето изкуство, е да го доближат до нас. Всичко остана необяснимо и в същото време много близко. То е крайно демократично, подкупващо. Може да го харесваш и да не го харесваш, но не може да останеш безразличен", посочи Тошев.По публикацията работи: Анисия Иванова


Интернет потребител, използващ услугата Art Breeder, пресъздаде лицето на известния

Интернет потребител, използващ услугата Art Breeder, пресъздаде лицето на известния ...

... Великият военачалник не е единственият френски политик, чиято външност предизвиква интереса на следващите поколения, предава БГНЕС.Така през 2013 г. екип от експерти в областта на реконструкцията на лица направи 3D модел на Робеспиер, използвайки негова посмъртна маска и специални ефекти, които се използват във филмовата индустрия.По публикацията работи: Петя Славова


Световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо, който почина вчера в

Световноизвестният художник Христо Явашев - Кристо, който почина вчера в ...

... страна директорът на Центъра "Помпиду" Бернар Блистен. Изложбата "Кристо и Жан-Клод, Париж!" ще обхваща "парижкия период от живота на двойката между 1958 и 1964 г., съществени години за еволюцията в творчеството на Кристо, както и историята на проекта "Опакования Пон-Ньоф", една от неговите най-прочути творби.  По публикацията работи: Елка ВасилеваДванадесет от най-известните филми на Аки Каурисмаки, заснети в периода

Дванадесет от най-известните филми на Аки Каурисмаки, заснети в периода ...

... – фотографии от филми на Аки Каурисмаки е част от 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест. Ретроспективата от 14 филма на Аки Каурисмаки, започнала през март 2020, ще бъде представена в цялостния си вид с прожекции в Дома на киното, стартиращи на 5 юни 2020.По публикацията работи: Петя Славова


Националната галерия реши да поздрави всички българи по повод големия

Националната галерия реши да поздрави всички българи по повод големия ...

... духа – 24 май,  с трогателно видео. На видеото се вижда как децата на уредници и реставратори от галерията рецитират, избрани заедно с родителите си, любими стихове от български поети. Красивите картини, музикалният фон и звънките гласове на децата, създават празнично настроение, достойно за чудния празник.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Софийска градска художествена галерия отваря врати на 19 май с

Софийска градска художествена галерия отваря врати на 19 май с ...

... Тези композиции в прослава на партията и трудовия народ не са в сърцето на големия български акварелист. Експозицията включва над 300 произведения – масла, акварели и рисунки, обхващащи цялостното творчество на художника. В нея са включени творби от Националната художествена галерия, Националния военноисторически музей и др.По публикацията работи: Петя Славова


След като със заповед на здравния министър бяха отпуснати мерките,

След като със заповед на здравния министър бяха отпуснати мерките, ...

... човек, но и краен. "Той е председател на комисия и има право на своето мнение. Аз също имам право на мнение, но вършим една работа и за сферата на културата този конфликт се отразява добре", заяви Банов и допълни, че става въпрос за сблъсък на идеи.По публикацията работи: Петя Славова


Дори и след разхлабването на наложените превантивни мерки срещу разпространението

Дори и след разхлабването на наложените превантивни мерки срещу разпространението ...

... проблемите по време на събитието и намерените решения. Добрата новина е, че бизнесът вече се подготвя за света след COVID-19 и въпреки, че масовите събирания и събитията все още са на края на опашката за позволени дейности, с необходимите предпазни мерки, те ще бъдат осъществени отново.По публикацията работи: Петя Славова


София може да има Портретна галерия в бившата сграда на

София може да има Портретна галерия в бившата сграда на ...

... за приключване на процедурата, ако всичко е наред, и поне две години работа, защото все пак един ремонт трябва да бъде направен, трябва да се подготви пространството, но в рамките на мандата има реалистична възможност да направим първите събития в това пространство", каза зам.-кметът на София.По публикацията работи: Петя Славова


"Жена ми мрази да работя от вкъщи". Това написа известният

"Жена ми мрази да работя от вкъщи". Това написа известният ...

... използва рулото за бягаща пътечка. Най-вероятно художникът иска да пресъздаде голямата надпревара в супермаркетите за така важните пакети с тоалетна хартия. Така и не разбрахме какво ще правят хората със 140 рула, но явно Банкси ги използва за забавление. Вижте още по темата в Tialoto.bgИзточник: Tialoto.bgПо публикацията работи: Дарена Найденова


COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти

COVID-19 поставя на карта бъдещето на събитийно-развлекателния сектор, независимите артисти ...

... семейства, работещи в нашите сектори.Да има  компенсация на хората, които ще бъдат временно в отпуск поради блокиране дейността на техните работодатели, опериращи в изброените по-горе сектори потенциално увеличаване на цената на билетите за кино през есента, както и готовност от страна на потребителите да подкрепят горепосочените.По публикацията работи: Петя Славова


 Истерията около коронавриуса вдъхнови фотографа Иван Шишиев да направи една

 Истерията около коронавриуса вдъхнови фотографа Иван Шишиев да направи една ...

... и взима от свой приятел.  "Повечето хора се отнасяха положително. При паметника на Петко и Пенчо Славейкови един младеж ме обяви за терорист, всяващ смут. Коментарите във Facebook са разнородни, в по-голямата си част са положителни и показват адекватния начин на мислене у хората", каза още фотографът. По публикацията работи: Ния Христова


Най-новата изложба на фотографката Кая Христова се пренасяме по улиците

Най-новата изложба на фотографката Кая Христова се пренасяме по улиците ...

... че след дълга корпоративна кариера е имала нужда да се отдаде на страстта си. "Има много видове сладолед по света, но за мен италианското джелато е истината. Отидох при майсторите, за да се уча от тях. В Болоня изкарах няколко професионални курса", каза още Заркова.  По публикацията работи: Ния Христова


Националната художествена галерия "Квадрат 500" стана първият дом, приютил графити

Националната художествена галерия "Квадрат 500" стана първият дом, приютил графити ...

... с приятели", сподели кураторът на изложбата Боряна Вълчанова. В рамките на близо два месеца до 5 април 2020 г. всеки посетител на Националната галерия ще може да надникне не само в личните спомени на графити артистите, но и да върне времето назад към своето собствено детство.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Анди Уорхол, "Депеш Мод", ябълките между Стив Джобс и Владимир

Анди Уорхол, "Депеш Мод", ябълките между Стив Джобс и Владимир ...

... трудна материя да бъдеш художник", обясни Ампова пред Bulgaria ON AIR.Според нея самата тя се е променила много през последните 10 години. "Не се ограничавам, обичам да експериментирам и мисля, че тук това се забелязва", отбеляза Ампова.Изложбата е представена в галерия DOZA до 8 февруари включително.По публикацията работи: Анисия Иванова


Популярната фраза "класиката оживява" дава импулс на млада фотографка да

Популярната фраза "класиката оживява" дава импулс на млада фотографка да ...

... които виждаме непрекъснато", подчерта доц. д-р Андонов. Теодора е решила да продължи да се занимава с монтажи, тъй като по думите ѝ работата е много интересна и се получават страхотни резултати. А Симеон се е насочил към графичния дизайн, но няма намерение да изоставя фотографията.  По публикацията работи: Павел Гълъбов


Изложба на художника Ивайло Димитров ще украсява Софийската филхармония до

Изложба на художника Ивайло Димитров ще украсява Софийската филхармония до ...

... Завършва Художествената гимназия в София през 1986 г. , а през 1998 г. и Национална художествена академия със специалност „Графика” при проф. Галилей Симеонов. Има осъществени 15 самостоятелни изложби. Илюстрирал е две книги - „Чудният свят на шахмата” от Костас Царухас и стихосбирката на Мария Чомакова.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Руската зима е сезонът, който успява да вдъхнови най-голяма част

Руската зима е сезонът, който успява да вдъхнови най-голяма част ...

... на новата година. Също така е представен и силно тачения сред руснаците празник „Масленица“ (Сирни заговезни), в този празничен период сред жителите на Русия е прието да се празнува цяла седмица, да се пекат много палачинки, символ на бъдещата плодородна година. Входът за изложбата е свободен.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Фотографът Стив Лазаридес дълги години е агент и шофьор на

Фотографът Стив Лазаридес дълги години е агент и шофьор на ...

... изстрелва в стратосферата“."Беше истинско приключение, но се радвам, че свърши, за да продължа със следващото", категоричен е Лазаридес.Въпреки световното признание, което майсторът на графити получава в целия свят, той все още запазва пълна анонимност. Ала това само помага за засилването на интереса около творбите му.  По публикацията работи: Нели Христова


Какво е "Свобода", според художничката Калина Ханджиева, може да видим

Какво е "Свобода", според художничката Калина Ханджиева, може да видим ...

... НХА при проф.Теофан Сокеров и доц.Кирил Божков. През 2011 година открива първата си самостоятелна изложба в София.Участвала е в общи представяния и конкурси още като ученичка и студентка. Най-много обича да рисува портрети на хора и коне. Любимите й художници са Златю Бояджиев и Ван Гог. По публикацията работи: Петя Славова


Интерактивна изложба "Историческо величие" на картини, предмети и съкровища ще

Интерактивна изложба "Историческо величие" на картини, предмети и съкровища ще ...

... Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Добрич, Силистра, Разград, Търговище и Ловеч. Посетителите ще имат възможност да участват в различни интерактивни дейности, лекции и атракциони, които имат за цел да върнат времето назад и да ги въведат във величието на миналото, отбелязват организаторите.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Произведения на над 30 български автори, творили още от 90-те

Произведения на над 30 български автори, творили още от 90-те ...

... днешния ден виждаме колко активна е ролята на екрана в модулирането на образите, независимо дали художниците ги създават като живопис или принт. Една от залите в галерията е направо наелектризирана от наситените цветове на кратините, принтовет е и обектите, които са създадени първо на компютър.  По публикацията работи: Петя Славова


Пренесено от друго време. Точно така изглежда ателието на майстора

Пренесено от друго време. Точно така изглежда ателието на майстора ...

... тези от вълна. Те пък са любими на дъщерята на Антоанета, която създава цяла приказка с дървена къщичка, пълна с малки дългоопашати обитатели. Антоанета казва, че любимото й време е това, когато пред ателието й е пълно с деца, които учи как сами да направят куклиПо публикацията работи: Петя Славова


Марина Абрамович, спечелила си световна слава с пърформансите си, откри

Марина Абрамович, спечелила си световна слава с пърформансите си, откри ...

... Златен лъв на Биеналето за най-добър павилион.Друг прочут неин пърформанс е наречен "Артистът присъства", датиращ от 2010 г. По време на него Абрамович прекара часове наред с поглед вперен в посетителите, сред които имаше и знаменитости като Шарън Стоун и Джеймс Франко. Пърформансът продължи няколко месеца.По публикацията работи: Петя Славова


Доли Манева представи с изискан коктейл и под нежния звук

Доли Манева представи с изискан коктейл и под нежния звук ...

... черно-бели контрасти. Interno е експозиция- идея за адаптивността, за дългия път към себепознание, за връзката между личния свят и света отвън. Човекът в своята същност е част от природата. Изправен лице в лице с нея, тя го връща в реалния му ръст, споделя авторката Доли Манева.По публикацията работи: Александър Попов


Над 70 000 души посетиха 14-тото издание на Нощ/Пловдив 2019,

Над 70 000 души посетиха 14-тото издание на Нощ/Пловдив 2019, ...

... е вдъхновяваща, а разнообразието от инициативи завладяващо. С нашата изложба на Франц Кафер / Лазар Литаков / Мартина Вачева в SKLAD колекцията evn се почувства не само в добри ръце, но и част от града и неговите живи жители“, допълва Хайке Майер-Рипер, куратор в evn collection.По публикацията работи: Петя Славова


Хората са скрити мерзавци, според известния художник, аниматор и карикатурист

Хората са скрити мерзавци, според известния художник, аниматор и карикатурист ...

... преподавател по анимация в НБУ. Художникът, сподели че новата му корист е след като се изчерпа тиражът на албума, да издаде книга със социалните си картини.Кулев изрази съжаление, че градът Созопол, е изгубил автентичния си облик от миналото и надежда, че скоро това ще се промени.По публикацията работи: Петя Славова


Изображението на плъх, с бандана и макетно ножче, което е

Изображението на плъх, с бандана и макетно ножче, което е ...

... творбата.Това далеч не е първият успешен опит за кражба на творба, приписвана на Банкси. Графитът, изобразяващ млада жена на аварийните врати на Батаклан изчезна през януари и още не е открито. Той бе нарисуван в памет на загиналите 90 души при терористичния акт през 2015 година.По публикацията работи: Нели Христова


За предизвикателствата при четенето на историята на българското изкуство на

За предизвикателствата при четенето на историята на българското изкуство на ...

... Росса, Светлин Русев и Свилен Стефанов), които начертават своето виждане за “родословно дърво” на българското съвременно изкуство.Авторите бяха избрани, защото представляват някои от основните художествени тенденции и групирания в България от последните десетилетия. Те също са не само художници с индивидуални практики, но и идеолози, изследователи и учители.По публикацията работи: Петя Славова


Мирослав Вълчев   Майстор дърворезбар и дизайнер на дървени мебели,

Мирослав Вълчев   Майстор дърворезбар и дизайнер на дървени мебели, ...

... как се е променила българската дърворезба през годините? “30 години назад е период, в който си личи уклон към модернизъм, към елементи, заимстващи пропорции и линии от геометрията. През последните 30 години има едно завръщане към класиката, към възрожденските мотиви и изкуството на античността.”,  заключава Вълчев. По публикацията работи: Петя Славова


Пресечната точка на изкуството с различни медии и промените в

Пресечната точка на изкуството с различни медии и промените в ...

... В образователния панел ще бъдат представени филми с експериментален характер, образователни турове и тематични лекции.Изложбата и образователният панел са част от проекта "Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство", в рамките на образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство” на фондация "Отворени изкуства".По публикацията работи: Петя Славова


Восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл

Восъчните фигури на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ...

... модерен начин на живот като кралска особа и ние искаме нейният независим статут на знаменитост да бъде показан в музейната сбирка", заяви главният мениджър на музея Стив Дейвис.Восъчната фигура на принц Хари ще се присъедини към тези на други членове на кралското семейство в съседно помещение.По публикацията работи: Петя Славова


Статуя, подобна на Статуята на свободата в Ню Йорк, се

Статуя, подобна на Статуята на свободата в Ню Йорк, се ...

... пред Bulgaria ON AIR."Мислим си, че мобилните телефони и социалните мрежи ни дават свобода, но идеята за тази свобода е много изкривена и ние ставаме едни зомбита, които споделят ненужна информация, а всъщност нямаме реална връзка с хората и с истинските проблеми", посочи още той.  По публикацията работи: Габриела Джекова


След изложбите "Човешкото тяло-науката в нас" и "Живите динозаври" в

След изложбите "Човешкото тяло-науката в нас" и "Живите динозаври" в ...

... сами да създадат електричество. По-смелите ще могат да предизвикат своето равновесие, да изпитат своята памет, да преживеят симулация на земетресение, да бъдат за малко невидими като в приказките и още много други... "Изживей науката" ще можем да видим от 13 юли юли до 30 септември включително.По публикацията работи: Петя Славова


"Нахапано"Поля от слънчогледи, из които огромен кораб ни вмъква във

"Нахапано"Поля от слънчогледи, из които огромен кораб ни вмъква във ...

... неслучайно и Англия в момента си патят. Подобен тип мислене те вкарва в друг коловоз, който със сигурност не твоя. Това е друго мислене, да чакаш на някой. Животът не върви така. Човек трябва сам да е господар на съдбата си и да оформя света около себе си." Автор: Петя Славова


Изложбата "Цветове и форми" обединява България и Армения на сцената

Изложбата "Цветове и форми" обединява България и Армения на сцената ...

... всеки участва със своето творение. През годините народите ни са успели да намерят начин да се прегърнат", каза той пред Bulgaria ON AIR. Художникът Онник Каранфилян пък допълни, че изобразителното изкуство не е масово и поради тази причина не е за всеки, както музиката или литературата.По публикацията работи: Красимир Ангелов


На 30 май 2019 г. в столичната галерия "Структура" е

На 30 май 2019 г. в столичната галерия "Структура" е ...

... Неделчев обясни, че се чувства излъган. "В някаква степен съм благодарен. Светът е ин и ян. Хайде да се започне разговори за фалшификатите. Най-вероятно трябва да се направи нов стандарт за сертифициране. За определени хора това е бизнес и те само от това се издържат".  По публикацията работи: Петя Славова


Изключителен скандал в арт средите се разрази след открита на

Изключителен скандал в арт средите се разрази след открита на ...

... и дали ще се стигне до съд. Ясно е, че скандал има, а на страницата си във Facebook галерията e отбелязала, че няма да работи на 18-ти юни, а насрочената за 19-ти юни среща-разговор с проф. Ирина Генова се отменя поради "разкрилата се ситуация с умишлена измама".По публикацията работи: Петя Славова