Европа


179 717 328 са вече официално регистрираните случаи на по

179 717 328 са вече официално регистрираните случаи на по ...

... другите две страни са Сан Марино и Гибралтар.  Северни страни като Исландия, Норвегия и Финландия пък са изцяло на другия полюс, като са отчели най-малък брой жертви на милион население - съответно 87, 145 и 174. Така за островната държава, например, смъртността е над 36 пъти по-ниска отколкото в Унгария.


Използването на трябва да е

Използването на трябва да е "междината стъпка" към създаването на ...

... е възобновяем източник на енергия. Затова не трябва да бъдем вечно зависими от него. Европейската комисия иска да се увери, че преходът ще се случи, без енергийната бедност да стане проблем. Да стане по начин, по който да сме сигурни, че плащаме по-малко за енергийните си разходи", каза еврокомисар Тимерманс.


Ватикана изрази протеста си пред италианските власти по отношение на

Ватикана изрази протеста си пред италианските власти по отношение на ...

... против всякакви теории за половете, които са в състояние да размият или премахнат различията между мъжете и жените, отбелязва Ройтерс.От законопроекта в сегашната му редакция не са доволни и някои членове на партиите "Напред Италия" и "Лига", отбелязва ТАСС. Те настояват също за изменение на редица формулировки на този текст.Европейските големи банки трябва да се слеят, за да останат

Европейските големи банки трябва да се слеят, за да останат ...

... различните национални системи в Европа, каза Вебер. По негово мнение обаче може да има и закон на ЕС за големи международно действащи банки, „европейски чадър за тези, които искат да стигнат бързо далеч“. Трябва да има "свобода на движение за финансови услуги" за всички граждани на Европа, каза още Вебер. 


"Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна ...

... за ТВ Клан.Той подкрепи Заев, който заяви в София, че българите и другите малцинства ще бъдат включени в конституцията, когато тя бъде променена преди влизането на страната в ЕС. По думите на Ахмети с включването на българите в конституцията на Република Северна Македония "въпросът с България много ще се амортизира".


След десетилетие работа в чужбина готвачът Николас Цимидакис се завръща

След десетилетие работа в чужбина готвачът Николас Цимидакис се завръща ...

... този летен сезон е първият от 35 години, през който известният му ресторант Варулко в покрайнините на Атина се затруднява да запълни всички 76 свободни работни места, които обичайно се заемат светкавично. „Всяка година получавах толкова резюмета, че не успявах да ги прегледам, а сега нямам нито едно“, обобщава той.Европейските акции завършиха търговията във вторник с повишения, докато инвеститорите

Европейските акции завършиха търговията във вторник с повишения, докато инвеститорите ...

... Land Securities и British Land се изкачиха съответно с 3,2% и 4,7%, благодарение на по-високата оценка на JPMorgan. На дъното на европейския индекс на сините чипове се озоваха компаниите за онлайн аптеки Zur Rose Group и Shop Apotheke Europe. Стойността на книжата им се сви съответно с 5,2% и 6,3%.


Въоръжени мъже отвлякоха в Мали петима католици, включително един абат,

Въоръжени мъже отвлякоха в Мали петима католици, включително един абат, ...

... Според архиепископията в Мопти, католиците съставляват само около 4% от населението. Мотивите за отвличането не са ясни, тъй като бойците рядко са насочвали вниманието си към католическата общност. Отвличания в Мали са често срещано явление, като бойците ги използват или за получаване на откуп, или за оказване на политически натиск.


Според Беларус въведените от Запада срещу Минск санкции граничат с

Според Беларус въведените от Запада срещу Минск санкции граничат с ...

... логиката и здравия разум".Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис заяви, че секторните санкции на ЕС срещу Беларус могат да окажат въздействие върху икономиката на Литва."Има вероятност тези санкции да се отразят и върху Литва", каза той по литовското национално радио, като отбеляза, че юристи работят по подробностите на прилагането на мерките.


Европейската комисия обяви, че е започнало антимонополно разследване срещу Google,

Европейската комисия обяви, че е започнало антимонополно разследване срещу Google, ...

... ще бъде обект на отделно проучване, за да се види дали съответства на принципите за добросъвестност и конкуренция. Google увери Европейската комисия в готовността си за конструктивно сътрудничество. Представител на концерна заяви, че от своите продукти пред компаниите и европейските потребители. Продуктите на Google са „конкурентни и ефективни“, подчерта той.


Деветимата бяха осъдени на затвор за референдумаНямат право да заемат

Деветимата бяха осъдени на затвор за референдумаНямат право да заемат ...

... в частта му за наказанията при бунтове срещу законно установения конституционен ред в държавата.Опозицията в лицето на “Народната партия”, “Гражданите” и “Вокс” нарече помилванията “удар по демокрацията” и обяви, че ще ги обжалва и ще внесе вот на недоверие към правителството. Партиите, искащи независима Каталуния, пък определиха помилванията като “недостатъчни”.Предстои актуализация на споразумението на Брюксел с АнкараЮжната ни съседка

Предстои актуализация на споразумението на Брюксел с АнкараЮжната ни съседка ...

... че споразумението между Турция и ЕС е много важно и трябва да се актуализира. Убедена съм в това”, каза Меркел.През 2016 г. Турция и ЕС постигнаха споразумение, съгласно което Анкара се ангажира да спира преминаването на нелегални мигранти към Гърция в замяна на финансова помощ за бежанците на нейна територия.


Трагедия край германския град ДуисбургДве от телата бяха открити в

Трагедия край германския град ДуисбургДве от телата бяха открити в ...

... а резултатите ще бъдат готови в края на седмицата”, обясни говорителят на полицията в Дуисбург Стефан Хауш.Само десет дни преди трагедията, в района се удавил и 29-годишен мъж. Миналата седмица от полицията Дуисбург отправиха предупреждение да не се плува в Рейн, тъй като е реката е опасна заради силни течения.


Европейският съюз трябва да актуализира своя миграционен пакт с Турция,

Европейският съюз трябва да актуализира своя миграционен пакт с Турция, ...

... спиране на незаконната миграция през Егейско море и подобряване на условията на над 3 милиона сирийски бежанци в Турция. Турция: Месец май е бил най-горещият за последните 50 г. Турция е преживяла тази година най-горещия си месец май за последните над 50 години, съобщиха турски медии. Средната температура през ...


Европейският съюз трябва да актуализира споразумението за миграцията с Турция,

Европейският съюз трябва да актуализира споразумението за миграцията с Турция, ...

... да се актуализира, каза Меркел на съвместна пресконференция с Фон дер Лайен. Убедена съм в това, добави германският канцлер. През 2016 г. Турция и ЕС постигнаха споразумение, съгласно което Анкара се ангажира да спира преминаването на нелегални мигранти към Гърция в замяна на финансова помощ за бежанците на нейна територия.


В Германия излезе от печат книгата

В Германия излезе от печат книгата "На всеки три дни. ...

... да се предприеме в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект, за да се преодолее тази ситуация И закрлючава, че „в дългосрочен план е нужно да се промени обществото - в него да има повече равноправие и по-малко мъже, които смятат, че жената се явява тяхна собственост, като някаква вещ от дома.”Германският канцлер Ангела Меркел получи като втора доза ваксина срещу

Германският канцлер Ангела Меркел получи като втора доза ваксина срещу ...

... година след 16 години на власт. През 2019 г. тя предизвика опасения за здравето си с поредица от инциденти на публично място, но оттогава изглежда в добро състояние. След труден старт рязко се ускори през последните седмици. Към вторник, всеки втори или 51,2% от населението е получил първата си доза.


Унгария увеличи основната си лихва за първи път от десетилетие

Унгария увеличи основната си лихва за първи път от десетилетие ...

... още повече инфлацията, а това в комбинация с отрицателните реални лихвени проценти е потенциален взривоопасен микс. Мрачните прогнози натежаха на форинта, който от втората по поскъпване валута на развиващ се пазар през май (с поскъпване от 3,7% спрямо еврото) стана най-слабата (със спад от 2,2% през юни до този момент).


Разликите в цените на основни стоки и услуги в ЕС

Разликите в цените на основни стоки и услуги в ЕС ...

... увеличава с 3.0% През януари 2021 г. износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 3.0% спрямо същия месец на 2020 г. и е в размер на 3 306.9 млн. л... От "Евростат" обясняват, че се дължи главно на разликите в данъчното облагане на тези продукти между държавите-членки.


Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27

Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27 ...

... помогнат на учените да разберат с какво е свързано това явление и да разкрият причините за необичайно честото развитие на депресия сред жителите на най-богатите европейски страни. Както предполагат учените, това може да се дължи на особеностите на културата и ниското ниво на физическа активност сред жителите на западноевропейските държави.


Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс“ тази година отчита

Агенцията за граничен контрол на ЕС „Фронтекс“ тази година отчита ...

... алжирци и мароканци. Сирийските и турските граждани използват предимно маршрута по Източното Средиземноморие за нелегална миграция. , ТАСС Световен ден на бежанците: Пътят на Европа към приобщаването им Пандемията не направи лесна годината за никого, най-малко за бежанците. Много хора, които разчитат на помощ за достъп до услуги, се сбл...Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията изпрати писмо до

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията изпрати писмо до ...

... следва да останат пропорционални и координирани, за да се избегне прекъсването на превозите. Той призовава еврокомисаря за спешна защита на свободния трафик и за поддържане на функционирането на Зелените коридори между България и Румъния, за да се гарантира безпрепятственото движение на стоки и основни услуги в рамките на Вътрешния пазар.


Германският канцлер заяви във вторник преди срещата на върха на

Германският канцлер заяви във вторник преди срещата на върха на ...

... дали той има имунитет срещу инфекция от коронавирус, от която се е възстановил, или резултата от тест. Заедно с отделен план за пропускане на напълно ваксинирани пътници от страни извън ЕС, Европа вярва, че жизненоважната туристическа индустрия може това лято да възстанови част от загубите, натрупани от началото на пандемията.


Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес по време на събитие

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес по време на събитие ...

... с повечето от парите действително ще бъде постигнато това, което държавите от ЕС са съгласували.Неправителствената организация "Клаймът екшън нетуърк" (Climate Action Network - CAN) например твърди, че ЕС заблуждаващо придава на бюджета си екологично отговорен обществен имидж, като разрешава проекти, които вредят на биологичното разнообразие или инвестира в изкопаеми горива


се завръщат на модния подиум днес за Седмицата на мъжката

се завръщат на модния подиум днес за Седмицата на мъжката ...

... в Лондон също остава напълно дигитална засега. В Париж много големи имена остават в рамките на компютърните екрани, между които Louis Vuitton, Dries Van Noten, Loewe и Tom Browne. Паскал Моранд, президентът на Френската федерация за висша мода, заяви пред АФП, че има "много силен апетит за връщане към физическото".


Кремъл заяви, че хората без имунизация или изграден имунитет срещу

Кремъл заяви, че хората без имунизация или изграден имунитет срещу ...

... които не го направят, със загуба на доходи и уволнение. В петък от Кремъл заявиха, че повишената заболеваемост се дължи на нежеланието на хората да се ваксинират и на "нихилизъм". Русия одобри четири ваксини местно производство и продаде дози от флагмана на медикаментите си "Спутник V" на много чужди страни.Във вторник Испания помилва девет , вкарани в затвора заради

Във вторник Испания помилва девет , вкарани в затвора заради ...

... в затвора заради неуспешния опит за придобиване на независимост през 2017 г., в опит да се преодолее политическата безизходица по отношение на целите на богатия североизточен регион, предаде АФП. В Туитър от кабинета на премиера заявиха, че "помилванията на осъдените са одобрени" по време на заседанието на кабинета във вторник.


Москва беше засегната от гореща вълна тази седмица, като температурите

Москва беше засегната от гореща вълна тази седмица, като температурите ...

... земя, която обхваща около две трети от голямата територия на страната. Но кризата има и положителен момент за Русия, тъй като поради исторически спад в лятната ледена покривка на руския арктически морски маршрут, наречен Северния морски път, тя ще може да се възползва от по-дълги периоди на ползване на трасето.


България е в топ 10 на държавите от Европейския съюз

България е в топ 10 на държавите от Европейския съюз ...

... жени, отколкото мъже. Делът на жените извън работната сила е постоянно по-висок от този на мъжете откакто се води статистика. До настъпването на пандемията разликата непрекъснато намалява и достига от 16,7 процентни пункта до 10,7 процентни пункта. Сега обаче, с блокадите заради пандемията, ножицата отново е започнала да се разтваря.


Ученик от Флоренция потърси услугите на адвокат, защото родителите му

Ученик от Флоренция потърси услугите на адвокат, защото родителите му ...

... размислят”, каза адвокатът. В противен случай делото ще бъде предадено на трибунал за непълнолетни и ще бъде назначен специален наблюдател от прокуратурата. Подобни случаи в Италия се срещат често в последно време. Аналогична е ситуацията със семейство от град Арецо, чийто 16-годишен син настоява да бъде ваксиниран.  Източник: РИА Новости


Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години

Чиповете вече се използват в медицината, през следващите 5-10 години ...

... които говорят за способността на човек да контролира генетиката с помощта на чип. Професорът отбеляза, че истинските пробиви ще дойдат, когато учените, използвайки инвазивни интерфейси, ще могат да взаимодействат фино с невронните мрежи на мозъка. "През следващите пет години ще видим пробиви. Ще разработим системи за изкуствено зрение", обясни Лебедев.


Европейската комисия (ЕК) одобри изменение на втория договор с фармацевтичното

Европейската комисия (ЕК) одобри изменение на втория договор с фармацевтичното ...

... ясно показа неговата стойност и ние ще продължим по този път, включително като разгледаме други технологии", коментира Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните. Договорът с Moderna надгражда широкия набор от ваксини, които ще гарантират, че Европа има достъп до 4,4 млрд. дози, уточняват от ЕК.


Един от хедж фондовете, който се опари със залози срещу

Един от хедж фондовете, който се опари със залози срещу ...

... цени на акциите на Gamestop, но също така и на AMC, Blackberry и други, бяха над средните нива по това време, а при Gamestop понякога дори повече от 100% от свободно търгуемите акции се продаваха на късо, чрез съгласувано изкупуване търговците в Reddit прокудиха много продавачи на късо от пазара.


Германски издания съобщават, че три български момичета от едно семейство

Германски издания съобщават, че три български момичета от едно семейство ...

... дума именно за Жулиета и Гергина. Назначена е обаче и ДНК-експертиза, а резултатите ще са готови в края на седмицата.Рейн е опасна за къпане, тъй като скоростта нa вoдaтa нa реката на мoмeнти дocтигa 12 км/ч., a вълнитe oт преминаващите кораби правят плувaнeтo в рeкaтa рисковано дoри зa опитни плувци.


Министрите на ЕС по европейските въпроси обсъдиха приемането на рамка

Министрите на ЕС по европейските въпроси обсъдиха приемането на рамка ...

... България обаче с политическо правителство, оплакват се европейски дипломати. За по-голямата част от страните членки е ясно, че не трябва да има отделяне от Албания, а присъстващите на срещата дипломати казват, че е почти невъзможно този сценарий да се осъществи, „освен ако нещо не се промени до края на деня“.


Ватикана направи безпрецедентно официално дипломатическо възражение срещу проект на италиански

Ватикана направи безпрецедентно официално дипломатическо възражение срещу проект на италиански ...

... искания за коментар на материала във вестника, публикуван четири дни преди гей прайд парада в Рим през 2021 г. Законът Зан беше приет от долната камара на парламента през ноември, но окончателното му одобрение далеч не е гарантирано, тъй като се сблъсква с твърда опозиция от десни партии в Сената.


Великобритания и Украйна се договориха да изграждат съвместно военни кораби

Великобритания и Украйна се договориха да изграждат съвместно военни кораби ...

... море Повече от 20 руски бойни кораба взеха участие във военни учения в Черно море. Това предаде Интерфакс, позовавайки се на руския Черномо... Меморандумът предвижда съвместно проектиране и изграждане на военни кораби в Украйна и Великобритания, реконструкция на украинските корабостроителни предприятия и изграждането на две бази на украинските военноморски сили.


и Великобритания подписаха меморандум за съвместното изграждане на военни кораби

и Великобритания подписаха меморандум за съвместното изграждане на военни кораби ...

... в церемонията по подписването са наблюдавали и съвместните учения на украинските, британските и американските военни на борда на кораба. Разрушителят HMS Defender пристигна в Одеса в петък. Това е вторият кораб на британския флот, който акостира в града през последните няколко седмици, след патрулния кораб на бреговата охрана HMS Trent.


От 28 юни в ще бъде отменено задължителното носене на

От 28 юни в ще бъде отменено задължителното носене на ...

... в сила след началото на втората вълна на пандемията в продължение на почти девет месеца, Италия успя да нормализира епидемиологичната ситуация. В момента има около 20 случая на инфекция на 100 хиляди души. Властите твърдят, че продължаващата кампания за ваксинация помага. От 21 юли в страната вече няма полицейски час.


Европейският съюз се готви да реагира срещу непропорционалното количество британско

Европейският съюз се готви да реагира срещу непропорционалното количество британско ...

... за одобряването на Споразумението, с което се определят правилата на бъдещите отношен... Според , повечето излъчвани програми трябва да са европейски по съдържание и да представляват поне 30% от заглавията на платформи за видео по заявка (VOD) като Netflix и Amazon. Франция е определила 60 процента квота за европейско съдържание.


Министрите на държавите от Европейския съюз (ЕС) по европейските въпроси

Министрите на държавите от Европейския съюз (ЕС) по европейските въпроси ...

... подкрепят. Според Делбос-Корфилд сега обаче повече страни от блока са решени да продължат напред с процедурата в сравнение с преди пандемията. „Процедурата по чл. 7 трябва да продължи, докато има опасения“, казва европейски дипломат пред медията. Съветът на ЕС също може да отправя препоръки към държавите от ЕС под наблюдение.


На по-големите ученици в Обединеното кралство може да бъде предложена

На по-големите ученици в Обединеното кралство може да бъде предложена ...

... последните няколко седмици е най-силно сред тийнейджърите и младите хора. През седмицата до 12 юни се смята, че 0,5% от 16 до 24-годишните са дали положителен тест, показват данни на Службата за национална статистика. Процентът на случаите сред учениците в средните училища обаче може леко да е намалял, подчертава изданието.


Силно земетресение разтърси Додеканезките острови в югоизточната част на Егейско

Силно земетресение разтърси Додеканезките острови в югоизточната част на Егейско ...

... последните месец и половина е регистрирана сеизмична активност“, каза Ефтимиос Лекас, професор по динамична тектонична приложна геология в Атинския университет, пред телевизия „Антена“ във вторник сутринта. Земетресението с магнитуд 5,7 бе последван от няколко вторични труса и дойде часове след поредното земетресение от 3,6 Рихтер в същата област в понеделник.


Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и ...

... Борел. Вчера в Люксембург се проведе Съветът на външните министри на ЕС, фокусиран върху Беларус и санкциите срещу режима на Лукашенко. Борел информира министрите за последния кръг от диалога между Белград и Прищина, проведен миналата седмица в Брюксел, и изрази надежда, че това лято може да бъде възможна втора среща.


Три български момичета са се удавили в река Рейн край

Три български момичета са се удавили в река Рейн край ...

... неделя телата на две тела са изплували в холандската част на река Рейн. Засега не е потвърдено дали това са 13 и 14-годишните момичета. Съобщава се още, че мястото на инцидента край Дюисбург е популярно за плуване, тъй като има пясък, но често опасностите от течения и водовъртежи са големи.


40-годишната Валери Бако е новото име, свързано със сексистко насилие

40-годишната Валери Бако е новото име, свързано със сексистко насилие ...

... жена да убива, за да оцелее“, анализира адвокатката. Случаят на Бако се сравнява с случая на друга французойка Жаклин Совадж, която беше осъдена за убийството на съпруга си насилник, но по-късно получи помилване от президента през 2016 г. Очаква се процесът срещу Валери Бако да продължи около седмица. Източник/ БГНЕС


Научно-техническият комитет на , отговарящ за управлението на кризата с

Научно-техническият комитет на , отговарящ за управлението на кризата с ...

... но за щастие, в момента информацията в последния бюлетин продължава да бъде успокояваща - през последните 24 часа има 881 нови инфекции и 17 жертви, като положителният процент е стабилен на 0,59% и само 12 души са приети в отделения за интензивно лечение (389 в момента в цяла Италия ).


179 421 074 са вече официално регистрираните случаи на по

179 421 074 са вече официално регистрираните случаи на по ...

... другите две страни са Сан Марино и Гибралтар.  Северни страни като Исландия, Норвегия и Финландия пък са изцяло на другия полюс, като са отчели най-малък брой жертви на милион население - съответно 87, 145 и 174. Така за островната държава, например, смъртността е над 36 пъти по-ниска отколкото в Унгария.


Двама души са загинали при самолетна катастрофа тази сутрин в

Двама души са загинали при самолетна катастрофа тази сутрин в ...

... в района на Илия, североизточно от гръцкия град Пиргос, съобщава македонското електронно издание „Локално“.Според сайта enikos.gr едномоторен самолет на местния авиоклуб е катастрофирал при неясни обстоятелства. Машината се е разбила в село Хария близо до жилищен блок, а телата на пътниците бяха овъглени.Причината за катастрофата все още не е установена.


заяви в понеделник, че е взела под внимание победата на

заяви в понеделник, че е взела под внимание победата на ...

... играл роля в екзекуциите на хиляди опозиционни затворници през 1988 г. Избраният президент заяви в понеделник, че "винаги" е защитавал човешките права. Ебрахим Раиси е новият президент на Иран Ебрахим Раиси е новият президент на Иран. Той спечели 62% от гласовете на избирателите, сочат първоначалните данни от преброяването на ...


Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ускоряването

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ускоряването ...

... икономическия цикъл, до инфлацията и очакванията за нея. Лагард заяви, че от ЕЦБ ще бъдат „изключително внимателни“ при следенето на договаряните заплати за възможните рискове, въпреки че не се наблюдават „сериозни причини да се вярва, че заплатите се договарят на нива, които ще доведат до по-силни скрити фактори за инфлация“.


Съветът на Европейския съюз (ЕС) реши да наложи ограничителни мерки

Съветът на Европейския съюз (ЕС) реши да наложи ограничителни мерки ...

... лица и 15 образувания, уточняват от съвета на ЕС. Определените лица подлежат на замразяване на активи и на гражданите и компаниите от ЕС е забранено да предоставят средства на изброените. Физическите лица допълнително подлежат на забрана за пътуване, което им пречи да влизат или преминават транзитно през територии на ЕС.


Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник с ръстове,

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник с ръстове, ...

... изразява най-вече през каналите на търговията. При индивидуалните акции британската верига супермаркети Morrisons отчита увеличение от завидните близо 28%, след като отхвърли предложение за покупка от частната компания Clayton, Dubilier & Rice на стойност 5,52 млрд. паунда (7,62 млрд. долара). Причината е, че офертата „значително подценява компанията и нейния потенциал“.


Нощните клубове ще отворят отново в някои части на Испания,

Нощните клубове ще отворят отново в някои части на Испания, ...

... все още ще останат затворени. Испания ще отмени от събота, тъй като процентът на инфекциите е спаднал благодарение на напредъка на кампанията за ваксинация в страната. Почти един на всеки трима души в Испания, 29 процента, сега са напълно ваксинирани срещу COVID-19 и 48 процента са получили поне една инжекция.


Във Великобритания стотици се събраха тази сутрин по традиция на

Във Великобритания стотици се събраха тази сутрин по традиция на ...

... правителството локдаунът , но отлагането до 19 юли обърка плановете на всички. От полицията съобщиха, че не се е стигнало до сериозни инциденти. Разкриха голямата тайна на Стоунхендж Огромните изправени камъни във външния кръг на Стоунхендж действат като усилвател и причиняват ехтене, за да подобрят речта и музиката ...  


181 депутати гласуваха недоверие на правителствотоВотът бе иницииран след спор

181 депутати гласуваха недоверие на правителствотоВотът бе иницииран след спор ...

... председателят на парламента може да възложи формирането на ново правителство.Социологическите проучвания показват изравняване на силите между лявоцентристкия и десноцентристкия блок, което означава, че едни предсрочни избори може да не донесат повече яснота в политическата картина.Ново правителство или служебен кабинет могат да управляват само до изборите, планирани за септември 2022 г.


Конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено чрез

Конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено чрез ...

... като госпожа Шмид благодари на Русия за посредническата и роля в решаването на конфликта между Армения и Азербайджан. Руският външен министър отива в Армения Руският външен министър Сергей Лавров ще посети Ереван, където на 6 май са планирани срещи с ръководството на Армения. На 10 и 11 май ...  


Армин Лашет, лидерът на християндемократите, който се очаква да стане

Армин Лашет, лидерът на християндемократите, който се очаква да стане ...

... въглищата. Той обаче отправя и предупреждение за Москва. Газопроводът „не трябва да се превръща в геополитически инструмент срещу Украйна“, посочва той. „Интересите на Украйна трябва да бъдат защитени. Ако руснаците не се придържат към това, основата на сделката за „Северен поток 2“ ще престане да съществува“, казва лидерът на християндемократите.


В началото на юли в Москва започват клинични изследвания на

В началото на юли в Москва започват клинични изследвания на ...

... 1800 новозаразени. Имунизацията в страната върви с по-бавни от планираното темпове. Общият брой на ваксинираните с двете дози на „Спутник V“ e над 15 милиона души или около В четири региона – Москва, Московска област, Кемеровска област на остров Сахалин, беше въведена принудителна имунизация за работещите в сферата в услугите.


Руският президент Владимир Путин отбеляза влошаване на ситуацията с разпространението

Руският президент Владимир Путин отбеляза влошаване на ситуацията с разпространението ...

... има нови 1811 случая, които се превръщат в максимална стойност от началото на пандемията (срещу 1638 ден преди това), 1046 - в Санкт Петербург, 268 - в района на Нижни Новгород, 243 - в Република Бурятия, 199 - в Воронежка област. В момента 326 070 души продължават лечението в Русия.


“Национален сбор” на Льо Пен спечели второто мястоРекордно ниска избирателна

“Национален сбор” на Льо Пен спечели второто мястоРекордно ниска избирателна ...

... политическите институции.На вота се избира нова власт в 12 региона във Франция, в четири отвъдморски територии на страната, на остров Корсика и в 96 департамента. За всичките 4100 избираеми поста се борят над 15 700 кандидати.Регионалният вот е наблюдаван внимателно като индикация за предстоящите след по-малко от година президентски избори.


Трима души бяха ранени, от които един тежко, при рухването

Трима души бяха ранени, от които един тежко, при рухването ...

... : Les pompiers avaient déployé la grande échelle pour évacuées 5 personnes qui étaient bloquées dans une partie de l` non effondrée. Une dizaine de personnes ont été évacuées et relogées par leurs propres moyens. ( France Bleu) Миналата сряда стара сграда в същия район рухна, но тогава нямаше жертви.


Седем държави извън Европейския съюз се присъединиха към решението на

Седем държави извън Европейския съюз се присъединиха към решението на ...

... на ЕС", се посочва в изявлението. Русия възобновява редовните авиовръзки с България Русия възобновява авиовръзките на регулярна основа с редица страни, сред които Италия, Кипър, Република Северна Македония, Белгия, Ирла... Тези страни се задължават да въведат аналогични ограничения по отношение на Беларус и ЕС приветства това, се посочва в съобщението.


Оценяваме усилията за разрешаване на неуредените въпроси между Северна Македония

Оценяваме усилията за разрешаване на неуредените въпроси между Северна Македония ...

... е важно да проявяваме сдържаност, когато става въпрос за добросъседски отношения. Те са наистина важни и затова политиците трябва да се въздържат от това“, каза посланик Гир на пресконференция след подписването на споразумение за подкрепа на предприятия, ориентирани към износ, на стойност 100 милиона евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).


Гръцката полиция издирва 35-годишен българин, обвинен в изнасилване на 50-годишна

Гръцката полиция издирва 35-годишен българин, обвинен в изнасилване на 50-годишна ...

... подаде официална жалба, че „е била изнасилена и бита седем пъти". „Жената успя да излезе от балкона и да напусне апартамента. Той беше вътре и виеше", допълва свидетелката.Според информация, майката на предполагаемия изнасилвач, български гражданин, също е чистачка. Според съсед на 35-годишния българин, „той биел майка си през цялото време“.


Авиокомпанията Norwegian Air Shuttle ASA сменя шефа си след няколко

Авиокомпанията Norwegian Air Shuttle ASA сменя шефа си след няколко ...

... да предаде почти целия собствен капитал на кредиторите. След дълга борба за оцеляване авиокомпанията най-накрая завърши преструктурирането си и остави зад гърба си времето, в което искаше защита срещу фалит. В бъдеще Norwegian ще се концентрира върху маршрути в Европа и особено в Скандинавия с 51 самолета вместо предишните 156.


През 2020 г. българските домакинства са били отново с най-слаби

През 2020 г. българските домакинства са били отново с най-слаби ...

... и на двата показателя. Показателят AIG за 2018-а беше 57% от средния на ЕС, 58% през 2019 г. и 671% за 2020 г., а показателят БВП на глава от населението беше 51% от средноевропейското ниво за 2018 г., 53% от средното ниво за 2019 г. и 55% през 2020 г.


Италия заяви в понеделник, че е възстановила притежанието си на

Италия заяви в понеделник, че е възстановила притежанието си на ...

... бяха иззети в Белгия“, се казва в изявление на полицията. Италия след като всички правни жалби на колекционера бяха отхвърлени, съобщи полицията. Освен стели, колекцията включва вази с изрисувани червени фигури, амфори, черна остъклена керамика и множество фигурки от теракота. Артефактите датират между шести и трети век пр. н. е.


Председателката на Комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен е

Председателката на Комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен е ...

... част от помощта в размер на 450 милиона евро да бъде изплатена като предварително финансиране още през юли или август, след като бъде планът бъде одобрен от Европейския съвет.Австрийският план за възстановяване и устойчивост включва проекти главно за изграждане на железопътната мрежа, широколентови кабелни връзки и инвестиции в екологични проекти.


Министър-председателят на Испания ще предложи утре на кабинета да бъдат

Министър-председателят на Испания ще предложи утре на кабинета да бъдат ...

... съд се обяви против помилването на каталунските политици. Това решение означава, че сега властите няма да могат да помилват напълно осъдените. Предполага се, че правителството ще разрешат на затворниците да не излежават докрай присъдите си, но ще оставят в сила решението за лишаването им от правото да заемат държавна служба.