Британският премиер Тереза Мей е готова да се откаже от

Британският премиер Тереза Мей е готова да се откаже от ...

......... се откаже от собствената си предложена предпазна мрежа, която на практика би отделила Северна Ирландия от останалата част на Великобритания. ЕС иска клаузата му да бъде включена в споразумението за оттегляне, дори само като вторична гаранция, до която да се прибегне в краен случай, ако клаузата на Великобритания се провали.


Труп на мъж бе открит след взрив по-рано днес във

Труп на мъж бе открит след взрив по-рано днес във ...

......... област. Това съобщи Министерството на извънредните ситуации в Русия, цитирано от ТАСС. Открити са и две ранени жени, които спешно са настанени в болница. Под руините може да има още хора, твърдят от Министерството. Като предварителна причина за произшествието се смята нарушение на технологичния процес при производството на пиротехническа продукция.Парламентът на Косово, което разчита на военни части на НАТО

Парламентът на Косово, което разчита на военни части на НАТО ...

......... косовските власти“, съобщи пред Ройтерс официален представител на Алианса. „НАТО подкрепя Косовските сили за сигурност въз основа на настоящия им мандат. Ако той се развие, Северноатлантическият съвет ще трябва да преразгледа нивото на ангажимент на НАТО в Косово. Не можем да прогнозираме какво решение ще вземе Северноатлантическият съвет“, допълни представителят.


Европейските борси компенсираха загубите в началото на петъчната търговия, след

Европейските борси компенсираха загубите в началото на петъчната търговия, след ...

......... намалели с 35% между април и септември спрямо същия период на миналата година. Азиатските пазари също се представиха разнопосочно, след като Китай обяви годишен растеж от 6,5% на икономиката си за третото тримесечие на годината. Той е под очакванията на анализаторите и е най-бавният от първото тримесечие на 2009 г.


Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като

Руският патриарх Кирил заклейми Вселенската патриаршия като "разколническа" заради решението ...

......... Той подчерта, че и останалите поместни църкви не са си позволили да вземат становище към момента. "Ние като че ли изпреварихме събитието, тъй като имаме вече комисия, която да прегледа всичките исторически документи, затова не се налага Синодът да се събира и да излъчва отново комисия", каза още протойерей Георгиев.Европейският съюз се очаква да спечели политическата подкрепа на Азия

Европейският съюз се очаква да спечели политическата подкрепа на Азия ...

......... Курц, в чиято страна е ротационното председателство на Съвета на ЕС. По думите ме у важно двата региона да действат „като един“. Двудневната среща събира на едно място лидерите на над 50 европейски и азиатски страни, сред които 28-те страни членки на ЕС, Русия, Китай, Япония, Южна Корея и други.


Забрана на продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба като

Забрана на продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба като ...

......... 2021 г. Използването на продукти, за които няма алтернативи, се предлага да бъде намалено в ЕС до 2025 г. Такива елементи включват например кутии за еднократна употреба за хамбургери и контейнери за храна, десерти и сладолед. Докладът ще бъде подложен на общо гласуване от Парламента на 22-25 октомври в Страсбург.


Полша трябва веднага да отмени прилагането на ново законадателство, което

Полша трябва веднага да отмени прилагането на ново законадателство, което ...

......... нея ограничението във възрастта нарушава върховенството на закона. Решението от днес вероятно ще обтегне допълнително вече затруднените отношения между Варшава и ЕС. Министър-председателят Матеуш Моравецки заяви в Брюксел, че Полша е получила решението на Европейския съд и че правителството ще „даде своя отговор, след като го анализира“, съобщава Washington Post.


Чешката полиция е иззела 200 млн. крони (около 10 млн.

Чешката полиция е иззела 200 млн. крони (около 10 млн. ...

......... пребиваване в Чешката република, осем души от Руската федерация и Виетнам бяха задържани от полицията". Те са "се намесили в работата на чешкото външно министерство" и реализирали печалба в размер на "няколкостотин милиона корони". Руското посолство в Прага публикува в сряда свой коментар по случая. Руснаците сред арестуваните са четирима.


Месеците на суша доведоха нивото на река Рейн до рекордно

Месеците на суша доведоха нивото на река Рейн до рекордно ...

......... да могат да се промъкват. Пътническите кораби, свързващи Кьолн и Майнц са спрени от понеделник. В същото време пресъхналото речно корито разкрива пред погледа множество свои „тайни“, прикривани досега от водите. Сред тях е и 50-килограмова бомба от Втората световна война, която ще бъде обезвредена и отстранена през близките дни.Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че е постигнала няколко споразумения

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че е постигнала няколко споразумения ...

......... Ryanair обаче се провалиха и тази "вратичка" трябва да бъде затворена, отбеляза министърът. На 28 септември пилотите и кабинния персонал на Ryanair в Германия, Белгия, Португалия, Холандия, Испания и Италия стачкуваха за 24 часа, което принуди авиокомпанията да отмени 250 полета в Европа. Засегнати бяха 40 000 пътници, припомня АФП.


Върховният съд на ЕС в петък нареди на Полша да

Върховният съд на ЕС в петък нареди на Полша да ...

......... решението си да намали възрастта за пенсиониране на съдиите на Върховния съд, което според него заплашва независимостта на съдебната система". "Полша трябва незабавно да спре прилагането на разпоредбите на националното законодателство, свързани с понижаването на пенсионната възраст за съдиите на Върховния съд", каза Съдът на Европейските общности, цитиран от БГНЕС.


Московската полиция започна предварителни проверки по сигнал за заплахи срещу

Московската полиция започна предварителни проверки по сигнал за заплахи срещу ...

......... била намерена. От вестника са подали сигнал в полицията. Журналистите обвързаха заплахите с фиктивни обвинения срещу вестника заради разкриването на лична информация за руските военнослужещи в Сирия. БГНЕС напомня, че от 2001 г. до сега шестима журналисти на вестника бяха убити.  Сред тях Анна Политковская, Анастасия Бабурова и Юрий Щекочихин.


Медиите в Гърция предадоха последното изявление на премиера на Алексис

Медиите в Гърция предадоха последното изявление на премиера на Алексис ...

......... на никого да застраши стабилния ход на държавата, която се стреми към изход от кризата", подчерта Ципрас в изявление за националната телевизия. Напрежението в Атина се повиши след скандал между външния министър Никос Коцияс и министъра на отбраната Панос Каменос. В резултат от него първият дипломат на Атина подаде оставка.


Гръцкото Външно министерство е похарчило около един милион евро от

Гръцкото Външно министерство е похарчило около един милион евро от ...

......... превеждани пари на чуждестранни медии, от Външното министерство отговорили, че се цели изграждането на позитивен имидж на страната и че това е лобиране сред местните журналисти в полза на гръцките интереси. Председателят на парламента Никос Вуцис се възмути от изтичането на информация в печата за секретните разходи на Министерството на външните работи.Лихвите по италианските облигации достигнаха четиригодишен максимум, след като Европейският

Лихвите по италианските облигации достигнаха четиригодишен максимум, след като Европейският ...

......... държавни облигации, които доскоро не се повлияваха от притесненията около бюджета на Италия, също се разпродават, като няколко анализатори намекват, че това може да е първият признак за "зараза" от Италия. Котировките на италианската борса се понижиха с близо 1,2 процента, а спадът при италианските банки бе почти 3 процента.


Европейският съюз и германското правителство няма да подкрепят евентуално удължаване

Европейският съюз и германското правителство няма да подкрепят евентуално удължаване ...

......... спрямо възможността за удължаване на срока. Той заяви, че ако Лондон поиска удължаване на преходния период за Brexit, Европейският съюз е готов да отговори положително. Той добави, че остава в готовност да свика и извънреден Европейски съвет за Brexit, след като лидерите не взеха решение да има такъв през ноември.


Проектобюджетът на турския президент Реджеп Ердоган за 2019 г. обещава

Проектобюджетът на турския президент Реджеп Ердоган за 2019 г. обещава ...

......... държавни агенции, се казва в текста на предложението. Очаква се официалното представяне на бюджета да бъде на 23 октомври, като министрите ще отговарят на въпроси от депутати на индивидуални сесии седмица по-късно. Изслушванията трябва да приключат на 22 ноември, а гласуването на закона по всяка вероятност ще е през декември.


Все още не става дума за официално отхвърляне на бюджета

Все още не става дума за официално отхвърляне на бюджета ...

......... на нов дълг, отколкото бе договорено в Брюксел. Коалицията от десни леви популисти планира да увеличи бюджетния дефицит до 2,4% от годишната икономическа продукция през следващата година, за да финансира скъпите си кампании. Това е три пъти повече от ставката от 0,8%, обещана на Европейската комисия от предишното италианско правителство.


Само за 2018 година руската икономика може да загуби около

Само за 2018 година руската икономика може да загуби около ...

......... в паричен еквивалент", допълни заместник-председателят на "Сбербанк". Според него хакерите могат да влияят на дейността на стратегически предприятия и институции в страната. "Ако самолетите не излитат навреме, ако електроцентралите не подават електроенергия с нужните показатели, ако предприятия спират работа — всичко това са загуби за икономиката на Русия", поясни Кузнецов.


Москва не изключва нова среща между президентите на Съединените щати

Москва не изключва нова среща между президентите на Съединените щати ...

......... ни няколко международни форума, на които Путин и Тръмп ще присъстват едновременно", отбеляза Песков. Според него обаче "засега никой във Вашингтон или Москва не поставя въпроса за организиране на отделна двустранна среща". "Все пак нека почакаме какво послание от Тръмп за Путин ще донесе Болтън", добави прессекретарят на руския президент.


Крепостта Енисала е разположена на 2 км от едноименното село

Крепостта Енисала е разположена на 2 км от едноименното село ...

......... през 1419 по 1420 година там е разположен военен гарнизон на Османската империя.  По-късно към 1484 година, когато езерото Разим се отделя от Черно море крепостта запада. През XVI век тя вече не може да служи по предназначението си и окончателно изоставена. Вижте още снимки от крепостта в галерията ТУК


Лондон и Брюксел постигнаха съгласие по Брекзит по отношение на

Лондон и Брюксел постигнаха съгласие по Брекзит по отношение на ...

......... Великобритания от началото на 18-ти век. Испания възнамерява да я върне под суверенитета си. Главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние каза през март, че Гибралтар ще напусне общността заедно с Великобритания, но след това Испания ще получи пълна подкрепа от ЕС за преговори по нерешени въпроси за управлението с Лондон.


Ако Великобритания поиска продължаване на преходния период за Brexit, Европейският

Ако Великобритания поиска продължаване на преходния период за Brexit, Европейският ...

......... намерим решение. Непостигането на споразумение ще бъде опасно не само за Великобритания, но и за нас", заяви Юнкер. На последният си брифинг британският премиер Тереза Мей каза, че не може да обещае удължаване на преходния период, но допълни, че идеята е била обсъждана и преди в Камарата на общините. /БНР/


Двадесет и две творби от различни жанрове за събитията в

Двадесет и две творби от различни жанрове за събитията в ...

......... с големи зали, където изчезналите са се скрили от прииждащата вода. В продължение на три дни, от 8 до 10 юли, водолазите успяха да отведат две групи от по четири деца и една от петима души. Всички бяха отведени в болница "Прачанукро" в Чианграй, откъдето бяха изписани на 18 юли.


Бундестагът удължи с година мандатът на германските войници, участващи в

Бундестагът удължи с година мандатът на германските войници, участващи в ...

......... подкрепа на продължаването на операцията, която включва обучение на иракски войници. Разузнавателните полети на самолетите „Торнадо“ в Сирия и Ирак и зареждането на самолети на международната коалиция срещу джихадистите ще приключат на 31 октомври 2019 г. Настоящата горна граница от 800 германски войници, разположени в Йордания и Ирак, остава непроменена.


ЕС ще стигне до сделка с Лондон, докато обратното би

ЕС ще стигне до сделка с Лондон, докато обратното би ...

......... действие на подготвяното споразумение с ЕС. Туск припомни, че по-рано британският премиер Тереза Мей е поискала този срок да бъде около две години и останалите държави в ЕС са изразили съгласие. Удължаването на преходния срок би отворило пространство да подготвим бъдещите отношения с Лондон по най-добрия начин, коментира Юнкер. /БТА/


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преходният период

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преходният период ...

......... вероятно ще се случи. Това е добра идея", каза Юнкер, след като британският премиер Тереза Мей потвърди, че обмисля удължаване на преходния период след края на 2020 година - на 21 месеца. "Мисля, че това ни дава известна възможност да подготвим бъдещите си отношения по възможно най-добрия начин", каза Юнкер.


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преходният период

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преходният период ...

......... удължаване на преходния период вероятно ще се случи. Това е добра идея", каза Юнкер, след като британският премиер Тереза Мей потвърди, че обмисля удължаване на преходния период след края на 2020 г. "Мисля, че това ни дава известна възможност да подготвим бъдещите си отношения по възможно най-добрия начин", каза Юнкер.


Европейските борси завършиха  с понижения в четвъртък, след като лидерите

Европейските борси завършиха  с понижения в четвъртък, след като лидерите ...

......... брутния вътрешен продукт. Това ще е тройно увеличение на целевите стойности, договорени с ЕК от предишното правителство. Представители на еврозоната се притесняват, че Италия, която има второто най-голямо съотношение дълг/БВП в Европа на ниво от 133%, може да предизвика нова дългова криза като тази, започната от Гърция през 2010 г.


Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ носи

Руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ носи "известна отговорност" ...

......... тенденция за избиване на хора в училищата и лесното им въоръжаване в младежка възраст. „Това е резултат на глобализацията. В социалните мрежи, в интернет ние виждаме, че има цяла една общност, която е била създадена. Всичко започва с трагичните събития в училища в САЩ“, каза Путин на форума в Сочи.


Милиардерът, който стой зад една от най-бързо развиващите се вериги

Милиардерът, който стой зад една от най-бързо развиващите се вериги ...

......... Spencer Group вече обяви, че ще затвори една трета от магазините си през следващите четири години. Местният търговец на дребно Homebase пък възнамерява да затвори 17% от 241 от своите обекти в Обединеното кралство. На обратния полюс, T.J. Morris разполага с 480 аутлет магазина и планира да удвои тази цифра.


Тийнейджърът, който уби най-малко 20 души и самият той загина

Тийнейджърът, който уби най-малко 20 души и самият той загина ...

......... и внимателен, помагаше ми когато нещата отиваха на зле. Съжалявам за хората, които е застрелял и много съжалявам, че се самоуби. Той беше много добър приятел," заключава Злата. Руските следователи и жителите на полуострова се опитват да разберат какво е мотивирало убиеца и как е успял да подготви масовото убийство.


За испанските банки днешният борсов ден не е никак приятен.

За испанските банки днешният борсов ден не е никак приятен. ...

......... съобщили още за потенциалния ефект. Не е известно дали решението ще се приложи със задна дата. Според анализатори от Jefferies  разходите могат да бъдат ограничени до „стотици милиони", а не милиарди евро, които „биха могли да бъдат потенциално управляеми от гледна точка на капитала".* Актуално към 15,40 часа    


„Заедно с министър-председателя Алексис Ципрас ние оставаме напълно посветени на

„Заедно с министър-председателя Алексис Ципрас ние оставаме напълно посветени на ...

......... в парламента. Това ще бъде още по-добре погледнато от исторически аспект за Македония, да присъстват всички депутати и да осигурим мнозинство от две трети в парламента“, каза премиерът Заев в отговор на журналистически въпроси на днешното честване на 20-годишнината от съществуването и функционирането на спестовна банка "ФУЛМ" в село Муртино.


Макар нелегалният миграционен натиск в ЕС да е намалял с

Макар нелегалният миграционен натиск в ЕС да е намалял с ...

......... мигрантското споразумение между ЕС и Турция, заключват лидерите на ЕС. Относно вътрешната сигурност, акценти са борбата с дезинформацията, защитата от химически, биологични и ядрени оръжия. Специално за дезинформацията до декември трябва да има готов екшън план за координиран отговор на ЕС. Друг акцент е борбата с тероризма във виртуалното пространство.


Германия трябва да настоява гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман да

Германия трябва да настоява гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман да ...

......... беше критикуван и заради категоричната си съпротива срещу програмата за изкупуване на облигации за 2,6 трлн. евро на ЕЦБ. „Би било добре, ако някой от най-голямата икономика в еврозоната застане начело на ЕЦБ“, заяви Новотни, според когото президентът на банката трябва също така да притежава политическа чувствителност и практически опит.


Британският премиер Тереза Мей потвърди в четвъртък, че тя е

Британският премиер Тереза Мей потвърди в четвъртък, че тя е ...

......... може да доведе до отлагане на проекта за сделка за Брекзит за срещата на върха през декември, оставяйки много малко време за ратифицирането ѝ от британския и европейския парламент. Холандският премиер Марк Рюте каза, че лидерите на ЕС са поискали от Еврокомисията "да работи още по-енергично по сценарий без сделка".


На 17 октомври 18-годишният Владислав Росляков взриви бомба и откри

На 17 октомври 18-годишният Владислав Росляков взриви бомба и откри ...

......... се самоубил. Първоначално Следственият комитет на Русия разглеждаше случилото се като терористичен акт, но след това деянието бе преквалифицирано в "убийство на две и повече лица".  Случилото се е най-кървавото нападение в училище в историята на Русия. От началото на 2017 година в страната се случиха 10 нападения в училища.


Еврозоната е показвала голяма устойчивост по време на дълговата криза

Еврозоната е показвала голяма устойчивост по време на дълговата криза ...

......... заради основния финансов закон, разполага със седмица, за да направи първоначална оценка на текста. По-рано италианският финансов министър Джовани Триа заяви, че очаква „продължаващ диалог“ с ЕК относно плановете на страната да увеличи бюджетния дефицит до 2,4%, което според него е необходимо, за да се стимулира забавящата се италианска икономика. 


Руските милиардери натрупват състоянието си най-бързо от останалите в света,

Руските милиардери натрупват състоянието си най-бързо от останалите в света, ...

......... на китайските милиардери се е съкратило с 27%. Като основна причина за това е разпродажбата на активите на компаниите.  Според изданието Hurun общият брой на най-богатите хора в Китай е намалял. През 2018 година в него са попаднали 1893 души, което е с 11% по-малко в сравнение с 2017 година.


Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини

Италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини ...

......... се превърна в мишена за множество наказателни мерки след кризата в Украйна през 2014 г. През юни тази година ЕС се съгласи да удължи своите санкции срещу Москва, които засягат редица сектори в страната, включително финансовия и енергийния. Според Рим тези санкции вредят на търговията на италианските компании с Русия.


Близо две трети от европейците не са убедени, че животът

Близо две трети от европейците не са убедени, че животът ...

......... сигурността, работните места и справянето с климатичните промени. Освен това допитването установило, че над една трета от европейците искат повече прозрачност от блока, особено по въпроси като бюджетните разходи, а 41 на сто биха се радвали да имат по-тежка дума например при гласуването на решения, свързани с политиката на ЕС.


Премиерът Бойко Борисов изрази надежда да бъде избегната възможността Великобритания

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда да бъде избегната възможността Великобритания ...

......... коалиционно споразумение, където ясно пише какво трябва да се прави четири години.Попитан дали България ще прогони руски дипломати заради случая "Скрипал", премиерът отговори, че "към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси".


Лидерите на ЕС са на мнение, че в преговорите по

Лидерите на ЕС са на мнение, че в преговорите по ...

......... Емоционален човек съм, но когато взимам важни решения, съм много хладнокръвен. Особено по линия на сигурността. Английските служби са от най-добрите в света. Особено в тази сфера, по линия на службите, ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията в работата между европейските и английските служби“, поясни премиерът. 


Всички загиналите при стрелбата в колежа в Керч са ученици

Всички загиналите при стрелбата в колежа в Керч са ученици ...

......... се самоуби. В резултат на нападението са загинали 20 души, включително и нападателя. Около 50 души са хоспитализирани, 10 от тях са в тежко състояние и са в интензивно отделение. Случаят първоначално беше класифициран като терористичен акт, но след това беше променен на убийство. В Крим е обявен тридневен траур.


Нищо ново по темата Brexit - това е резултатът от

Нищо ново по темата Brexit - това е резултатът от ...

......... премиер Марк Рюте пък каза, че ЕС се готви и за твърд Brexit, но се надява да избегне този вариант. "Оставам предпазливо оптимистичен, но не можем да жертваме въпроса за границата на Ирландия и не можем да застрашим единния пазар на Европейския съюз, където живеят 400 милиона души", заяви Рюте.


В Брюксел лидерите на страните членки на Европейския съюз се

В Брюксел лидерите на страните членки на Европейския съюз се ...

......... и Република Ирландия", увери холандският премиер Марк Рюте. А ирландският премиер Лио Варадкар се обяви за удължаване на преходния период след Brexit с цел продължаване напреговорите в проблемните сфери на споразумението. Песимизъм за постигането на нещо конкретно тази вечер изразиха словашкият премиер Петер Пелегрини и президентът на Литва Далия Грибаускайте.


С обвинение за участие в пране на пари, пред съда

С обвинение за участие в пране на пари, пред съда ...

......... Тейшейра подписва сделка с компания на Каймановите острови за телевизионните права за излъчване на 24 бразилски приятелски срещи. Общо семейство Росел е получило приблизително 15 млн. евро в своите банкови сметки, като част от сделката. Съдебният процес срещу двамата ще започне на 25 февруари и ще продължи до 27 март.


Британската министър-председателка Тереза Мей каза днес, че вярва, че споразумение

Британската министър-председателка Тереза Мей каза днес, че вярва, че споразумение ...

......... застоя" в преговорите за Brexit.  Лидерите на ЕС ще изслушат тази вечер обясненията на Тереза Мей и после ще решат как да процедират по време на работна вечеря на 27-те страни членки. Те трябва да вземат решение и за евентуалното провеждане на извънредна среща на върха в средата на ноември.


Европейските борси регистрираха понижения в сряда под натиска на автомобилния

Европейските борси регистрираха понижения в сряда под натиска на автомобилния ...

......... преговорите, като двете страни не могат да се споразумеят за това как да се избегне така наречената твърда граница, когато Великобритания напусне ЕС на 29 март следващата година. Преди срещата на върха президентът на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че няма „основания за оптимизъм" по отношение на сделката на Brexit.


В момента, когато в Брюксел се събират десетки европейски лидери

В момента, когато в Брюксел се събират десетки европейски лидери ...

......... "Болните" служители на реда били посъветвани така от профсъюзите, за да се измъкнат от разпоредбите, по силата на които стачкуващите работници могат да бъдат принудени да се върнат на работа. А иначе полицаите са гневни заради въпроси, свързани с пенсионната реформа, платения отпуск по болест и постоянния недостиг на персонал.


Последният пост на стрелеца от Керч, който уби 18 души,

Последният пост на стрелеца от Керч, който уби 18 души, ...

......... се провежда обиск. Преди месец Росляков е получил разрешение за оръжие 12 калибъра. Преди няколко дни е закупил и 150 патрона. Припомняме, че сутринта на 17 октомври в политехническия техникум в Керч Владислав Росляков откри стрелба. Той е бил в 4-ти курс. Росляков се е самоубил в библиотеката на техникума.


Застаряващото население на Европа може трайно да затегне паричните политики

Застаряващото население на Европа може трайно да затегне паричните политики ...

......... риск от пропускане на целите“, заяви Прат, имайки предвид отражението на по-ниския неутрален лихвен процент върху политиките на ЕЦБ. Икономистът допълни, че сред възможните решения на създалата се ситуация е увеличаване на пенсионната възраст, както и политики, които да окуражат заетостта, например чрез подобряване на трудовата мобилност и по-ефективно обучение.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в сряда, че е

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в сряда, че е "решен" ...

......... Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в сряда, че е "решен" да запази споразумението със съседна Македония въпреки оставката на външния му министър. "Аз съм решен да направя каквото мога, за да защитя успешното сключване на историческото споразумение от Преспа", каза Ципрас пред репортери пред кабинета си.


Вицепремиерът на Крим Виталий Нахлупин е задържан в Москва. По

Вицепремиерът на Крим Виталий Нахлупин е задържан в Москва. По ...

......... са започнати въз основа на материали, предоставени от Комитета по противодействие на корупцията в република Крим. "Неприкосновени няма и няма да има. Не е важно кой е задържан, а за какво. Всеки, който е престъпил или възнамерява на престъпи закона трябва да знае - наказанието е неминуемо", закани се Аксьонов.


Нараства броят на загиналите в Керч, съобщи председателя на антитерористичната

Нараства броят на загиналите в Керч, съобщи председателя на антитерористичната ...

......... са младежи. Припомняме, че по-рано в керчинския политехнически техникум се чуха взрив и стрелба. Според следствието става дума за терористичен акт. Преди минути Лента. ру излезе с информация, че властите не гледат на случилото се, като на терористичен акт. По предварителна информацията нападателят е открил стрелба, след което те самоубил.


Взривът, който стана в политехническия техникум в руския град Керч

Взривът, който стана в политехническия техникум в руския град Керч ...

......... град Керч е атентат. Заподозреният е открит мъртъв. Той е на 18 години, тялото му е открито на втория етаж на сградата. Припомняме, че 10 души загинаха, а 50 бяха ранени след взрива. По-късно от следствения комитет на руската федерация обявих, че случилото се е терористичен акт, съобщи Лента. ру.


Ново проучване на Евробарометър показва, че българите значително подкрепят членството

Ново проучване на Евробарометър показва, че българите значително подкрепят членството ...

......... (и в двете 83% биха гласували за оставане, а 7% - за напускане), Германия (79 срещу 9 на сто) и Португалия (72 срещу 9 процента). Проучването на Евробарометър е проведено между 8 и 26 септември 2018 г. сред 27 601 европейци, интервюирани пряко от Kantar Public във всички държави членки.


Ръководителят на екипа на Европейския съюз в преговорите по Брекзит

Ръководителят на екипа на Европейския съюз в преговорите по Брекзит ...

......... мнозинство от 52% на референдум през 2016 г. Преговорите между Лондон и ЕС изглежда отново са в задънена улица заради спорния въпрос с ирландската граница. Времето изтича, като се има предвид, че споразумението трябва да бъде ратифицирано от двете страни преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март следващата година.


Твърд Brexit може да остави на земята самолетите на Ryanair

Твърд Brexit може да остави на земята самолетите на Ryanair ...

......... и във Веце близо до Дюселдорф. „Трафикът ни ще остане непроменен“, каза О’Лиъри. Той потвърди увереността си, че Ryanair може да разреши спора си с германските профсъюзи, представляващи пилотите и наземния екипаж, и заяви, че има напредък в преговорите и че не очаква нови стачки на служителите в идните седмици.


Ръководителят на екипа на Европейския съюз в преговорите по Брекзит

Ръководителят на екипа на Европейския съюз в преговорите по Брекзит ...

......... мнозинство от 52% на референдум през 2016 г. Преговорите между Лондон и ЕС изглежда отново са в задънена улица заради спорния въпрос с ирландската граница. Времето изтича, като се има предвид, че споразумението трябва да бъде ратифицирано от двете страни преди Великобритания да напусне ЕС на 29 март следващата година.


Експлозия е избухнала техникум в руския град Керч. Според руската

Експлозия е избухнала техникум в руския град Керч. Според руската ...

......... Експлозия е избухнала техникум в руския град Керч. Според руската информационна агенция "Риа Новости" има десетина жертви, петдесетина души са ранени. Съгласно първоначална информация, взривът е станал в столовата. Засега версията е газова експлозия. Очаквайте подробности!


Близо 40 милиона души по целия свят се страхуват, че

Близо 40 милиона души по целия свят се страхуват, че ...

......... селските земи в Африка са без документи. Около 18 000 души са били проучени за собственост или имот в Буркина Фасо, Либерия, Камерун, Кот д`Ивоар, Сенегал, Намибия, Замбия, Мадагаскар, Мозамбик, Руанда, Хондурас, Еквадор, Перу, Коста Рика и Тайланд. През следващата година проучването ще се разшири до повече от 100 държави.


Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Великобритания

Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Великобритания ...

......... Великобритания, и с членове на Комитета на "Оксфорд Юниън".В рамките на визитата си във Великобритания на 19 октомври президентът и българската делегация ще посетят Уестминстърското абатство в Лондон.По време на посещението във Великобритания съпругата на държавния глава Десислава Радева ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища във Великобритания.


Полските власти разследват най-малко трима американски военнослужещи за участие в

Полските власти разследват най-малко трима американски военнослужещи за участие в ...

......... получили леки наранявания. Военнослужещите са избягали от мястото на инцидента, а съседи са извикали бърза помощ. Американските военни са обичайна гледка в редица градове от Западна Полша. Познан, където са разположени около 5000 военни от НАТО за противодействие на евентуална руска агресия, се намира на 60 км от град Сквежина.


Съучастник на атентаторите от 11 септември 2001 година излежа присъдата

Съучастник на атентаторите от 11 септември 2001 година излежа присъдата ...

......... се свързва с други студенти радикални мюсюлмани. Въпреки съмнителните му контакти, хората го определят като "приятен младеж", "дружелюбен", "учтив", "резервиран". Властите във Федералната република взеха решение да екстрадират Мотасадък в родината му Мароко и да му забранят да посещава Германия до 2064 година, когато той ще бъде на 90 години.


Брекзит ще бъде основният акцент на срещата на върха на

Брекзит ще бъде основният акцент на срещата на върха на ...

......... заседанието и останалите 27 държавни и правителствени ръководители ще обсъдят възможните решения оттук нататък.Проблемът е в т.нар. „предпазна мрежа" между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Това може да върне границата между тях, е основното опасение на Обединеното кралство. Но ЕС категорично настоява за защита на вътрешния му пазар.


По време на визитата си във Великобритания държавният глава ще

По време на визитата си във Великобритания държавният глава ще ...

......... По време на визитата си във Великобритания държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева, която ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища във Великобритания.