Велико Търново. С дефиле по главната улица „Васил Левски“, танцувални

Велико Търново. С дефиле по главната улица „Васил Левски“, танцувални ...

......... Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) в България. Съпътстващи събития са конкурс за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите, международна научна конференция за популяризиране на Конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и др.


Велико Търново. Председателят на постоянната комисия по здравеопазване във Великотърновски

Велико Търново. Председателят на постоянната комисия по здравеопазване във Великотърновски ...

......... лицево-челюстна хирургия д-р Петър Пенев, д-р Василиса Василева – завеждащ клиничната лаборатория на Комплексния онкологичен център в Старата столица, както и младият специалист по дентална медицина д-р Деница Пенева. В благородната класация са включени общо 466 лекари от цяла България – специалисти от различни профили в медицината, както и магистър-фармацевти.


Велико Търново. Архитект Андрю Йеомен, преподавател в различни университети във

Велико Търново. Архитект Андрю Йеомен, преподавател в различни университети във ...

......... точка, архитектурата е професия, която „седи”, може би неудобно, на три стола: на изкуството, науката и търговията. Ясно е, че повечето от архитектите могат да свържат само два от тези атрибута. Мисля, че върхът на пирамидата се вижда само от успешните архитекти, които свързват и трите атрибута“, завършва проф. Йеомен.


Велико Търново. Проф. Доминик Роялд е член на международното жури,

Велико Търново. Проф. Доминик Роялд е член на международното жури, ...

......... конкурс от типа на процедурата за новия градски център на Велико Търново, е еквивалент на това, което в университета се нарича "състояние на изкуството", или в света на маркетинга - "бенчмаркинг". „Международната конкуренция позволява да се види всичко, което е възможно да се изгради в даден момент“, завършва проф. Роялд.


Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на

Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на ...

......... ни е да направим едни добри комплекси, които да покриват потребностите на нуждаещите се“, допълни Росица Димитрова. Предвидената безвъзмездна финансова помощ за изграждането на социалните услуги за подкрепа на лица с увреждания и възрастни хора е в максимален размер на безвъзмездна финансова помощ 2 760 000 лева с включено ДДС.


Велико Търново. 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р

Велико Търново. 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р ...

......... успели да се докоснат и до културното наследство на емблематичната Пиза. Ставът е двуседмичен – от 9 – 21 юли. В него са включени ученици от X и XI клас с различни специалности – „Екскурзоводство”, „Туристическа анимация’, „Кетеринг”, „Организация на хотелиерството” и „Организация на туризма и свободното време”. Надежда КРЪСТЕВАВелико Търново. Улица „Юрий Гагарин“, намираща се в центъра на

Велико Търново. Улица „Юрий Гагарин“, намираща се в центъра на ...

......... 21 юли. За да не бъдат затруднявани строителните работи, Община Велико Търново апелира отсечката да бъде временно освободена от паркирани автомобили в съботния ден. През утрешния ден продължава текущият ремонт на улица „Мизия“ в Старата столица. Нов асфалт ще бъде положен във всички участъци, където целостта на настилката е нарушена.


Велико Търново. Възстановена е целостта на мраморната плоча над гроба

Велико Търново. Възстановена е целостта на мраморната плоча над гроба ...

......... край гробовете на Венета и Иванка Ботеви. В парк „Дружба“ се намират още гробовете на майстор Колю Фичето, на революционерите Христо Иванов – Големия, Христо Караминков, на възрожденския учител, драматург и общественик Добри Войников. Облагородяването на зелените площи край тях е част от текущата поддръжка на парковете в Старата столица.


Велико Търново. Танцови ансамбли от девет държави ще участват в

Велико Търново. Танцови ансамбли от девет държави ще участват в ...

......... са всяка вечер от 20.00 часа. Откриването ще се проведе на 21 юли (събота), като дефилето ще тръгне от Студентския стол в 18.30 часа. За 19.00 часа е предвидено представяне на съставите пред сградата на Община Велико Търново, а от 20.00 часа започва концерт в парк „Марно поле“. Надежда КРЪСТЕВА


Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто срещу злото,

Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто срещу злото, ...

......... министъра на културата г-н Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019. Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.


Велико Търново. Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто

Велико Търново. Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто ...

......... министъра на културата г-н Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019. Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.Велико Търново. С поднасяне на цветя, тържествени слова и поклон

Велико Търново. С поднасяне на цветя, тържествени слова и поклон ...

......... управители, представители на Общински съвет – Велико Търново, ректорите на двата университета в града, представители на политически партии, десетки граждани и ученици. Празничният ден, по традиция ще приключи в 21.30 часа на площад „Цар Асен І”, където ще бъде представен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. С ритуал за полагане на венци и цветя

Велико Търново. С ритуал за полагане на венци и цветя ...

......... автомобили участъка от ул. "Васил Левски" от Студентски стол №2 до сградата на Община Велико Търново за времето от 17.15 часа до 18.30 часа. За времето от 21.14 часа до 22.00 часа ще бъде затворен за движение на автомобили площад "Цар Асен I", както и на свързаните с него улици.


Велико Търново. Фолклорен фестивал „С премяна на мегдана” ще се

Велико Търново. Фолклорен фестивал „С премяна на мегдана” ще се ...

......... – за изпълнителите, най-бурно аплодирани от публиката. Фестивалът ще завърши с хоротека и приятелска вечер „Под звездите в Ресен” Празникът се организира от Народно читалище „Народна просвета 1874”, село Ресен и Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак”, в партньорство с Кметство Ресен и Община Велико Търново. Надежда КРЪСТЕВА


Свищов. Община Свищов успешно приключи изпълнението на проект „Обновяване на

Свищов. Община Свищов успешно приключи изпълнението на проект „Обновяване на ...

......... намаляването на потреблението на електроенергия в сградите. Изпълнението на проекта ще има положително въздействие върху устойчивото развитие на община Свищов, чрез реализирането на енергоспестяващи мерки и породените от това спестявания. Общината ще може да използва спестените средства в други, важни за развитието на града мерки и да засили ефекта им.


Велико Търново. Международният конкурс е най-добрата форма за решение на

Велико Търново. Международният конкурс е най-добрата форма за решение на ...

......... бъдем внимателни и отговорни при вземането на решение за цялостната посока на развитие на новата територия. Необходимо е и да има широко обществено обсъждане на премиралите проекти. От всички нас зависи дали новият градски център ще наподобява Манхатън или Лондонското сити, или ще има визия с човешки измерения“, посочи архитектът.Велико Търново. Фотографска изложба проследява знакови събития, случили се във

Велико Търново. Фотографска изложба проследява знакови събития, случили се във ...

......... клуб „Традиция“ и др. Изложбата по повод юбилея на вестник „Янтра днес“ представя снимки на фотографите и фоторепортерите на ежедневника през годините – Найден Найденов, Бисер Бояджиев, Иван Солников, Стефан Михайлов, Валентин Сергеев, Даниел Йорданов и др. Тя ще остане експонирана в центъра на Велико Търново до края на юли.


Велико Търново. Поведението на Община Велико Търново, относно изграждането на

Велико Търново. Поведението на Община Велико Търново, относно изграждането на ...

......... новият градски център е доста специфичен, което усложнява изготвянето на проектите. „Сложността идва от многото противоречиви изисквания към търсения архитектурен и градоустройствен проект. Но има една концепция за синергетични решения, с която могат да бъдат решени много проблеми. Бъкминстър Фулър бе голям привърженик на този метод“, коментира още проф. Станишев.


Велико Търново. Международният архитектурен конкурс за нов градски център на

Велико Търново. Международният архитектурен конкурс за нов градски център на ...

......... международните архитектурни конкурси повишават своето значение и популярност. Сред най-мащабните в света се нарежда състезанието между професионалисти за нов музей “Гугенхайм” в Хелзинки, обявен през 2014 г., в който се включват рекордните 1715 участници и конкурсът за новата Александрийска библиотека в Египет, в който участват 1700 архитекти от цял свят.


Велико Търново. Изложба представя знакови събития, случили се във Велико

Велико Търново. Изложба представя знакови събития, случили се във Велико ...

......... клуб „Традиция“ и др. Изложбата по повод юбилея на вестник „Янтра днес“ представя снимки на фотографите и фоторепортерите на ежедневника през годините – Найден Найденов, Бисер Бояджиев, Иван Солников, Стефан Михайлов, Валентин Сергеев, Даниел Йорданов и др. Тя ще остане експонирана в центъра на Велико Търново до края на юли.


С реконструкция на неизползваема от 30 години помпена станция във

С реконструкция на неизползваема от 30 години помпена станция във ...

......... тези години нищо не е откраднато или повредено. Всичко си е на мястото и то в много добро състояние. За да бъде решен проблемът с ниското налягане по съществуващата водопроводната мрежа, ще бъде монтирано електронно устройство, което да включва допълнителни помпи, които да допълват системата от напорния резервоар за района.


Велико Търново. Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще

Велико Търново. Оперният шедьовър „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини ще ...

......... Жулиета“ на „Арабеск“, чието представление на Царевец на 7юли бе отменено заради лошото време. „Сцена на вековете“ 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Домакин на престижното събитие е община Велико Търново, тазгодишното издание е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019.


Велико Търново. Стартират основните ремонти на три от общо шест

Велико Търново. Стартират основните ремонти на три от общо шест ...

......... стъпалата и козирките. Ще бъдат монтирани рампа и асансьор за хора с увреждания, изцяло обновени ще бъдат също дворът, игрището, трибуните и оградите. Ново ще бъде и външното осветление. Преди няколко години бе извършен ремонт на покрива на СУ „Владимир Комаров“, сменена бе външната дограма, монтирана бе и външна топлоизолация.


Велико Търново. С церемония „Първа копка“ поставиха началото на ремонтните

Велико Търново. С церемония „Първа копка“ поставиха началото на ремонтните ...

......... бе направена от зам.-кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев и представители на фирмата изпълнител. Проф. Камарашев припомни, че паралелно с ремонта в детската градина се извършва и мащабен ремонт на инфраструктурата на кв. „Чолаковци”. По думите му кварталът ще придобие съвсем нов вид за кратки срокове. Надежда КРЪСТЕВА


Велико Търново. Национален протест на животновъди ще затвори за движение

Велико Търново. Национален протест на животновъди ще затвори за движение ...

......... компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Тяхното искане е за оставка на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и директорите на дирекции в министерството д-р Златка Възелова и Георги Праматаров, които според тях са довели до тежка криза в сектора.


Свищов. Деца от Свищов ще се запознаят с преданието за

Свищов. Деца от Свищов ще се запознаят с преданието за ...

......... и пътешествия –„ разказ без куфар по географската карта“ „Чудесата на България“ . Отбелязват се и годишнини, свързани с някои писатели. Срещите се организират в понеделник и петък, от 10.00 часа, а в сряда има свободни занимания. Те включват рисуване, гледане на филми, четене на комикси и други. Надежда КРЪСТЕВА


Велико Търново. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил

Велико Търново. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил ...

......... местните хора, от преданията и паметта, която е запазена в селото, през което минахме по време на проучването на маршрута“, допълни Евгени Коев. Маршрутът на поклонническия поход „Св. Иван Рилски“ преминава през Никопол, Долни Дъбник, Луковит, Роман, Мездра, Враца, София и завършва на 6 август в Рилския манастир. Надежда КРЪСТЕВА


Велико Търново. С помпена станция ще бъде подобрено водоснабдяването в

Велико Търново. С помпена станция ще бъде подобрено водоснабдяването в ...

......... има за цел да покаже дали всички елементи работят в синхрон, а при необходимост ще бъдат закупени допълнителни части или електроника. По време на пробите ще бъде проверено състоянието на водопреносната мрежа в най-високата част на кв. „Картала“. Вече се работи по осигуряването на финансиране за подмяната на по-старите тръби.


Велико Търново. До началото на месец септември се очаква да

Велико Търново. До началото на месец септември се очаква да ...

......... и се надявам всичко да свърши преди да започне учебната година, защото тогава пътят е много натоварен“, каза още инж. Добрев. „Фокус“ припомня, че в рехабилитацията на участъка, който е с дължина около 3 км, ще бъдат вложени около 2.8 млн. лв. Ремонтът започна в кая на май. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. Изцяло почистен е районът на помпената станция в

Велико Търново. Изцяло почистен е районът на помпената станция в ...

......... проблема с ниското на лягане на водата на жителите във високата част на „Картала“. По първоначални сметки ще са необходими около 200 000 лева, тъй като трябва да се подмени около 40 метра тръбопровод, който се очаква да е корозирал и да не може да поеме водните потоци. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. 35 нерегламентирани сметища на територията на старопрестолната община

Велико Търново. 35 нерегламентирани сметища на територията на старопрестолната община ...

......... бивайки свидетели на нерегламентирано изхвърляне, дори да се подпишат на акта, после отказват да участват в съдебните процедури“, допълни Кънчева и уточни, че това обезсмисля цялата процедура. Тя коментира и, че в много от случаите извършителят е известен, но няма как той да бъде санкциониран, според законовите изисквания. Луиза ТРАНЧЕВА


София. Ремонтни дейности предстоят по пътя между Килифарево и най-близкото

София. Ремонтни дейности предстоят по пътя между Килифарево и най-близкото ...

......... започват ремонти и на три от вътрешните улици в Килифарево. Преасфалтирани ще бъдат отсечките „Георги Бенковски“, „Петко Р. Славейков“ и „Николай Томов“, както и локалните им отклонения. Средствата също са осигурени по общинската инвестиционна програма. Над 280 000 лева ще бъде общото вложение в инфраструктурните обекти край и в Килифарево.


Четири училища в област Велико Търново ще са с нови

Четири училища в област Велико Търново ще са с нови ...

......... „Климент Охридски“ в Павликени и ОУ „Бачо Киро“ в Бяла черква. Общият брой на назначените директори е 18. Три училища са останали без ръководство след приключване на конкурса – Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Христо Ботев“ във великотърновското село Ресен и ОУ „Васил Левски“ в село Леденик.


Велико Търново. Четири концертни вечери предлага деветото издание на Фестивала

Велико Търново. Четири концертни вечери предлага деветото издание на Фестивала ...

......... на изпълненията, в съчетание с магнетичната църковна атмосфера, превръщат Arbanassi Summer Music в едно уникално музикално събитие. Фестивалът е по инициатива на Регионалния исторически музей -Велико Търново и се реализира с подкрепата на община Велико Търново. Музикалното събитие е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.


Свищов. Участници за международни конкурси на CIOFF ще подбират по

Свищов. Участници за международни конкурси на CIOFF ще подбират по ...

......... това за втора година фестивал „Фолклорен извор“ ще предостави сцена на конкурса, който организират CIOFF. В него участват най-добрите, които ще имат възможност да се изявят във всички международни фестивали в света, които те организират”, допълни Росен Маринов и заяви, че това е огромна чест за Община Свищов. Луиза ТРАНЧЕВА


Свищов. Стопанска академия „Димитър А. Ценов” обяви резултатите от проведеното

Свищов. Стопанска академия „Димитър А. Ценов” обяви резултатите от проведеното ...

......... академия, което им дава право да бъдат приети в първата желана специалност и форма на обучение. Резултатите от всяко класиране се обявяват в интернет страницата на Стопанска академия www.uni-svishtov.bg, където се публикува и актуална информация за възможностите за кандидатстване, специалност и форми на обучение, такси, срокове, необходими документи и др.


Велико Търново. Ново почистване на дъждоприемните шахти и уличните отоци

Велико Търново. Ново почистване на дъждоприемните шахти и уличните отоци ...

......... днес са обхванати улиците „Възрожденска“ и „Бачо Киро“. Постепенно екипите на ОП „Зелени системи“ ще обходят целия град. Работи се и по сигнали, подавани от великотърновци. Настоящото почистване на дъждоприемните шахти и уличните отоци е поредното от началото на годината и се прави преди и след всеки период на валежи.


Случаят с прекъсванията на тока в горнооряховското село Поликраище привлече

Случаят с прекъсванията на тока в горнооряховското село Поликраище привлече ...

......... тока в друго село - ботевградското село Врачеш. За там ЧЕЗ вече обясни в медийно съобщение, че имало много кражби на ток - 30 само за юни месец. След получаване на отговора на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД КЕВР ще прецени необходимостта от извършване на проверка на място, уточняват от комисията.


Велико Търново. Д-р Хеле Джул е част от международното жури,

Велико Търново. Д-р Хеле Джул е част от международното жури, ...

......... този проект са да се създаде обща визия между различните участници с различни програми. Да се гарантира холистична перспектива. Да се осигури бъдещето на социалното измерение. Да се създадат различни идентичности и да се определят сравнителните предимства на отделните области. Процесът бе управляван от публичен диалог, който изисква силна комуникация.


Свищов. Александра Прокопиева е първия новоприет студент в Стопанска академия

Свищов. Александра Прокопиева е първия новоприет студент в Стопанска академия ...

......... инспекторките във факултетска канцелария, приели и обработили нейните документи. Попитана за своето бъдеще, вече настоящата студентка на СА „Д. А. Ценов” – Свищов заяви, че се надява, с получените в следващите 4 години знания и придобити нови учения, да успее да осъществи мечтата си – да има собствена туристическа агенция.


Отново протест заради проблеми с тока – този път на

Отново протест заради проблеми с тока – този път на ...

......... пъти токови удари. Имало профилактика от страна на "Енерго про", но нищо не се получавало. Мрежата на "Енерго про" е най-дългата в България. Дружеството изчислява, че има 14% технологични загуби, но КЕВР признава само 9%. Случаят е втори такъв, след като миналата седмица село Врачеш тръгна на протест срещу ЧЕЗ.


Каменна глава на бог Дионис откриха полски археолози в античния

Каменна глава на бог Дионис откриха полски археолози в античния ...

......... е донесена от някоя от римските провинции или е издялана на място. Българската част от експедицията на доц. Павлина Владкова проучва некропол, в който се намират над сто гроба, за които се предполага, че са от последната четвърт на пети век, когато в Нове е царувал готският крал Теодорих Велики.


Велико Търново. Велико Търново отбелязва 141 години от своето Освобождение

Велико Търново. Велико Търново отбелязва 141 години от своето Освобождение ...

......... юли“ в Летния театър, който също е със свободен вход. Кулминация на честванията е безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която започва в 23,30 ч. – след края на балетната постановка „Ромео и Жулиета“, поставяща началото на летния оперен фестивал „Сцена на вековете“ – 2018.


Свищов. От 2 до 5 август в свищовското село Царевец

Свищов. От 2 до 5 август в свищовското село Царевец ...

......... от вокалния ансамбъл „Мистерия на българските гласове“, ансамбъл „Пирин“, състави от Русия и Коста Рика, и певицата Нелина, която ще закрие осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“. Повече за НФФ „Фолклорен извор“ 2018, който ще се проведе от 2 до 5 август, е достъпна на официалния сайт на Фестивала: www.folklorenizvor.com.


Велико Търново. Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира

Велико Търново. Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира ...

......... целите на стратегията за учене на възрастни. Членовете на екипа на националния координатор за учене на възрастни представиха основните акценти и препоръки относно повишаване на уменията на възрастните. В рамките на дебата бяха обсъдени приоритетните целеви групи, вкл. чрез доразвитие и надграждане на дискусиите от други събитията на националния координатор.


Свищов. Община Свищов ще предостави 140 съда за смет на

Свищов. Община Свищов ще предостави 140 съда за смет на ...

......... места в състава на общината, като те ще бъдат разпределени пропорционално на броя на жителите във всяко населено място, съобщиха от пресцентъра на Общината. Допълнителният брой сметосъбиращи съдове ще предотврати препълването с отпадъци, което причинява неудобство на жителите и оказва лошо влияние на околната среда и приветливия вид на улиците.


Брюксел. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение

Брюксел. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение ...

......... решения, за възстановяване и активно ползване на обществени зелени зони, за иновативни решения в областта на рециклирането и управлението на отпадъците, за насърчаване на т.нар. кръгова икономика и обществените сгради с нулеви емисии. „Всяка инвестицията в овладяване на климатичните промени е инвестиция в бъдещето на нашите общества“, подчерта Даниел Панов.


Велико Търново. Именитият архитект Андреа Д`Антраси, известен с участието си

Велико Търново. Именитият архитект Андреа Д`Антраси, известен с участието си ...

......... присъединява към MAD през 2010 г., той работи по жилищния комплекс Boncompagni Residential в Рим - Италия, планинското селище Хуаншан, центъра на Нанкинг Зендай Хималайс и последния музей на разказвача Лукас. Играе ключова роля в концептуалните конкурси за дизайн на MAD. От 2015 г. отговаря за офис дейностите в Европа.


Свищов. Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица

Свищов. Центърът за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица ...

......... духне свещичката на тортата се падна на първата потребителка на центъра – Иванка Иванова. За празничната атмосфера се погрижиха децата от ЦДГ „Радост“ с. Овча могила, детският хор, и танцов състав към НЧ „Съзнателност-1899“ с. Овча могила. Ръководството на ЦНСТПЛД благодари на всички благодетели подпомогнали за доброто протичане на празника.


Велико Търново. Улиците „Мизия“ и „Клокотница“, намиращи се в жилищния

Велико Търново. Улиците „Мизия“ и „Клокотница“, намиращи се в жилищния ...

......... настилките ще бъде възстановена в най-скоро време. През следващата седмица ще се работи по пътните платна, а на следващ етап – и по тротоарите. По-рано бяха извършени възстановителни дейности по настилките на улиците „Трети март“ и „Момина крепост“, които също се намират в жилищния район южно от бул. „Никола Габровски“.


Брюксел. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение

Брюксел. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение ...

......... София и бе част от срещите на високо ниво по време на българското европредседателство. Тогава бе първото публично обсъждане на новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз. С 8,4% повече са предвидените за България средства в следващия програмен период – 2021-2027 г., по линия на кохезионната политика и европейските фондове.


Велико Търново. За осма поредна година деца от Свищов се

Велико Търново. За осма поредна година деца от Свищов се ...

......... географски обекти у нас и в чужбина, както и с историческото богатство на България и на света“, обясни още Руско Русев. Срещите се организират в понеделник и петък, от 10.00 часа, а в сряда има свободни занимания. Те включват рисуване, гледане на филми, четене на комикси и други. Луиза ТРАНЧЕВА


Седми фестивал на динята подготвят във великотърновското село Никюп. Това

Седми фестивал на динята подготвят във великотърновското село Никюп. Това ...

......... шествие с динени фенери. Както всяка година ще бъдат организирани и състезание – по надяждане с диня, по търкаляне на диня, отгатни теглото на динята, познай цвета на динята и боулинг с диня. Традиционно фестивалът събира голям брой гости от цялата страна. Интерес предизвикват нетрадиционните състезания, както и концертната програма.


Велико Търново. Паркирането в южното платно на булевард „България“ във

Велико Търново. Паркирането в южното платно на булевард „България“ във ...

......... изключенията от обхвата на забраната за паркиране. Конкретните правила за автомобилния престой в южното платно на бул. „България“ са въведени след решение на общинската комисия по организация на движението, транспорт и паркиране, председателствана от заместник-кмета проф. Георги Камарашев. Мерките са съгласувани със сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР.


Свищов. В рамките на два дни над 80 души кандидатстваха

Свищов. В рамките на два дни над 80 души кандидатстваха ...

......... Европейско дипломно приложение; реални перспективи за успешна кариерна реализация в организации от публичния, корпоративния и неправителствения сектори в България и чужбина. Актуална и подробна информация за предлаганите магистърски програми в редовна и в дистанционна форми на обучение, начина и сроковете за кандидатстване се публикува на сайта на Стопанска академия: www.uni-svishtov.bg/kskm


Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи церемонията

Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи церемонията ...

......... Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, общините Велико Търново, Елена и Лясковец. В церемонията по награждаването участваха също кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, Мария Силвия Вити – член на съвета на Международната федерация по ориентиране, доц. Атанас Георгиев – председател на Българската федерация по ориентиране, и народният представител Весела Лечева.


Велико Търново. Пътуващо автокино пристига във Велико Търново на 4

Велико Търново. Пътуващо автокино пристига във Велико Търново на 4 ...

......... си, да получават звука от филма. Това е девето турне, което инициаторите на пътуващото автокино организират и девето посещение във Велико Търново. Община Велико Търново е партньор на събитието. Следващите градове, които пътуващото кино ще посети са Плевен, София, Перник, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Девня и Варна. Надежда КРЪСТЕВА


Велико Търново. Модерна проходилка за рехабилитации получи Дома за медико-социални

Велико Търново. Модерна проходилка за рехабилитации получи Дома за медико-социални ...

......... са продадени 92 снимки. „Благодарение на всички хора, които прегърнаха идеята ми проходилката вече е доставена в ДМСГД – град Дебелец. Тя вече се използва за децата със специални потребности, както и за всички други деца с потребност в бъдеще“, поясни още д-р Райкова. Уредът има 24-месечна гаранция. Луиза ТРАНЧЕВА


Велико Търново. Лошо е състоянието на паметника на четата на

Велико Търново. Лошо е състоянието на паметника на четата на ...

......... националното историческо наследство. „Той има нужда от реконструкция. Плочите му са изпочупени и падат. Местните жители се грижат за него като поддържат тревата наоколо окосена, но това не е достатъчно“, каза още Сенка Добрева и призова да се организира едно сдружение, което да помогне да се реконструира паметникът. Луиза ТРАНЧЕВА


Свищов. В рамките на държавния изпит на випуск 2014–2018 г.

Свищов. В рамките на държавния изпит на випуск 2014–2018 г. ...

......... банковите сметки за набиране на дарения. За последната академична година възпитаници на катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов” завоюваха най-престижни национални отличия, вкл. „Млад икономист – 2018”, „Студент на годината – 2017”, „Млад одитор – 2018”, както и множество стипендии и награди от конкурси на дарителски фондове.


Свищов. По-голям брой кандидат-студенти в ОКС „бакалавър” от утвърдения прием

Свищов. По-голям брой кандидат-студенти в ОКС „бакалавър” от утвърдения прием ...

......... В първо класиране, което ще бъде обявено на 09.07.2018 г., ще участват кандидатствалите с конкурсен изпит до 30.06.2018 г. включително, а по останалите три опции (матура, пренесена оценка или сертификат) – подалите документи до 07.07.2018 г. Актуална информация за Кандидатстудентска кампания 2018 се публикува на сайта на Стопанска академия тук.


Велико Търново. Отлага се традиционната месечна колоездачна обиколка на Велико

Велико Търново. Отлага се традиционната месечна колоездачна обиколка на Велико ...

......... на предвижване и спорт. Миналата година подобни събития се организираха всеки последен петък от месеца. Проведоха се общо седем велообиколки. „Подобни инициативи има в почти всички по-големи градове в света – в София, Берлин, Копенхаген, Лондон, Маями, Ню Йорк… Названието им е „Критична маса“ (Critical Mass)“, посочват организаторите. Надежда КРЪСТЕВА


Велико Търново. От Царевец тази сутрин стартира Европейското първенство по

Велико Търново. От Царевец тази сутрин стартира Европейското първенство по ...

......... бъдат край Петропавловския манастир. Европейското първенство е организирано от Българската федерация по ориентиране, Спортен клуб „Трапезица – 1954“, Туристическо дружество „Трапезица – 1902“, общините Велико Търново, Елена и Лясковец. Крепостта Царевец е оценена като една от най-добрите в цяла Европа локации за спортната дисциплина, предвид характеристиките на терена, посочиха организаторите.


Велико Търново. В града ще се проведе инициатива за безплатни

Велико Търново. В града ще се проведе инициатива за безплатни ...

......... юли 2018 – 17.30 – 19.00 - Стопански факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", ул. "Арх. Георги Козаров" 1. ет.1, Зала 2; - 19 юли 2018 – 17.30 – 19.00 - Стопански факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", ул. "Арх. Георги Козаров" 1. ет.1, Зала 2.


Велико Търново. С най-значимите и съдбоносни моменти от управлението на

Велико Търново. С най-значимите и съдбоносни моменти от управлението на ...

......... на културното наследство 2018. Официалното откриване на форума е в 19.00 часа на 29 юни, (петък), в Двореца на крепостта Царевец. Достъпът до средновековния фестивал е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. Вечерните събития от 18.00 до 21.30 часа са с вход свободен за крепостта Царевец.


Велико Търново. Коритото и бреговата на ивица на река Янтра,

Велико Търново. Коритото и бреговата на ивица на река Янтра, ...

......... храма „Свети Четиридесет мъченици“. Още тогава бе проектирано следното: почистване на наносите и островите от тиня, пясък, баластра и земни маси, които се намират в речното легло и на дъното; премахване на храстовидната растителност; укрепване на бреговете. Проучването и проектирането обхванаха и 420 метра от десния бряг на р. Белица.


Велико Търново. Две повалени дървета бяха премахнати от коритото на

Велико Търново. Две повалени дървета бяха премахнати от коритото на ...

......... кв. „Чолаковци“. Критичната стойност е 6,50 метра, а от снощи е отчетен спад на нивото с 40 сантиметра. Спокойна остава и р. Белица. Няма подадени сигнали за бедствени и аварийни ситуации на територията на общината. Кметовете и кметските наместници на населените места следят състоянието на язовирите, малките реки и дерета.


Велико Търново. Оранжерия за отглеждане на наркокултури е открита при

Велико Търново. Оранжерия за отглеждане на наркокултури е открита при ...

......... електронна везна; колби и други вещи, имащи отношения към осъществяваната престъпна дейност. По случая е започнато досъдебно производство. В хода на операцията в крайдунавския град е извършена проверка и на 21-годишен местен жител. В него е намерено и иззето пликче с 1 грам марихуана. По случая е започнато бързо производство.


Велико Търново. Четири пръскания срещу комари предстоят в парковете във

Велико Търново. Четири пръскания срещу комари предстоят в парковете във ...

......... същия ред – в периода 18-20 юли. Третото и четвъртото пръскане ще са във времето от 8 до 10 август, както и от 22 до 24 август. Графикът подлежи на промени в зависимост от метеорологичните условия. Необходимо е времето да е тихо и сухо, а тревните площи – предварително окосени.


Свищов. По повод празника на града в Свищов пристигна руска

Свищов. По повод празника на града в Свищов пристигна руска ...

......... историческата памет и пресъздаването на част от събитията и ключови моменти, довели до освобождението на Свищов, и осветили пътя към свободата на цяла България. Маринна Сахарова и нейните колеги с радост приеха идеята да популяризират тази инициатива, като с това сложиха неформално началото на Меморандумът, който бе официално подписан днес.