Варна. Институтът по рибни ресурси във Варна има готовност да

Варна. Институтът по рибни ресурси във Варна има готовност да ...

......... вида. „Използването на дънни тралиращи средства води до нарушаване на дънните видове. Това е валидно и за рапанолова“, каза още експертът. Тя добави, че за белите миди трябва да има проучване, едва тогава може да се излезе със становище за това дали уловът в момента вреди на популацията. Диана СТОЕВА


Варна. Във връзка с ремонтните дейности, които стартират на булевардите

Варна. Във връзка с ремонтните дейности, които стартират на булевардите ...

......... автобусни спирки: „Х. Димитър“, „Зеленика“, „Спартак“, „Янко Михайлов“, „Тракия“, „Катедралата“ и ЖП Гара. Автобусна линия 209 след спирка „ХЕИ“ ще минава през сп. „Дубровник“, сп. „Базар Левски“ и по утвърдения маршрут до и от „Почивка“. Няма да се обслужват спирки „Мир“, „Черноризец Храбър“, „Военна болница“, „Терапията“ и „Сотира“. Диана СТОЕВА


Варна. Вторият от задържаните в сряда надзиратели във Варненския затвор

Варна. Вторият от задържаните в сряда надзиратели във Варненския затвор ...

......... Томов. Според него клиентът му е изключително притеснен от ситуацията. Той 18 години е бил е в така наречения СПООР. Според адвоката, лишеният от свобода е бил пускан навън за изключително кратко време. По думите му има свидетелски показания, че е бил пускан за покупки на хранителни продукти. Диана СТОЕВА


София. 3-ма студента с максимален бал от приемните изпити тази

София. 3-ма студента с максимален бал от приемните изпити тази ...

......... непосредствено преди началото на изпита чрез специализиран софтуер. В анкетата, която всеки кандидат-студент може да попълни в сайта на университета, отзивите за организацията на кампанията са отлични. Днес бе обявено второ класиране за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“, „Фармация“ и „Военен лекар“, а кандидатите могат да се запишат до 25 юли.


Варна ще се пробва да стане първата Европейска столица на

Варна ще се пробва да стане първата Европейска столица на ...

......... да се фокусира върху целевите пазари от Топ 15. Там влизат Германия, Русия, Великобритания, Полша, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Турция, Италия, Австрия, Франция и перспективните пазари Китай, САЩ, Япония, Южна Корея и Индия. Заложената сума за туристическа реклама е над 13 милиона лева. За още новини харесайте страницата ни във Facebook


Варна. Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Марина“

Варна. Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Марина“ ...

......... извършва доплерово изследване на бъбречния кръвоток. В клиниката по нефрология и диализа се регистрират и потенциални реципиенти за бъбречна трансплантация в Изпълнителната агенция по трансплантации, като се извършва подготовка за трансплантацията от жив донор и следоперативно лечение, проследяване на трансплантираните в УМБАЛ „Света Марина” пациенти, както и диспансерно им наблюдение.Варна. С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския

Варна. С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския ...

......... управител на Варна, Тодор Балабанов – председател на Общински съвет Варна, д-р Марияна Симеонова - директор на Агенцията по трансплантации, директори на университетски болници и лечебни заведения от страната, представители на държавната и местната власт, ректорите на Висшето военноморско училище и Технически университет - Варна, управители на фирми и др.


Определен е концесионер на морски плаж „Св. св. Константин и

Определен е концесионер на морски плаж „Св. св. Константин и ...

......... от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 13,8% без ДДС или 100 979,71 лв. с ДДС за първата година от срока на концесията. Началната дата на концесията е датата на влизането в сила на концесионния договор, но не по- рано от 1 януари 2019 г.  


През 2017 г. годишният общ доход средно на лице от

През 2017 г. годишният общ доход средно на лице от ...

......... 0.7 процентни пункта повече в сравнение с 2016 г. и с 2.0 процентни пункта – спрямо 2008 година. Доходите от всички социални трансфери (пенсии, обезщетения за безработни, семейни добавки за деца и други социални помощи и обезщетения) формират 32.6% от общия доход на домакинствата в област Варна през 2017 година.


Варна. УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна беше отличена с приз

Варна. УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна беше отличена с приз ...

......... пациентите комплексно медицинско обслужване, включващо доболнична, болнична и спешна помощ, диагностика с най-модерна и високотехнологична апаратура и експертна медицинска дейност. Тук българските пациенти могат да получат високоспециализирани медицински дейности, диагностика и лечение, за които до скоро се налагаше да пътуват извън страната и да плащат непосилни средства в европейски болници.


Варна. С нови екзотични рибки посреща посетителите през активния туристически

Варна. С нови екзотични рибки посреща посетителите през активния туристически ...

......... случай като този от 2015 когато във Варна бяха изпратени милиони малки стъклени змиорки, нелегално внесени в страната, доц. Петрова обясни, че скоро не е имало такава ситуация. „Скоро не сме имали такъв случай, което е добре. Това означава, че няма нелегално пренасяне на ценни екземпляри“, коментира тя. Диана СТОЕВАВарна. По традиция УМБАЛ „Св. Марина“ ще отбележи патронния си

Варна. По традиция УМБАЛ „Св. Марина“ ще отбележи патронния си ...

......... на 17 юли от 17.00 часа в парка пред южния вход. Това съобщиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна. За празничната атмосфера и настроение на медиците, пациентите и гостите на болницата ще се погрижат различни музикални и танцови изпълнители. Ръководството е подготвило много изненади и забавления и за най-малките.


Над 760 разрешителни за наемане на непълнолетни лица са издадени

Над 760 разрешителни за наемане на непълнолетни лица са издадени ...

......... персонал в сферата на услугите. "Наемат се непълнолетни за помощник-сервитьори на шведска маса, за пиколо, рецепционисти. Около 10% от издадените разрешителни са за търговски работници на щандове за сувенири или за произведения на изкуството в комплексите", каза още инж. Иван Иванов. Инспекцията по труда традиционно проверява работодателите, наели непълнолетни лица.


Варна. Фотоизложба и юбилейна книга представят историята на курорта „Св.

Варна. Фотоизложба и юбилейна книга представят историята на курорта „Св. ...

......... цветни архивни снимки и рисунки. Акцент в юбилейната книга са разказите за първите организирани чуждестранни гости от Чехия, посетили курорта през 1924 г. В тяхна чест в манастира „Св. Константин“ били надстроени два етажа, а хотелската част била наречена „Прага“. Експозицията може да бъде разгледана до 3-ти август 2018 г.


Два случая на заболели от марсилска треска и лаймска борелиоза

Два случая на заболели от марсилска треска и лаймска борелиоза ...

......... 6 до 12 юли 2018 г. с бързо известие в здравната инспекция са съобщени 24 лица, ухапани от кърлежи. 23 от случаите са регистрирани на територията на Варна. От началото на месец юли случаите на ухапани от кърлежи са 97, което е съпоставимо със същия период на миналата година.  


Вицепремиерът Валери Симеонов продължава акция

Вицепремиерът Валери Симеонов продължава акция "Шум" по морето. В своя ...

......... политическия ми кабинет - 02 940 30 03. Както и за нарушения от цялата страна", призовава Симеонов. "За пореден път бяха установени и неправомерно издавани категоризации на заведения върху пясъчната ивица на плажовете от Министерство на туризма, за които следващата седмица ще бъде сезирана Прокуратурата", завършва публикацията си Валери Симеонов.Лек автомобил с газова уредба се е  запалил тази сутрин

Лек автомобил с газова уредба се е  запалил тази сутрин ...

......... по време на движение. Изясняват се причините, довели до инцидента, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. Водачът на автомобила (40 г.) е пострадал тежко и е настанен за лечение във Военноморска болница, където е подложен на оперативно лечение. Има опасност за живота му. По случая е образувано досъдебно производство.  


Важно е възрастните хора да разберат, че е по-добре да

Важно е възрастните хора да разберат, че е по-добре да ...

......... им, както и да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото Управление на МВР. Според Ивана Милева всяка информация, дори тази за опит за телефонна измама е полезна за органите на МВР. Данните биха помогнали на полицията впоследствие при изготвянето на анализите и при вземането на допълнителни мерки по превенция.


Заради ремонти променят маршрутите на автобусни линии с номера 7,

Заради ремонти променят маршрутите на автобусни линии с номера 7, ...

......... си маршрут след ул. „Подвис“. Засега най-сложна е промяната, която ще засегне линия 7, добави Злати Златев. Той каза още, че най-вероятно автобусът ще тръгва от „Почивка“ по бул. „Осми Приморски полк“, през бул. „Цар Освободител“ до ул. „Андрей Сахаров“, от където ще продължава по стандартния си маршрут. Снимка: архив


До края на юли продължаваме с нашето активно присъствие в

До края на юли продължаваме с нашето активно присъствие в ...

......... представени организации в региона – съюзите на инвалидите и слепите. "Според нас те бяха в някакъв момент манипулирани и насъскани срещу Закона за личната помощ. Не знам защо смятаха, че ако бъде въведен той, някакви социални придобивки и привилегии, които са имали досега, ще им бъдат отнети", каза още тя.


Варна. По повод изнесената информация на сайта на EMA (European

Варна. По повод изнесената информация на сайта на EMA (European ...

......... скенера, 2 магнитни резонанса и 2 ангиографа), която може да се наложи да бъде използвана при всеки индивидуален случай. Пациентите могат да се обръщат към консултативния кардиологичен кабинет №1393, който е разположен на II-ри етаж в здравното заведение, в който от 8.30 до 16.00 ч. ежедневно има кардиолог на разположение.


Помощта за децата, които не ходят на училище, трябва да

Помощта за децата, които не ходят на училище, трябва да ...

......... дома си и ние всъщност и изразходваме средства, и възпроизвеждаме неграмотността. Моето предложение е да има начини помощта директно да стигне до детето. Мерките, които се прилагат, да бъдат работещи и ефективни, да има механизъм, чрез който да се измерва ефективността на услугата в полза на детето", отбеляза Венцеслава Генова.


Варна. Турнир по плажна борба под патронажа на кмета на

Варна. Турнир по плажна борба под патронажа на кмета на ...

......... Христо Маринов. Събитието уважиха още зам.-кметът на община Долни чифлик Николай Николов, председателят на БАСС Вълчо Костов и Милен Марков – съдия олимпийска категория. Организатори на турнира по плажна борба са община Долни чифлик и ОСК „Камчия“ – гр. Долни чифлик, с треньори Иван Добрев и Любомир Рангелов. Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Варна. 60 години от създаването на Първи дивизион патрулни кораби

Варна. 60 години от създаването на Първи дивизион патрулни кораби ...

......... на Флотилия бойни и спомагателни кораби и командира на формированието капитан I ранг Петко Якимов. Председателят на „Клуб Първи дивизион патрулни кораби” капитан II ранг о.з. Спартак Джуров награди с парична награда трима от отличилите се старшини от формированието. Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Варна. 127-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков –

Варна. 127-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков – ...

......... На ритуала присъстваха заместник-областният управител Илиян Карагъозов, заместник-кметът на град Варна Коста Базитов, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните, Съюза на подводничарите в България и роднини на контраадмирал Вариклечков. Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Варна. Днес от 09.00 часа по случай 60-та годишнина от

Варна. Днес от 09.00 часа по случай 60-та годишнина от ...

......... съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили (ВМС). От 13.00 часа по случай 127-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков - първия български адмирал командвал флота, ще се проведе и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника му пред сградата на Щаба на ВМС на ул.”Преслав” №16.


Варна. Самодейки от Народно читалище „Отец Паисий 1928“ – кв.

Варна. Самодейки от Народно читалище „Отец Паисий 1928“ – кв. ...

......... работа на нивата. Обредът бе съпътстван от народни песни и право хоро около снопа и погачата, от която всички си отчупиха за здраве и късмет. Секретарят на НЧ „Отец Паисий 1928“ Тодорка Узунова подготвя още един земеделски ритуал – за прощаване с нивата, който се прави след приключването на жътвата.


319 са към момента чакащите за второто класиране в детските

319 са към момента чакащите за второто класиране в детските ...

......... териториалните желания на родителите. Очевидно за определени зони в тях има голям наплив. Затова ще строим нова детска градина на ул. „Хъшове“. Целта е да удовлетворим родителите, които искат да настанят децата си в трите градини „Звездичка“, „Светулка“ и „Теменужка“, за които има най-голям натиск в центъра“, обобщи Лилия Христова.


София. Шести Международен фолклорен фестивал се проведе във Ветрино. Това

София. Шести Международен фолклорен фестивал се проведе във Ветрино. Това ...

......... на представянията залата на местното читалище бе изпълнена от гости, които имаха удоволствието да наблюдават богатството и колоритността на носиите, музиката, движенията, звуците на различните държави. След края на срещата пред сградата на местното читалище се извиха кръшни български хора, събирайки заедно танцьори и публика в една пъстра фолклорна огърлица.


Варна. Известният архитект от Варна Камен Горанов има принос за

Варна. Известният архитект от Варна Камен Горанов има принос за ...

......... големия български скулптор Любомир Далчев“, добави синът на Камен Горанов. По думите му преди години много полски учени са изказвали мнение, че варненската скулптура на Николай Коперник, която е дело на Любомир Далчев, е една от най-запомнящите се и силно въздействащи статуи на астронома от времето на Ренесанса. Диана СТОЕВА


На близо 10 метра височина ще се извисява Паметникът на

На близо 10 метра височина ще се извисява Паметникът на ...

......... моряците в града. „По неофициални данни във Варна има 20 000 моряци. Ако всеки даде по 10 лева, това са 200 000 лева”, изтъкна председателят на фондация „Морски съдби”.Оптимистичният вариант е Паметникът на моряка да бъде готов до лятото на следващата година.  За още новини харесайте страницата ни във Facebook


Варна. През 1964 г. във Варна се създава Международния фестивал

Варна. През 1964 г. във Варна се създава Международния фестивал ...

......... му се запазва структурата на фестивала т.е. неговата целенасоченост, като в Есенната академия се формират три основни сегмента. „Първият е дискусионен, като темата е агресия - хуманност - кино, като кино е разширено до медии. Вторият панел е обучителен, а третият е филмовата програма“, допълни проф. Божидар Манов. Милена СТОЕВА


Варна. Превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете

Варна. Превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете ...

......... изготвен план за отстрел по правилата на подборния лов. В рамките на организираната информационна кампания ловните дружини получават детайлна информация за въведения засилен контрол, за симптомите и начина на протичане и разпространение на болестта, както и за неотложните превантивни мерки, които са необходими, за да се ограничи пренасянето на заразата.


Експерти от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) извършиха проверка на плажа

Експерти от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) извършиха проверка на плажа ...

......... ден, но ние не сме институцията, която следи за нерегламентирани тръби и зауствания“, добави д-р Божилова, цитирана от Фокус. В края на миналата седмица министърът на туризма Николина Ангелкова също разпореди проверка на плажа по сигнал за замърсени води. От РЗИ във Варна са се самосезирали по публикации в медиите.


Варна. Експерти от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) извършиха проверка на

Варна. Експерти от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) извършиха проверка на ...

......... до ден, но ние не сме институцията, която следи за нерегламентирани тръби и зауствания“, добави д-р Божилова. В края на миналата седмица министърът на туризма Николина Ангелкова също разпореди проверка на плажа по сигнал за замърсени води. От РЗИ във Варна са се самосезирали по публикации в медиите. Диана СТОЕВА


Варна. От 9 часа утре – 26 юни до 17

Варна. От 9 часа утре – 26 юни до 17 ...

......... Децата с трайни увреждания над 50%, както и тези с двама починали родители, представят и документи, удостоверяващи тези обстоятелства. Извън класирането остават осем деца. Родителите им ще могат да подават документи от 28-ми юни на място в училищата, в които има останали свободни места, допълниха от ресорната дирекция. Диана СТОЕВА


Варна. Стотици варненци посетиха Музея по история на медицината на

Варна. Стотици варненци посетиха Музея по история на медицината на ...

......... а за доброто настроение на посетителите се погрижиха студентите от танцовия ансамбъл на Медицински университет –Варна, които демонстрираха фолклорните традиции за празника. Всички хербаризирани билки по време на празника ще бъдат съхранени и изложени в постоянна експозиция, която ще допълни сбирките в единствения в България Музей по история на медицината.


Стотици домакинства остават без вода поради аварии във Варна и

Стотици домакинства остават без вода поради аварии във Варна и ...

......... Варна“. Абонатите в града, в района между бул. “Цар Освободител“, ул. “Кирил Шиваров“, ул. “Брегалница“ и ул. “Битоля“, ще бъдат без вода до около 17.00 часа. Абонатите в част от град Аксаково ще бъдат с нарушено водоподаване до 16.00 часа, а домакинствата в село Господиново - до отстраняване на аварията.


Варна. Празникът на слънцето, водата и билките Еньовден започна в

Варна. Празникът на слънцето, водата и билките Еньовден започна в ...

......... на билкови торбички против насекоми и др. Тайнството на българските обичаи и традиции за празника във Варненския край ще бъдат разкрити от доц. д-р Лидия Петрова – етнолог, а MU-Vi.tv ще представи филма „Горската аптека“. За доброто настроение ще се погрижат студентите от танцовия ансамбъл на Медицински университет – Варна.


Водата, която тече от чешмите на ул. „Горна студена“ в

Водата, която тече от чешмите на ул. „Горна студена“ в ...

......... за пиене и приготвяне на храна. През изминалата седмица във връзка с мониторинга на питейни води са анализирани осем проби по показател естествен уран. Получените резултати не надвишават максималната параметрична стойност, определена съгласно изискванията на Наредба №9 от 16 март 2001 година за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.


Три морски плажа са проверили инспектори от Регионалната здравна инспекция

Три морски плажа са проверили инспектори от Регионалната здравна инспекция ...

......... През периода са осъществени и още две проверки съвместно с ведомството относно сертифициране на Медикал СПА център и балнеолечебен център. Извършени са 37 съвместни проверки от РЗИ - Варна, БЧК - Варна и градската управа за разкриване на 34 басейна и 3 плажа за сезон 2018. Нарушения не са открити.


Част от квартал „Чайка“ във Варна ще остане без водоподаванеднес.

Част от квартал „Чайка“ във Варна ще остане без водоподаванеднес. ...

......... Част от квартал „Чайка“ във Варна ще остане без водоподаванеднес. Това съобщават от водоснабдителното дружество, обслужващо областта. Водоподаването се очаква да бъде възстановено до около 17.00 часа. Вода няма да има и в село Доброглед до 16.00 часа.


Варна. Полицията издирва Динко Валериев Тодинов, който е в неизвестност

Варна. Полицията издирва Динко Валериев Тодинов, който е в неизвестност ...

......... бил обут с тъмни чехли. В неизвестност е от 16 юни 2018 г., когато е напуснал дома си. Динко Тодинов страда от психично заболяване. ОДМВР - Варна апелира гражданите, които имат информация за местонахождението на мъжа, да позвънят на телефон 112 или да подадат сигнал в най-близкото поделение на МВР.


Заради строителен изкоп огромно дърво падна, а 6-метров участък от

Заради строителен изкоп огромно дърво падна, а 6-метров участък от ...

......... на място. Служители на „Овъргаз“ веднага са спрели подаването на газ, въпреки че трасето не минава през проблемния участък. Няма опасност от изтичане на газ в атмосферата.  Строителният обект е на фирма „Трансстрой“. Проверката за изясняване на причините довели до инцидента продължават.За още новини харесайте страницата ни във Facebook  


Варна. Откраднатата преди време земна сфера от статуята на Николай

Варна. Откраднатата преди време земна сфера от статуята на Николай ...

......... Скулптурата е дело на Петър Атанасов. Тя е изработена от заварени листове медна ламарина върху предварително изработено метално скеле. Статуята е била представена официално при откриването на 22 май 1968 година на сградата на Астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник“. През 2005 година ръката на паметника беше открадната. Диана СТОЕВА


Варна. Улица до строеж във Варна пропадна, вследствие на което

Варна. Улица до строеж във Варна пропадна, вследствие на което ...

......... подземен газопровод, тъй като в района има домакинства, ползващи газ. Засега от гражданска защита отричат да съществува подобна опасност. Мястото на инцидента е оградено със сигнални ленти и екипите не допускат пешеходци в близост до строежа и падналия път. Засега ул. "Иван Вазов" не е затворена за автомобили. Диана СТОЕВА


Новопостроено начално училище във Варна е започнало да потъва. Близо

Новопостроено начално училище във Варна е започнало да потъва. Близо ...

......... РЗП за 3500 кв.м., както и многофункционална компютърна зала в двора на Математическа гимназия "Петър Берон" в морския град на стойност 800 000 лв с РЗП 550 кв.м.“ Сборът от стойностите на двата обекта, видно от написаното, е точно 6 000 000 лева. Разликата между казаното и написаното е един милион лева.


Регионалната здравна инспекция във Варна проверява сигнал за наличието на

Регионалната здравна инспекция във Варна проверява сигнал за наличието на ...

......... бъдат изпратени в София за установяване на вида им. Д-р Янка Драганова припомни, че преди години в региона на област Варна е имало установени тигрови комари, но не като биотопи, а като единични екземпляри. До този момент във Варна не е установявано наличие на тигрови комари, каза още д-р Драганова.


Тежка катастрофа блокира движението по пътя Варна-Добрич. Инцидентът е станал

Тежка катастрофа блокира движението по пътя Варна-Добрич. Инцидентът е станал ...

......... и дете са приети в болница в Добрич със съчетани травми, мъж е с разкъсно-контузна рана, а друг мъж - с фрактура на ребра. Всички ранени се обработват и ще бъдат хоспитализирани. На мястото на катастрофата работят служители на "Пътна полиция". Движението към Варна е било пренасочено през село Стефаново.


Варна. Зам.-кметът по строителството Христо Иванов представи график, по който

Варна. Зам.-кметът по строителството Христо Иванов представи график, по който ...

......... трябва да се реши и ние няма да допуснем децата в опасна сграда. Подали сме сигнал в прокуратурата относно приемно-предавателния протокол на сградата и относно контрола на гаранцията след построяването, която ще реши този казус. Има закони, които не можем да пренапишем и срокове“, заяви кметът Иван Портних. Милена СТОЕВА


София. Всички деца от Начално училище „Васил Левски“ ще бъдат

София. Всички деца от Начално училище „Васил Левски“ ще бъдат ...

......... по думите на родителите. „Днес разговаряхме с директора и там няма да бъдат обявявани свободни места за тази група. Това е разпределението – всички деца от подготвителна група ще бъдат в детска градина „Морски свят“, а всички ученици във Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, допълни Елена Кенарова. Милена СТОЕВА


Варна. Родители, деца от Начално училище (НУ) „Васил Левски“ в

Варна. Родители, деца от Начално училище (НУ) „Васил Левски“ в ...

......... април 2018 г. и на базата на която тепърва ще се даде ход на строително-ремонтни дейности, чието начало е предвидено около 30 октомври 2018 г., според всички процедури по законов ред. Разговорът с кмета Портних и други представители на Община Варна продължава и в момента в зала „Пленарна“. Милена СТОЕВА


Варна. Тайнството и лечебната мощ на билките ще оживеят на

Варна. Тайнството и лечебната мощ на билките ще оживеят на ...

......... растенията, създаване на билкови торбички против насекоми и др. Тайнството на българските обичаи и традиции за празника във Варненския край ще бъдат разкрити от доц. д-р Лидия Петрова – етнолог, а MU-Vi.tv ще представи филма „Горската аптека“. За доброто настроение ще се погрижат студентите от танцовия ансамбъл на Медицински университет–Варна.


Варна. Родители на деца от Начално училище (НУ) „Васил Левски“

Варна. Родители на деца от Начално училище (НУ) „Васил Левски“ ...

......... сградата. Планът за решаване на проблема със сградата на училището продължава с изработване на проект „Основен ремонт и реконструкция на Народно читалище „Васил Левски“. Предстои оценка на съответствие на проекта от специализирана надзорна фирма, издаване на разрешително за строеж, избор на изпълнител и въвеждане на обекта в експлоатация. Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Рекорден брой от 31 двойки са избрали да сключат брак

Рекорден брой от 31 двойки са избрали да сключат брак ...

......... Към този момент са подадени 14 заявки, но броят им постоянно расте. Организаторката на венчавки добави, че по време на кралската сватба във Великобритания през май и във Варна е имало много бракове. "Дали под влияние на кралската сватба или са харесали тази дата, но имаше интерес", добави Янна Иванова.


Варна. Проверените до момента язовири на територията на Община Вълчи

Варна. Проверените до момента язовири на територията на Община Вълчи ...

......... отдадени на концесия, а другата част под наем. Наблюдават се денонощно, като има определени от концесионерите служители за това. Всички имат изготвени актуални аварийни планове, в които има заложени аварийни групи, където фигурира служител-сигнализатор с данни за контакт, а също и имената на работниците“, допълни още Младен Богданов. Милена СТОЕВА


Варна. По-пуст от предишни години и на места покрит с

Варна. По-пуст от предишни години и на места покрит с ...

......... шезлонг в зоната за платени плажни принадлежности трябва да е по 8 лв. Размерът на годишното концесионно плащане е 302 969 лв. без ДДС. Предвидените инвестиции за подобряване на пешеходния достъп до морския плаж и за указателни табели с допълнителна информация са в размер на 74 244 лв. Диана СТОЕВА


Варна. Около 1,190 млн. лева са необходими за петте звена

Варна. Около 1,190 млн. лева са необходими за петте звена ...

......... реките и така нататък“, обясни Иванов. Той добави, че областният управител на Варна е изразил подкрепа към исканията на метеоролозите, които ще протестират на 21 юни в София. Служителите в системата на НИМХ в Източна България са подкрепени и от областните управители и кметовете на Шумен и Русе. Диана СТОЕВА


Варна. Синоптици от Варна ще присъстват на националния протест пред

Варна. Синоптици от Варна ще присъстват на националния протест пред ...

......... за повече средства за поддръжка на сградите и допълнително заплащане за труд в празнични дни и дежурства, както и да се заделя отделен бюджет, който да се разпределя по нов начин през 2019 година. По думите му на територията на Източна България работят над 200 служители на НИМХ. Диана СТОЕВА


Варна. Голяма част от тротоарите на пътя от Варна за

Варна. Голяма част от тротоарите на пътя от Варна за ...

......... Отпадните материали са затрупали тротоарните плочки, които видимо доскоро са били в задоволително състояние. Допълнителна пречка за пешеходците представляват и неокастрените клони на дърветата, както и буйните храсти, закриваща видимостта на водачите край пътя. На много места, прикрити зад гъста листна маса са и някои от пътните знаци. Диана СТОЕВА


Варна При голям интерес и стотици посетители премина концертът на

Варна При голям интерес и стотици посетители премина концертът на ...

......... и почувстват пеенето на Архимандрит Никодимос Каварнос, на когото пригласяха Йоргос Ромилиотис и Янис Атанасиу, които пееха исона. В програмата взе участие и църковният хор при едноименния храм под диригентство на Евгения Григорова, който изпълни няколко песнопения, на две от които солисти бяха Жасмина Богословова и Любомир Григоров. Милена СТОЕВА


Варна. Преди 90 години във Варна се създава първата водноспасителна

Варна. Преди 90 години във Варна се създава първата водноспасителна ...

......... смъртен случай. Материалът за историята на службата е експониран в Музея по история на медицината. С помощта на Медицински университет – Варна е издадена и юбилейна книга, която съдържа освен кратка история и бюлетин на водноспасителната служба – Варна в неговият фототипен вариант“, допълни доц. д-р Димитър Ставрев. Милена СТОЕВА


Варна. Започна тактическото учение „Черно море 2018”. Това съобщиха от

Варна. Започна тактическото учение „Черно море 2018”. Това съобщиха от ...

......... 565 МB “Panter” от морската авиобаза „Чайка”. Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на флотилията. Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Варна. С 30% е спаднал броят на инцидентите за последните

Варна. С 30% е спаднал броят на инцидентите за последните ...

......... се дължи на спасителите, на хората, на обществото, на разбирането и на хората, които се занимават с обучението и прилагането на дейността. „Това се дължи най-вече на хората от БЧК, които обучават и се грижат спасителите да са на ниво на територията на област Варна“, каза още д-р Петър Радушев.


Варна.Вместо стайни цветя, във фермата за люти чушки, се отглеждат

Варна.Вместо стайни цветя, във фермата за люти чушки, се отглеждат ...

......... Финансирането, от началният етап на отглеждане до крайния продукт, е изцяло със средства на семейството. Добивът на този вид плод е различен в зависимост от това какъв е сортът и дали се отглежда в оранжерия или навън, като добивът в оранжериите е много по-голям“, каза още Дарина Родинова. Милена СТОЕВА


Варна.379 са свободните места за първокласници в училищата във Варна

Варна.379 са свободните места за първокласници в училищата във Варна ...

......... заявление за своето дете или не са го записали в училището, в което е прието на второ класиране. След приключване на трето класиране от 28-ми юни подаването на документи и записването за първи клас става на място в училищата, в които има обявени свободни места, допълниха от дирекцията. Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Варна. 14 съвместни проверки на морски плажове са извършили представители

Варна. 14 съвместни проверки на морски плажове са извършили представители ...

......... периода от 8 до 14 юни в отдел „Държавен здравен контрол“ са постъпили 3 жалби, 5 сигнала и 1 запитване, като по всичките е започната процедура по проверка и отговор. Отработени са 2 жалби, 4 сигнала, които са препратени по компетентност, изпратен е отговор и на 2 запитвания. Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Един човек е загинал, а други двама са пострадали при

Един човек е загинал, а други двама са пострадали при ...

......... жилищна кооперация на ул. „Околчица”. Тялото на 67-годишен мъж, който е обитавал постройките, е намерено след потушаването на огъня. Жена на 67 години и мъж на 53 години са отведени в болнично заведение, тъй като са вдишали дим. Няма опасност за живота им. По случая е образувано досъдебно производство.  


Девня. Секретарят на Народно читалище „Христо Ботев 1927“ – с.

Девня. Секретарят на Народно читалище „Христо Ботев 1927“ – с. ...

......... Европейската година на културното наследство, събра на едно място изтъкнати самодейци, представители на регионалните читалищни инспекторати, музейни експерти, депутати и др. Читалището в село Кипра е единственото на територията на община Девня и едно от двете във Варненска област, което получава признание за своята художествено-творческа дейност на най-високо национално ниво.


Варна. И през това лято Областната дирекция по безопасност на

Варна. И през това лято Областната дирекция по безопасност на ...

......... да има условия за преобличане на персонала и предвидена вентилация при термична обработка в обекта. Канализацията на обектите също трябва да отговаря на изискванията, както и да са осигурени достатъчно количества топла и студена питейна вода. Всички регистрирани обекти от този тип за регион Варна са около 9950. Диана СТОЕВА