Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев изрази увереност, че договорът

Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев изрази увереност, че договорът ...

......... парламента, предава скопската телевизия „Канал 5“. Заев сподели очакванията си, че в бъдеще мнозинството в Събранието ще се увеличава. В тази връзка той увери, че предложенията на депутатите от опозицията, както и издигнатите от тях четири искания, ще бъдат разгледани и включени в конституционните изменения. Превод и редакция: Тереза Герова


Евроатлантическата общност - от Вашингтон до София и Атина -

Евроатлантическата общност - от Вашингтон до София и Атина - ...

......... Алексис Ципрас, е „Република Северна Македония“. Промените в Конституцията бяха подкрепени от 80 депутати, включително 8 народни представители от ВМРО-ДПМНЕ. С решението си македонският парламент откри пътя на страната за членство в НАТО и започване на преговори с ЕС, а също така затвори страницата, в която Македония носеше определението "Югославска".


"Премиерът Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха мандат ...

......... премеждия, но винаги са излизали като победители, именно защото хората никога не са отказвали от своята страна. Демокрацията и почтеността на Македония ще се върнат, когато това ненационално правителство и злото, което се случва в нашата страна, си отидат. Македония победи и ще победи отново", категорична е опозицията в Скопие.


След бурния вот в македонския парламент, сега топката е в

След бурния вот в македонския парламент, сега топката е в ...

......... на Съединените щати Матю Палмър. припомня, че конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония. С гласуването на македонския парламент окончателно се разчиства пътят на Скопие за членство в ЕС и НАТО.  


Историческото одобрение на Договора от Преспа провокира, което стана възможно

Историческото одобрение на Договора от Преспа провокира, което стана възможно ...

......... македонските социалисти получи подкрепата на достатъчно подкрепа и от "твърдата" опозиция на ВМРО-ДПМНЕ и събра необходимите 2/3 квалифицирано мнозинство - 80 депутати от общо 120. За победата на Договора от Преспа помогна и факта, че всъщност в гласуването участие взеха 119, а не 120 депутати. Така против се оказаха 39.


Македонският парламент одобри решението за конституционните промени. 80-те депутати, гласували

Македонският парламент одобри решението за конституционните промени. 80-те депутати, гласували ...

......... за благоденствие на всички граждани в региона", написа Захариева в социалната мрежа Facebook. Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и ЕС. Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес, увери още първият ни дипломат.Македонският парламент одобри конституционните промени. 80-те депутати, гласували „за”, представляват

Македонският парламент одобри конституционните промени. 80-те депутати, гласували „за”, представляват ...

......... за благоденствие на всички граждани в региона", написа Захариева в социалната мрежа Facebook. Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и ЕС. Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес, увери още първият ни дипломат.


Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в

Заседанието на македонския парламент за конституционните промени ще започне в ...

......... две трети. Премиерът каза, че той е гост в парламента и не коментира дали тази вечер ще има мнозинство за преминаване към промени на конституцията. На въпрос дали това значи, че все още няма мнозинство, Заев отговори, че и да го има, това трябва да се осигури в нормални условия.


Турция прави живота на терористите „окаян“ навсякъде по света. Това

Турция прави живота на терористите „окаян“ навсякъде по света. Това ...

......... Сирия все още съществуват надежди в момент, когато всички обръщат гръб, най-големият дял принадлежи на Турция", смята турският лидер. Ердоган припомни, че Турция е приютила повече от 3,5 милиона сирийци и 500 000 иракчани. "Ние правим всичко това по силата на хуманитарен, съзнателен и ислямски дълг", смята още държавният глава. 


Служителите на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул са дали

Служителите на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул са дали ...

......... на Хашоги е загинал при „подозрителна автомобилна катастрофа“ в Рияд. Машал Саад ал Бостани, 31-годишен лейтенант от Военновъздушните сили (ВВС) на Саудитска Арабия, е сред 15-те заподозрени, които напускат Турция на 2 октомври, след като посещават консулството на Кралството в Истанбул, по времето, когато Хашоги е бил там.    


Служителите на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул са дали

Служителите на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул са дали ...

......... на Хашоги е загинал при „подозрителна автомобилна катастрофа“ в Рияд. Машал Саад ал Бостани, 31-годишен лейтенант от Военновъздушните сили (ВВС) на Саудитска Арабия, е сред 15-те заподозрени, които напускат Турция на 2 октомври, след като посещават консулството на Кралството в Истанбул, по времето, когато Хашоги е бил там.    Около 200 души от мигрантския център „Мория“ на Лесбос отново

Около 200 души от мигрантския център „Мория“ на Лесбос отново ...

......... прегради на пътищата, за да попречи на мигрантите да достигнат до главното пристанище на гръцкия остров, но след разговорите с правоохранителните органи протестният марш бе прекъснат. Демонстрации имаше и на остров Хиос. Съгласно разпространените данни, в тях са участвали около 70 мигранти. Полицията твърди, че двата протеста са били координирани.


„След неуспеха на референдума в Македония и изборите в БиХ,

„След неуспеха на референдума в Македония и изборите в БиХ, ...

......... за да се разреши. Припомняме, че Белградският форум по сигурността, осми по ред, е най-престижният форум в тази част на Европа и на него се изявяват президенти, министър-председатели и държавни служители. Утре в него ще гостува заместник-помощника на държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Матю Палмър.


Руският президент Владимир Путин заяви, че масовото убийство в Крим

Руският президент Владимир Путин заяви, че масовото убийство в Крим ...

......... социалните мрежи, в интернет ние виждаме, че има цяла една общност, която е била създадена. Всичко започва с трагичните събития в училища в САЩ“, каза Путин на форум в Сочи. „Ние не създаваме здраво съдържание (в интернет) за младите хора, което води до трагедии от този род“, каза руският президент.


Категорична позиция против Преспанското споразумение с Гърция за промяна на

Категорична позиция против Преспанското споразумение с Гърция за промяна на ...

......... и унищожи процеса, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Мицкоски подчерта, че огромно мнозинство от гражданите на Македония и Гърция вече са изразили своето мнение. "В Македония имаме катастрофален референдум, а и в Гърция над 70 процента от гражданите не приемат споразумението за промяна на името в Северна Македония", добави още той. 


В интервю за „Юроактив“ еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова

В интервю за „Юроактив“ еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова ...

......... промени в конституцията. „ Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията изразиха увереност, че предложените промени и изменения на конституцията няма да минат в парламента на Република Македония и с тази своя позиция запознаха ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, като единодушно потвърдиха позицията си, че ще гласуват срещу конституционните промени“, се казва в изявлението.Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи изявление след приетата оставка на

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи изявление след приетата оставка на ...

......... стихове от гръцки поет. „ Идва моментът, казва поетът, да решите с кого ще вървиш и кого ще напуснеш. Премиерът и редица министри на вчерашното правителствено заседание направиха своя избор и аз своя. Но е добре да си запомнят стиха: искаха да ме погребат надълбоко, забравиха, че съм от сой.“


Гръцкият външен министър Никос Кодзиас се оттегли от поста си.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас се оттегли от поста си. ...

......... оттегли от поста си. Това съобщиха от правителството, цитирани от AFP. Това се е случило след спор в Министерския съвет за противоречивото споразумение по спора за името на Македония. „Премиерът Алексис Ципрас прие оставката на външния министър“, заявиха от кабинета на министър-председателя, добавяйки, че именно Ципрас ще поеме овакантения пост.


Правителството отпуска 135 274 лева за повишаване на квалификацията на

Правителството отпуска 135 274 лева за повишаване на квалификацията на ...

......... Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова и Украйна). Вторият проект - „Изграждане на институционален капацитет на структура, занимаваща се с обучителна и публична дейност, към Министерството на външните работи и европейската интеграция (МВнРЕИ) на Молдова“ ще постави основите на бъдещия дипломатически институт в Кишинев.


Руски миряни и свещеници ще могат да посещават Света гора,

Руски миряни и свещеници ще могат да посещават Света гора, ...

......... световното културно и природно наследство. На територията на Света гора се допускат единствено лица от мъжки пол, които предварително трябва да се сдобият със специално разрешение. Междувременно стана ясно, че Турската православна църква е завела иск срещу Вселенската патриаршия, съобщава "Московский комсомолец". Според турската църква патриарх Вартоломей превишил правомощията си.


Атина. Гръцката полиция е заловила три килограма кокаин в пощенски

Атина. Гръцката полиция е заловила три килограма кокаин в пощенски ...

......... полиция>Арестуван е 34-годишен мъж, който се е опитал да получи пратката в пощенски клон в Атина с фалшива лична карта, на която е фигурирало името на получателя на пратката. Разследването е установило, че заподозреният е получил най-малко още един подобен пакет със същата фалшива идентичност. Превод и редакция: Юлиян Марков


Турция ще продължи проучванията за газ край Кипър, с цел

Турция ще продължи проучванията за газ край Кипър, с цел ...

......... около острова. „Ще продължим сондажните дейности около острова. Не се опитваме да се конфронтираме с някой. Нашата цел е справедливото разпределяне на ресурсите. Въпреки това, всички трябва да знаят, че няма да допуснем нарушаване на правата на Турция, Турска република Северен Кипър и турците киприоти в Източното Средиземноморие“, добави той.


В четвъртък Македония започва предприсъединителни преговори с НАТО, които ще

В четвъртък Македония започва предприсъединителни преговори с НАТО, които ще ...

......... за промяната на името на Македония. До момента социалистите на Зоран Заев и опозицията на ВМРО продължават да са на противоположни позиции. Новината за преговорите с НАТО изненада депутатите, които втори ден дебатират ще променят или не основния закон на страната, за да бъде приета Македония в Алианса и Евросъюза.


Скопие. Лидерът на „Алианса на албанците“ Зиядин Села, който пострада

Скопие. Лидерът на „Алианса на албанците“ Зиядин Села, който пострада ...

......... проблеми на 27 април, за да подава ръка за помирение днес. Ако той мисли за събитията в парламента на 27 април, тогава трябва да знае, че не е над институциите и справедливостта. Той е избран за премиер на държавата, а не за цар“, написа Села. Превод и редакция: Иван Христов


Тирана. По покана на албанския президент Илир Мета във вторник

Тирана. По покана на албанския президент Илир Мета във вторник ...

......... на делегациите на двете страни. По време на посещение на принц Алберт II ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между външните министерства на двете страни, както и споразумение за финансиране на защитата на природните ресурси между Монако и регионалната администрация на защитените територии на Вльора. Превод и редакция: Юлиян Марков


Истанбул. Турската полиция е напуснала саудитското консулство в рано сутринта,

Истанбул. Турската полиция е напуснала саудитското консулство в рано сутринта, ...

......... никога не излезе. Консулството е дипломатическа територия на Саудитска Арабия. Търсенето беше проведено, след като някои американски медии заявиха, че Саудитска Арабия обмисля признанието, че Хашоги е починал по време на разпит, който се е „объркал“. Кралството досега настояваше, че журналистът е напуснал консулството невредим. Превод и редакция: Юлиян Марков


Атина. Група анархисти предизвикаха безредици в Атина, пише електронното издание

Атина. Група анархисти предизвикаха безредици в Атина, пише електронното издание ...

......... получили леки наранявания при нападението и са били приведени във военна болница за лечение – двама с повърхностни наранявания, а другите двама с проблеми с дишането. Хвърлените коктейли "Молотов" са повредили външната страна на полицейския участък, както и пет паркирани коли и три патрулни автомобила. Превод и редакция: Юлиян Марков


Любляна. Словенското правителство търси начин да мотивира пенсионерите да се

Любляна. Словенското правителство търси начин да мотивира пенсионерите да се ...

......... от територията на бивша Югославия ще търси работници от Грузия и Украйна. Според последните данни в Словения има около 70 000 чужденци. Сред тях преобладават тези от Босна и Херцеговина, около 40%, а не малък брой с работници има от Сърбия, Косово, Македония и Хърватия. Превод и редакция: Юлиян Марков


Над 1/5 от сръбските граждани ( 22%), потенциално искат да

Над 1/5 от сръбските граждани ( 22%), потенциално искат да ...

......... по-добрия стандарт на живот, регулирана държава (13%) и сигурност (6%). На въпроса "Дали ще се върнете в Сърбия?", 41% са заявяват, че не планират такова нещо, а 35% - че ще се върнат, но само след като се пенсионират. Общо 90% от респондентите виждат бъдещето на децата си в чужбина.


ВМРО-ДПМНЕ не приема предложението на премиера Зоран Заев за помирение

ВМРО-ДПМНЕ не приема предложението на премиера Зоран Заев за помирение ...

......... за нарушение на закона. И която ще анализира безпристрастно фактите и доказателствата. Тук има възможност Заев да докаже, че е за истинско помирение и за справедливост без условия. Освободете хората от политическо преследване и от задържане, справедливост за тези хора с гаранция за тяхната презумпция за невинност", категоричен бе Янушев.


Министерството на вътрешните работи в Турция съобщи, че отстранява от

Министерството на вътрешните работи в Турция съобщи, че отстранява от ...

......... МВР са посочени мотивите за това – действията на кметовете са несъвместими с естеството на длъжността, те са близки до определени структури и групи, членуват в тях или са свързани с терористични формирования, което противоречи на принципите на националната сигурност. Заповедите за уволненията са подписани от вътрешния министър Сюлейман Сойлу.


Главната републиканска прокуратура в Анкара е издала заповеди за задържане

Главната републиканска прокуратура в Анкара е издала заповеди за задържане ...

......... Отделът за борба с организираната престъпност към Дирекцията по сигурността в Анкара вече е започнал дейностите по издирване и залавяне на заподозрените в самата столица и в други 17 провинции на страната. Сред задържаните досега са деветима пилоти в турските ВВС. Продължават операциите за залавяне на останалите заподозрени турски военни.


Депутатите в македонския парламент започват днес, 15 октомври, дебатите по

Депутатите в македонския парламент започват днес, 15 октомври, дебатите по ...

......... подписването на Договора през месец юни край Преспа в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. И двете страни демонстрираха кураж, лидерство, отговорност и работеха неуморно за преодоляване на различията и старите проблеми, с цел постигане на този исторически договор, който беше подкрепен от цяла Европа", каза още Могерини.


Вицепремиерът на Косово Фатмир Лимай заяви, че през тази година

Вицепремиерът на Косово Фатмир Лимай заяви, че през тази година ...

......... се отнася за трансформацията на въоръжените сили на страната в армия. Вицепремиерът очаква законът да бъде гласуван до края на ноември, което е било потвърдено и от страна на депутата от управляващата „Демократическа партия“ Мергим Луштаку, който постави 28 ноември, когато се чества Денят на албанското знаме, като краен срок.


Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне

Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне ...

......... или късно и в Европа. Западните Балкани са в сърцето на Европа, ние сме взаимно зависими. Вярвам, че заедно можем да постигнем много за просперитета, сигурността и стабилността на нашите народи", каза в заключение върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.


19 души, включително деца, загинаха, след като камион, превозващ мигранти

19 души, включително деца, загинаха, след като камион, превозващ мигранти ...

......... да с лодка да преплуват разстоянието до гръцкия остров Самос. Той е разположен само на няколко километра северно от турския полуостров Дилек – точно срещу бреговете на провинция Измир. Турция е ключова транзитна точка за мигрантите от Близкия изток, Азия и Африка, които търсят по-добър живот в Европа, припомня БГНЕС.


15 души, включително деца, загинаха, след като камион, превозващ мигранти

15 души, включително деца, загинаха, след като камион, превозващ мигранти ...

......... на полицейска проверка на магистралата. За инцидента е виновен шофьорът на минивана, който с висока скорот е засякъл товарния камион. Шофьорът – 39-годишен гръцки гражданин се е опитал да избегне сблъсъка, но камионът се преобърнал. Мъжът е с леки травми, но след преглед в болницата е освободен за домашно лечение.


След решението от днес (12 октомври) на турски съд да

След решението от днес (12 октомври) на турски съд да ...

......... министри от правителството на Ердоган и наказателни мита за турските алуминий и стомана. В отговор Ердоган също въведе наказателни мита за редица стоки и обяви бойкот на американската електроника. Политическата криза сериозно се отрази на турската икономика и от началото на годината лирата загуби почти половината от стойността си.  


Редица промени в наказателния кодекс на Румъния, наскоро прокарани от

Редица промени в наказателния кодекс на Румъния, наскоро прокарани от ...

......... предупредиха, че някои от съдебните реформи в Румъния могат да "възпрепятстват сътрудничеството в международното правоприлагане". След като спечели изборите в края на 2016 г., правителството, ръководено от социалдемократите, се опита да овладее антикорупционното законодателство, но изостави плановете си поради най-голямата вълна на протестите след падането на комунизма през 1989 г.


И на втория ден от изслушването на предложението за пристъпване

И на втория ден от изслушването на предложението за пристъпване ...

......... всички, с всички наши отговорности, които носим политически. Нямам проблем с политическата отговорност. Сложих я на масата каквато и да е. Нека да подсигурим тази държава. Да я подсигурим заедно. По този въпрос не се вижда единство. Призовавам да размисляме до самия край на вземане на решенията“, подчерта още Заев.


Турски съд разпореди освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, който

Турски съд разпореди освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, който ...

......... двама министри от правителството на Ердоган и наказателни мита за турските алуминий и стомана. В отговор Ердоган също въведе наказателни мита за редица стоки и обяви бойкот на американската електроника. Политическата криза сериозно се отрази на турската икономика и от началото на годината лирата загуби почти половината от стойността си.


Косовският президент Хашим Тачи се надява, че преди следващата пролет

Косовският президент Хашим Тачи се надява, че преди следващата пролет ...

......... че е важно и двете страни да постигнат споразумение и не е изключил възможността за промяна на границите. Тази идея за промяна на границата ще бъде прецедент, призна Тачи, но той ще бъде "положителен прецедент". Запитан за срок, косовският президент заяви, че се надява да сключи сделка преди следващата пролет.


Атина. Напрежението между двата коалиционни партньора в гръцкото правителство продължава,

Атина. Напрежението между двата коалиционни партньора в гръцкото правителство продължава, ...

......... опозиционната „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че кризата в коалицията се отразява лошо върху страната. „Във време, в което най-важното нещо за държавата трябва да бъде възстановяването на нейната легитимност във всяка област, правителството разиграва сцени като театрална група“, заяви Мицотакис в социалната мрежа „Туитър“. Превод и редакция: Йонислав Дочев


Измир. Процесът срещу американския пастор Андрю Брънсън, който е изправен

Измир. Процесът срещу американския пастор Андрю Брънсън, който е изправен ...

......... арест от 25 юли насам – под стриктни мерки за сигурност и е отведен в съда в област Алиага за продължаване на делото. На 25 юли, заради здравословните проблеми на Андрю Брънсън, съдът в Измир разпореди той да бъде преместен от затвора в домашен арест. Превод и редакция: Йонислав Дочев


Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви на своя германски колега

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос заяви на своя германски колега ...

......... се стреми да получи компенсация за разрушенията по време на немската окупация през 1941-1944 година и възстановяване на принудителния окупационен заем. От финансовото министерство изчисляват сумата на между 278 и 340 млрд. евро. Германия отхвърля финансовите претенции на Атина, тъй като към 1960 година са били изплатени 115 млн. марки.


Земетресение от 4,4 по скалата на Рихтер е станало факт

Земетресение от 4,4 по скалата на Рихтер е станало факт ...

......... Трусът е бил много плитък - само с 2 километра дълбочина. Той е станал на 79 километра от град Каламата, където живеят 50 000 души, и на 254 километра югозападно от Атина. Де факто епицентърът обаче е в Средиземно море. Засега няма информация за пострадали хора и нанесени материални щети.


Атина. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от

Атина. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от ...

......... извършени в различни части на страната. Броят на жертвите от европейски произход е между 60 хил. и 70 хил. души. Не трябва да се забравя моралната и политическа вина на Германия, независимо от различните правни позиции, подчерта Щайнмайер, визирайки гръцките претенции към Берлин за репарации. Превод и редакция: Тереза Герова


Белград. Българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов,

Белград. Българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ...

......... споразумение за създаване на Многонационалните мирни сили в ЮИЕ. Представителите на държавите-участнички в срещата потвърдиха ангажираността на страните да работят за реализацията на целите и задачите на Процеса, в подкрепа на мира и стабилността в региона на Югоизточна Европа. Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Скопие. Ако ВМРО-ДПМНЕ продължава с неконструктивната си политика спрямо Договора

Скопие. Ако ВМРО-ДПМНЕ продължава с неконструктивната си политика спрямо Договора ...

......... партия, която претендира да е европейска и продемократична, да постъпва така“, e заявил той неотдавна пред виенския всекидневник Der Standard. ЕНП е критикувала ВМРО-ДПНМЕ, когато е била на власт, но до този момент никога не изразявала публично несъгласието си с отношението й по даден въпрос. Превод и редакция: Ивелина Ватова


Албанското правителство обяви, че от 1 януари в страната се

Албанското правителство обяви, че от 1 януари в страната се ...

......... се отворят вратите на електронните казина във всички жилищни райони на 28-те хиляди квадратни километра от Република Албания“, добави той. Правителството анонсира още, че работи над ограничения за онлайн залаганията и веднага ще наложи забрана за рекламиране на хазарта, което, както твърдят от Тирана, до момента се игнорира от медиите.


Румънското правителство планира да удвои пенсиите в страната до 2022

Румънското правителство планира да удвои пенсиите в страната до 2022 ...

......... дефицит под 3%, които ЕС изисква. „Икономиката никога няма да се движи според най-добрия сценарии на хартия”, каза Аурелиан Дочиа, икономист в „Сосиете Женерал” Припомняме, че Румъния постигна рекорден растеж за 2017 г. от 6.9% и правителството очаква ръст от 5.5% за тази година и 5.7% за следващата 2019 г.


Зубин Поток. Най-голямата и най-дълга спортна-туристическата атракция за катерене на

Зубин Поток. Най-голямата и най-дълга спортна-туристическата атракция за катерене на ...

......... общност и конкретна икономика, без която няма оцеляване на сръбския народ – казва още Миячич. И добавя, че към днешна дата са успели да привлекат не само туристи от Централна Сърбия, но и гости от Франция, Англия, Германия, в същото време и активният отдих е станал част от местната идентичност.


Премиерът на  Македония Зоран Заев се обърна към членовете на

Премиерът на  Македония Зоран Заев се обърна към членовете на ...

......... вземат решение според собствените си убеждения и без натиск от никого. Вашето решение ще изпрати в историята Бившата югославска република Македония", заяви в речта си Заев. Той повтори четирите предложения за изменения - добавянето на прилагателното „северна" към наименованието на страната, териториалните гаранции и грижите за малцинствата в други страни.


Преговорите за присъединяване на Македония към НАТО ще започнат на

Преговорите за присъединяване на Македония към НАТО ще започнат на ...

......... координатор Стево Пендаровски. Според говорителя успоредно се развиват процесите за пълноправно членство. Той посочи, че за да стане Македония пълноправен член на Пакта, е необходимо пълното прилагане на договора от Преспа – първо от македонския парламент за приемане на конституционните промени, а след това и ратифицирането му от гръцкия парламент.


Скопие. Войници от Армията на Република Македония са произвели изстрели

Скопие. Войници от Армията на Република Македония са произвели изстрели ...

......... Един от тях, който спрял, е задържан и предаден на органите на МВР за по-нататъшна процедура“, поясниха военните. От македонската армия уверяват, че АРМ и представители на граничната полиция остават в максимална готовност за предотвратяване на всички опити за незаконно влизане на територията на страната. Превод и редакция: Тереза Герова


Москва. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети Русия на 7

Москва. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети Русия на 7 ...

......... руски дипломати и забрани на двама други руски граждани да влизат в страната. Като официална причина бе посочена намеса във вътрешните работи, а неофициално стана ясно, че според гръцката страна е имало опити от страна на Русия да настройва отделни групи срещу Договора с Македония. Превод и редакция: Юлиян Марков


Както беше обявено в новата икономическа програма на Турция, публикувана

Както беше обявено в новата икономическа програма на Турция, публикувана ...

......... Както беше обявено в новата икономическа програма на Турция, публикувана миналия месец, целевата инфлация в страната е 20,8% за тази година, целевият процент за следващата година е 15,9%, 9,8% за 2020 г. и 6% е за 2021 г.


Скопие. Изявяващият се по македонските медии под името протойерей Любче

Скопие. Изявяващият се по македонските медии под името протойерей Любче ...

......... поискат да им бъдат върнати или компенсирани тези инвестиции?! Господа кроячи на историята, можете да се справите и по-добре. Ако всече сте решили да се майтапите с македонския народ, тогава барем напишете, че българите са били туристи с ultra all inclusive резервация за няколко години“. Превод и редакция: Иван Христов


Прищина. Б. Дж., служител в полицията на Косово, е арестуван

Прищина. Б. Дж., служител в полицията на Косово, е арестуван ...

......... Косово, е арестуван за трафик на дрога, предава белградското радио „Б92“, като се позовава на информация от прищинското онлайн издание KoSSev. Според информацията на медията, полицаят работи в местното районно управление на полицията в Урошевац, но арестът е проведен на граничния пункт Връбница (с Албания). Превод и редакция: Иван Христов


"Гражданите, които решиха да участват на референдума, с над 90% ...

......... естествен път“, без никакви закани, натиск или „пари“. „Може да вярвам, че го имаме, може да вярвам, че го нямаме, но накрая това трябва да го проверим и да се потвърди. Засега имаме сериозни причини да вярваме, че има (мнозинство от две трети - бел. ред.)“, заключи министър-председателят на Македония.


Мигранти от Турция направиха импровизиран лагер в Солун, като спяха

Мигранти от Турция направиха импровизиран лагер в Солун, като спяха ...

......... че броят на новопристигащите мигранти в Солун е голям и това създава проблеми при издаването на документи. Гръцката полиция съобщава, че през миналия месец в Солун са били арестувани 35 души, заподозрени за транспортиране на 1821 мигранти до града, което е с 60 процента повече в сравнение с предходния месец.


Скопие. Статия на Ясминка Павловска за вестник „Нова Македония“, представена

Скопие. Статия на Ясминка Павловска за вестник „Нова Македония“, представена ...

......... се беше провел европейски референдум, сега щяхме да знаем каква е волята на хората. С обструкциите на референдума отново се доведохме до балканска ситуация. Фактът е че не сме наясно как да поставим правилата на играта“, заяви професорът от Юридическия факултет при УКИМ Денко Малевски. Превод и редакция: Иван Христов


Скопие. С луксозният мерцедес, за закупуването на който бившият премиер

Скопие. С луксозният мерцедес, за закупуването на който бившият премиер ...

......... от продажбата, поне докато не завърши съдебният процес „Тенк“, защото колата е едно от материалните доказателства. При оценяването на мерцедеса е установено също, че той няма сервизна книжка, припомня „еМагазин“. От правителството са информирали, че с парите от продажбата на автомобила ще бъдат купени линейки. Превод и редакция: Иван Христов


Премиерът на Косово Рамуш Харадинай определи като „мъртва“ идеята за

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай определи като „мъртва“ идеята за ...

......... със Сърбия, премиерът Харадинай решително се противопоставя на подобно решение за споровете между двете държави. В Белград идеята на Тачи, колкото и невероятно да звучи, среща поддръжка на най-високо ниво – от президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич, които наричат евентуалните действия в тази посока „разграничаване“, предаде БГНЕС. 


„Македония няма нужда от избори. Избори ще има, само ако

„Македония няма нужда от избори. Избори ще има, само ако ...

......... юни. Ще имаме наше място на масата за преговори в Брюксел и НАТО с началото на ратификацията на протокола в парламентите на 29 държави-членки на НАТО. От икономическа гледна точка Македония е в отлично състояние и не е необходимо да се провеждат избори, освен ако не се наложи, заяви той.


Още една присъда на политик от високо равнище, произнесе Наказателният

Още една присъда на политик от високо равнище, произнесе Наказателният ...

......... жалбата на Груевски е отхвърлена, а присъдата на Гьоковски бе намалена на четири и половина години затвор. На 23 май тази година Наказателният съд в Скопие осъди двамата, по обвинение за купуване на луксозен "Мерцедес" на стойност 600 000 евро. Никола Груевски получи присъда като подстрекател за извършване на престъплението.


Анкара/Русе. Разследващата случаи на корупция в България журналистка Виктория Маринова

Анкара/Русе. Разследващата случаи на корупция в България журналистка Виктория Маринова ...

......... парк в града. За последно Маринова е разследвала случаи на корупция с фондове на ЕС и в момента се изяснява дали това има общо с нейното убийство. Уточнява се, че Маринова е била ударена в главата и след това умъртвена чрез удушване, посочва още ДХА. Превод и редакция: Георги Димов


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма повече

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма повече ...

......... си дългове към МВФ през 2013 г., но започна нови преговори по тази тема след падането на националната валута. Турската лира преживя исторически срив през август, заради напрежението в отношенията със САЩ. Вашингтон въведе мита за внос на стомана и алуминий от Турция, а междувременно Анкара отговори с реципрочни мерки.


Атина. Обратното броене преди гласуването на конституционните промени в парламента

Атина. Обратното броене преди гласуването на конституционните промени в парламента ...

......... върху Македония, извежда на преден план ролята на Русия. „Тhetoc.gr“ смята, че след първоначалното противопоставяне на референдума от страна на руското външно министерство и непряката заплаха за „вето“ в Съвета за сигурност, сега са последвали обвинения срещу НАТО и лично срещу генералния секретар Йенс Столтенберг. Превод и редакция: Василена Йорданова


Избирателната активност на референдума за промяна на конституцията на Румъния,

Избирателната активност на референдума за промяна на конституцията на Румъния, ...

......... гледна точка нищо не се е променило. Конституцията и сега не позволява еднополовите бракове! Наш дълг е да ограничим речта на омразата и разделението на обществото", написа Азталос във Facebook. Хомосексуализмът Румъния беше престъпление до 2000 година, когато под натиск от Съвета на Европа и Европейския Съюз Букурещ измени законодателството.