Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ...

Министър-председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република ... ...

......... приоритет на ротационното председателство на Съвета на ЕС, ръководено от страната ни. В рамките на посещението си премиерът Бойко Борисов ще проведе и двустранна среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на която ще се обсъди подготовката на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17 май.


В официалните статистики за Гърция може и да има положителни

В официалните статистики за Гърция може и да има положителни ...

......... стават все по-силни. А по-слабите - още по-слаби. Същевременно средното съсловие на практика изчезна изцяло." Като цяло днес икономическите данни на Гърция са по-добри, отколкото преди няколко години. Явно обаче трябва да мине още много време, докато хората започнат да усещат нещо от този възход.  По публикацията работи: Елка Василева


За скандални твърдения за

За скандални твърдения за "български злодейства" в сръбска обява за ...

......... да бъде търпяно. Надявам се много тези неща да не се повтарят и ние желаем, аз желая наистина едно европейско бъдеще на Република Сърбия и на всички сръбски граждани, надявам се и те да имат силата да преодолеят това, което ни е разделяло в миналото", завършва коментара си Андрей Ковачев.


Високопоставен прокурор в Косово остана без служебна кола, написа сръбският

Високопоставен прокурор в Косово остана без служебна кола, написа сръбският ...

......... автомобила на заместник-главния обвинител на столичанка най-младата балканска държава Прищина Ибрахим Бериша подаде снощи сигнал за незаконно отнемане на моторно превозно средство от двора на неговото жилище. "Престъпниците заминаха в неизвестна посока", посочи още Бериша. Полицията в Косово започна операция по издирването на наглите крадци, пише още белградският таблоид.  


Спорът между Атина и Скопие за името на Република Македония

Спорът между Атина и Скопие за името на Република Македония ...

......... началото на март в Турция двама гръцки войници. "Тези хора трябва да бъдат освободени", посочи политикът от Люксембург. Председателят на ЕК допълни, че Гърция има важна роля за стабилността на Балканите. "Ето защо ние не можем да оставим тази страна сама да решава проблема с нелегалните имигранти", категоричен бе той.
Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в ...

......... ВИК бе отхвърлила исканията за участие на няколко партии, сред които Хюда-пар, Демократичната лява партия и Отечествената партия (АНАП). Вчера Висшата избирателна комисия съобщи, че приема възражението по отказа за участие в изборите на Хюда-пар, но отхвърля възраженията на Демократичната лява партия и Отечествената партия (АНАП), информира бТВ, цитирайки НТВ.


Информационна мъгла обви разговорите между гръцкия външен министър Никос Кодзиас

Информационна мъгла обви разговорите между гръцкия външен министър Никос Кодзиас ...

......... инициативи за решаването на спора за името на балканската страна, започнал с отделянето на републиката от Белград през 1991 г. Атина не признава името на северозападната си съседка, защото в Гърция има провинция Македония. Заради блокадата държавата със столица Скопие фигурира в международни организации като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).


Атина. Всекидневните провокации и противопоставяне с Турция и все по-реалната

Атина. Всекидневните провокации и противопоставяне с Турция и все по-реалната ...

......... до въвеждането на структурни промени със специфични приоритети. В заключение бившият контраадмирал смята, че Гърция се нуждае от нова стратегия за поддържане за надеждна отбрана и за възпиране, която да има широка национална подкрепа и да е съобразена с военното приложение на развиващите се технологии. Превод и редакция: Василена Йорданова


Мандатът на полицейската мисия на Европейския съюз в Косово (ЕУЛЕКС)

Мандатът на полицейската мисия на Европейския съюз в Косово (ЕУЛЕКС) ...

......... Тачи, цитиран от Фокус. ЕУЛЕКС действа в Косово от 2008 г. насам. Първоначално бе предвидено мисията да продължи до 2014 г., но мандатът й бе продължаван на няколко пъти. ЕУЛЕКС е натоварен със задачите да гарантира реда, мира и стабилността съвместно с международните сили под ръководството на НАТО – КейФОР.


„Следейки политическата атмосфера в Македония, всички трябва да се съгласим,

„Следейки политическата атмосфера в Македония, всички трябва да се съгласим, ...

......... Невинаги атмосферата е предизборна и невинаги е предизборно време. Когато се спечелят или изгубят избори, трябва да се каже: “Ето, сега отговорността е на този, който формира правителството" и да дадем възможност на гражданите да дишат и да се отпуснат. И до тази точка Македония все още не е достигнала“."Правителството не трябва да се хвали, защото то спечели битката ...

......... "Правителството не трябва да се хвали, защото то спечели битката в парламента, но ще загуби войната в обществото", се казва в декларацията на синдиката от Националната енергийна компания. "Геноп-Деи".


Атина/Скопие. Постигането на споразумение за разрешаване на спора за името

Атина/Скопие. Постигането на споразумение за разрешаване на спора за името ...

......... Междувременно Кодзиас се отправя към Брюксел в четвъртък, за да присъства на двудневната среща на високо равнище на външните министри на НАТО. Той ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столенберг и се очаква да обсъди и напрегнатите отношения между Гърция и Турция. Превод и редакция: Тереза Герова


Ние делът на тази историческа Македония, която е в България,

Ние делът на тази историческа Македония, която е в България, ...

......... в Македония – не виждам друг вариант! В най-краен случай, ако не се намери решение, въпросът ще остане отворен и ще продължим след три месеца, след шест месеца пак да търсим отговор", посочва Заев.Следващият кръг от преговори за името се очаква в началото на май. По публикацията работи: Елка Василева


„Ако не успеем, няма да имаме вероятно бъдеще в ЕС,

„Ако не успеем, няма да имаме вероятно бъдеще в ЕС, ...

......... вероятно бъдеще в ЕС, в НАТО. Тогава ще трябва Европа да я доведем в Скопие, в Македония – не виждам друг вариант! В най-краен случай, ако не се намери решение, въпросът ще остане отворен и ще продължим след три месеца, след шест месеца пак да търсим отговор”, посочи още Заев.


Преговорите постигнаха напредък, след като през февруари Македония се съгласи

Преговорите постигнаха напредък, след като през февруари Македония се съгласи ...

......... след като през февруари Македония се съгласи да промени името на столичното летище "Александър Велики" в „Международното летище на Скопие“, в знак на добра воля към Гърция. Магистралата, свързваща Македония с Гърция, също се преименува на "Магистрала на приятелството". Възможни са няколко нови имена, като най-често се споменава Горна Македония.„За разлика от ситуацията по време на голямата миграционната криза

„За разлика от ситуацията по време на голямата миграционната криза ...

......... „За разлика от ситуацията по време на голямата миграционната криза преди три години, сега 85 процента от мигрантите търсят убежище в Словения, което е голямо натоварване. Друга промяна, която се наблюдава в момента е, че повечето мигранти идват от Северна Африка, а не от Близкия изток“, каза той.


Съдът в Одрин отхвърли и третото искане за освобождаване на

Съдът в Одрин отхвърли и третото искане за освобождаване на ...

......... не се е променило и като отказ за освобождаване се посочват доказателствата намерени във военнослужещите, както и липсата им на постоянен адрес на територията на Турция, предаде Фокус. Двамата гръцки военнослужещи бяха задържани на няколко десетки метра навътре в турската територия при лоши метеорологични условия на 1 март 2018 г.


Под заглавие "България затворена /за бежанци/, а Еврос /река Марица/

Под заглавие "България затворена /за бежанци/, а Еврос /река Марица/ ...

......... още изданието, като в заключение пояснява, че повечето от влизащите на гръцка територия са кюрди от Сирия и турци, противници на режима на Ердоган, които бързали да се предадат на полицията, за да получат документ, който им позволява свободно да се движат из цялата страна.  По публикацията работи: Елка Василева


Атина. Съдът в Одрин отхвърли и третото искане за освобождаване

Атина. Съдът в Одрин отхвърли и третото искане за освобождаване ...

......... досега нищо не се е променило и като отказ за освобождаване се посочват доказателствата намерени във военнослужещите, както и липсата им на постоянен адрес на територията на Турция. Двамата гръцки военнослужещи бяха задържани на няколко десетки метра навътре в турската територия при лоши метеорологични условия на 1 март 2018 г.


Белград. Заместник-председателят на Комисията за държавна сигурност на Руската федерация

Белград. Заместник-председателят на Комисията за държавна сигурност на Руската федерация ...

......... като бе назначена с указ от президента на Руската федерация Владимир Путин за прокурор на Крим. По-късно в интернет пространството бе разпространен видеоклип с нейно участие, който събра само за първите пет дни шест милиона посещения. Образът на Поклонская се използва и в компютърни игри. Превод и редакция: Тереза Герова


Искам, но не вярвам, че спорът за името с Гърция

Искам, но не вярвам, че спорът за името с Гърция ...

......... на двете страни – Никола Димитров и Никос Кодзиас, предаде Фокус. „Като цяло това, което аз очаквам, е д аположим усилия до решението на Съвета на Европейския съюз, защото сме сигурни, че ако имаме решение дотогава, ще получим категорични и най-силни гаранции, че ще получим дата за преговори", отбеляза Заев.


Ние вече не сме поробена страна, каза македонският премиер Зоран

Ние вече не сме поробена страна, каза македонският премиер Зоран ...

......... предвождана от бившия генерален секретар на НАТО (1999-2004 г.) Джордж Робъртсън. В групата членуват и лидерът на Северноатлантическия пакт от 1994 до 1999 г. Хавиер Солана, както и бившият шведски премиер и посредник по време на войните в бивша Югославия в началото на 90-те години на ХХ век Карл Билд.


Скопие. Откриването на участъка Демир Капия-Смоквица от магистрала А1 в

Скопие. Откриването на участъка Демир Капия-Смоквица от магистрала А1 в ...

......... жива музика“, „Като отворим пътя Кичево-Охрид ще извикаме Ивица Дачич да ни пее“, са само част от шеговитите коментари на македонците. В друго съобщение се пита: „Трябва ти помощ на пътя?“, след което е оставен контакт за връзка с „над 100 музиканти, групи и оркестри“. Превод и редакция: Тереза Герова


Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич

Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич ...

......... армия, има пълна подкрепа на президента на Сърбия Александър Вучич и на правителството, предаде Фокус. Косово полага усилия да превърне Косовските сили за сигурност (KSF) в армия на Косово чрез конституционни изменения. За да може Прищина да промени конституцията, гласовете на сръбските депутати са от решаващо значение, припомнят от медията.


Споделянето на болката на арменците за събитията от 1915 г.

Споделянето на болката на арменците за събитията от 1915 г. ...

......... през 1915 г. са започнали масови репресии срещу малцинството. Вследствие на преследванията са загинали около 1,5 млн. души. Република Турция категорично отрича да има нещо общо със смъртта на арменците през Първата световна война. Югоизточната ни съседка твърди, че хората са загинали по време на евакуация от фронтова линия.  


Гърците са започнали да изостават финансово и не могат да

Гърците са започнали да изостават финансово и не могат да ...

......... че гражданите не са в състояние да плащат сметките си за отопление, да разполагат със средства за неочаквани разходи, да харчат за месо или риба, за почивка извън дома, за автомобил и други. Този процент в Европейския съюз е бил най-висок през 2012 г.  /БТА/  По публикацията работи: Елка Василева


Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова лидера на

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова лидера на ...

......... кандидатира. Нека видим колко гласа ще даде нацията", добави Ердоган. Припомняме, че на 20 април парламентът на Турция прие законопроект, който предвижда предсрочни избори в страната на 24 юни. Предложението получи подкрепата на 386 депутати от управляващите и опозиционните партии. Редовните избори трябваше да се проведат през ноември 2019 г.


България, Румъния, Гърция и Сърбия обсъдиха конкретни проекти за развитието

България, Румъния, Гърция и Сърбия обсъдиха конкретни проекти за развитието ...

......... на Съвета на ЕС. Те откроиха приоритета Западни Балкани и потвърдиха подкрепата си за процеса на евроинтеграция на страните от региона. Президентът Александър Вучич благодари за ангажираността към Западните Балкани и конкретно към Сърбия и подчерта готовността и на четирите страни от Съвета за ускоряване на реализацията на инфраструктурните проекти.


България, Румъния, Гърция и Сърбия обсъдиха конкретни проекти за развитието

България, Румъния, Гърция и Сърбия обсъдиха конкретни проекти за развитието ...

......... ЕС. Те откроиха приоритета Западни Балкани и потвърдиха подкрепата си за процеса на евроинтеграция на страните от региона.Президентът Александър Вучич благодари за ангажираността към Западните Балкани и конкретно към Сърбия и подчерта готовността и на четирите страни от Съвета за ускоряване на реализацията на инфраструктурните проекти.По публикацията работи: Венцислава Вельова


Наричат я "Желязната лейди": Мерал Акшенер е смятана за най-силния

Наричат я "Желязната лейди": Мерал Акшенер е смятана за най-силния ...

......... турски гласоподаватели, казва социологът Йозер Сенчер и добавя: "Всички кандидати, които ще се изправят срещу Ердоган, трябва да се съобразят с този факт. А Мерал Акшенер би трябвало да си зададе въпроса дали може да привлече тези гласове и при нужда да подобри стратегията си".  По публикацията работи: Елка Василева


България, Гърция, Румъния трябва да направим всичко възможно с нашите

България, Гърция, Румъния трябва да направим всичко възможно с нашите ...

......... председателят Туск. Не можем да подминем и личната ангажираност на канцлера Меркел по въпроса“, поясни Борисов. Според него не са леки решенията, които Вучич трябва да взима. „Без да преглътнем Косово, Босна и Херцеговина, не можем Балканите да вървим напред. Горд съм с политическия елит на Балканите“, допълни премиерът Борисов.


Букурещ. Уверявам премиера Бойко Борисов в подкрепата на Румъния за

Букурещ. Уверявам премиера Бойко Борисов в подкрепата на Румъния за ...

......... където Западните Балкани имат ключово място“, заяви Дънчила. Тя отчете, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е за първи път в Румъния. Тя поясни, че днес е дискутирано икономическото сътрудничество и определянето на конкретни проекти, които четирите държави могат съвместно да реализират, както и за формата 16 + Китай. Деница КИТАНОВА


Атина. Мнозина се чудят как ще се развият отношенията на

Атина. Мнозина се чудят как ще се развият отношенията на ...

......... имат такъв, толкова по-голям ще е шанса да се ограничат максимално гостратегическите загуби на САЩ в този регион и толкова по-възможно ще е за всички нейни съседи да получат някаква форма на значима подкрепа срещу заплаха, за която стои въпросът само „кога“ ще се прояви. Превод и редакция: Иван Христов


Албания е изправена пред много предизвикателства и има много работа,

Албания е изправена пред много предизвикателства и има много работа, ...

......... страни. Разговаряхме и за по-нататъшния напредък на реформите в съдебната система“, каза Рама, цитиран от БГНЕС. Тирана е първата спирка от балканската обиколка на Туск, който ще посети още Подгорица, Белград, Прищина, Сараево и Скопие. Премиерът Еди Рама ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в четвъртък в Берлин.


Хан коментира още, че мисли, че всички са съгласни, че

Хан коментира още, че мисли, че всички са съгласни, че ...

......... съгласни, че това би било от полза за страната, обществото и целия регион на Западните Балкани, предаде БГНЕС. Според еврокомисарят Македония е преминала през дълбока политическа криза и постига напредък в провеждането на реформи и отстояването на добросъседски отношения. В същото време той предупреди, че „не е време за самодоволство“.


България има заслуга за препоръките, които Македония получава за започване

България има заслуга за препоръките, които Македония получава за започване ...

......... Европа към ЕС. За това сме много благодарни".Груби бе категоричен, че този резултат е плод на общи усилия."Насяваме се да не остане само препоръка, а да бъдат фиксирани и конкретни дати", каза още той.Какво друго сподели македонският депутат Артан Груби в ефира на предаването вижте във видеото.  Автор: Екип на Bloomberg


Атина.Гръцката полиция арестува член на гръцката анархистка група „Рубикон“, след

Атина.Гръцката полиция арестува член на гръцката анархистка група „Рубикон“, след ...

......... от група от 130 души, които от време на време участват в подобни акции. На интернет страницата на групата обявиха, че нападението е било в израз на недоволство заради френската интервенция в Сирия, както и в знак на солидарност с френските железопътни работници, които стачкуват. Превод и редакция: Иван Христов


Атина. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос потвърди във вторник,

Атина. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос потвърди във вторник, ...

......... който цитира френският министър на отбраната Флоранс Парли, който заяви, „че не са истина“ твърденията, че е постигната сделка, но Франция „ е на разположение на нашите гръцки приятели дори за още по-близко сътрудничество“. Превод и редакция: Иван Христов Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за

Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за ...

......... „Няма друга възможност да постигнем общите цели и да предложим на нашите граждани сигурност и по-добри перспективи за развитие, освен да посрещнем предизвикателствата на променящия се свят заедно и обединени“, посочи премиерът и призова за повече прагматизъм в отношенията между страните от ПСЮИЕ и ЕС.  По публикацията работи: Елка Василева


Сърбия не участва в надпревара за въоръжаване, а само иска

Сърбия не участва в надпревара за въоръжаване, а само иска ...

......... цитиран от Фокус. „Локално“ припомня, че в понеделник сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че Беларус ще предаде на Сърбия четири изтребителя МиГ-29. Те са поправени и модернизирани по същата схема, както шестте руски изтребителя. Преди няколко седмици беше обявено, че Хърватия е купила няколко самолета F-16 от Израел.


Поне 13 души пострадаха след трус с магнитуд 5,5 по

Поне 13 души пострадаха след трус с магнитуд 5,5 по ...

......... Пожелавам на ранените бързо възстановяване", каза премиерът на държавата на два континента Бинали Йълдъръм. По информация на руската медия пострадалите са получили травмите си заради некачественото строителство в района. Подобна бе причината и за над 17-те хиляди жертви от земетресението, ударило средиземноморския турски град Измит на 17 август 1999 г.


Напрежението стигна своя връх на Егейските острови, след като на

Напрежението стигна своя връх на Егейските острови, след като на ...

......... и лагерите на островите, където са разпределени. Миналата седмица гръцкият съд отмени рестрикциите за напускане на островите, които бяха в сила по-рано. Правителството предложи промени в законодателството за предоставяне на убежище, целящи да ускорят бавното темпо, с което се обработват молбите. Реформите трябва да бъдат разгледани от парламента във вторник.


Основното предизвикателство пред косовската дипломация е интеграцията на Косово и

Основното предизвикателство пред косовската дипломация е интеграцията на Косово и ...

......... Косово не е държава и ми отнема много време, докато им обясня създалата се реалност“, заяви Пацоли. Той също говори за диалога със Сърбия, заявявайки, че това е друго предизвикателство. „Аз съм голям противник на онези, които твърдят, че нямат за какво да говорят със Сърбия“, каза още Беджет Пацоли.


Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е изискал информация

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е изискал информация ...

......... връщане в Турция. Бююк бе предаден на турските власти, след като президентството отказа да му даде политическо убежище и с формалния аргумент, че валидността на паспорта му е изтекла. Той бе буквално отвлечен на улица в "Младост", а предаването му стана тихомълком - за него се разбра от турските медии.


В Черна гора има 64 милионери, но те не плащат

В Черна гора има 64 милионери, но те не плащат ...

......... евро. Оказва се, че именно тези, които имат най-много пари, не плащат данък печалба, въпреки исканията на мнозинството граждани. Няма причини за допълнително облагане на парите, генерирани от вече обложен доход, заявиха на свой ред от финансовото министерство на въпрос на Черногорското радио и телевизия дали държавата ще обложи милионерите.


Въоръжен със сабя мъж търсеше снощи тъща си в центъра

Въоръжен със сабя мъж търсеше снощи тъща си в центъра ...

......... минувачите. За инцидента било съобщено около полунощ и веднага били предприети действия. При задържането му мъжът заплашвал полицаите и ги обиждал. След като бил обезвреден и отведен в полицейското управление, той разказал, че бил ядосан на майката на бившата си приятелка и искал да я накаже.По публикацията работи: Василия Пейчева


Ние няма да разменяме нашите военни с техни турски колеги,

Ние няма да разменяме нашите военни с техни турски колеги, ...

......... от Анкара Реджеп Ердоган. Турският президент предложи двамата гръцки военни, задържани край Одрин на 2 март и обвинени в шпионаж, да бъдат разменени срещу осем служители на въоръжение сили на държавата на два континента. Военните избягаха от Турция в Гърция след опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г.  


Адвокатите, представящи военновремевия лидер на босненските сърби Радован Караджич, искат

Адвокатите, представящи военновремевия лидер на босненските сърби Радован Караджич, искат ...

......... и безконтролен мега-процес“, в който правото на изслушване на съдения е била отнета. Според защитата по-късно днес Караджич ще оспори и обвиненията, че е стоял зад обстрела на цивилните по време на обсадата на Сараево, предаде Фокус. Очаква се окончателната присъда на Караджич да бъде обявена до края на годината.


Солун. 33-годишен професионален войник от базата на гръцките ВВС в

Солун. 33-годишен професионален войник от базата на гръцките ВВС в ...

......... Солун. 33-годишен професионален войник от базата на гръцките ВВС в Микра се е самоубил в дома си в Илиополи, предава електронното издание "Тhestival.gr". Причините за инцидента се разследват от военната полиция, като по непотвърдена информация военнослужещия е имал финансови задължения. Превод и редакция: Василена Йорданова


Според него един много важен факт, потвърден от Европейската комисия

Според него един много важен факт, потвърден от Европейската комисия ...

......... Според него един много важен факт, потвърден от Европейската комисия в доклада, е фактът, че Македония, от гледна точка на хармонизирането на законодателството и институциите с тези на Европейския съюз, е рамо до рамо със Сърбия и Черна гора, които са в във фаза на преговори от дълго време.


Атина. Външнополитическия експерт и депутат от опозиционната

Атина. Външнополитическия експерт и депутат от опозиционната "Нова Демокрация" Йоргос ...

......... и предизвикателства", за които Гърция трябва да е готова и тя трябва да реагира със спокойствие и решителност. През последните седмици в предпочитанията на гръцките граждани опозиционната партия "Нова Демокрация" на Кириякос Мицотакис увеличи преднината си пред управляващата "Сириза" на премиера Алексис Ципрас на 13%. Превод и редакция: Василена Йорданова


Гръцката полиция задържа член на анархистката групировка

Гръцката полиция задържа член на анархистката групировка "Рубикон" поради участие ...

......... срещу сградата на дипломатическата мисия. Задържаният е част от по-голяма група от 130 души, които редовно извършват подобни нападения, пише още гръцкото издание Kathimerini. В интернет страницата си "Рубикон" съобщи, че атаката с боя срещу френското посолство е извършена поради участието на Франция във военните удари срещу Сирия. Снимка: Архив


Слаб трус е регистриран на границата между Сърбия и Македония

Слаб трус е регистриран на границата между Сърбия и Македония ...

......... сутрин, посочи справка на сайта на Националния институт по геология, геодезия и география (НИГГГ) при Българската академия на науките (БАН). Земетресението е с магнитуд 2.3 по Рихтер и е отчетено малко след 6.00 ч. Епицентърът му е сръбското село Ляник, Пчински окръг, община Прешево. Дълбочината на труса е 10 км.


Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин отмени посещението си

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин отмени посещението си ...

......... разменят остри реплики миналата седмица, когато хърватска делегация отмени посещението си в Сърбия. Причина за това станаха обидите на председателя на Сръбската радикална партия Воислав Шешел. Той обиждаше делегацията и направи опит да разкъса хърватското знаме. Визитата на делегацията беше част от опит за заздравяване на отношенията между двете съседки.


Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви в събота, че ново

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви в събота, че ново ...

......... по предложение на министър-председателя Бинали Йълдъръм, турският парламент удължи извънредното положение в страната за седми път. Анкара предприе тази мярка за първи път на 20 юли 2016 година след неуспешния опит за държавен преврат, организиран, според турските власти, от организацията на ислямския проповедник Гюлен, който от години живее в САЩ.


Атина. Лондонският договор от 1913 година, Лозанският договор от 1923

Атина. Лондонският договор от 1913 година, Лозанският договор от 1923 ...

......... нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур. Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон. Превод и редакция: Иван Христов


Македония никога не е била по-близо до решаването на 25-годишния

Македония никога не е била по-близо до решаването на 25-годишния ...

......... Русия", каза Заев. "Руската федерация трябва да знае, че за нас няма алтернатива на НАТО и Европейския съюз, ние ще продължим да се съсредоточаваме върху този път. Това е нашето абсолютно право, нашите очаквания и как виждаме бъдещето на тази страна и хората, които живеят тук", категоричен бе македонският премиер.


Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл изпратил писмо до гръцкия

Турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл изпратил писмо до гръцкия ...

......... ареста на бивш гръцки военен, съобщи по-рано Анадолската агенция. Припомняме, че на 18 април най-висшият административен съд на Атина разпореди освобождаването на Сюлейман Йозкаянакчъ. Той е един от осемте бивши турски служители, избягали в Гърция ден след провалилия се опит за военен преврат от 15 юли 2016 г. Снимка: Архив


В доклада си за човешките права по света през 2017

В доклада си за човешките права по света през 2017 ...

......... се казва в доклада на държавния департамент. Недостатъчното финансиране на съдебната система продължава да възпрепятства действията на съда и ефективността. Според годишния доклад на омбудсмана за 2016 г., вторият най-голям брой граждански жалби (577 или 15 на сто), които са били получени от неговия офис, се отнасят до съдебната система.


Атина. Земетресение със сила 4,6 по Рихтер събуди Халкидики в

Атина. Земетресение със сила 4,6 по Рихтер събуди Халкидики в ...

......... със сила 4,6 по Рихтер събуди Халкидики в 3,20 ч. тази сутрин, предава електронното издание " Iefimerida.gr ". Изданието цитира данни на Геофизическия институт в Атина, според които епицентърът на земния трус е бил на 10 км. дълбочина под морето на 6 км. източно от Палиури на полуостров Касандра, Халкидики.


Границите на Косово няма да бъдат променяни. Това заяви външният

Границите на Косово няма да бъдат променяни. Това заяви външният ...

......... Джурич в Митровица говореше срещу албанците. Той простигна по бомбастичен начин, не зачете това споразумение и влезе нелегално в Косово. Това беше причината за неговото депортиране. Днес г-н Джуруч е в Косов. Поискал е разрешение да влезе. Косово е отворена за всеки, който иска да я посети", заяви Беджет Пацоли.


„Радвам се, че толкова скоро след визитата на българския премиер

„Радвам се, че толкова скоро след визитата на българския премиер ...

......... приключат с нашето председателство, а това да се превърне в дългосрочен европейски приоритет и необратим процес“, заяви Екатерина Захариева. Косовският външен министър поздрави България за успехите й като председател на Съвета на ЕС. „Нашето общество се надява, че това приятелско сътрудничество ще продължи и занапред“, посочи външният министър на Косово.


Нашата страна няма да бъде бойно поле на турски политически

Нашата страна няма да бъде бойно поле на турски политически ...

......... г. ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. "Тази акция бе грешка. Анкара трябваше да ни обясни за какво става дума. Нашите компетентни органи трябваше да си свършат работата. Ние не трябва да допускаме чужда намеса в нашата страна. Ние няма бъдем бойно поле на битката между гюленисти и ердоганисти", категоричен бе Тачи.


САЩ трябва да си гледат своите избори, заяви турският премиер

САЩ трябва да си гледат своите избори, заяви турският премиер ...

......... пуча срещу президента на Турция Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари ... към профила през лятото на 2016 г. за срок от три месеца. То бе удължавано седем пъти досега. Опозицията, САЩ и Европейския съюз определиха удължаванията на извънредното положение като антидемократична мярка.


Крайнодесният сръбски политик Воислав Шешел (на снимката) учуди американския посланик

Крайнодесният сръбски политик Воислав Шешел (на снимката) учуди американския посланик ...

......... прочистване и убийства на етническа и религиозна основа по време на войните в Хърватия и Босна и Херцеговина през първата половина на 90-те години на миналия век. Шешел преди няколко дни отново влезе в медиите. Той по време на визита на хърватска делегация в Сърбия отправи нецензурни изрази към гостите.


Не е съществувала и не съществува никаква възможност за промяна

Не е съществувала и не съществува никаква възможност за промяна ...

......... министър Пацоли, предаде БГНЕС. Той припомни, че по време на първото му посещение в МВнР през 2007 г. тогавашният български външен министър е повдигнал пред него въпроса за българското малцинство в Косово. „Още тогава се ангажирах, че ще проявя повече внимание и ще окажем подкрепа на това малцинство“, добави Пацоли.


В рамките на официалното си посещение в Македония, чийто повод

В рамките на официалното си посещение в Македония, чийто повод ...

......... В рамките на официалното си посещение в Македония, чийто повод е Докладът на ЕК за напредъка на страната и съответната чиста препоръка за започване на преговори за членство в Съюза, тя имаше срещи с президента на страната Георге Иванов и премиера Зоран Заев.


САЩ изразиха днес съмнения относно способността на Турция да направи

САЩ изразиха днес съмнения относно способността на Турция да направи ...

......... относно тяхната способност да направят това по време на такъв тип извънредно положение", заключи Науърт. Вчера президентът на Турция Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари ... към профила обяви, че на 24 юни в страната ще се състоят предсрочни парламентарни и президентски избори.


Удължаването на програмата за външна помощ за Гърция е невъзможно,

Удължаването на програмата за външна помощ за Гърция е невъзможно, ...

......... че кризисният период в Гърция е стигнал до края. "Гърците ще бъдат щастливи да разберат, че страната е излязла от кризата и е способна на икономически ръст и създаване на работни места", добави той, отбелязва още БГНЕС. Припомняме, че третата програма за помощ трябва да завърши до септември 2018 година.