Балкани


У нас са поставени едва 1,6 млн. ваксини, а в

У нас са поставени едва 1,6 млн. ваксини, а в ...

... Сръбската агенция за лекарства и медицински средства одобри употребата на ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 12 до 15 години, съоб... У нас ситуацията е по-различна. Към 10 юни според Министерството на здравеопазването броят поставени дози на всеки 100 души е 22,28. В Румъния и Латвия те са около 30.


Съпруг призна, че хладнокръвно е убил 20-годишната си съпруга преди

Съпруг призна, че хладнокръвно е убил 20-годишната си съпруга преди ...

... от трима обирджии, търсещи пари и ценности, докато той е бил вързан за стол и не е е могъл да й помогне. Убиха известен криминален репортер в Атина Известен гръцки криминален репортер е застрелян днес следобед пред дома си в предградието на Алимос в южната част на Атина, съобщи сайт...


Колкото и да е трудно, нашият приятел България трябва да

Колкото и да е трудно, нашият приятел България трябва да ...

... политическа воля за взаимно приемливи решения, които ни водят напред, вместо да ни затварят в миналото“, каза Ципрас. Илиян Василев с критики към Бойко Борисов заради Северна Македония "Проблем Зоран социалиста да се види с Бойко ЕНПиста няма. Никакъв. Проблемът започва, когато Борисов, който имаше 12 години да реши пр...Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна у нас за

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна у нас за ...

... Ние сме на светлинни години от начините на отстояване на своите интереси. Има достатъчно факти, които говорят в наш интерес след 1944 г. От срещата днес всяка страна ще излезе победител. В следващия месец няма да има промяна на Балканите относно евроинтеграцията на Скопие", допълни още той.  По публикацията работи:


В Гърция отварят платформа за кандидатстване за безвъзмездна помощ до

В Гърция отварят платформа за кандидатстване за безвъзмездна помощ до ...

... работна единица на заплата; задължение подаване на декларации за ДДС. Общите публични разходи по тази програма възлизат на 350 000 000 € и се разпределят индикативно на 300 000 000 € за малки и средни предприятия и 50 000 000 € за големи предприятия от национални ресурси.  По публикацията работи:


Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието ...

... икономическата политика на страните от еврозоната. Председателството на Съвета на ЕС ще запознае министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа в контекста на предстоящото на 19 юни 2021 г. първо пленарно заседание. Министрите ще бъдат информирани за актуалните развития на отношенията ЕС - Швейцария.По публикацията работи:Имаме готовност за откровени разговори с добра воля за постигане

Имаме готовност за откровени разговори с добра воля за постигане ...

... Според неговите оценки, през последните девет месеца се е увеличило сътрудничеството и политическият диалог между двете държави. Буяр Османи припомни, че правителството назначи Владо Бучковски за специален представител в София, както и че е подписан договор за сътрудничество между националните телевизии и е договорена размяна на журналисти между националните агенции.


Ние наистина сме приятели и братски народи и това трябва

Ние наистина сме приятели и братски народи и това трябва ...

... ще бъде още по-динамично", каза Заев. Македонският премиер Зоран Заев ще пристигне утре на посещение в София. Той ще бъде придружаван от вицепремиера по европейски въпроси Никола Димитров и от министъра на външните работи Буяр Османи. Предвидени са срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя Стефан Янев.По публикацията работи:


Ние наистина сме приятели и братски народи и това трябва

Ние наистина сме приятели и братски народи и това трябва ...

... външните работи Буяр Османи. Предвидени са срещи с президента Румен Радев и с министър-председателя Стефан Янев. Зоран Заев: Чакаме редовно правителство в България, за да продължим преговорите Няма план Б, няма алтернатива на членството в Европейския съюз. Това казва премиерът на Северна Македония Зоран Заев в интервю за МИА с...


Днес в парламента на РС Македония ще се проведе заседание

Днес в парламента на РС Македония ще се проведе заседание ...

... България преговорна рамка и причините за блокиране на процеса. Другият е свързан с провеждането на втората междуправителствена комисия, в която трябва да бъде определен протоколът, т.е. планът за действие, на който се гледа като на бъдеща пътна карта, която би била част от решенията, предложени от португалското председателство, уточни Османи.


От тази нощ в съседна Република я бяха премахнати повечето

От тази нощ в съседна Република я бяха премахнати повечето ...

... залите и заведенията, но не повече от 1000 души, се казва в правителственото решение. Ръст на заразените с коронавирус в Северна Македония, обмислят връщане на ограниченията Нови 76 случая на коронавирус бяха регистрирани за ден в Северна Македония. С тях от началото на епидемията в страната са отчетени 2 39...Гръцките синдикати протестират преди окончателното гласуване на спорен закон с

Гръцките синдикати протестират преди окончателното гласуване на спорен закон с ...

... часа. Влакове не се движат, а работещите в  градския транспорт и метрото обслужват пътниците само за ограничено време. По призива на синдикатите тази вечер по време на гласуване на закона в парламента се организират масови демонстрации в цялата страна. Властите призовават туристите да избягват местата за протести.  По публикацията работи:


, която е обявена в Гърция за днес, ще засегне

, която е обявена в Гърция за днес, ще засегне ...

... 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected], [email protected]; [email protected]


Приблизително 2/3 от гърците на възраст между 18 г. и

Приблизително 2/3 от гърците на възраст между 18 г. и ...

... не се оженят - независимо от възрастта на въпросното „дете“. Либераки отбеляза, че финансовата и коронавирусната кризи са ключови и са засилили съществуващите патриархални тенденции. „Има завръщане на семействата към споделен общ дом, кризата го направи“, каза тя, като същевременно отбеляза, че браковете в Гърция намаляват, също най-вероятно поради пандемията.


Няма план Б, няма алтернатива на членството в Европейския съюз.

Няма план Б, няма алтернатива на членството в Европейския съюз. ...

... се създават очаквания. Нашите граждани трябва да знаят, че нашата работа е да направим всичко по силите си", посочва Заев. "България ще проведе избори на 11 юли, преди да състави политическо правителство, за да продължим преговорите в търсене на решения. Това може да стане през септември, октомври, декември", добавя той.


И двамата лидери имаха много откровена и директна размяна на

И двамата лидери имаха много откровена и директна размяна на ...

... е ангажирана с диалога с Косово, защото замразените конфликти завършват със "стотици и стотици мъртви", каза сръбският президент... "ЕС, както и гражданите на Сърбия и Косово, имат големи очаквания от двамата лидери, че ще преодолеят наследството от миналото и ще насочат Косово и Сърбия към общо европейско бъдеще," каза Лайчак.Сръбските медии тази сутрин припомниха, че от днес се премахват

Сръбските медии тази сутрин припомниха, че от днес се премахват ...

... маски на открито. Разрешаватт се сватби с музика и с ... Картите на стойност около 2,8 млн. евро . Преди няколко дни бе съобщено, че всички пунктове за пътни такси по магистралата от коридор 10 са снабдени с четци за съответните смарт карти, даващи на сърбите право на безплатно преминаване.


Валдете Дака, която вчера бе освободена от поста председател на

Валдете Дака, която вчера бе освободена от поста председател на ...

... че ще уволни Дака и други членове на ЦИК. Според досегашния ръководител на ЦИК е очевидно, че уволнението ѝ е поръчково и подготвено предварително. Тя заяви, че вчера, преди да обяви решението, Османи е поискала от нея оставка, като в замяна на това ѝ предложила официално признание за досегашната работа.


Няма нито план Б, нито алтернатива на ЕС. Самото приближаване

Няма нито план Б, нито алтернатива на ЕС. Самото приближаване ...

... София да решат всички въпроси, които са част от пътната карта на секторното сътрудничество между двете държави, интензитета на заседанията на комисията и на базата на португалското предложение, което категорично защитава македонския език и идентичност, да се намери решение, тъй като то е достатъчна основа за осъществяване на стъпка напред.


Президентът Румен Радев проведе двустранна среща в Брюксел с министър-председателя

Президентът Румен Радев проведе двустранна среща в Брюксел с министър-председателя ...

... между България и Република Северна Македония, което отговаря на очакванията на гражданите и на двете държави.Двустранното партньорство в сферата на сигурността и отбраната и възможността за разширяване на сътрудничеството в областта на военното обучение, също беше във фокуса на разговора на Румен Радев и Зоран Заев в Брюксел. По публикацията работи:


Премиерът на Северна Македония заяви на срещата на върха на

Премиерът на Северна Македония заяви на срещата на върха на ...

... със Споразумение за асоцииране, 16 години като страна-кандидат, вярвам, че България ще подкрепи следващата стъпка - провеждането на първата междуправителствена конференция“, заяви Заев. Макрон: Северна Македония заслужава незабавно да започне преговори за Евросъюза "Вашата страна заслужава незабавно да започне преговори“, заяви френският президент Еманюел Макрон тази вечер пред премиера Зоран...Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин заяви, че

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин заяви, че ...

... знанието на Агенцията за сигурност и разузнаване (BIA), начело с Братислав Гашич - човек от най-близкия кръг на Александър Вучич. Адвокат Сеад Спахович, чийто офис представлява Даяна Хркаловия, бивш държавен секретар в сръбското министерство на вътрешните работи в предишното сръбско правителство, заяви, че подслушването на Вучич е кампания на правителството.


Публичният сектор в Гърция и синдикатът на моряците призоваха за

Публичният сектор в Гърция и синдикатът на моряците призоваха за ...

... в „кехлибарения списък“ на туристически дестинации на Обединеното кралство, като завръщащите се от почивка от... Правителството заяви намерението си да поиска поименно гласуване, но опозицията настоя някои членове да бъдат оттеглени или ги заклейми като противоконституционни. На 10 юни Гърция вече беше напълно парализирана от 24-часова стачка заради този законопроект.


Гръцките здравни власти обявиха 297 нови случая на коронавирус за

Гръцките здравни власти обявиха 297 нови случая на коронавирус за ...

... 24 часа са направени общо 20 514 теста, като 1,45% от тях са положителни. Регионът Атика, който включва столицата Атина, е с малко по-малко от половината от общия брой нови регистрирани случаи (140), следван от Солун (22). Здравните власти в Гърция обявиха днес, че пандемичната ситуация в страната се подобрява.


Македонският премиер Зоран Заев разкри, че след три години ще

Македонският премиер Зоран Заев разкри, че след три години ще ...

... Но по това време беше семейно задължение да се занимаваш с политика. И тогава се забих в нея. Политиката е като порок - трудно се влиза и трудно се излиза. Но, разбира се, за мен е голяма чест да бъда министър-председател на страната си“, каза Заев. /БГНЕС/  По публикацията работи:


Един човек загина при наводнения в района на Солун, които

Един човек загина при наводнения в района на Солун, които ...

... човек на 35-40-годишна възраст. Все още не е известна самоличността на мъжа, загинал при инцидента в квартал "Полихни". Освен проливен дъжд, който нанесе поражения и на много коли, повлечени от водите, стихията наводни и магазини и приземни етажи в Солун. Градът беше ударен и от силна градушка.  По публикацията работи:Всички ваксини, дори и да не са одобрени от Европейската

Всички ваксини, дори и да не са одобрени от Европейската ...

... актуализирани, като същевременно посочи, че туристическите работници ще трябва да се подлагат на седмичен тест за самодиагностика и да завършат ваксинациите си. Тя изрази тревога за хората, които не са били ваксинирани, като отбелязва, че 98% от смъртните случаи през последната седмица са хора, които не са завършили ваксинациите си.


Босна и Херцеговина прие нови правила за влизане на чуждестранни

Босна и Херцеговина прие нови правила за влизане на чуждестранни ...

... натиск от туристическия сектор, чиито представители протестираха с искане за облекчаване на условията за влизане на чужденци в страната.     Обявиха антиправителствен протест в Сараево заради пандемията Група граждани и активисти обявиха, че във вторник ще се проведе протест срещу политиците от Босна и Херцеговина, които са отговорни за...


След почти 30 години железопътната линия, която свързва България и

След почти 30 години железопътната линия, която свързва България и ...

... със своята професионална компетентност, желание и отговорност за реализацията на железопътната линия, , която пресича границата между България и Северна Македония - тунела Деве Баир. Двамата подчертаха, че всичко това е станало възможно, благодарение на пълната подкрепа от страна на ЕС и прилагането на практика на принципите на европейската солидарност.


Сръбската агенция за лекарства и медицински средства одобри употребата на

Сръбската агенция за лекарства и медицински средства одобри употребата на ...

... в листовката за характеристиките на ваксината и упътванията за пациентите, които ще бъдат публикувани на сайта на агенцията, предава . Производството на "Спутник V" в Сърбия започва на 4 юни Производството на руската "Спутник V" в Сърбия в Белградския институт по вирусология, ваксини и серуми "Tорлак" ще започне официално на...


Властите в Хърватия свалят от утре редица ограничения на фона

Властите в Хърватия свалят от утре редица ограничения на фона ...

... условия С отварянето на кафенетата, ресторантите и музеите Копенхаген се доближава до предишния си нормален вид след поредното разхлабване на к... Това е важно да се има предвид, особено в навечерието на Европейското първенство по футбол и в началото на туристическия сезон, подчерта ръководителят на Националния щаб за гражданска защита.


Наказателният съд в Скопие обяви за виновни трима души и

Наказателният съд в Скопие обяви за виновни трима души и ...

... паспорти и документи за самоличност. Сред сдобилите се с „нова” македонска идентичност, е и Седат Пекер, смятан за един от ръководителите на турската мафия. В Скопие на Пекер му е издаден македонски паспорт на името на Джадин Амедовски, с който той е можел да се придвижва безпрепятствено в различни държави.


Хърватското правителство предложи изменения в наказателния кодекс, за да инкриминира

Хърватското правителство предложи изменения в наказателния кодекс, за да инкриминира ...

... месец. Асоциацията отвори през април консултативен център за жени, които се сблъскват с онлайн атаки, и до момента е получила 12 доклада за порнографско отмъщение, каза нейният координатор Деан Шарчевич. "Това е само върхът на айсберга", каза той. Групата е получила и десетки анонимни съобщения за подобно отмъщение с порнография.


Експулсирането на македонския дипломат от Русия ще се отрази негативно

Експулсирането на македонския дипломат от Русия ще се отрази негативно ...

... през май да изгони руски дипломат. Тогава Москва определи действията срещу нейния представител като неприятелски и предупреди, че ще предприеме ответни мерки. Посланикът ни в Скопие се срещна с Буяр Османи България остава отворена за открит и прагматичен диалог с Република Северна Македония, който да възстанови доверието между двете държав...


Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ втори ден поред организира протести с блокади

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ втори ден поред организира протести с блокади ...

... нови проблеми, а сега от Македония се искат нови отстъпки. Затова смятаме, че не трябва да се крие от обществеността за какво се преговаря, а да съобщи на медиите и на гражданите кои са анексите, които София настоява да бъдат част от преговорната рамка на Македония с ЕС", каза Милошоски.


Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че правителството е одобрило ...

... срок от 30 дни да изберат едно от двете", обясни министърът на труда Ралука Туркан. Телевизия Диджи24 отбелязва, че има редица изключения от правилото, което забранява натрупването на пенсия и заплата. Това са местните изборни длъжности, парламентаристите, членовете на Конституционния съд и Сметната палата, членовете на Румънската академия и други.


Парламентът на Албания освободи президента Илир Мета за „сериозни нарушения“

Парламентът на Албания освободи президента Илир Мета за „сериозни нарушения“ ...

... от президента Мета и 3 от парламента, контролиран от Социалистическата партия на Еди Рама. Останалите 3-ма съдии трябва да бъдат предложени от Висшия съд. За да бъде официално уволнението, 5 от 6-те членове на Конституционния съд трябва да подкрепят освобождаването на Мета, включително поне 2-ма съдии, предложени от него. https://www.actualno.com/balkani/turcija-shte-stroi-nov-universitetski-bolnichen-kampus-v-albanija-news_1602647.html


При полицейска акция в Осиек са задържани съдиите, обвинени в

При полицейска акция в Осиек са задържани съдиите, обвинени в ...

... са ощетили Динамо Загреб с общо 15 милиона евро и държавната хазна с около 1.5 милиона, присвоявайки незаконно средства от трансферите на Модрич, Деян Ловрен и други продажби на футболисти. През март в Хърватия започна друго дело срещу тях и още четирима души, отново свързано с присвояването на милиони евро.


На 10 юни 2021 г. в е обявена . Няма

На 10 юни 2021 г. в е обявена . Няма ...

... 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]


Дете на 5 години почина в заключен автомобил в хърватския

Дете на 5 години почина в заключен автомобил в хърватския ...

... градината и дори били преглеждани камерите за наблюдение наоколо. Бащата извадил детето от колата едва следобеда, но вече е било късно. Когато разбрал, че момченцето не е в градината, бащата изтичал до колата, отключил я е открил сина си в безсъзнание. Опитал да го реанимира, но безуспешно.  По публикацията работи:


Македонският вицепремиер Никола Димитров смята, че няма по-подготвена държава от

Македонският вицепремиер Никола Димитров смята, че няма по-подготвена държава от ...

... така и по отношение на Договора от Лисабон, както и на други правни договори на ЕС отнасящи се до правата на човека", каза Димитров, който отговаря в правителството в Скопие за евроинтеграцията на . Той участва в първото заседание на Националния съвет по въпросите на евроинтеграцията към парламента на страната.


Премиерът на Ана Бърнабич заяви за ТВ Пинк, че Сърбия

Премиерът на Ана Бърнабич заяви за ТВ Пинк, че Сърбия ...

... Мисля, че това задълбочи разликата между народите. Този механизъм продължи да работи и ние настояваме някои неща да бъдат прехвърлени в нашата съдебна система”, каза още Бърнабич. БГНЕС припомня, че днес апелативният състав на Механизма за наказателни съдилища в Хага на бившия главнокомандващ армията на Република Сръбска генерал Ратко Младич.


Премиерът на Северна Македония заяви, че не разбира протестите на

Премиерът на Северна Македония заяви, че не разбира протестите на ...

... в 10 града на страната. Лидерът на партията Християн Мицкоски съобщи, че протестите са срещу "тайните преговори, които водят премиерът Зоран Заев и специалният пратеник Владо Бучковски с властите в София". Според него, те се отнасят до "бъдещето на РСМ и евроинтеграцията на македонския народ, нация и държава в ЕС".


Бившият командир на босненските сърби ген. Ратко Младич ще остане

Бившият командир на босненските сърби ген. Ратко Младич ще остане ...

... бяха убити най-малко 100 000 души. В края на войната през 1995 г. Младич се укрива и живее в неизвестност в Сърбия, защитен от семейството и силите за сигурност. Най-накрая той бе издирен и арестуван в къща на братовчед си в северната част на Сърбия през 2011 г.По публикацията работи:


Гръцките синдикати се подготвят за национална стачка в четвъртък, 10

Гръцките синдикати се подготвят за национална стачка в четвъртък, 10 ...

... решението за участие в стачката и на авиодиспечерите, което реално ще блокира полетите към Гърция. В стачката се включват държавните служители и работещите в частния сектор. За четвъртък се подготвят масови демонстрации в цялата страна. Туристическите агенции информират клиентите да променят резервациите си за пътуване за четвъртък.  По публикацията работи:


Силно земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер разлюля Хърватия тази

Силно земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер разлюля Хърватия тази ...

... от град Шибеник, пише „Ютарни лист“. В социалните мрежи хората съобщават, че земетресението е било кратко, но много силно, всички са се събудили и уплашили. Засега няма информация за сериозни щети. Само в двора на къща има паднал скален отломък, който ударил автомобил, но пострадали хора няма.  По публикацията работи:


Най-голямата опозиционна партия в Република ВМРО-ДПМНЕ днес организира блокади на

Най-голямата опозиционна партия в Република ВМРО-ДПМНЕ днес организира блокади на ...

... всеки ден между 15:00 ч. и 17:00 ч. ВМРО-ДПМНЕ ще блокира основните кръстовища в 10 града: Скопие, Охрид, Битоля, Кичево, Кавадарци, Прилеп, Струмица, Щип, Велес и Кочани. В края на миналата година Мицкоски също организира блокади в РСМ поради "получената от него информация, че в София Македония ще бъде разпарчатосана".


Осъдените военни престъпници като Ратко Младич и Радован Караджич се

Осъдените военни престъпници като Ратко Младич и Радован Караджич се ...

... да сложат нова тежест върху плещите на новите поколения, единствената възможност е законодателството, забраняващо отричането и прославянето на геноцида. Отричането на геноцид е последната фаза от извършването на геноцид. Ето защо аз съм абсолютно привърженик на законодателството, наказващо отричането на геноцида, когато се отнася до международни съдебни решения."По публикацията работи:


През последните 24 часа в Република Северна Македония са направени

През последните 24 часа в Република Северна Македония са направени ...

... съобщи днес, че миналата седмица у пациент, настанен в частна болница, е констатиран индийският вариант на коронавируса. Пациентът се върнал наскоро от Ирак, където преди това се разболял и лежал в болница. След връщането му в страната веднага бил откаран с линейка в клиниката. Състоянието му е стабилно.По публикацията работи:


утре ще организира предупредителен протест в Скопие и още 10

утре ще организира предупредителен протест в Скопие и още 10 ...

... македонският език е преминал през всички етапи на създаване, пробив, признаване и кодификация и днес е признат в цял свят. На този ден, пише Заев, преди 76 години, 7 юни 1945 г., по предложение на министерството на народното образование народното правителство на Македония приема „Решение за правописа на македонския език“.


Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86

Албания се съгласи да подпише декларация на ООН от 86 ...

... По отношение на корупцията в Албания има още много работа, подчертава ООН. Пране на пари, отглеждане и трафик на наркотици, трафик на хора, купуване на гласове и сплашване на гласоподаватели, корупция в полицията, съдебната система, институциите и правителството и непрекъснато намаляваща свобода на медиите са само част от нерешените въпроси.


Здравните експерти в Гърция предупреждават за четвърта пандемична вълна в

Здравните експерти в Гърция предупреждават за четвърта пандемична вълна в ...

... че от утре на тяхна територия ще се допускат и лица с отрицател... „В тези партита човек предава вируса на 100 души“, каза тя, подчертавайки отговорността властите да предотвратят това. Пагони подчерта: „Всички трябва да осъзнаем, че ако не сме внимателни и не се ваксинираме, няма да излезем от пандемията“.


Има рефлекс на Република Северна Македония като държава е да

Има рефлекс на Република Северна Македония като държава е да ...

... се дължи на формата на държавен шовинизъм, която упражнява Република Северна Македония и възпитание в шовинимъм дори на децата. В училищата там се учи, "че българите сме окупатор, който в продължение на три години едва ли не е избивал македонското население", обясни той и историята съзнателно се изкривява.По публикацията работи:


Отношението на Сърбия към Черна гора и към други страни

Отношението на Сърбия към Черна гора и към други страни ...

... възприемане на Черна гора от международната общественост", каза Джуканович. Той също така обяви, че няма да се поколебае да попречи на други политически участници на черногорската сцена да доведат до съмнението, че смяната на правителството може да промени безспорния антифашистки, демократичен, проевропейски и граждански имидж на Черна гора.По публикацията работи:


Отношението на Сърбия към и към други страни в региона

Отношението на Сърбия към и към други страни в региона ...

... му, това не го е разклатило, защото той е актьор в политиката на 90-те години, което от една страна представлява тежест за него, но от друга е ценен опит, който помага да не допуска грешките, които са допуснати тогава и поради който предупреждава всички навреме да не направят същите грешки.


Облекчение за туристите в . Властите в южната ни съседка

Облекчение за туристите в . Властите в южната ни съседка ...

... обаче през портала www.his.bg могат да се издават цифрови сертификати само за преболедували и ваксинирани. Документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни. Шофьорите на тирове и бусове, превозващи стоки и товари, вече ще влизат в Гърция без PLF форма.


Приятелските отношения между Република Северна Македония и Турция и динамизирането

Приятелските отношения между Република Северна Македония и Турция и динамизирането ...

... че в сърцата на гражданите на Турция Северна Македония има специално място като държава, с която ги свързват дълбоки исторически връзки, съобщава БГНЕС. Турция е изразила готовност да продължи да помага на Северна Македония в борбата с пандемията и има желание да задълбочи сътрудничеството в областта на здравеопазването.По публикацията работи:


Премиерът на РСМ Зоран Заев повтори днес, че няма тайни

Премиерът на РСМ Зоран Заев повтори днес, че няма тайни ...

... след три години, да предприеме конкретна стъпка, тъй като в интерес е както на македонската, така и на българската страна да отвори граничния пункт Клепало”. В края на изявлението си пред репортери Заев изрази предпазлива надежда за „крачка напред” в отношенията със София през идните няколко дни.  По публикацията работи:


Отношението на Сърбия към Черна гора и другите страни в

Отношението на Сърбия към Черна гора и другите страни в ...

... нашия регион, аз съм бил фактор в политиката от 90-те години и разбира се, от една страна, това ми тежи, но от друга, представлява скъпоценен опит и се опитвам да не правя грешките, които тогава се правеха, и да опитам да предупредя и другите да не ги правят", каза Джуканович.


Разговаряме как да се премахне впечатлението, което е създадено в

Разговаряме как да се премахне впечатлението, което е създадено в ...

... това не е дело на национално предателство, а е дело на хора, които искат да направят държавата по-добра, отклокото е била вчера", каза Шекеринска. Тя подчерта, че гражданите са уморени от обвинения, искат да видят действия и тези действия да не бъдат против, а в полза на интересите на държавата.


Албанското правителство подписа споразумение с за изграждането на нов във

Албанското правителство подписа споразумение с за изграждането на нов във ...

... на Рама, на предна позиция в дискусиите ще бъдат здравеопазването, образованието, социалните жилища и туризмът. Регионалната мемориална болница беше завършена три месеца преди изборите на 25 април. Ердоган се включи в откриването чрез пряка връзка от Анкара. По време на включването той похвали засилването на стратегическото партньорство между двете страни.


Пожар е избухнал във фабрика за муниции в сръбския град

Пожар е избухнал във фабрика за муниции в сръбския град ...

... чували експлозии. Работниците и живеещите в района около завода са били евакуирани. Няма данни за пострадали. Ситуацията вече се успокоява. Могат да се чуят само спорадични взривове, съобщи сръбската държавна телевизия. След тричасова блокада в града, движението вече е свободно. Остава затворен само пътят към фабриката. Причината за пожара остава неясна.  По публикацията работи:


Поредица от експлозии избухнаха през нощта във фабриката за боеприпаси

Поредица от експлозии избухнаха през нощта във фабриката за боеприпаси ...

... но нямаше нужда. След 24 часа от последния взрив пожарникарите ще могат да влязат", заяви вътрешният министър в сутрешния ефир на националната телевизия. Три пожарни команди очакват експлозиите да спрат, за да навлязат в района. Местните от Придворица съобщиха, че има пострадали животни сред добитъка им в резултат на експлозията.


На Балканите е нужна „положителна трансформация на медийната среда“, заяви

На Балканите е нужна „положителна трансформация на медийната среда“, заяви ...

... оттам и на демокрацията. „ЕС днес е голямо куче, но има малки зъби и хапе много малко. Ние вярваме, че ЕС, като куче пазач на медийната свобода, трябва да има здрави зъби", каза Салай и добави, че ЕС трябва да разбира медийната свобода като основна свобода, която гарантира други свободи.


Земетресение с магнитуд около 5 по Рихтер разтърси Гърция около

Земетресение с магнитуд около 5 по Рихтер разтърси Гърция около ...

... Земетресение с магнитуд около 5 по Рихтер разтърси Гърция около 18:00 часа.Епицентърът е на 28 километра североизточно от град Патра и на дълбочина 51 километра. Няма данни за разрушения и пострадали, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.По публикацията работи:


с магнитуд 5 е регистрирано днес на територията на Гърция.

с магнитуд 5 е регистрирано днес на територията на Гърция. ...

... пострадали. Трус от 4,7 по Рихтер разлюля Гърция Земетресение с мощност 4,7 по скалата на Рихтер разтърси района на Еласона в централна Гърция, събуждайки спомени от двойния трус през ... Това е втори трус в рамките на два дни в страната. Вчера земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер разлюля Гърция.


Земетресение с магнитуд от 3,8 по Рихтер е регистрирано днес

Земетресение с магнитуд от 3,8 по Рихтер е регистрирано днес ...

... Земетресение с магнитуд от 3,8 по Рихтер е регистрирано днес в окръг Адана, Южна Турция, съобщи телевизия Си Ен Ен-Тюрк, цитирана от БТА. Трусът е регистриран в 7.26 часа на дълбочина 6,54 км. Епицентърът му е в района на град Караисалъ. Не е получена информация за материални щети. По публикацията работи:


В съседна РС Македония е създадена добре организирана мрежа за

В съседна РС Македония е създадена добре организирана мрежа за ...

... Гевгели Сашо Поцков казва, че е "чул за подобни приказки /за фалшиви лаборатории - бел.ред./, но не е бил запознат с тези лаборатории и хотели". Същото каза и кметът на Богданци Блаже Чапов. Според него "това е било работа на компетентните институции", които трябвало да разследват тези слухове. По публикацията работи:


В съседна РС Македония съществува добре организирана мрежа за издаване

В съседна РС Македония съществува добре организирана мрежа за издаване ...

... Чапов. Според него "това е било работа на компетентните институции", които трябвало да разследват тези слухове. От 1 юни отпадат изискванията за влизане у нас за румънските граждани, пристигащи от Румъния От 1 юни румънските граждани, пристигащи от Република Румъния, могат да влизат в България през всички гранични контролно-пропускателни ...


Общогръцката морска федерация обяви национална стачка, като от 00:01 ч.

Общогръцката морска федерация обяви национална стачка, като от 00:01 ч. ...

... +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected]; [email protected], [email protected];[email protected]  По публикацията работи: