Източник: Puls.bg В края на миналата седмица Български лекарски съюз

Източник: Puls.bg В края на миналата седмица Български лекарски съюз ...

......... всяка страна да приложат същите критерии за акредитация на местно ниво. Лекарите нямат нужда от международна акредитация, защото това може да бъде направено на местно ниво. Критериите трябва да бъдат на много високо ниво, да не се повлияват от министрите и всякакъв комерисален интерес, да няма предубеждения при използването им.


Никога не движете тежко ранен или болен, освен ако няма

Никога не движете тежко ранен или болен, освен ако няма ...

......... със захващане на четирите ръце на двамата помагащи. Столчето е с формата на квадрат - Направете кръг със захващането на двете си китки с китките на другия помагащ. Пострадалият сяда на тази окръжност, като премята краката си върху предните ръце на помагащите. Помагащите се изправят, а пострадалият седи върху ръцете им.2641


Източник: Puls.bg Български лекарски съюз ще си сътрудничи с Европейския

Източник: Puls.bg Български лекарски съюз ще си сътрудничи с Европейския ...

......... организират, докато в Германия е задължително и ръководството на болницата може да прекрати договора на онези, които не са събрали всички кредити. „Знаем много добре, че има проблем с човешкия ресурс навсякъде по света, но най-доброто решение е условията на труд на лекарите да бъдат хармонизирани и подобрени“, обясни той.


Афтите или афтозният стоматит представляват заболяване на устната кухина, протичащо

Афтите или афтозният стоматит представляват заболяване на устната кухина, протичащо ...

......... http://www.puls.bg/health/highlights/news_28249.html Честото използване също не се препоръчва, поради риск от развитие на резистентност към антибиотика. Под форма на спрей, гел и вода за уста можем да намерим комбинация от хиалуронова киселина и поливинилпиролидон. Продукти, подходящи за малки деца (над 3г.). Те правят защитен филм върху лезията и подпомагат заздравяването й.2227


По данни на Световната здравна организация около 40% от хората

По данни на Световната здравна организация около 40% от хората ...

......... за дефицит на витамин В12, може да разчита на повишаване на приема му с храната или на прием на добавки, когато причината е лошото му усвояване. При всички случаи обаче редовното проследяване и установяването на причината за дефицит на витамина е ключово за избягване на хроничните или скрити негови прояви.


Поддържането на здравословнотегло често е по-трудно, отколкото постигането му. В

Поддържането на здравословнотегло често е по-трудно, отколкото постигането му. В ...

......... система и развитието на затлъстяване може да повлияе още много системи в организма. Това е причина учените да държат затлъстяването вече да се разглежда като хронично заболяване, налагащо по-строги терапевтични мерки. Според тях тази промяна в подхода към него ще помогне за постигане на по-трайни резултати прилечение на затлъстяванетов бъдеще.Гаргарата със солена вода е сред най-популярните решения от народната

Гаргарата със солена вода е сред най-популярните решения от народната ...

......... при деца. Важно е да се отбележи, че това средство от народната медицина не бива да се прилага като самостоятелен метод за овладяване на обострени и продължаващи повече от 2-3 дни респираторни инфекции. В такива случаи облекчение би следвало да се търси с по-силни антибактериални или противовирусни и противовъзпалителни средства.


Източник: Първа САГБАЛ „Света София“ Менопаузата е проблем, който засяга

Източник: Първа САГБАЛ „Света София“ Менопаузата е проблем, който засяга ...

......... появи някакъв проблем. - Колко често мъжете с андропауза трябва да ходят на профилактични прегледи? В началото са нужни 2-3 посещения, докато нагодим нещата, след което 1 път годишно е абсолютно достатъчно. Стане ли пациентът на 60 и нагоре, вече трябва да ходи на преглед по два пъти на година.


Че магнезият е сред най-важните микроелементи, които трябва да приемаме

Че магнезият е сред най-важните микроелементи, които трябва да приемаме ...

......... роли са тези за поддържане функциите на мускулатурата, нервната система и съня. Установяването на връзката му и с метаболизма на витамин D допълва представата ни за него и затвърждава незаменимата му роля. За ежедневния му оптимален прием можем да разчитаме на различни хранителни продукти, които са естествено богати на магнезий.


Името на този голям клас лекарства идва от механизма им

Името на този голям клас лекарства идва от механизма им ...

......... при тези пациенти. Други нежелани ефекти са нарушения в съня, умора, понижаване нивата на кръвна захар. Противопоказания. Абсолютно противопоказани са при астма и хронична обструктивна белодробна болест, хипотония. Бета блокерите се приемат непосредствено след храна. Храната намалява страничните им ефекти. Важно е да проследявате редовно пулса си по време на терапията.2414


В процес на финални клинични изпитвания е иновативен имаксимално бърз

В процес на финални клинични изпитвания е иновативен имаксимално бърз ...

......... Чрез него ще може да се отчитат и кръвните нива на т.нар. прокалцитонин. Добре известно е, че високите му концентрации в кръвта са знак за сепсис и остра бактериална инфекция. Методът ще позволява да се търси скрита инфекция при хора с неясно температурно състояние и други оплаквания с неизяснени причини.Източник: MedicHome Може ли да имаме по-бърз, сигурен и лесен

Източник: MedicHome Може ли да имаме по-бърз, сигурен и лесен ...

......... за връзка със своите настоящи и бъдещи пациенти. "Има много ползи за лекарите от участието им. Времето е пари. Изчислили сме, че при нас един лекар може да направи 15 консултации за 1 час, като има 15 минути почивка. Колкото повече пациенти, толкова повече финансови възможности за тях", поясниФилип Беърфус.


Счита се, че времето лекува всички рани, но инфектираните такива

Счита се, че времето лекува всички рани, но инфектираните такива ...

......... ще затрудни затварянето на раната. Комбинацията от локални и общоукрепващи мерки е важна за по-бързо справяне с инфекцията и заздравяване на раната. Независимоколко сериозно е нараняването, добре е процесът на лечение да се проследява или поне консултира с лекар за минимизиране риска от опасни усложнения, каквито бактериалнитеи нфекции често провокират.


Източник: Германска болнична федерация Демонополизацията на Здравната каса може да

Източник: Германска болнична федерация Демонополизацията на Здравната каса може да ...

......... защото в Германия имаме проблеми със защитата на личните данни. На европейско ниво има една друга система, върху която се работи. Тя се финансира от така наречения Механизъм за свързване на Европа (МСЕ). В тази връзка се работи както за единна система за пациентски досиета, така и за електронни рецепти.


Нараняванията на очите могат да бъдат в резултат на попадане

Нараняванията на очите могат да бъдат в резултат на попадане ...

......... око и поливайте с вода от вътрешна към външната страна на окото - Промийте по този начин окото в продължение на 10-15 мин. - Помолете пострадалия да движи засегнатото си око във всички посоки! - След промивката покрийте и двете очи със стерилна превръзка - Осигурете спешен транспорт на пострадалия до специализирано болнично заведение!2460


Местните анестетици, в комбинация с орални антисептици, са включени в

Местните анестетици, в комбинация с орални антисептици, са включени в ...

......... с анестетици, могат да се използват при болезнено пробиващи мъдреци и афти. Цетилпиридин – действа антисептично, намалява локалното възпаление, облекчава болката и безпокойството. Друг, често използван, антисептик е екстрактът от лайка. Той също проявява локален противовъзпалителен и антисептичен ефект, намалява дразненето на гингивата и ускорява оздравителните процеси в устната кухина2340.Източнк: Причините за болката в коляното могат да бъдат поне

Източнк: Причините за болката в коляното могат да бъдат поне ...

......... в коляното между капачката и бедрената кост, който е силно чувствителен на допир. 7. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което засяга цялото тяло. Изпитват се болки не в едното, а двете колена, както и в други стави. Болката е отчетлива сутрин при ставане и преминава постепенно с напредъка на деня.


Източник: YouTube Над 100 страни по света отбелязват Световния ден

Източник: YouTube Над 100 страни по света отбелязват Световния ден ...

......... заболяването се контролира с подходяща терапия, която може да подобри качеството на живот. Пациентите с ИБФ трябва да поемат инициативата за контрол върху заболяването, да научат всичко, което могат за него и да попитат своя лекар за възможностите за лечение, за да забавят прогресията на заболяването и да живеят по-добре.


Промяна на модела на здравната система и демонополизация на осигурителната

Промяна на модела на здравната система и демонополизация на осигурителната ...

......... на конференцията. „България е на последно място по разходи за здравеопазване в Европа... За съжаление, около половината от разходите за здравеопазване пациентите сами заплащат от джоба си,“ коментира д-р Росен Димитров от „Новатрис“. Според него част от проблема се корени в неефективното използване на голяма част от ресурсите в сектора.


Американски учени съобщават, че са открили нов тип природни антибиотици,

Американски учени съобщават, че са открили нов тип природни антибиотици, ...

......... антибиотици, като малацидините например, ще помогне за дългосрочно елиминиране на проблема с антибиотичната резистентност на стафилококите и другите типове опасни за човека бактерии. Научният екип продължва търсенето на нови типове антибиотици, активни и kъм т.нар. Грам-отрицателнибактерии, причиняващи някои от най-опасните инфекции – пневмония, уроинфекции, някои сериозни кожни заболявания и др.


Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се повишаване на нивата

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се повишаване на нивата ...

......... да поддържат нормално телесно тегло < 25 кг/м2. При наличие на затлъстяване се препоръчва постепенна редукция на тегло в рамките на 5-10 % от изходното тегло. Контрол на тютюнопушенето Съветва се спиране на тютюнопушенето и употребата на никотинови продукти изобщо, защото те доказано имат неблагоприятен ефект върху периферното инсулиново действие. (4137)


Източник: iStockpfoto В условията на все още неотминалгрипен сезон, един

Източник: iStockpfoto В условията на все още неотминалгрипен сезон, един ...

......... на инфекцията. Тежкият тазгодишен грипен сезон постави акцента върху нуждата от много по-ефективни методи за лечение на грип. Работата на японските учени може да ни предостави такава възможност още за следващия грипен сезон, когато евентуално ще можем да лекуваме грип за един ден с еднократен прием на само едно лекарство.


Високо кръвно е най-опасно с това, че не се разпознава.

Високо кръвно е най-опасно с това, че не се разпознава. ...

......... родител е страдал от такова, пушите, при прием на противозачатъчни таблетки, възраст над 35 години, наднормено тегло и затлъстяване, при уседнал начин на живот, прекалена консумация на алкохол, при консумация предимно на мазни и/или солени храни, в случай, че страдате от сънна апнея. Риск има и при бременност. Очаквайте продължение


Главоболието може да е първичен или вторичен симптом на здравословни

Главоболието може да е първичен или вторичен симптом на здравословни ...

......... главата. Почивката в тъмна стая облекчава състоянието. Може да се приеме някакъв аналгетик. Неприятното е, че популярните отпускани без рецепта медикаменти в повече случаи не действат. Тогава е редно да се посети невролог, който да изпише подходящата рецепта. Правило е мигрената да се лекува от самото начало. Очаквайте продължението скоро


Често се случва след настинка и особено грип да се

Често се случва след настинка и особено грип да се ...

......... (да отделяте храчките). Лекарят може да предпише сироп за кашлица, който да облекчи отделянето на секрета. Антибиотик се предписва само при потвърдена бактериална инфекция. Поемайте достатъчно здравословна храна. Хранете само от собствена посуда и прибори и редовно измивайте ръцете си, дори и у дома, за да ограничите разпространението на микробите.


Изследователи отчитат, че бактериите са запонали да се приспособяват и

Изследователи отчитат, че бактериите са запонали да се приспособяват и ...

......... други видове спирт за собствения си метаболизъм. Според тях от спешен характер е необходимостта да се открият други методи за антисептична обработка на ръцете в лечебните заведения. Enterococcus faecium водят до особено опасни инфекции и са устойчиви на последното поколение антибиотици. За съжаление, половината заразени пациенти с тях не оцеляват.


Източник: Dreamstime Отдавна знаем, че не е геройство да се

Източник: Dreamstime Отдавна знаем, че не е геройство да се ...

......... бебе в това състояние може да струва много. Обърнете внимание на здравето си и постъпете отговорно към себе си и околните Ви. Сложно е, когато липсва служител, но резултатите ще бъдат много по-добри при Вашето отсъствие за седмица и пълноценното Ви връщане, отколкото да протакате болничния и после отсъствате пак.


Установяване на глобални стандарти при здравните грижи за бременните жени

Установяване на глобални стандарти при здравните грижи за бременните жени ...

......... жени умират от усложнения по време на бременност или раждане по света всеки ден. Много от тези случаи могат да бъдат предотвратени с висококачествени грижи по време на бременност и при родилния процес. В много бременните все още нямат достъп до крачествени здравни грижи, посочват още от Световната здравна организация.


Източник: Нивото на калия в организма е един от най-важните

Източник: Нивото на калия в организма е един от най-важните ...

......... всички случаи това би довело до трайни промени в бъбреците и хронична бъбречна недостатъчност. Важно е да се знае, че приемът на лекарства трявба да става под строг и редовен лабораторен и лекарски контрол. Използването на подобни сериозни лекарствени субстанции с цел иползване на техните странични ефекти е напълно недопустимо.4189


Средно по 6 кариеса имат българските младежи до 18-годишна възраст.

Средно по 6 кариеса имат българските младежи до 18-годишна възраст. ...

......... цел предпазване от кариес. Богати са на флуор, който се отделя около зъба и по този начин го предпазва. Силантите се поставят от зъболекар върху фисурите на здрави зъби. Препоръчва се поставяне на силанти при деца с постоянни зъби за по-добра профилактика. Процедурата е безболезнена, кратка и с висока ефективност.2235


Изследователи от Раковия институт"Розуел Парк" в Бъфало, Ню Йорк, откриха

Изследователи от Раковия институт"Розуел Парк" в Бъфало, Ню Йорк, откриха ...

......... само на наличие на BRCA ген. Откриването на подобни гени, позволява доброто изучаване на рисковите фактори за болестта. Това е особенно важно, имайки предвид че ракът на яйчниците в повечето случаи се диагностицира, когато е в напреднал стадий на развитие и лечението е трудно. Откритието е представено в PLoS Genetics.


В световен мащаб се наблюдава леко завишаване на разпространението на

В световен мащаб се наблюдава леко завишаване на разпространението на ...

......... изразена резистентност спрямо пеницилин, както и сравнително често към групата на тетрациклините. Основна роля в подбора на подходящия антибиотик е назначаването на антибиограма след изолиране на причинителя при микробиологичното изследване. Имунитетът срещу заболяването не е траен и след преболедуване може да настъпи повторно заразяване при контакт със инфектирани партньори. 4177


Броят на лекарите от ЕС, които пристигат във Великобритания, намалява

Броят на лекарите от ЕС, които пристигат във Великобритания, намалява ...

......... преди гласуването за Brexit, но избрала да се премести в Испания, за да продължи да учи за хирург. „Специализацията може да трае до девет години във Великобритания. Обвързването ми със страна, която не иска да остане в ЕС, изглеждаше неразумно“, коментира тя. Още икономически новини може да намерите в Investor.bg


Хепатопротекторите предпазват чернодробните клетки от увреда, стимулират регенеративните процеси в

Хепатопротекторите предпазват чернодробните клетки от увреда, стимулират регенеративните процеси в ...

......... Към хепатопротекторите спада и едно лекарство, което го свързваме с лечение на кашлица – N-acetylcystein. Той действа като антиоксидант и антидот при предозиране с парацетамол. L-орнитин-L-аспартат, гранули в сашета – има детоксикиращо действие, подобрява функцията на черния дроб. Приет предварително, може да намали неприятните последствия след прекомерната употреба на алкохол.2765


Съвременните образни изследвания на мозъка в покой може да покажат

Съвременните образни изследвания на мозъка в покой може да покажат ...

......... научен екип. Ако тя се потвърди, учените очакват образните изследвания да започнат да се ползват като надеждно средство за ранно диагностициране на психо-интелектуални нарушения като депресия, посттравматичен стрес и аутизъм. Това са все състояния, които протичат с отслабена способност на мозъка да обработва постъпващата информация, т.е. с намалена мозъчна ентропия.


Болката в гърдите, провокирана от затруднения с кръвоснабдяването на сърцето,

Болката в гърдите, провокирана от затруднения с кръвоснабдяването на сърцето, ...

......... повечето специалисти е, че при леко запушване на единичен коронарен съд ефектът на стента не е по-добър от този на медикаментозната терапия и хирургичната намеса не е наложителна. Етиката налaга крайният избор да бъде на пациента, но след като е запознат със състоянието си и потенциалните рискове от направения избор.


Припадъкът е кратка и внезапна загуба на съзнание, поради недостатъчен

Припадъкът е кратка и внезапна загуба на съзнание, поради недостатъчен ...

......... загуба на съзнание може да предотврати допълнителни наранявания! Хванете пострадалия за раменете С двете си ръце хванете предмишницата на пострадалия пред тялото му, като другата му ръка е над вашата (спасителен захват при спешна евакуация). Издърпайте пострадалия силно към вас и бавно го спуснете надолу Поставете пострадалия на земята. 2020


Ниската ефективност на противогрипната ваксина през настоящия грипен сезон и

Ниската ефективност на противогрипната ваксина през настоящия грипен сезон и ...

......... Чрез неяголеми помещения ще може да се стерилизират за броени минути, дори при наличие на хора в тях, без това да вреди на здравето им. Методът ще бъде много полезен за ползване на обществени места, където се събират големи групи хора и където грипният вирус се разпространява най-бързо и масово.


Процентът на ваксинациите срещу грип сред високорисковите групи в Европа

Процентът на ваксинациите срещу грип сред високорисковите групи в Европа ...

......... част от тях също не го правят. Според статистиката, общо 90% от страните са препоръчали ваксинирането при бременни жени през 2014/2015 г., в сравнение с 40% преди пандемията от грип А (H1N1) през 2009 г . Въпреки това покритието като цяло е ниско, като половината от държавите отчитат под 10%;


Грипът създава реална опасност от сърдечни увреждания и инфаркт, особено

Грипът създава реална опасност от сърдечни увреждания и инфаркт, особено ...

......... дори при неизявени грипни оплаквания, трябва да се разглежда със съответното внимание и да не се подценява. Според специалистите основно превантивно средство, дори при намаляваща грипна заболяемост, остава профилактиката на заразяването. Личната хигиена и минимизирането контактите с болни са най-сигурните средства за подсигуряване на общото и сърдечното здраве през зимата.


Въпреки че е среднай-често прилаганите медицински процедури, механизмите на общата

Въпреки че е среднай-често прилаганите медицински процедури, механизмите на общата ...

......... само от употребата на пропофол, но и на другите химични съединения, ползвани при различните форми на обща венозна анестезия. Въпреки че продължават да се установяват данни за страничните ефекти на общата анестезия, методът остава без алтернатива в случаите на по-сериозни хирургични намеси до разработване на нов и максимално безопасен такъв.


Пиенето на горещ чай се асоциира с повишен риск от

Пиенето на горещ чай се асоциира с повишен риск от ...

......... на всякакъв тип горещи напитки, но ефектът е проследен при чая като най-предпочитана такава. В допълнение те посочват, че на избягването на горещите течности не трябва да се гледакато на превантивна мярка срещу рак на хранопровода при пушачите. Като такаваможе да се прилага единствено редуцирането и пълното отказване от тютюнопушенето.


Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се ...

......... на данъчното облагане на производителите; Ясно е едно – подходът към консумацията на алкохол в Европа трябва да се промени бързо. Позитивните ефекти върху здравето на населението няма да закъснеят, защото е доказана и обратната връзка между алкохола и рака – намаляването на консумацията редуцира и риска от раково заболяване.


Тромби, тромбоза и емболия – все обнародвани термини и определено

Тромби, тромбоза и емболия – все обнародвани термини и определено ...

......... на тромбите. Първото може да се дължи на хематологични заболявания с увеличен брой кръвни клетки, повече фактори на съсирването в следствие сериозни увреди като тежки оперативни интервенции, изгаряния и др. Високото ниво на холестерола активира синтезата на веществото тромбоксан А2, което подпомага агрегацията на тромбоцитите и от там – тромбозата.


Пикътна распространение на грипа през този грипен сезон вече е

Пикътна распространение на грипа през този грипен сезон вече е ...

......... трябва да полагат усърдни грижи за превенция на заразяването с грип. Само така може да се надгради над превантивната основа, подсигурена от ваксината. Затова в разгара на сезона на грипа не трябва да се подценява ролята на личната хигиена, приемът на природни имуностимулатори и предпазването с маски на публични места.


Студеното време предразполага за разпространяването на респираторни инфекции.В момента сме

Студеното време предразполага за разпространяването на респираторни инфекции.В момента сме ...

......... като, разбира се, състоянието сепроследява от лекар. - Какъв съвет бихте дали още на пациентите? За финал бих искала да кажа, че честото проветряване на стаята и достатъчната влажност на въздуха са важни условия при терапията на всяко заболяване, но това е особено необходимо при болести, свързани с дихателните пътищa.


Специалисти от различни здравни служби по света отчитат опасна тенденция

Специалисти от различни здравни служби по света отчитат опасна тенденция ...

......... злоупотребяват с лопарамид, за да тушират странични симптоми – в случая абстинентни. Според здравните специалисти опасностите от предозиране с продукта не бива по никакъв начин да хвърлят сянка върху позитивното му действие в случаите, когато се приема по лекарска препоръка и за лечение на стомашно-чревните проблеми, за които е предназначен.


Революционно откритие прави екип британски изследователи, което дава надежда за

Революционно откритие прави екип британски изследователи, което дава надежда за ...

......... нуждаем от по-добри медикаменти за лечението на рак и откритието на изследователите дава началото на един нов алтернативен подход за блокиране на раковото разрастване чрез единдалеч по-щадящ метод, насочен към митохондриалната активност на раковите клетки. Изследователите предлагат тези нови молекули да се наричат "митофлавоцини". Изследването е представено в сп. Aging.


Диабетикът трябва да води пълноценен начин на живот. Нуждата от

Диабетикът трябва да води пълноценен начин на живот. Нуждата от ...

......... преди инжектиране и ако забележите промяна в цвета или бистротата, не го използвайте! През почивка на планина или море рискът от хипогликемия винаги е налице! Знайте, че при чувство на разтреперване, изпотяване и сърцебиене вероятно кръвната Ви захар е ниска! При възможност я измерете и вземете незабавно 15 грама захар! (4323)


Проучване на екип от университета в Охайо, САЩ, разкрива, че

Проучване на екип от университета в Охайо, САЩ, разкрива, че ...

......... възможност за много достъпна превенция и лечение на голяма част от сърдечносъдовите заболявания и техните усложнения. Учените са обнадеждени, защото вместо да се разработват нови типове лекарства, проучването им показва, че такова лекарство вече е налично, при това във форма, в която всеки човек може да си го синтезира сам.


Нарастването на социалните разходи дава добър положителен ефект по отношение

Нарастването на социалните разходи дава добър положителен ефект по отношение ...

......... при увеличение на разходите за социалните услуги примерно с 20%, общата продължителност на живота нараства съществено – с 2 месеца. Ако се отчете числеността на населението, вече ще става въпрос за милиони човеко-години, при това без увеличение на разходите за здравеопазването, а само за преразпределение между двете области, смятат авторите.


Sanofi придобива биофармацевтичнакомпания Ablynx. Двете страни подписаха окончателно споразумение, съгласно

Sanofi придобива биофармацевтичнакомпания Ablynx. Двете страни подписаха окончателно споразумение, съгласно ...

......... началото на второто тримесечие на 2018 г. В съответствие с белгийското изискване за сигурност на фондовете, Sanofi е сключило банков кредит с BNP Paribas Fortis SA / NV. При удовлетворяване или отказ от обичайните условия за закриване, сделката се очаква да приключи до края на второто тримесечие на 2018 г.


Колкото и да ни се иска, трудно е да намерим

Колкото и да ни се иска, трудно е да намерим ...

......... провокират хиперактивност при децата. До изясняване реалните опасности от постъпването на Е123 в организма е желателно продукти, които го имат в състава си, да се избягват или да се консумират възможно по-рядко. Същото важи и за другите вещества, означавани с Е и числов знак, които ще разглеждаме напред във времето.


България е сред водещите страни в Европа по смъртност от

България е сред водещите страни в Европа по смъртност от ...

......... транспортирането на болния от „врата до врата“ да бъде сведено до 60 минути, като родните невролози искат да го намалят до 45. По думите на Валерия Касо, председател на Европейската организация по инсулти, към проекта „Angels” ще се включат близо 1 500 болници от цял свят до май 2019 г.


Някои хранителни добавки може да взаимодействат с активните съставки на

Някои хранителни добавки може да взаимодействат с активните съставки на ...

......... добавки, съдържащи екстракти от жълт кантарион, салвия или лайка. Проучванията за нежеланите вазимодействия между лекарства и хранителни добавки продължават и ще излизат нови данни в тази област. Затова специалистите подчертават нуждата всеки прием на добавка да се консултира с лекар, особено при хора, които приемат и лекарства за определени заболявания.


Лекарствата, които стимулират функцията на имунната система са най –

Лекарствата, които стимулират функцията на имунната система са най – ...

......... ефективност на продуктите предпочитайте обикновените таблетки мултивитамини пред ефервесцентните. И се доверявайте на марки с доказано качество. Хомеопатични имуностимулатори. Хомеопатията също дава добри възможности за повишаване на имунитета. Тя е изключително подходяща при бременни, кърмачки и бебета. Посъветвайте се с вашия фармацевт или хомеопат какви хомеопатични продукти можете да използвате.2600


Профилактичнияттестза СПИН еединственото средство за навремненно диагностициране на заболяването в

Профилактичнияттестза СПИН еединственото средство за навремненно диагностициране на заболяването в ...

......... по-малко от половината хора до 25-годишна възраст са се изследвали за СПИН и твърде малка част от тях знаят дали са ХИВ-позитивни, или не. Това е световен проблем, който обаче постепенно се овладява, тъй като тенденцията през последните няколко години е към увеличаване броя на тествалите се за първи nът.


Захарният диабет създава двойна опасност за ходилата. Първата опасност идва

Захарният диабет създава двойна опасност за ходилата. Първата опасност идва ...

......... Никога не ходете боси, дори и на плажа, за да избегнете риска от неусетно нараняване! 11. Оглеждайте краката всяка вечер! При поява на някакви наранявания или изменения по кожата се обърнете към Вашия лекар! Спазването на тези простички правилаще Ви помогнат да избегнете неприятни усложнения, свързани с долните крайници. 4145


Напредването на възрастта отслабва защитните механизми на имунната система срещу

Напредването на възрастта отслабва защитните механизми на имунната система срещу ...

......... от прилагането на ваксини, интерферонови или противовирусни препарати. За да бъде ефектът на такива продукти пълен, трябва да се разчита и на допълнителни средства за подсилване на имунитета при възрастните хора. От ключово значение е и те да се ползват от всички възможни средства за превенция на заразяването с грип.


Източник:

Източник: "Софарма" Изпълнителния директор и член на Борда на директорите ...

......... директор и Член на борда на директорите Софарма Трейдинг АД 2003 – 2004: Изпълнителен директор и Член на борда на директорите Санита Трейдинг АД. 2002 – 2003: Изпълнителен директор, Бизнес група VOMIX & ISKANDER-97- официален представител на Henkel и Reckitt Benckiser за България. 2001 – 2002 Финансов директор, Бизнес група VOMIX & ISKANDER-97.


Кихането със запушен нос и затворена уста крие много повече

Кихането със запушен нос и затворена уста крие много повече ...

......... Кихането е вроден инстинкт, а високото налягане на извеждания въздух налага то да се извършва по възможно най-естествения и безопасен начин – със звучно кихане. Потенциалните рискове за здравето при опити за беззвучно кихане налагат всяко естетическо притеснение да бъде загърбено. Кихането трябва да е звучно, за да е безопасно.


Основните участници на пазара през 2017 г. са същите, които

Основните участници на пазара през 2017 г. са същите, които ...

......... попаднаха Actavis/Teva, Софарма, Bayer, Novartis, GlaxoSmithKline. При търговците на едро с лекарства няма голяма динамика в търговските дялове. Най-големите четири дистрибутора държат над 80% пазарен дял на аптечен пазар. Така първите четири дистрибутора са Фьоникс, Софарма трейдинг, Стинг и Фармнет. Още икономически новини от страната и света четата в Investor.bg


Рязко увеличение на донорството и трансплантациите на органи в Европейския

Рязко увеличение на донорството и трансплантациите на органи в Европейския ...

......... постижениена горепосочения План за действие. Европейската комисия ще продължи работата по повишаване осведомеността на хората за възможностите за транплантация при хора с бъбречна недостатъчност в крайна форма. Това ще стане със съдействието на националните органи в страните-членки на ЕС. В България над 1 100 човека чакат на опашката за трансплантация.


Българският фармацевтичен пазар ускорява ръста си през 2017 година, преодолявайки

Българският фармацевтичен пазар ускорява ръста си през 2017 година, преодолявайки ...

......... по-бавни темпове заради все по-трудния достъп до публичните фондове, мерките за ограничаване на паралелния износ и като цяло навлизането на нови медикаменти. Всички тези фактори ще забавят растежа на фармацевтичния пазар в България, прогнозира д-р Иван Георгиев. Прогнозите на IQVIA за тази година... Пълният текст можете да прочетете в Investor.bg


„Санофи“ придоби всички акции на „Биовератив“ - биофармацевтична компания, фокусирана

„Санофи“ придоби всички акции на „Биовератив“ - биофармацевтична компания, фокусирана ...

......... от продажбите на продуктите на компанията да увеличат финансовия и оперативен капацитет на „Санофи“. Също така се очаква ръст на акциите на „Санофи“ с до 5% през 2019 г. Предвижда се "Санофи" да постигне възвръщаемост на направената инвестиция в рамките на три години и да запази високия си кредитен рейтинг.


Ретинални клетки, получени след лабораторна диференциация на стволови клетки, са

Ретинални клетки, получени след лабораторна диференциация на стволови клетки, са ...

......... огромно значение за превенция на досега считаните за непоправими последствия от дегенерацията на макулата. Според учените внедряването на разработвания иновативен подход е само въпрос на време. Така ще се постигне успешен контрол върху една от най-честите причини за загуба на зрението, засягаща милиони хора по света, включително и у нас.


Ново проучване показва интересни данни за това доколко информирани са

Ново проучване показва интересни данни за това доколко информирани са ...

......... тук, а всеки, който по една или друга причина не иска оперативна намеса, може да избере алтернативно лечение, което може да има същия позитивен ефект за справяне с проблема. Основнонеудобство е фактът, че антибиотичната терапия, за разлика от хирургичната намеса, не премахва вероятността възпалението на апендикса да се появи отново.


Да получим информация днес е изключително лесно. Но можем ли

Да получим информация днес е изключително лесно. Но можем ли ...

......... увеличават риска от сърдечни проблеми и развитие на диабет. - Дезинфектанти за ръце. Използването на течни дезинфектанти без изплакване стана много популярно. Но съставките на тези продукти предизвикват изсушаване на кожата и екземи. Нещо повече, така се създават щамове от високорезистентни вируси и бактерии. Така че не прекалявайте с дезинфектантите.2333


Директно инжектиране на вирус в кръвта може да се ползва

Директно инжектиране на вирус в кръвта може да се ползва ...

......... цел, може да преминават кръвно-мозъчната бариера и да с еползват като успешен метод за имунотерапия и стимулиране на имунната система сама да се бори с тумор, при това в мозъка. Обандеждаващите за момента резултати карат учените да са оптимисти за това, че коварните мозъчни тумори скоро може да бъдат лечими.


Според данните от американско проучване нараства смъртността от рак на

Според данните от американско проучване нараства смъртността от рак на ...

......... в зряла възраст към здравословен начин на живот и навременна реакция при първи симптоми на проблем с дебелото черво. С повишено внимание към тях следва да се отнасят хората, фамилно предразположени към развитие на рак на дебелото черво. Специалистите посочват, че заболяването е лечимо в случаите, когато е диагностицирано навреме.