Фоточувствителност, причинена от лекарства възниква, когато определено лекарство неочаквано стане

Фоточувствителност, причинена от лекарства възниква, когато определено лекарство неочаквано стане ...

......... с него. Препоръчва се използването на слънцезащита – дрехи, кремове. Ето и някои от основните фотосенсибилизиращи лекарства: Антибиотици: Тетрациклини; Флуорохинолони, включително ципрофлоксацин; Сулфонамиди (бисептол). Нестероидни противовъзпалителни: Ибупрофен; Кетопрофен; Целекоксиб; Диуретици: Фуросемид; Хидрохлортиазид Ретиноиди (лекарства против акне): Изотретиноини Противодиабетни Глипизид; Гликлазид. Антипсихотици Хлорпромазин; Хлорпротиксен. Други: Амиодарон; Дилтиазем; Хинин; Хинидин; Жълт кантарион.


Една от причините за откриването на хепатитен вирус Е са

Една от причините за откриването на хепатитен вирус Е са ...

......... тяхното откриване се изследва кръвен серум от венозна кръв. Вирусна РНК се открива с метода PCR – доказателство за остра инфекция. Вирусът се появява в изпражненията една седмица след заразяването. Задържането на вируса в кръвта може да продължи до 2-3 седмици. Съществуват рекомбинантни ваксини, които представляват специфична профилактика на заболяването.


Френски изследователи твърдят, че има малко доказателства за това, дали

Френски изследователи твърдят, че има малко доказателства за това, дали ...

......... на FDA затрудняват изследователите да проучват безопасността и ефективността на пробиотиците. Изследват се и случаите, когато хората приемат пробиотици, за да се преборят със страничните ефекти на антибиотиците. Според Световната здравна организация живите бактерии могат да осигурят антибиотично устойчиви гени на инфекциите в организма, въпреки че това е само хипотеза.


Преди месец излезе информация в научно лицензирано издание за установена

Преди месец излезе информация в научно лицензирано издание за установена ...

......... екип по-рано. Протеинът се образува и като защитна реакция срещу гъбички и бактерии. Това означава, че медикаментите срещу херпесните инфекции и евентуално ваксината срещу тях могат само драстично да намалят случаите на болест на Алцхаймер, но не и да ги решат окончателно. Работата на екипа е представена в сп. Neuron.


Според изследователите от университета "Йейл" (The Yale University) този тест

Според изследователите от университета "Йейл" (The Yale University) този тест ...

......... е. Те доказват, че различните хранителни навици, намаляването на ИТМ (Индекс за телесна маса) и спиране на тютюнопушенето могат да намалят биологичната възраст. Според Доктор Ливайн хубавото на този начин на измерване, е че е по – лесен за анализиране и не отнема дълго да се открие какво допринася за стареенето.


Инженерите в Citroën очевидно са хвърлили доста усилия в проектирането

Инженерите в Citroën очевидно са хвърлили доста усилия в проектирането ...

......... щатски долара, което е значително по-скъпо от изпиването на хапче против гадене, но се предполага, че и действието им е по-сигурно. Тъй като продуктът е нов, все още очилата не се предлагат в България и не е ясно каква ще бъде цената им тук. Можеда видите какво представляват във видеотоКолики – кошмарът на всяка млада майка. Те възникват в

Колики – кошмарът на всяка млада майка. Те възникват в ...

......... прием на ензимите по същата схема. Ако кърмите изцедете малко количество кърма и сложете съответното количество от ензимния продукт, дайте с лъжичка. След това кърменето може да продължи както обичайно. При храненето с адаптирано мляко ензимите се накапват в шишето. Необходимо е да изчакате поне 15 мин преди да нахраните бебето.2171


Все повече ставатхората, страдащи от паническо разстройство. Всеки, сблъсквал се

Все повече ставатхората, страдащи от паническо разстройство. Всеки, сблъсквал се ...

......... страх, паника или безпокойство, наречени панически атаки. Симптомите по време на паническите атаки включват: чувство, че нещо лошо има да се случи, желание за бягство (свързано с прилив на адреналин), чувство, че губиш контрол,полудяваш илиумираш, чувство за нереалност (деперсонализация), промени в сърдечната дейност или пулса, недостиг на въздух, замаяност и др.


Лимфоцитите, подобно на останалите кръвни клетки произхождат от костния мозък.

Лимфоцитите, подобно на останалите кръвни клетки произхождат от костния мозък. ...

......... клетки-лимфобласти. Степента на имунния отговор се определя от съотношението на Т-хелперните и Т-супресорните лимфоцити – баланс между имунна „бдителност“ и имунен толеранс. При повишен брой на хелперните лимфоцити – толерансът намалява, дори и към собствените клетки и тъкани на организма, което от своя страна води до развитие на автоимунни заболявания.


Източник: Shutterstock Малка, спираловидна и опасна – така можем да

Източник: Shutterstock Малка, спираловидна и опасна – така можем да ...

......... води до резистентност и не причинява вредни странични ефекти. Балансът на чревния микробиом е запазен, а Хеликобактер Пилори е елиминирана по безопасен начин. ПроХелико не съдържа алергени и глутен. Разработен като формула за лечение на бактериална инфекция с Хеликобактер Пилори, продуктът благоприятства лечението и служи за предотвратяване на повторно заразяване.


Инсулиновите продукти са от животински произход или получени по рекомбинантен

Инсулиновите продукти са от животински произход или получени по рекомбинантен ...

......... по-често. Пациентите следва да бъдат добре информирани за този риск и за необходимите първи мерки при по-леките случаи (напр. поемане на захар, сладки или плодов сок). Лекарствени взаимодействия. Глюкокортикоидите, диуретиците намаляват ефекта на инсулина и може да възникне хипергликемия. Бетаблокерите, клонидин и алкохола засилват действието на инсулина и предизвикват хипогликемия.2474Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е

Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е ...

......... на меланомен и немеланомен рак на кожата сред жените в проучването в сравнение с процента в обшата популация. В Европа експозицията на йонизираща радиация при служители на полети се наблюдава и взема под внимание от институциите по трудова медицина. За разлика от това в Америка няма законова рамка за това.


Контролираният прием на ниски дози аспирин вероятно намалява образуването на

Контролираният прием на ниски дози аспирин вероятно намалява образуването на ...

......... лизозомите и забавяне процеса на натрупване на амилоидни плаки. Според учените резултатите от изследването дават потенциални възможности за терапевтична употреба на аспирин не само при профилактиката на сърдечносъдовите и възпалителни заболявания, но и при дементивните. Естествено, необходими са повече и задълбочени изследвания за потвърждаване на терапевтичния му потенциал при Алцхаймер.


Проучване показва, че в пикочния мехур средата не е напълно

Проучване показва, че в пикочния мехур средата не е напълно ...

......... флагели (наподобяващи камшичета структури) или пили (захващащи кукички), които да им позволяват придвижване едно място до друго. Проучването дава нови възможности за подобряване диагностиката и лечението при инфекции на уринарния тракт, а и не само. Необходими са по-задълбочени проучвания за установяване механизма на този трансфер между влагалището и пикочния мехур.


Ако след като сте извадили детето от водата, то е

Ако след като сте извадили детето от водата, то е ...

......... не започне да диша само; Преди да започнете обдишвания осигурете проходимост на дихателните пътища като се уверите, че нищо не ги запушва; Ако детето повръща, обърнете главата му настрана и отстранете повърнатото от устата му; Ако детето диша, отстранете мокрите дрехи, овийте го с одеяло и се свържете с лекар.1740


При пациентите, които по-често посещават личния си лекар, се отчитат

При пациентите, които по-често посещават личния си лекар, се отчитат ...

......... лекари, които имат достъп до техните данни и биха могли да изградят взаимоотношения с тях. Балансирането в непрекъснатостта на грижите чрез навременен достъп до услуги на личните лекари е огромно предизвикателство за общата практика и в крайна сметка, решението е назначаване на повече лекари и повече ресурси за тази професия.Според ново проучванеконсумацията на богатите на антиоксиданти орехи, може да

Според ново проучванеконсумацията на богатите на антиоксиданти орехи, може да ...

......... пробиотични бактерии в червата. Освен запредотвратяване на рисковете от сърдечни заболявания и диабет тип 2, намаляват риска и от развитието на мозъчни заболявания и рак. Учени от Американската асоциация са стигнали до заключението, че са от особена полза при превенция за рак на гърдата - най-разпространеният вид рак сред жените.


Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип

Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип ...

......... повишават чувствителността на периферните тъкани към инсулин. Има данни, че стимулират образуването на инсулин, но този ефект е краткотраен. Глитазоните имат добра ефикасност при начална терапия, с тях може да спре прогресията на диабета. Хипогликемията при тях е рядко срещана. Като нежелан ефект се наблюдава повишаване честотата на сърдечните усложнения.2202


Подобрена разработка на противогрипната ваксина създава малко по-висок имунитет в

Подобрена разработка на противогрипната ваксина създава малко по-висок имунитет в ...

......... от противогрипната ваксина, произведена на база кокоши ембриони води до потенциране на имунния отговор и съответно повишаване ефективността на ваксината. Американският център за борба със заразните заболявания – ACDC оценява ефективността на противогрипната ваксина през изминалия сезон на приблизително 40 %, оценявайки ваксинираните лица във всички възрастови групи взети заедно.


Проблемът с пристрастяването към видеоигрите не е свързан толкова с

Проблемът с пристрастяването към видеоигрите не е свързан толкова с ...

......... с три ключови индикатора: увреден контрол върху игрите;поставяне на игрите като приоритет, имащи предимство пред другите интереси и ежедневни дейности;продължаване или ескалация на степента на пристрастеност към игрите, въпреки появата на негативни последици. Нарушенията, дължащи се на пристрастяване, включват разстройство, което може да включва както онлайн, така и офлайн поведение.


Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда Ключова дума на научните

Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда Ключова дума на научните ...

......... на УС на Обучителна академия по онкология (ОАО). Член е на Българското онкологично научно дружество (БОНД) и национален представител за България на European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society for Clinical Oncology (ASCO), General Medical Council (GMC) in the United Kingdom. Има редица публикации в български и чуждестранни научни издания.


Вид супербактерия все повече се разпространява сред хората, които си

Вид супербактерия все повече се разпространява сред хората, които си ...

......... към хероина и други инжекционни лекарства. Тъй като тя е върху кожата, когато иглата попадне в кожата, тя носи микробите с нея. Процентът на инванзивните случаи на Метицилин-резистентният стафилокок, заразяващи кръвта, които се наблюдават сред инжекционно употребяващите наркотици, се е увеличил повече от два пъти за пет години, сочи изследването


През летния сезон често се съобщават случаина удавяния. Добре е

През летния сезон често се съобщават случаина удавяния. Добре е ...

......... възможни наранявания на гръбначния стълб Защитата напострадалия от хипотермия е също от значение - необходимо е затопляне на тялото,освобождаване от мокрите дрехи, подсушаване и завиване. При удавяне винаги са възможни наранявания на гръбначния стълб. Обучените спасители изнасят пострадалия на сушата възможно най-бързо. Извършват обездвижване до пристигане на спешния медицински екип.2096


Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви,че транссексуалността вече няма

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви,че транссексуалността вече няма ...

......... здравни интервенции. Transgender Europe приветства промяната. В изявление се казва, че това е историческо постижение, с което глобалната транс общност се бори от много години и +това поставя основата нанова ера срещу несправедливостта". Въпреки, чесе счита заголям ход за СЗО, други организации все още класифицират половата дисфория като психично заболяване.


Обичайните лекарства, взимани от хиляди пациенти за Паркинсон, могат да

Обичайните лекарства, взимани от хиляди пациенти за Паркинсон, могат да ...

......... Част от симптоматиката включва мускулна скованост, забавяне на движението, тремор, нарушение на съня, хронична умора, влошено качество на живот и може да доведе до тежки увреждания. Понастоящем няма лечение, с което да сеспре прогресията на заболяването, но стотици научни изследвания са в ход, за да се опитат да променят това.


Проф. Иван Стайков; Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда За

Проф. Иван Стайков; Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда За ...

......... болниците на Корпорацията “Токушукай” в Япония. Член е на Българското дружество по неврология, Българската асоциация по ултразвук в медицината, Европейското дружество по невросонология и мозъчна хемодинамика, Световната асоциация по мозъчен инсулт. Има над 120 научни труда, включително монографии и публикации в международни научни списания. През 2015 г. е хабилитиран с академична степен „Професор”.


Тениозата е медицински термин, с който се означава заболяването причинено

Тениозата е медицински термин, с който се означава заболяването причинено ...

......... Болните се диспансеризират за срок от 6 месеца, а контролни изследвания се правят на третия и шестия месец от изписването на пациента с тениоза. При пациентите с цистицеркоза (когато те са междинни гостоприемници на паразита) се налага диспансеризация за срок от 2 години и периодни клинични прегледи и лабораторни изследвания.


Пожълтяване и деформиране на нокътната плочка, сърбеж, зачервяване и лющене

Пожълтяване и деформиране на нокътната плочка, сърбеж, зачервяване и лющене ...

......... от две трети от нокътната плочка е променена или при наличие на предразполагащи фактори като диабет, се налага перорално лечение. Най-често използваните лекарства са Naftifine, Terbinafine. Лечението се провежда по схема и с продължителност, които се контролират от лекуващия лекар. Приемът на алкохол при лечение с такива антимикотици се изключва.2748


В далечното бъдеще сутрешната ни чаша кафе ще може не

В далечното бъдеще сутрешната ни чаша кафе ще може не ...

......... напитки, продължителност на консумацията, потенциално разстройство на съня и др. Фюсенегер и неговият екип са оптимисти, че данните от проучването им биха могли да бъдат използвани за терапии в бъдеще. Те дори предполагат, че при по-нататъшно задълбочено изследване, ще могат да генерират персонализирани системи, съответстващи на предпочитанията на всеки пациент.


Нови изследвания показват, че един кръвен тест е достатъчен да

Нови изследвания показват, че един кръвен тест е достатъчен да ...

......... първа линия като метформин. Ако е необходим само един диагностичен тест, последващото посещение на пациента в здравното заведение, ще бъде много по-полезно. Тъй като ще могат да се разглеждат ползите от лечението, а не потвърждение на диагнозата, както при досегашните тестове. Изследването е публикувано в списание Annals of Internal Medicine.


Топлите дни стават все повече, а температурите - по-високи, а

Топлите дни стават все повече, а температурите - по-високи, а ...

......... ако сте го обливали с вода го покрийте със сухи, не много дебели, дрехи. Ако температурата се повиши отново, повторете процедурата с мокрия чаршаф. Следете жизнените показатели до пристигане на спешна медицинска помощ, ако изгубите някой от жизнените показатели започнете процедура по съживяване Давайте му да пие много течности. 2032


Сенна хрема,алергичен ринитилиполиноза(„полен“– тичинковия прашец нацветяитреви), е името наалергична реакцияна

Сенна хрема,алергичен ринитилиполиноза(„полен“– тичинковия прашец нацветяитреви), е името наалергична реакцияна ...

......... дръжте свежи цветя в къщата; Не пушете; Не ходете по тревата; Избягвайте алкохола - бирата, виното и спиртните напитки съдържат хистамин, химичното вещество, което предизвиква алергични симптоми в тялото; Домашните любимци могат да носят цветен прашец, затова не ги насърчавайте да дойдат на закрито (освен ако те не ви принадлежат).


Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни

Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни ...

......... основен фактор за риск от кардио-метаболитни заболявания. Условията могат да варират в зависимост от степента на обработка на месото, периода на съхранение и видовете консерванти, които се използват. Проучването може да даде нова гледна точка на любителите на червеното месо. Според изследователите около 1% от населението може да е алергично.


Връзка между по-високите нива на витамин D и намаления риск

Връзка между по-високите нива на витамин D и намаления риск ...

......... ден. Когато кръвният серум надвишава 125 ng/ml се наблюдават нежелани странични ефекти като гадене, запек, загуба на тегло, аритмия и увреждане на бъбреците. Резултатите от научния труд, който се провежда в колаборация с Университета „Крейтън“, Медицински университет на Южна Каролина и GrassrootsHealth, са публикувани в PLOS ONE на 15 юни.


Късогледството от десетилетия се свързва с по-висок интелект и престой

Късогледството от десетилетия се свързва с по-висок интелект и престой ...

......... класните стаи да бъдат проектирани така, че да има достъп на естествена светлина. Научният труд има един съществен недостатък. За него са взети данни от база, в която се събира информация по принцип за предимно здрави и високообразовани хора. Изследването е на Университета на Бристол и е публикувано в BMJ.


Лятото е сезонът, в който най – остро усещаме дискомфорт

Лятото е сезонът, в който най – остро усещаме дискомфорт ...

......... две седмици. Препоръчително е тази дозировка да се спазва докато симптомите изчезнат напълно. Подържащата доза е по 1 капсула 2 пъти дневно. Геловете, съдържащи троксерутин се прилагат успешно при отоци и кръвонасядания. Те облекчават също болката и тежестта в краката. Прилагат се 2-3 пъти дневно с масажни движения отдолу нагоре.2564


Витамините са вещества, които организмът не може да си произвежда

Витамините са вещества, които организмът не може да си произвежда ...

......... на половите хормони и техният дефицит може да се приема като знак, че е необходимо да се повиши приема на витамин Е. Много са причините да се съблюдава редовният прием на достатъчно витамин Е с храната. Сред най-пълноценните му източници са ядките (бадеми, фъстъци, лешници), спанакът, авокадото, кивито и др.


Нова надежда за успешно лечение на рак в близко бъдеще

Нова надежда за успешно лечение на рак в близко бъдеще ...

......... време и да позволят неутрализирането на колкото се може повече ракови клетки. Очакванията, че това ще се случи, са налице. Доусъвършенстването на посочения метод ще предложи по-щадяща алтернатива на химио- и лъчетарапията, ползвани при лечение на рак, които, убивайки туморни клетки, едновременно с това значително увреждат компонентите на имунната система.


На 6 юни Филип Морис Интернешънъл Инк. (PMI) (NYSE/Euronext Paris:

На 6 юни Филип Морис Интернешънъл Инк. (PMI) (NYSE/Euronext Paris: ...

......... може да направи, е никога да не започва да пуши или да спре изцяло да употребява тютюн, заявяват от там. Продуктите с нагряване, без горене, са насочени единствено към онези, които в противен случай биха продължили да пушат. Създадетилите им вярват, че те са потенциално по-добрият избор от продължителното пушене.


Множествената склероза (МС) е сред заболяванията енигми в медицинската практика.

Множествената склероза (МС) е сред заболяванията енигми в медицинската практика. ...

......... натрупват, т.е. да се развива повече от едно едновременно. Няма пряка опасност наличието на някой от посочените фактори със сигурност да доведе до развитие на множествена склероза. Струпването на няколко от тях обаче следва да се разглежда като повод за редовни профилактични изследвания за ранно диагностициране на коварното автоимунно заболяване.


Източник: Bulgaria On Air Над 350 деца спортуваха и се

Източник: Bulgaria On Air Над 350 деца спортуваха и се ...

......... лека атлетика, спортен клуб „Приорити спорт“, Бадминтон зала „Европа“, Хокей клуб НСА, Спортен клуб Айки будо, Клуб тенис на маса НСА, Клуб по фехтовка „Младост“ и Спортен клуб по карате Бушидо. Медийни партньори на събитието са телевизия Bulgaria On Air, dnes.bg, az-jenata.bg, az-deteto.bg, tialoto.bg, радио N-Joy и New Level Channel.


В повечето случаи директният натиск върху раната може да спре

В повечето случаи директният натиск върху раната може да спре ...

......... Превържете плътно, но не твърде стегнато – кожата под раната не бива да става бледа и студена, което е индикатор за това, че кръвообращението е прекъснато. - След оказване на първа помощ се консултирайте с личния си лекар дали е необходимо да се направи залепване, шев и имунизация срещу тетанус.2075


Новото лекарство за хемофилия - Hemlibra на Roche намали драстично

Новото лекарство за хемофилия - Hemlibra на Roche намали драстично ...

......... дефектните гени зад болестта, предлагайки възможно еднократно излекуване. Главният медицински директор на Roche - Сандра Хорнинг заяви, че стези данни саположителни резултатите от всичките четири проучвания от фаза III, които засилват цялостната ефикасност и безопасност на медикамента и неговият потенциал за подобряване на грижите за всички хора с хемофилия А.


Преди няколко месеца проучване, публикувано в изданието The Journal of

Преди няколко месеца проучване, публикувано в изданието The Journal of ...

......... считат, че това количество не е достатъчно за създаване на сериозни кожни проблеми, но може да подсигури производството на витамин D, достатъчно за превенция на дефицита му. Изчислено е, че излагането на слънце за 1 час при ползване на слънцезащитен фактор 15 може да осигури необходимото дневно количество витамин D.


Ракът на панкреаса се очаква да стане вторият най-смъртоносен рак

Ракът на панкреаса се очаква да стане вторият най-смъртоносен рак ...

......... по същество съчетава всички сложни, продължителни стъпки на подготовка на пробите, изолиране на екзозомите и тълкуване на крайните анализи, изисквани от други платформи, в едно безпроблемно устройство. Разработена е прототипна платформа, която има потенциала да се превърне в преносим, бърз и сравнително евтин продукт за тестване на рак на панкреаса.


Сякаш Ебола и Зика вирусът не бяха достатъчен повод за

Сякаш Ебола и Зика вирусът не бяха достатъчен повод за ...

......... разпространи скришом и да атакува масово и внезапно. Учените подчертават, че идеята зад добавянето на нова болест към потенциалните причини за глобални епидемии, няма за цел да всява уплаха. Целта е да се подсигури добра подготовка за максимално ескпедитивно справяне със следващия глобален здравен проблем. Когато и да избухне той.


На фона на разгръщащата се епидемия, причинена от Нипа вируса

На фона на разгръщащата се епидемия, причинена от Нипа вируса ...

......... да може те да бъдат усъвместени във времето и да се осигури достатъчно време за изграждане на защитни антитела преди заминаването. За влизането в някои държави поставянето на жълта треска е задължително, в противен случай не се получава допуск от органите, които осъществяват епидемиологичния контрол за влизащите и напускащите страната.


Едва ли има човек, който да не е прибягвал до

Едва ли има човек, който да не е прибягвал до ...

......... случай не е излишен. При липса на такива ограничаващи обстоятелства обаче спокойно можем да минем и без тези добавки, без от това да страдат перспективите ни за дълъг живот и добро здраве. Фактът, че мултивитаминовите продукти са безвредни, не означава, че е нужно да ги приемаме, ако се храним пълноценно.


Прием на желязо се налага при железен дефицит в организма,

Прием на желязо се налага при железен дефицит в организма, ...

......... поглъщане на таблетките) – развитие на стеснение на стомашно-чревния тракт, най – често се засяга пилора на стомаха. Лечението на остра интоксикация с желязо включва лечение със специфичен антидот (deferoxamine). Той извлича железните йони като образува стабилни комплекси с тях. Те се излъчват с урината, която се оцветява в розово.1831


Една от засегнатите теми на шестата национална конференция за ХИВ/

Една от засегнатите теми на шестата национална конференция за ХИВ/ ...

......... терапия и 90% от лекуваните в рамките на 1 годинас АРТ (антиретровирусна терапия) да намалят вирусния товар под 50 копия. В България по отношение на регистриране на инфектираните се достига прицелната стойност – 84%, но по отношение на започване на лечение – едва половината от пациентите се подлагат на терапия.


Два от водещите журнала, представящи новостите в областта на инфекциозните

Два от водещите журнала, представящи новостите в областта на инфекциозните ...

......... продължаване борбата с хепатитния вирус до окончателното му елиминиране от организма на хронично болните. Вече се изпитват нови стратегии за лечение на хроничен хепатит В, които залагат именно на имуностимулацията и които дават все по-задоволителни данни, че коварната вирусна инфекция може много скоро да попадне в графата на лечимите заболявания.


Дойде времето, когато рискът от грешка, свързана с човешкия фактор

Дойде времето, когато рискът от грешка, свързана с човешкия фактор ...

......... на лекуващия лекар за по-точно диагностициране на все повече здравословни проблеми. В най-лошият случай данните от „експертното“ мнение на софтуерните продукти ще може да се ползва като критерии за това дали се налагат допълнителни излседвания, които се понасят по-трудно от пациентите като вземане на тъканна проба за биосия и др.


Източник: Investor Media Group Вълнуваща изненада за малчуганите подготвя спортният

Източник: Investor Media Group Вълнуваща изненада за малчуганите подготвя спортният ...

......... лека атлетика, спортен клуб „Приорити спорт“, Бадминтон зала „Европа“, Хокей клуб НСА, Спортен клуб „Айки Будо“, Клуб тенис на маса НСА, Клуб по фехтовка „Младост“ и Спортен клуб по карате киокушин „Канку“. Медийни партньори на събитието са телевизия Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata.bg, tialoto.bg, радио N-Joy и New Level Channel.


Счупването на кост може да настъпи след различни видове травми

Счупването на кост може да настъпи след различни видове травми ...

......... обхваща пострадалия от главата до петите. Използвайте колани, въжета, тиксо или плат, за да закрепите пострадалия неподвижно на носилката - Ако пострадалият не се чувства добре, сложете студени компреси върху травмираното място, за да намалите болката и отока. Ако познавате пострадалия, можете да му дадете обезболяващо. Не давайте лекарства на непознат!2386


Според тазгодишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за приоритетни

Според тазгодишния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за приоритетни ...

......... и в тези, където се срещат най-много плодоядни прилепи. Според учените повод за притеснения от пандемично разпространение на вируса Нипа в момента няма. Основната заплаха би могло да дойде от евентуалното мутиране на вируса в бъдеще, която да доведе до по-висока вирулентност. Няма обаче данни, че това е реално възможно.


Салицилатите са основна група нестероидни противовъзпалителни с антипиретичен, болкоуспокояващ и

Салицилатите са основна група нестероидни противовъзпалителни с антипиретичен, болкоуспокояващ и ...

......... се провежда стомашна промивка с активен въглен. За ускорено извеждане на отровата от организма е показано алкализиране на урината. Постига се чрез венозно вливане на разтвор на натриев бикарбонат в глюкоза. При тежко отравяне са на лице индикации за хемодиализа. При нарушение на кръвосъсирването се назначава терапия с витамин K.1909


Международен екип направи значимо научно откритие, което може да помогне

Международен екип направи значимо научно откритие, което може да помогне ...

......... тясноспектърни препарати, които действат срещу специфичните адипокини, за да се елиминира пагубното им действие върху чувствителността на телесните клетки към инсулин. Вече се работи по разработването на такива продукти, което ще предложи ефективно средство за превенция на диабет тип 2 – един от водещите глобални здравословни проблеми през последните десетилетия.


Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954

Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954 ...

......... преминават за няколко дни, което забавя диагностиката. Най-чести са нарушения на зрението, изтръпване или слабост на крайниците. - Kъде биха могли общопрактикуващите лекари да получат повече информация за Вашия опит в лечението на множествената склероза? Ежегодно на Националната конференция на общопрактикуващите лекари изнасяме лекции на общопрактикуващите лекари за множествена склероза.


Благодарение на бързия напредък на антиретровирусните терапии пациентите, носители на

Благодарение на бързия напредък на антиретровирусните терапии пациентите, носители на ...

......... способността на ХИВ да оцелява макар и с ниска численост в кръвта. Прекъсването възможността на вирусните частици да оцеляват в инфектираните от тях клетки ще позволи ХИВ-инфекцията и СПИН-ът да бъдат лекувани успешно, подобно на повечето вирусни инфекции и дори да бъдат достатъчно добре неутрализирани от компонентите на имунната система.


Само в САЩ болестта на Паркинсон се диагностицира при над

Само в САЩ болестта на Паркинсон се диагностицира при над ...

......... със селско стопанство. Проучването проследява директно промените, настъпващи в човешките клетки под влияние на някои пестициди и е сред първите, които пряко установяват връзката между тези химикали и невродегенеративните нарушения, отключващи Паркинсон. Учените работят за още по-подробно изясняване на тази връзка, което ще помогне за предприемане на по-успешни превантивни мерки.


Източник:istockphoto Колоноскопията, наричана още долна ендоскопия, е едно от изследванията

Източник:istockphoto Колоноскопията, наричана още долна ендоскопия, е едно от изследванията ...

......... риска от разраняване. Изключително рядко може да се наруши цялостта на чревната стена. Понякога след проведената процедура болните съобщават за лека болка или дискомпфортб без да има подлежащ проблем. Това се обяснява с раздуването на чревните бримки, механичното дразнене на лигавицата и натиска на апарата. Обикновено отшумяват скоро след манипулацията.3791


Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя е с

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя е с ...

......... студена вода, кърпа, марля - Превръзка е необходима, само ако изгарянето е в дълбочина - Махнете украшенията и дрехите около засегнатия участък. Ако са залепнали, не правете опит да ги махате - Ако познавате пострадалия можете да му дадете обезболяващи лекарства. В противен случай не рискувайте да давате каквито и да било лекарства!2280


Медицинският термин, с който се означава заболяването, причинено от говеждата

Медицинският термин, с който се означава заболяването, причинено от говеждата ...

......... на фекално замърсяване на околната среда. От значение е провеждането на широка здравна просвета сред рисковите контингенти от опаразитяване – животновъди, готвачи, пастири и други. Болните се диспансеризират за 6 месеца след проведеното лечение, през които на 3 месеца се провеждат контролни изследвания на проби от изпражнения – фекални хелминтоовоскопии.


Проучване на екип от университета в Тюбинген, Германия, установява интересни

Проучване на екип от университета в Тюбинген, Германия, установява интересни ...

......... дози. За момента няма данни, че епизодичният прием на лекарственото средство в препоръчаните от лекар дози, може да доведе до висок риск от меланома или други проблеми с мъжкото здраве. Най-бдителни към приема на силденафил следва да бъдат мъжете с наследствена предразположеност към туморни заболявания или лекуващите се срещу такива.


Учени сигнализират, че резистентността на гъбичните инфекции към лечение е

Учени сигнализират, че резистентността на гъбичните инфекции към лечение е ...

......... последствия. Проблемът с повишената резистентност на гъбичките към медикаменти се обявява в период, когато големи притеснения буди и нарастващата антибиотична резистентност сред бактериите. И двата фактора следва да се разглеждат сериозно и да се предприемат глобални здравни мерки за рационализиране подхода към назначаването и приема на този тип медицински продукти.


Витамин D е изключително важен за организма и той разполага

Витамин D е изключително важен за организма и той разполага ...

......... обаче е възможно да се направи едно важно заключение. Хората със затлъстяване следва да се придържат към оптимален прием на витамин D или поне към улесняване естествената му секреция в кожата под влияние на слънчевата светлина. Данните бяха оповестени на годишната среща на Европейското дружество по ендокринология в Барселона, Испания.


Източник: Анадолу Медицински Център Кибернож е едно от най-известните устройства

Източник: Анадолу Медицински Център Кибернож е едно от най-известните устройства ...

......... са изключително опитни в радиохирургията, не само с Cyberknife M6, но и с други платформи за лъчетерапия. Анадолу Медицински Център е един от големите центрове за обучение с Cyberknife M6 и скоро ще подпише договор да бъде Център за върхови постижения за екипа на Accuray. За повече информация, посетете www.anadolumedicalcenter.bg


Парацетамол е антипиретик и обезболяващо лекарство, задължително попълнение на всяка

Парацетамол е антипиретик и обезболяващо лекарство, задължително попълнение на всяка ...

......... - Четвъртата фаза (4-14 дни) – възстановяване. След петия ден на отравянето започва възстановяване на чернодробната функция. Лечение. Започва се с промивка на стомаха с активен въглен и прилагане на специфичен антидот (ацетилцистеин – лекарство против кашлица). http://www.puls.bg/health/highlights/news_29243.html Лечението с него е най-ефективно, когато е започнало до 8ч. след предозирането.2236


Всеки десети българин е с тиреоидно заболяване, но не знае,

Всеки десети българин е с тиреоидно заболяване, но не знае, ...

......... от 2014 сдружение ВИОМ, като сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза и член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас. Всяка година седмицата има различен акцент на кампаниите, т. е. има свое мото. Тази година то е: „Време е да проверите контролния панел на тялото си!“.


Източник: PR Care Проф. д-р Анна-Мария Борисова е председател на

Източник: PR Care Проф. д-р Анна-Мария Борисова е председател на ...

......... забележителните научни открития и постижения свързани с човешкото здраве, както и какво предстои да се случи в областта на медицината и науката през следващите години. Участие взеха лекари, учени, социални предприемачи и представители на различни институции. Организатор на събитието беше фондация “В помощ на здравето” и асоциация „Грижа за пациента“.