Акценти


Сред основните теми на европейските институции през седмицата бяха споразумението

Сред основните теми на европейските институции през седмицата бяха споразумението ...

... и пет процента от усилията им отиват за разпространяването на лъжи. Няма да позволим интернет да се се превърне в Дивия Запад“, заяви еврокомисарят  по сигурността Джулиан Кинг.Мария Габриел пък отбеляза, че  планът за борба с разпространението на дезинформация онлайн предвижда и създаването на независима европейска мрежа на проверителите на факти. 


Според Хенри Грейли, който специализира в етичните, правни и социални

Според Хенри Грейли, който специализира в етичните, правни и социални ...

... стволовите клетки ще позволят на учените да създават яйцеклетки, независимо от кого се взима материалът. В кръга на шегата си представете да докопате малко биоматериал от Джордж Клуни, да кажем, предоставяйки гона някоя частна компания, след което да започнем да се разминаваме по улиците с множество нежелани от него потомци.


Наскоро започнаха първите стартови опити в употребата на вируса Зика

Наскоро започнаха първите стартови опити в употребата на вируса Зика ...

... операция, така че вирусът да елиминира причинителите и предотвратиповторното разпространение на тумора. Въпреки че резултатите са окуражаващи, това е само началото. Следващата стъпка е да се провери безопасността на ZIKV-LAV. Както обаче споменава вирусологът д-р Ши, един от авторите на публикацията, „трябва да се възползваме от „лошите“ страни на вирусите.“През миналия век са постигнати многобройни постижения в борбата с

През миналия век са постигнати многобройни постижения в борбата с ...

... насекомите, помагащи за улавяне на патогените, показвайки колко сложна е всъщност имунната система на насекомите. "Колкото по-добре разбираме имунната система на насекомите, толкова по-добре можем да разберем как маларията, вирусът Zika и други човешки патогени избягват имунната система на гостоприемника и се прехвърлят на нас", свидетелства Кларкза стойността на откритието.


Посттравматичният стрес е психично разстройство, което се предизвиква от преживяването

Посттравматичният стрес е психично разстройство, което се предизвиква от преживяването ...

... Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies). За разлика от „развлекателната“ употреба на MDMA, при която дозировката не може да бъде контролирана, а съдържанието е потенциално неизвестно и опасно, клиничната употреба е силно регулирана от обучени медицински специалисти и се прилага единствено върху пациенти, които отговарят на положителната диагноза за посттравматичен стрес.


Инфекциите са обичайни състояния сред популациите, ето защо е неизбежно

Инфекциите са обичайни състояния сред популациите, ето защо е неизбежно ...

... за ефективността на настоящите практики. Използването на компютърна томография за сканиране на починали донори е не само непрактично, но и може да доведе до лъжливо-положителен резултат (“грешка от първи род”, както се нарича в статистиката, или „фалшива аларма“ на по-всекидневен език), което да редуцира така или иначе малкото количество донори.Животинската отрова е един от големите парадокси на природата. Основната

Животинската отрова е един от големите парадокси на природата. Основната ...

... установят как може да помогне при откриването на тумори по време на операция. Бумки (Bombina): Отровата от тези жаби се използва за разработване на лекарства, които помагат при идентифицирането на рак на простатата. Кралска кобра (Ophiophagus hannah): Специфичен токсин в отровата й се оказва обещаващ при третирането на хронични болки.


Какво е ваксината? Ваксината е биологичен препарат с основно профилактична

Какво е ваксината? Ваксината е биологичен препарат с основно профилактична ...

... лаборатория. Против хепатит Б Против човешки папиломен вирус Конюгираните ваксини се състоят от полизахариди, обикновено от повърхностния слой на бактериите, свързани с протеинови носители. Когато бактериите влязат в тялото, тогава антителата ще разпознаят захарното им покритие и ще ограничат бактериите от причиняване на болести. Против Haemophilus influenzae тип В Пневмококова ваксина Менингококова ваксина


Медицинските усилия за адекватна намеса в крайна сметка могат да

Медицинските усилия за адекватна намеса в крайна сметка могат да ...

... в човешкия организъм - медицината през 19-ти век е идентифицирала микробите като заразни агенти, което съвсем естествено е поставило началото на пробивите в антибиотичните терапии през 20-ти век. "Но антибиотичната резистентност е глобална криза и сега сме наясно, че антимикробните средства могат да навредят и на полезните видове", допълва Ор.


Сърдечните гликозиди са вещества от растителен произход, които се съдържат

Сърдечните гликозиди са вещества от растителен произход, които се съдържат ...

... Hydrochlorthiazide), които често се използват при сърдечно болните за отстраняване на задръжката на течности, също представлява риск от кардиотоксичност. Фактори като дисбактериоза на стомаха и червата след прием на антибиотици също са рискови по време на дигиталисова терапия. В такива случаи следва да се преразгледа и коригира дозата на антибиотика.2834


Холерата е изключително вирулентно заболяване, причинявано от инфекциозния агент Vibrio

Холерата е изключително вирулентно заболяване, причинявано от инфекциозния агент Vibrio ...

... криза, опозицията приписва липсата на ресурси на годините лошо управление и корупция, твърди Al Jazeera. Многофакторният подход (питейнавода, санитарни условия, орални ваксини, хигиена исоциална мобилизация) е от ключово значение за контрола на болестта, поради което в момента правителството на Зимбабветърси помощ от агенциите на ООН, както и от частни компании.Всички живи същества са подложени на атака от инфекциозни агенти.

Всички живи същества са подложени на атака от инфекциозни агенти. ...

... ваксинациите са по същество профилактични, през последните години се полага усилие да се разработят терапевтични ваксини за инфекциозни заболявания като СПИН, туберкулоза, рак и различни автоимунни заболявания. Съществуват и потенциални ваксинации против миастения гравис, лупус и диабет, както и за когнитивни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Хънтингтън.


Доминантната теория относно причините за болестта на Алцхаймер допуска, че

Доминантната теория относно причините за болестта на Алцхаймер допуска, че ...

... терапии за лечение и превенция на болестта (например, ваксини). Той също така е положителен, че Асоциацията приветства новите идеи. Но въпреки че наградата на Норинс звучи мотивиращо, тя е просто капка в морето в сравнение с милиардите, които Националният институт по здравеопазване отделя за изследването на амилоидните фактори и тау-протеините.


Смъртността, която се дължи на лошо здравеопазване, е по-голяма от

Смъртността, която се дължи на лошо здравеопазване, е по-голяма от ...

... образование – всички те оказват влияние върху здравословното благосъстояние на хората. Постигането на доверие в здравната система е бавен процес, но когато здравните работници и политиците изберат да търсят лечение в държавните институции на собствената си страна, тогава ще се изпрати сигнал, че на системата може да й се вярва.


Добавките с пробиотици са процъфтяващ бизнес, с продажби от милиарди

Добавките с пробиотици са процъфтяващ бизнес, с продажби от милиарди ...

... на него, пробиотичното лечение забавило микробиома на приемника във връщането мукъмнормалния си профил. "Противно на настоящата догма, че пробиотиците са безвредни и са от полза за всички, тези резултати разкриват нов потенциален неблагоприятен страничен ефект от пробиотичната употреба с антибиотици, която дори може да доведе до дългосрочни последствия", казва Елинав.


Седем учени от Съединените щати и Великобритания, които разработиха революционна

Седем учени от Съединените щати и Великобритания, които разработиха революционна ...

... успешна генна терапия при хората, която коригира наследствен генетичен дефект, и следователно е крайъгълен камък в медицинската практика", казва Алфред Сомър, декан на Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health и председател на журито, възнаградило учените. Между наградените са Джийн Бенет, Алберт Магуайър, Самуел Джейкъбсън, Робин Али и Джеймс Бейнбридж.Мъжете могат да се възстановят по-ефективно от грипните инфекции, защото

Мъжете могат да се възстановят по-ефективно от грипните инфекции, защото ...

... клинични следствия, защото ще предостави възможност на учените да изготвят нови начини за третиране на грипните възпаления чрез стимулацията наамфирегулин у жените. Последното е възможно благодарение на половия хормон прогестерон, излагането на който притежава ефекти върху здравето на жената извън репродуктивните такива, именно заради връзката му с производството на амфирегулин.


Когато човек изгуби допир с реалността и започне да вижда,

Когато човек изгуби допир с реалността и започне да вижда, ...

... използват в момента. Допълнително, CBD не е съставка, с която може да се злоупотребява, защото не притежава влиянието, което свързваме с THC. Началото на клиничните наблюдения, които ще се извършат с подкрепата на Съвета за медицински изследвания и Националния институт за здравни изследвания, ще започне в началото на следващата година.


Птичият грип H7N9 е забелязан за пръв път да покосява

Птичият грип H7N9 е забелязан за пръв път да покосява ...

... генетичната последователност на вируса. Въпреки че това е принципно осъществимо, подобен метод не съответства на приетите стандарти и регулации. Не на последно място, изследователите не са сигурни до каква степен съвременната версия на вируса, която е притежание на правителството на Китай, се различава от тази, причинила епидемията през 2016 г.


Микроорганизмът принадлежа към семейство Legionellaceae и е открит едва през

Микроорганизмът принадлежа към семейство Legionellaceae и е открит едва през ...

... от външната среда – проби вода, смивове от утайка във водопроводни съоражения и други. За култивиране на микроорганизма при микробиологично изследване се използват специални среди. Като необходимото време за получаване на резултат е 3-7 денонощия, в по-редки случаи и до 10. За бързо откриване и идентифициране се използва имунофлуоресцентният метод.


Сърдечносъдовите заболявания са група нарушения на сърцето и кръвоносните съдове,

Сърдечносъдовите заболявания са група нарушения на сърцето и кръвоносните съдове, ...

... Благодарение на иновативната тенденция в кардиологията може да се прогнозира, че хората с абнормални FAI стойности са изложени на до девет пъти по-голям риск от фатален инфаркт в следващите пет години, поради което въпросните пациенти са идеални кандидати за по-агресивни и интензивни, но все пак превантивни медицински интервенции и терапии.До момента най-голямото регистрирано огнище на вируса ебола, погубило 11

До момента най-голямото регистрирано огнище на вируса ебола, погубило 11 ...

... Въпреки че редица местни общности са убедени, че епидемията е причинена от магьоснически практики, никой пациент не се е противопоставил да бъде лекуван със съответните лекарства. За момента вирусът не притежава официално одобрена ваксина за клинична употреба върху хора, която би могла да се използва за превенция на бъдещи огнища.


От кои клетки произхождат тератомите? Тератомите представляват герминативни тумори, които

От кои клетки произхождат тератомите? Тератомите представляват герминативни тумори, които ...

... и малки деца тези елементи обикновено са ендодермален синусов тумор, последван от хориокарцином. Тератомът може да бъде и чист и не злокачествен, но силно агресивен. При този случай, когато химиотерапията елиминира злокачествените елементи на смесен тумор, оставяйки чист тератом, той може внаезапно да започне да нараства с голяма скорост. 2615


Депутати от долната камара на парламента във Великобритания призоваха за

Депутати от долната камара на парламента във Великобритания призоваха за ...

... цигари в момента, посочва доклада, а 470 000 от тях ги ползват като средство за спиране на пушенето. По данни на Департамента по здравеопазване и социални грижи на Обединеното кралство между 16 000 и 22 000 души на година успяват успешно да спрат да пушат с помощта на електронните устройства.


Световната здравна организация излиза със становище през 1979 г., че

Световната здравна организация излиза със становище през 1979 г., че ...

... подбор. Освен няколко леки странични ефекти като алергични реакции и температура, здравните организации не откриват връзка между ваксинитеи по-сериозните здравословни усложнения. Американската академия по педиатрия, Центровете за контрол и превенция на заболяванията, Националните здравни институти, Националната академия на науките и Световната здравна организация насърчават ваксинацията и я считат за безопасна.


Лекарствата, облекчаващи болка, дължаща се на различни причини биват наркотични

Лекарствата, облекчаващи болка, дължаща се на различни причини биват наркотични ...

... венозно приложение и предозиране. Възможно е да се развие толеранс при продължителна употреба на наркотични аналгетици. Наблюдаван е и кръстосан толеранс между опиоидите, активиращи едни и същи рецептори, не и между продукти, повлияващи различни рецептори. На този факт се основава методът на ротиране на аналгетиците за предотвратяване развитието на толеранс.2689Този понеделник СЗО съобщи, че случаите на морбили (заболяване, което

Този понеделник СЗО съобщи, че случаите на морбили (заболяване, което ...

... Високият заразен потенциал на заболяването може да бъде онагледен с процента на заразени при контакт с болен - ако в една стая се намират 10 души, които са контактни с болен от морбили – 9 от тях ще бъдат заразени. Този висок процент определя заболяването като най-заразното в човешката патология.


Епидемичен взрив на треска Ебола се регистрира в провинция на

Епидемичен взрив на треска Ебола се регистрира в провинция на ...

... момента са ваксинирани повече от 216 души, като са започнали с обслужващия медицински персонал. Основният проблем с инфекцията е, че през инкубационният период инфектираните не проявяват симптоми, но имат потенциал да заразяват. Важно значение има своевременното откриване на болните, поставяне под карантина, както и търсене на контактните с тях лица.


Маларията е протозойна инфекция, която се причинява от четири вида

Маларията е протозойна инфекция, която се причинява от четири вида ...

... продължава с дози от 500mg еднократно дневно през втория и третия ден. За провеждане на профилактика на малария при възрастни, препаратът се прилага в доза по 500mg седмично, в един и същи ден. Приемът започва 2 седмици преди пътуването в рисковия район и завършва 4-6 седмици след напускането на района.3012


Честата и продължителна експозиция на синя светлина води до постепенно

Честата и продължителна експозиция на синя светлина води до постепенно ...

... че екипът тества и тъкан от сърдечния мускул, неврони, включително и туморни клетки, в които съдържанието на ретинал, при облъчване със синя светлина води до сходни промени. В заключение учените призовават да намалим продължителното стоене пред екраните, защото в ежедневието си се излагаме на повече синя светлина отвсякога до сега.


Високите температури и високата влажност на въздуха могат да влошат

Високите температури и високата влажност на въздуха могат да влошат ...

... друго действие, което би могло да влоши здравословното състояние. Разбира се, бихте могли да се насладите на сезона и покарате колело, но това трябва да се организира преди 8 часа сутринта, при добре хидратиран организъм и пълна бутилка с вода, без да се прекалява с тежестта и продължителността на разходката.


Група редки лимфоидни клетки ILC2 имат ключова роля за развитието

Група редки лимфоидни клетки ILC2 имат ключова роля за развитието ...

... от населението страда от ревматоиден артрит, като жените са три пъти по-предразположени от мъжете. Медицинската наука все още търси лек за излекуване от ревматоиден артрит. Терапиите, които се използват до момента, единствено облекчават болковата симптоматика и забавят прогресирането му. Резултатите от работата на екипа са поместени в сп. Cell Reports.


Съвсем случайно учени от Йелския университет откриха начин, благодарение на

Съвсем случайно учени от Йелския университет откриха начин, благодарение на ...

... на ROCK вече се използва при лечение на глаукома, което позволява проследяването на новооткритият ефект, свързан с усвояването на липиди и телесното тегло. Предстои още изследователска работа преди да се пристъпи към изобретяването конкретно на медикамент, които може да се приема от хора с цел понижаване на липидите в организма.


Много често прибягваме към прием на витамини и минерали като

Много често прибягваме към прием на витамини и минерали като ...

... добавка) върху костите е минимално. За да се усвои пълноценно трябва да приемаме калция в комбинация с вит D и други минерали (магнезий). Като нежелан ефект се наблюдава отлагане на калций в кръвоносните съдове. Ако мислите, че имате нужда от допълнителен прием на калций, първо се посъветвайте с лекаря си.2375


Японски екип постигна положителни резултати при прилагането на терапия със

Японски екип постигна положителни резултати при прилагането на терапия със ...

... на iPS стволови клетки от лявата и дясната страна на путамена, който е част от базалните моторни ядра на крайния мозък. Путаменът регулира движенията и влияе на обучението при хората. Индуцирани плурипотентни стволови клетки могат да бъдат използвани за терапия на други заболявания, като сърдечна недостатъчност и възрастово свързана макулна дегенерация.


Антрациклините са най-широко прилаганите цитостатици с комплексен механизъм на увреждане

Антрациклините са най-широко прилаганите цитостатици с комплексен механизъм на увреждане ...

... Регистрирани са някои редки случаи на вторично възникнала миелогенна левквмия, във връзка с индуцираните от антрациклини мутации. Антрациклините имат изразена токсичност спрямо репродуктивната система. Може да се приеме, че нежеланите реакции при лечение с антрациклини са аналогични на характерните за алкилиращите цитостатици. Лечението с антрациклини изисква мониторинг на кръвните показатели.2120


Завива ви се свят при рязко ставане от леглото или

Завива ви се свят при рязко ставане от леглото или ...

... и като странични ефект. Това означава, че задължително хипертониците на терапия трябва да следят за състоянието си и при световъртеж се обърнат към лекуващия кардиолог. Възможно е да се налага корекция на терапевтичната доза. Никога не предприемайте промяна на лечението си самостоятелно, тъй като така може да се компрометира здравето.


Циститът е често срещано заболяване, което засяга пикочния мехур. Симптоми

Циститът е често срещано заболяване, което засяга пикочния мехур. Симптоми ...

... мляко, млечни продукти, кофеинови напитки, антиациди, желязосъдържащи продукти намаляват ефективността на Ciprofloxacin. Приемът му по време на бременност и при деца под 12г. е абсолютно забранен. Друг често изписван антибиотик е Fosfomycin. Предлага се под форма на саше. Приемът може да едно- или многократен в зависимост от състоянието на пациента.2667


Радиацията от смартфоните оказва негативно влияние върху краткосрочната памет на

Радиацията от смартфоните оказва негативно влияние върху краткосрочната памет на ...

... разтройство (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). Това разтройство се характеризира с нарушения в изпълнителните функции при подрастващите – нарушени са контролът и регулацията на бодростта и поддържането на устойчиво внимание. Страдащитеимат по-ниска способност да отлагат или потискат неподходящи действия; затрудняват се да преценят ситуацията и да планират бъдещето.


4 групи вещества срещащи се в храните, опаковките им или

4 групи вещества срещащи се в храните, опаковките им или ...

... важен орган, не само като ключова за метаболитните процеси в организма, от това как функционира зависи развитието на мозъка и функционирането на сърцето при децата. Всяка една система в организма е свързан по един или друг начин с щитовидната жлеза, така че всичко което ѝ вреди следва да бъде отстранявано.


Холандски научен екип прекрати клинично изпитване след няколко смъртни случая

Холандски научен екип прекрати клинично изпитване след няколко смъртни случая ...

... ежедневник Dutch daily newspaper De Volkskrant ръководителят на изпитанието споделя: „Надявахме се, че това лечение е ефективно и ще помогне за развитието на плода, но се случва точно обратното. Шокиран съм. Последното, което искаш е да навредиш на пациента.“ Остава да се търси друго решение за терапия при подобни случаи.


При измерването на липидите в кръвта, освен стойностите на общия

При измерването на липидите в кръвта, освен стойностите на общия ...

... Същевременно, добрият ефект на малките частици HDL и общия HDL остава наличен. По думите на Матю Бадофф от Института по биохимични изследвания в Лос Анджелис да се намери правилният метод за измерване на активния „добър“ холестерол е от съществено значение за тълкуването на реалното сърдечносъдово здраве при жените след менопауза.


Бесът е остро протичащо инфекциозно заболяване, което засяга нервната система

Бесът е остро протичащо инфекциозно заболяване, което засяга нервната система ...

... тризъм (затруднено отваряне на устата). Паралитичната форма на беса е трудно различима от заболявания, протичащи с асцендентна парализа. Съществува специфична профилактика за заболяването – антирабиесен серум и ваксина, която се прилага пре- и постекспозиционно. Поставянето на ваксината след инцидент позволява синтеза на защитни антитела в рамките на до 2 седмици.


Фоточувствителност, причинена от лекарства възниква, когато определено лекарство неочаквано стане

Фоточувствителност, причинена от лекарства възниква, когато определено лекарство неочаквано стане ...

... с него. Препоръчва се използването на слънцезащита – дрехи, кремове. Ето и някои от основните фотосенсибилизиращи лекарства: Антибиотици: Тетрациклини; Флуорохинолони, включително ципрофлоксацин; Сулфонамиди (бисептол). Нестероидни противовъзпалителни: Ибупрофен; Кетопрофен; Целекоксиб; Диуретици: Фуросемид; Хидрохлортиазид Ретиноиди (лекарства против акне): Изотретиноини Противодиабетни Глипизид; Гликлазид. Антипсихотици Хлорпромазин; Хлорпротиксен. Други: Амиодарон; Дилтиазем; Хинин; Хинидин; Жълт кантарион.


Една от причините за откриването на хепатитен вирус Е са

Една от причините за откриването на хепатитен вирус Е са ...

... тяхното откриване се изследва кръвен серум от венозна кръв. Вирусна РНК се открива с метода PCR – доказателство за остра инфекция. Вирусът се появява в изпражненията една седмица след заразяването. Задържането на вируса в кръвта може да продължи до 2-3 седмици. Съществуват рекомбинантни ваксини, които представляват специфична профилактика на заболяването.


Френски изследователи твърдят, че има малко доказателства за това, дали

Френски изследователи твърдят, че има малко доказателства за това, дали ...

... на FDA затрудняват изследователите да проучват безопасността и ефективността на пробиотиците. Изследват се и случаите, когато хората приемат пробиотици, за да се преборят със страничните ефекти на антибиотиците. Според Световната здравна организация живите бактерии могат да осигурят антибиотично устойчиви гени на инфекциите в организма, въпреки че това е само хипотеза.


Преди месец излезе информация в научно лицензирано издание за установена

Преди месец излезе информация в научно лицензирано издание за установена ...

... екип по-рано. Протеинът се образува и като защитна реакция срещу гъбички и бактерии. Това означава, че медикаментите срещу херпесните инфекции и евентуално ваксината срещу тях могат само драстично да намалят случаите на болест на Алцхаймер, но не и да ги решат окончателно. Работата на екипа е представена в сп. Neuron.


Според изследователите от университета "Йейл" (The Yale University) този тест

Според изследователите от университета "Йейл" (The Yale University) този тест ...

... е. Те доказват, че различните хранителни навици, намаляването на ИТМ (Индекс за телесна маса) и спиране на тютюнопушенето могат да намалят биологичната възраст. Според Доктор Ливайн хубавото на този начин на измерване, е че е по – лесен за анализиране и не отнема дълго да се открие какво допринася за стареенето.


Инженерите в Citroën очевидно са хвърлили доста усилия в проектирането

Инженерите в Citroën очевидно са хвърлили доста усилия в проектирането ...

... щатски долара, което е значително по-скъпо от изпиването на хапче против гадене, но се предполага, че и действието им е по-сигурно. Тъй като продуктът е нов, все още очилата не се предлагат в България и не е ясно каква ще бъде цената им тук. Можеда видите какво представляват във видеото


Колики – кошмарът на всяка млада майка. Те възникват в

Колики – кошмарът на всяка млада майка. Те възникват в ...

... прием на ензимите по същата схема. Ако кърмите изцедете малко количество кърма и сложете съответното количество от ензимния продукт, дайте с лъжичка. След това кърменето може да продължи както обичайно. При храненето с адаптирано мляко ензимите се накапват в шишето. Необходимо е да изчакате поне 15 мин преди да нахраните бебето.2171


Все повече ставатхората, страдащи от паническо разстройство. Всеки, сблъсквал се

Все повече ставатхората, страдащи от паническо разстройство. Всеки, сблъсквал се ...

... страх, паника или безпокойство, наречени панически атаки. Симптомите по време на паническите атаки включват: чувство, че нещо лошо има да се случи, желание за бягство (свързано с прилив на адреналин), чувство, че губиш контрол,полудяваш илиумираш, чувство за нереалност (деперсонализация), промени в сърдечната дейност или пулса, недостиг на въздух, замаяност и др.


Лимфоцитите, подобно на останалите кръвни клетки произхождат от костния мозък.

Лимфоцитите, подобно на останалите кръвни клетки произхождат от костния мозък. ...

... клетки-лимфобласти. Степента на имунния отговор се определя от съотношението на Т-хелперните и Т-супресорните лимфоцити – баланс между имунна „бдителност“ и имунен толеранс. При повишен брой на хелперните лимфоцити – толерансът намалява, дори и към собствените клетки и тъкани на организма, което от своя страна води до развитие на автоимунни заболявания.


Източник: Shutterstock Малка, спираловидна и опасна – така можем да

Източник: Shutterstock Малка, спираловидна и опасна – така можем да ...

... води до резистентност и не причинява вредни странични ефекти. Балансът на чревния микробиом е запазен, а Хеликобактер Пилори е елиминирана по безопасен начин. ПроХелико не съдържа алергени и глутен. Разработен като формула за лечение на бактериална инфекция с Хеликобактер Пилори, продуктът благоприятства лечението и служи за предотвратяване на повторно заразяване.


Инсулиновите продукти са от животински произход или получени по рекомбинантен

Инсулиновите продукти са от животински произход или получени по рекомбинантен ...

... по-често. Пациентите следва да бъдат добре информирани за този риск и за необходимите първи мерки при по-леките случаи (напр. поемане на захар, сладки или плодов сок). Лекарствени взаимодействия. Глюкокортикоидите, диуретиците намаляват ефекта на инсулина и може да възникне хипергликемия. Бетаблокерите, клонидин и алкохола засилват действието на инсулина и предизвикват хипогликемия.2474


Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е

Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е ...

... на меланомен и немеланомен рак на кожата сред жените в проучването в сравнение с процента в обшата популация. В Европа експозицията на йонизираща радиация при служители на полети се наблюдава и взема под внимание от институциите по трудова медицина. За разлика от това в Америка няма законова рамка за това.


Контролираният прием на ниски дози аспирин вероятно намалява образуването на

Контролираният прием на ниски дози аспирин вероятно намалява образуването на ...

... лизозомите и забавяне процеса на натрупване на амилоидни плаки. Според учените резултатите от изследването дават потенциални възможности за терапевтична употреба на аспирин не само при профилактиката на сърдечносъдовите и възпалителни заболявания, но и при дементивните. Естествено, необходими са повече и задълбочени изследвания за потвърждаване на терапевтичния му потенциал при Алцхаймер.


Проучване показва, че в пикочния мехур средата не е напълно

Проучване показва, че в пикочния мехур средата не е напълно ...

... флагели (наподобяващи камшичета структури) или пили (захващащи кукички), които да им позволяват придвижване едно място до друго. Проучването дава нови възможности за подобряване диагностиката и лечението при инфекции на уринарния тракт, а и не само. Необходими са по-задълбочени проучвания за установяване механизма на този трансфер между влагалището и пикочния мехур.


Ако след като сте извадили детето от водата, то е

Ако след като сте извадили детето от водата, то е ...

... не започне да диша само; Преди да започнете обдишвания осигурете проходимост на дихателните пътища като се уверите, че нищо не ги запушва; Ако детето повръща, обърнете главата му настрана и отстранете повърнатото от устата му; Ако детето диша, отстранете мокрите дрехи, овийте го с одеяло и се свържете с лекар.1740


При пациентите, които по-често посещават личния си лекар, се отчитат

При пациентите, които по-често посещават личния си лекар, се отчитат ...

... лекари, които имат достъп до техните данни и биха могли да изградят взаимоотношения с тях. Балансирането в непрекъснатостта на грижите чрез навременен достъп до услуги на личните лекари е огромно предизвикателство за общата практика и в крайна сметка, решението е назначаване на повече лекари и повече ресурси за тази професия.


Според ново проучванеконсумацията на богатите на антиоксиданти орехи, може да

Според ново проучванеконсумацията на богатите на антиоксиданти орехи, може да ...

... пробиотични бактерии в червата. Освен запредотвратяване на рисковете от сърдечни заболявания и диабет тип 2, намаляват риска и от развитието на мозъчни заболявания и рак. Учени от Американската асоциация са стигнали до заключението, че са от особена полза при превенция за рак на гърдата - най-разпространеният вид рак сред жените.


Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип

Оралните антидиабетни се прилагат при лечение само на диабет тип ...

... повишават чувствителността на периферните тъкани към инсулин. Има данни, че стимулират образуването на инсулин, но този ефект е краткотраен. Глитазоните имат добра ефикасност при начална терапия, с тях може да спре прогресията на диабета. Хипогликемията при тях е рядко срещана. Като нежелан ефект се наблюдава повишаване честотата на сърдечните усложнения.2202


Подобрена разработка на противогрипната ваксина създава малко по-висок имунитет в

Подобрена разработка на противогрипната ваксина създава малко по-висок имунитет в ...

... от противогрипната ваксина, произведена на база кокоши ембриони води до потенциране на имунния отговор и съответно повишаване ефективността на ваксината. Американският център за борба със заразните заболявания – ACDC оценява ефективността на противогрипната ваксина през изминалия сезон на приблизително 40 %, оценявайки ваксинираните лица във всички възрастови групи взети заедно.


Проблемът с пристрастяването към видеоигрите не е свързан толкова с

Проблемът с пристрастяването към видеоигрите не е свързан толкова с ...

... с три ключови индикатора: увреден контрол върху игрите;поставяне на игрите като приоритет, имащи предимство пред другите интереси и ежедневни дейности;продължаване или ескалация на степента на пристрастеност към игрите, въпреки появата на негативни последици. Нарушенията, дължащи се на пристрастяване, включват разстройство, което може да включва както онлайн, така и офлайн поведение.


Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда Ключова дума на научните

Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда Ключова дума на научните ...

... на УС на Обучителна академия по онкология (ОАО). Член е на Българското онкологично научно дружество (БОНД) и национален представител за България на European Society for Medical Oncology (ESMO), American Society for Clinical Oncology (ASCO), General Medical Council (GMC) in the United Kingdom. Има редица публикации в български и чуждестранни научни издания.


Вид супербактерия все повече се разпространява сред хората, които си

Вид супербактерия все повече се разпространява сред хората, които си ...

... към хероина и други инжекционни лекарства. Тъй като тя е върху кожата, когато иглата попадне в кожата, тя носи микробите с нея. Процентът на инванзивните случаи на Метицилин-резистентният стафилокок, заразяващи кръвта, които се наблюдават сред инжекционно употребяващите наркотици, се е увеличил повече от два пъти за пет години, сочи изследването


През летния сезон често се съобщават случаина удавяния. Добре е

През летния сезон често се съобщават случаина удавяния. Добре е ...

... възможни наранявания на гръбначния стълб Защитата напострадалия от хипотермия е също от значение - необходимо е затопляне на тялото,освобождаване от мокрите дрехи, подсушаване и завиване. При удавяне винаги са възможни наранявания на гръбначния стълб. Обучените спасители изнасят пострадалия на сушата възможно най-бързо. Извършват обездвижване до пристигане на спешния медицински екип.2096


Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви,че транссексуалността вече няма

Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви,че транссексуалността вече няма ...

... здравни интервенции. Transgender Europe приветства промяната. В изявление се казва, че това е историческо постижение, с което глобалната транс общност се бори от много години и +това поставя основата нанова ера срещу несправедливостта". Въпреки, чесе счита заголям ход за СЗО, други организации все още класифицират половата дисфория като психично заболяване.


Обичайните лекарства, взимани от хиляди пациенти за Паркинсон, могат да

Обичайните лекарства, взимани от хиляди пациенти за Паркинсон, могат да ...

... Част от симптоматиката включва мускулна скованост, забавяне на движението, тремор, нарушение на съня, хронична умора, влошено качество на живот и може да доведе до тежки увреждания. Понастоящем няма лечение, с което да сеспре прогресията на заболяването, но стотици научни изследвания са в ход, за да се опитат да променят това.


Проф. Иван Стайков; Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда За

Проф. Иван Стайков; Източник: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда За ...

... болниците на Корпорацията “Токушукай” в Япония. Член е на Българското дружество по неврология, Българската асоциация по ултразвук в медицината, Европейското дружество по невросонология и мозъчна хемодинамика, Световната асоциация по мозъчен инсулт. Има над 120 научни труда, включително монографии и публикации в международни научни списания. През 2015 г. е хабилитиран с академична степен „Професор”.


Тениозата е медицински термин, с който се означава заболяването причинено

Тениозата е медицински термин, с който се означава заболяването причинено ...

... Болните се диспансеризират за срок от 6 месеца, а контролни изследвания се правят на третия и шестия месец от изписването на пациента с тениоза. При пациентите с цистицеркоза (когато те са междинни гостоприемници на паразита) се налага диспансеризация за срок от 2 години и периодни клинични прегледи и лабораторни изследвания.