Агро


Ритуално зарязване на лозята се състоя в учебната база на

Ритуално зарязване на лозята се състоя в учебната база на ...

... на висшето училище проф. д-р Христина Янчева и министър Вълчев отправиха своите приветствия за успешна и плодородна година.Гл. ас. д-р Боян Сталев от факултета по лозаро-винарство от Аграрния университет, който беше коронясан за Цар на виното, даде старт на ритуалното зарязване, в което се включиха официалните гости и всички желаещи.


Призьорите в конкурса на вестник

Призьорите в конкурса на вестник "Марица" "Фермер на Тракия" за ...

... когато се провежда мегафорумът "Агра", "Винария" и "Фудтех". Тържествената церемония ще се състои на 21 февруари / четвъртък/ от 18 ч. в ресторант "Амбасадор" на хотел "Рамада Тримонциум Пловдив". Проявата се осъществява с подкрепата на "Евро Ферт" АД, МЕТРО, Аграрен университет Пловдив, "Агрион", "Порше" Пловдив, ОББ и "Филип Морис България".


Призьорите в конкурса на вестник

Призьорите в конкурса на вестник "Марица" "Фермер на Тракия" за ...

... когато се провежда мегафорумът "Агра", "Винария" и "Фудтех". Тържествената церемония ще се състои на 21 февруари / четвъртък/ от 18 ч. в ресторант "Амбасадор" на хотел "Рамада Тримонциум Пловдив". Проявата се осъществява с подкрепата на "Евро Ферт" АД, МЕТРО, Аграрен университет Пловдив, "Агрион", "Порше" Пловдив, ОББ и "Филип Морис България".Пловдивск​а фирм​а грабна ​голямата награда на Международното изложение - договаряне

Пловдивск​а фирм​а грабна ​голямата награда на Международното изложение - договаряне ...

... Неков даде пример, че в САЩ тази дейност се финансира от държавата.През декември 2018 евродепутатът внесе поправки в ОСП, специфично свързани с опрашването и на сектор "Пчеларство" като цяло. Той предложи да има директно плащане на пчелно семейство за опрашване, както и да се предоставя обвързана подкрепа на пчелно семейство.


През ​февруари продължават грижите за гъстия и за пикирания разсад

През ​февруари продължават грижите за гъстия и за пикирания разсад ...

... разрохква, за да се увеличи аерацията. Това мероприятие спира развитието на сивото гниене.При затопляне на времето може да се пристъпи към засаждане на картофите. Рътените клубени се преглеждат за заболявания от фамозно гниене и фитофтора. Загнилите се отстраняват. В слънчеви дни към края на месеца започва да лети чесновата муха.


През изминалия седемдневен период агрометеорологичите условия се определяха от по-високи

През изминалия седемдневен период агрометеорологичите условия се определяха от по-високи ...

... предотврати излизането на овощните видове от състоянието им на принудителен покой. Критични минимални температури за есенните посеви с пшеница, ечемик и рапица не се очакват. През първата половина от периода условията ще са подходящи за извършване на резитби в овощните и лозови насаждения и за третиране с фунгициди при овошките.До 8 февруари (петък) приемат заявления по мярката „Преструктуриране и

До 8 февруари (петък) приемат заявления по мярката „Преструктуриране и ...

... на лозаро-винарския сектор за периода 2019 - 2023 г. Заявленията за подпомагане се приемат в Централно управление на ДФ „Земеделие“ - гр. София, ул. „Гусла” №3, след предварително записване на телефони (+ 359) 2 8187 514, (+ 359) 2 81 87 505 и тел. (+ 359) 2 81 87 534.


Правителството утвърди годишните разчети за средствата от ЕС за Държавен

Правителството утвърди годишните разчети за средствата от ЕС за Държавен ...

... производството плащания за животни, плодове, зеленчуци и други. По Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. са разчетени 38,8 млн. лв. 135,5 млн. лв. са за пазарни мерки, вкл. за Националната програма по пчеларство, схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и др.


През 2019 година се навършват 150 години от създаването на

През 2019 година се навършват 150 години от създаването на ...

... само част от многото, помогнали за развитието на съвременната торова индустрия, благодарение на която днес земеделските стопани могат успешно да отглеждат култури в различни почви и климати. Именно те са първите учени, разбрали необходимостта от прилагането на минерални торове за нормалното развитие на растенията и увеличаване на добивите от тях.


Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 9

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 9 ...

... по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ. Фермерите, отглеждащи животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.


През 2019 година се навършват 150 години от създаването на

През 2019 година се навършват 150 години от създаването на ...

... само част от многото, помогнали за развитието на съвременната торова индустрия, благодарение на която днес земеделските стопани могат успешно да отглеждат култури в различни почви и климати. Именно те са първите учени, разбрали необходимостта от прилагането на минерални торове за нормалното развитие на растенията и увеличаване на добивите от тях.През 2019 година се навършват 150 години от създаването на

През 2019 година се навършват 150 години от създаването на ...

... само част от многото, помогнали за развитието на съвременната торова индустрия, благодарение на която днес земеделските стопани могат успешно да отглеждат култури в различни почви и климати. Именно те са първите учени, разбрали необходимостта от прилагането на минерални торове за нормалното развитие на растенията и увеличаване на добивите от тях.


Производителите на пипер ще поискат оставката на земеделския министър Румен

Производителите на пипер ще поискат оставката на земеделския министър Румен ...

... по повод фактурите и касовите бележки, депозирани във фонд „Земеделие“ до 31 януари тази година. Въз основа на тези документи държавата ще дава субсидиите по обвързана подкрепа за 2018 г. Според фермерите голяма част от тези финансови документи са фалшиви и не отчитат реално реализираните на пазара плодове и зеленчуци.


Липсата на кадри е обхванаха и животновъдството. Освен ниските субсидии,

Липсата на кадри е обхванаха и животновъдството. Освен ниските субсидии, ...

... със сигурност до още фалити в бранша. Като пример може да се посочи, че за последните две години са затворени 2850 ферми в страната. Фактът, че в животновъдството работят все повече хора в предпенсионна и пенсионна възраст, а младите почти липсват, подсказва, че това е отмиращ сектор, казват още животновъдите.


От българския офис на международната организация за защита на животните

От българския офис на международната организация за защита на животните ...

... агенцията са в синхрон с европейското законодателство. От международната екоорганизация следят ситуацията в Странджа още от обявяването на епидемията. Наблюденията им са доста по-различни от официално обявената от БАБХ информаци. От организацията настояват за отговор от Еврокомисар Андрюкайтис на няколко въпроса, по които и до момента БАБХ. Източник - dunavmost.com.


Легендата Кубрат Пулев вчера се отби да види щанда с

Легендата Кубрат Пулев вчера се отби да види щанда с ...

... отбелязва боксьорът, докато си прави видеоселфи за спомен с Петков и екипа му. Припомняме, че розовите домати на българския, отгледани в Мало Конаре, щанд възхитиха не само Кубрат Пулев. Производителят им за втора поредна година обира овациите, а този път получи невероятен комплимент – предложение да отвори магазин в Берлин.Правителството утвърди годишните разчети за средствата от Европейския съюз за

Правителството утвърди годишните разчети за средствата от Европейския съюз за ...

... за животни, плодове, зеленчуци и други. По Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. са разчетени 38,8 млн. лв. 135,5 млн. лв. са предвидени за пазарни мерки, включително за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод“, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и други схеми.


Розови домати от Мало Конаре обраха овациите на изложението „Зелена

Розови домати от Мало Конаре обраха овациите на изложението „Зелена ...

... Щубген с Петков, веднага се задействали и за отрицателно време намерили подходящо помещение с добра локация, където българският фермер би могъл да предлага продукцията си. Служителите от българското посолство са обещали да съдействат на Петков и при получаването на съответните разрешителни, изисквани при продажбата на пресни зеленчуци в Германия. nivabg.com


Баща и син Близнакови прибраха 1,5 млн. за нови оранжерии

Баща и син Близнакови прибраха 1,5 млн. за нови оранжерии ...

... ООД. С Петков е съдружник в "Нова оризова компания", а с Четин - в "ГИС 2010". Последното дружество също е спечелило малък проект по ПРСР за закупуване на техника за отглеждане на ориз. Накрая „Бултур груп” става собственост на известния чистач на фирми Иван Богданов в края на 2015 година.


100 свързани лица усвояват 67% от директните плащания в агросектора

100 свързани лица усвояват 67% от директните плащания в агросектора ...

... дървени пънчета на нивата. 4. Къщите за гостиВ първия програмен период с европейски средства се изградиха хиляди такива, които обаче не приемат гости, а собствениците им просто използваха инвестиционната субсидия, за да ремонтират и обзаведат вилите си. 5. Бели петна Получаване на директни плащания за непотърсени от собствениците им земи.


100 свързани лица усвояват 67% от директните плащания в агросектора

100 свързани лица усвояват 67% от директните плащания в агросектора ...

... от половината от които вече е излязъл. От НАП са изпратили запорно съобщение с №С 180016-121-0000826/06.12.2018 г. до Агенцията по вписвания във връзка с публични задължения на Станислав Гришев Сираков. В резултат на това данъчните са запорирали дяловете му в 8 фирми, в които има еднолично участие и в съдружие.Комплексни решения за селското стопанство предлага Международната изложба „Агра 2019“.

Комплексни решения за селското стопанство предлага Международната изложба „Агра 2019“. ...

... за селско стопанство, вино, храни и оборудване, организиран от Международен панаир-Пловдив. По същото време ще се проведе Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, „Фудтех“ и изложбата „Вкусове от Италия“. Традиционно форумът посреща близо 750 участника от над 30 държави и повече от 40 000 посетители от България и Европа.


Българският щанд е най-хубавият в Берлин. Всички участници са железни.

Българският щанд е най-хубавият в Берлин. Всички участници са железни. ...

... месни и млечни продукти, лютеница, конфитюри, сладка, биозеленчуци, както и представяне на козметични продукти на основата на българската роза и лавандула. Тази година на "Зелена седмица" участват над 1700 изложители от 65 държави. В периода 18-27 януари те представят своите характерни продукти в областта на земеделието, градинарството и хранително-вкусовата промишленост.


През 2018 г. България за първи път се включи в

През 2018 г. България за първи път се включи в ...

... за пръскане в ЕС над 2 тона и близо 800 л турски пестициди. В рамките на миналогодишни планови проверки на обекти за производство, търговия и преопаковане на продукти за растителна защита и нерегламентирани обекти са констатирани над 150 несъответствия в страната, за които има предписания и актове за административно нарушение.


1 331 359 декара са т. нар. бели петна -

1 331 359 декара са т. нар. бели петна - ...

... се потърсят в срок от 10 години от съответната стопанска година, за която са определени.Най-много са площите с липсващи собственици в областите Бургас - близо 153 хил. декара, София област - 150 хил. декара, и Хасково - 103 хил. декара. Най-малко са нивите бели петна в Смолян, Силистра и Добрич.


Ресурс от 1 млн. лева за 2019 г. утвърди УС

Ресурс от 1 млн. лева за 2019 г. утвърди УС ...

... или помещения за нуждите на обект за търговия на дребно, закупуването на хладилници, хладилни витрини и друго специфично търговско оборудване. За предоставянето на помощта е необходимо заявленията да се подават преди започване на работата по проекта или дейността, предмет на подпомагане. Мярката ще се прилага до 31 декември 2020 г.Маната, или фитофтората, е една от най-досадните и широко разпространени

Маната, или фитофтората, е една от най-досадните и широко разпространени ...

... половин час. Охлаждаме, разреждаме с още вода, така че да се получат 10 литра течност. Добавят се 30 грама сапун на стружки или течен. Пръскаме болните растения с този разтвор. Друг начин за използване на пепелта е като се напудрят от време на време растенията с остатъците от изгорелите дърва.


През първата половина на изминалия период температурите останаха около обичайните

През първата половина на изминалия период температурите останаха около обичайните ...

... да се наблюдава, като посевите ще запазят състоянието си на покой. Радиационно минималните стойности на места може да са близки до критичните за растенията, което при отсъствие на снежна покривка, неукрепнали и в начален етап на развитие растения може да доведе до повреди. За справки и специализирани прогнози:http://plovdiv.meteo.bg 032/632-422, НИМХ-Пловдив


През първата половина на изминалия период температурите останаха около обичайните

През първата половина на изминалия период температурите останаха около обичайните ...

... да се наблюдава, като посевите ще запазят състоянието си на покой. Радиационно минималните стойности на места може да са близки до критичните за растенията, което при отсъствие на снежна покривка, неукрепнали и в начален етап на развитие растения може да доведе до повреди. За справки и специализирани прогнози:http://plovdiv.meteo.bg 032/632-422, НИМХ-Пловдив


През първата половина на изминалия период температурите останаха около обичайните

През първата половина на изминалия период температурите останаха около обичайните ...

... да се наблюдава, като посевите ще запазят състоянието си на покой. Радиационно минималните стойности на места може да са близки до критичните за растенията, което при отсъствие на снежна покривка, неукрепнали и в начален етап на развитие растения може да доведе до повреди. За справки и специализирани прогнози:http://plovdiv.meteo.bg 032/632-422, НИМХ-Пловдив


През януари в лозята се извършват сравнително малко агротехнически и

През януари в лозята се извършват сравнително малко агротехнически и ...

... на пъпките. През януари често температурите падат до много ниски стойности. Под минус 20 градуса могат да доведат до измръзване на част от пъпките. Затова в края на месеца трябва да се извърши обследване. При повреда пъпките и дървесината почерняват. След това чрез резитба се извършва правилното нормиране на добива.


Стартира първият прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя”

Стартира първият прием по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” ...

... 74 проекта. Заявления за подпомагане по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя”ще се приемат в Централно управление на ДФ „Земеделие“ - гр. София, ул. „Гусла” №3, след предварително записване на телефони (+ 359) 2 8187 514, (+ 359) 2 81 87 505, и тел. (+ 359) 2 81 87 534.


Орхидеите са доста капризни и изискват много грижи. Ако забележите,

Орхидеите са доста капризни и изискват много грижи. Ако забележите, ...

... гореща вода. Ако обаче е по-голяма, обливането трябва да продължи 10-15 секунди. Оставете орхидеята във ваната до пълното оттичане на водата. Не трябва да капва и капчица вода, когато обърнете саксията. След това сипете в подложката вода с разтворена тор. Оставете я така половин час и излейте водата от подложката.


Сериозна заплаха грози стопаните на Стария континент. Става въпрос за

Сериозна заплаха грози стопаните на Стария континент. Става въпрос за ...

... по-масово използване на пиретроиди ще доведе до по-бързо развитие на устойчивост към него. Така, ако следващата година имаме още една есен с висока популация от листни въшки, а след това мека зима, тогава перспективите за производство на пшеница през 2020 г. може да бъдат много мрачни, допълва специалистът. Източник: Fermer.bg


От 7 до 18 януари 2019 г. ще се проведе

От 7 до 18 януари 2019 г. ще се проведе ...

... бъдат реализирани чрез нисколихвен кредит от ДФ „Земеделие“. След одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП, пчеларите ще могат да подават заявления за кредит в срок до 15 юли в ОД на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице.


През седмицата се очаква средноденонощната температура да бъде между минус

През седмицата се очаква средноденонощната температура да бъде между минус ...

... развитие на житните не се очаква. В района есенниците ще останат в състояние на относителен покой. Преобладаващо посевите ще зимуват във фаза трети лист, на места - начало на братене. Площите с рапица ще навлязат в зимата във фаза розетка. За справки и специализирани прогнози: http://plovdiv.meteo.bg 032/ 632422 НИМХ Пловдив


Стопанската 2018 г. ще се запомни с лоши климатични условия

Стопанската 2018 г. ще се запомни с лоши климатични условия ...

... и черешите - от 34,6% до 70,8%, в резултат от нарастване както на реколтираните площи, така и на средните добиви от декар. Съществено намаление на продукцията спрямо миналата година се наблюдава само при прасковите и кайсиите - респективно с 20% и 50,5%, а незначително - при малините - с 1,6%.


Кошмарна тапа запуши улица Иван Вазов преди минути. Шофьорите се

Кошмарна тапа запуши улица Иван Вазов преди минути. Шофьорите се ...

... Кошмарна тапа запуши улица Иван Вазов преди минути. Шофьорите се чувстваха заклещени като в капан, тъй като не успяваха да се придвижат. "Вече 15 минути съм тук и не успявам да стигна до Централна гара, за да закарам клиентката си", гневеше се таксиметров шофьор.


В стремежа си да бъде начело в борбата с климатичните

В стремежа си да бъде начело в борбата с климатичните ...

... разбрани, бе речта на президента Радев на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се проведе в полския град Катовице. В нея той заяви, че „Последващо преразглеждане или увеличение на амбициите за намаляване на парниковите емисии обаче не отговаря на нашите национални интереси”.


През първото десетдневие на декември агрометеорологичните условия се определяха от

През първото десетдневие на декември агрометеорологичните условия се определяха от ...

... братене, а засетите след агрометеорологичните срокове - в поникване. Масова за района ще бъде фенофаза трети лист, при рапицата листообразуване -формиране на розетка. Очакваните температурни постъпления ще са близки до биологичния минимум и отново ще има условия за протичане на вегетация при житните. За справки и специализирани прогнози:http://plovdiv.meteo.bg 032/632-422 НИМХ-Пловдив


В стремежа си да бъде начело в борбата с климатичните

В стремежа си да бъде начело в борбата с климатичните ...

... разбрани, бе речта на президента Радев на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се проведе в полския град Катовице. В нея той заяви, че „Последващо преразглеждане или увеличение на амбициите за намаляване на парниковите емисии обаче не отговаря на нашите национални интереси”.


Има кухи бройки в статистиката за пчелните семейства в страната.

Има кухи бройки в статистиката за пчелните семейства в страната. ...

... в писмото за подкрепа. Биофермерите настояват още да се приеме Закон за браншовите организации в земеделието, да се изготвят дългосрочни стратегии за развитие на всички сектори в земеделието, включително и на пчеларството, както и да се предприемат мерки за спиране на нерегламентирания внос от трети страни на всякакви неразрешени продукти.


В края на всяка година малки фермери и големи земеделски

В края на всяка година малки фермери и големи земеделски ...

... за земеделските производители.Щастливи сме, че все повече начинаещи и малки фермери се обръщат към нашите продукти и ние им помагаме да започнат развиването на сериозно земеделие по европейски стандарти, казаха от „Агрион Финанс“. Условията и възможностите да финансиране са разработени така, че да обхващат максимално потребностите и изискванията на агросектора.


Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“ се

Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“ се ...

... ако няма европейски средства, подобно нещо няма как да се изгради в страната. Продажната цена на млякото засега е ниска, подобна е ситуацията и при пазара с агнета. „Само със собствени усилия няма да можем да се справим, затова сме благодарни, че успяваме да получим и субсидии“, споделя ветеринарният лекар.


В края на всяка година малки фермери и големи земеделски

В края на всяка година малки фермери и големи земеделски ...

... за земеделските производители.Щастливи сме, че все повече начинаещи и малки фермери се обръщат към нашите продукти и ние им помагаме да започнат развиването на сериозно земеделие по европейски стандарти, казаха от „Агрион Финанс“. Условията и възможностите да финансиране са разработени така, че да обхващат максимално потребностите и изискванията на агросектора.


По време на покупката елхата е жизнена и свежа. Така

По време на покупката елхата е жизнена и свежа. Така ...

... изправено, като запълвате с пръст! 6. Тъпчете здраво, за да се получи спойка! Оформете пръста под формата на малък бент, за да се получи кладенче за поливане! 7. Полейте новозасаденото дърво много хубаво и покрийте почвата с малко дървени стърготини (мулчиране)! Поливате с вода, докато започне да остава на повърхността!


В навечерието на големия християнски празник Стефановден (27 декември) Българската

В навечерието на големия християнски празник Стефановден (27 декември) Българската ...

... Свети Стефан, а около него надпис „Св.пмчк Стефан“. Автор на художествения проект е Пламен Чернев.От 10 до 12 декември включително всеки клиент - физическо или юридическо лице ще може да закупи от БНБ до 2 броя от възпоменателната монета „Св. Първомъченик Стефан“, след което тя ще се продава без ограничения.


12-тото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО през

12-тото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО през ...

... то спечели доверието на хилядите земеделски производители с добра организация, разнообразие на представените експонати и лоялни търговци. С всяко следващо издание на БАТА АГРО се регистрира ръст на изложители и посетители, като на 11-тото издание на изложението през 2018 г. бяха заети над 36 600 кв.м. площ от 200 изложители.


Аграрният сектор в област Пловдив е важен фактор за икономиката

Аграрният сектор в област Пловдив е важен фактор за икономиката ...

... по текущи цени на производител възлиза на 8,031 млрд. лева, като отбелязва ръст от 6,2% спрямо предходната година. Тя се формира от стойността на продукцията от растениевъдството с дял от 68,3%, а тази от животновъдство е с дял 23,1%. Останалите проценти се допълват от услуги и продукцията от второстепенни дейности.


Готов е проектът на Закон за преброяване на земеделските стопанства

Готов е проектът на Закон за преброяване на земеделските стопанства ...

... прехрана и земеделие на ООН (FAO). То е най-голямото изчерпателно статистическо изследване в областта на земеделието. Статистическите данни, събрани от всички държави-членки на ЕС, ще дадат ясна картина за структурата на земеделските стопанства. Тя ще определи насоките за развитие на селскостопанската политика на Общността и в частност на българското земеделие.


През месец декември времето беше динамично, като след продължителното засушаване

През месец декември времето беше динамично, като след продължителното засушаване ...

... и часове ще протичат слаби вегетационни процеси, но посевите няма да навлязат в същинската зима добре укрепнали. При рапицата ще има площи, които ще зимуват във фаза розетка, а при житните много малка част - в начало на братене. За справки и специализирани прогнози: http://plovdiv.meteo.bg 032/ 632 422 НИМХ Пловдив


Готов е проектът на Закон за преброяване на земеделските стопанства

Готов е проектът на Закон за преброяване на земеделските стопанства ...

... прехрана и земеделие на ООН (FAO). То е най-голямото изчерпателно статистическо изследване в областта на земеделието. Статистическите данни, събрани от всички държави-членки на ЕС, ще дадат ясна картина за структурата на земеделските стопанства. Тя ще определи насоките за развитие на селскостопанската политика на Общността и в частност на българското земеделие.


Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати близо 1 млрд. лв. до

Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати близо 1 млрд. лв. до ...

... електронно заявления за подпомагане и ще осигури непрекъснат достъп до тях. В разработената индивидуална за всеки кандидат среда ще бъде осигурена възможност за визуализация на електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на системата ще са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта.


Времето през изминалия период напомни за приближаващата зима. На много

Времето през изминалия период напомни за приближаващата зима. На много ...

... трети лист- начало на братене, като при най-късно засетите площи ще се наблюдава поникване, а при рапицата 4-6 лист, на места - начало на формиране на розетка. С понижаване на температурите към края на периода се очаква посевите да преминат в относителен покой. За справки и специализирани прогнози:http://plovdiv.meteo.bg 032/632-422, НИМХ-Пловдив


Терминът „бели петна” се наложи за тези земеделските земи, които

Терминът „бели петна” се наложи за тези земеделските земи, които ...

... документи: копие на лична карта, удостоверение за наследници, актуална банкова сметка, актуална скица. Документи могат да се подадат, респ. да се потърсят парите в срок от 10 години от съответната стопанска година, за която са определени. В ЗСПЗЗ не е упоменато какво се случва с непотърсените в този срок пари.


Терминът „бели петна” се наложи за тези земеделските земи, които

Терминът „бели петна” се наложи за тези земеделските земи, които ...

... документи: копие на лична карта, удостоверение за наследници, актуална банкова сметка, актуална скица. Документи могат да се подадат, респ. да се потърсят парите в срок от 10 години от съответната стопанска година, за която са определени. В ЗСПЗЗ не е упоменато какво се случва с непотърсените в този срок пари.


Ако собственикът на земеделска земя не желае да я обработва

Ако собственикът на земеделска земя не желае да я обработва ...

... на имотите. Договорите за аренда, както и споразуменията за тяхното изменение или прекратяване, сключени в писмена форма с нотариално удостоверяване на подписите на страните, се вписват в службата по вписванията и се регистрират в съответната общинска служба по земеделие. Към акта, подлежащ на вписване, се прилагат издадените скици на имотите.


Ако собственикът на земеделска земя не желае да я обработва

Ако собственикът на земеделска земя не желае да я обработва ...

... местонахождението на имотите.Договорите за аренда, както и споразуменията за тяхното изменение или прекратяване, сключени в писмена форма с нотариално удостоверяване на подписите на страните, се вписват в службата по вписванията и се регистрират в съответната общинска служба по земеделие. Към акта, подлежащ на вписване, се прилагат издадените скици на имотите.


Posadi.bg e борса за висококачествен овощен посадъчен материал - съвместен

Posadi.bg e борса за висококачествен овощен посадъчен материал - съвместен ...

... в контейнери, като те могат да бъдат както стандартни, така и свободни от вируси. Контейнерното отглеждане има редица предимства – дръвчетата се отглеждат при оптимални условия, при изваждането им не се нарушава кореновата им система, както е при полското производство и е възможно създаването на овощни градини през цялата година.


Над 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба

Над 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба ...

... „Агрион“, съобщиха от дружеството. Компанията започна и разработването на специална секция на сайта си, където всеки, който има казус със земята си, ще може да пусне запитване до висококвалифицирания екип от юристи, специализирали в поземлени отношения.От земеделското дружество се ангажират да разгледат казуса и да върнат отговор в най-кратки срокове.


Над 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба

Над 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба ...

... съобщиха от дружеството. Компанията започна и разработването на специална секция на сайта си, където всеки, който има казус със земята си, ще може да пусне запитване до висококвалифицирания екип от юристи, специализирали в поземлени отношения. От земеделското дружество се ангажират да разгледат казуса и да върнат отговор в най-кратки срокове.


През изминалия период настъпи съществена промяна в агрометеорологичните условия. Паднаха

През изминалия период настъпи съществена промяна в агрометеорологичните условия. Паднаха ...

... на гъстотата, която поради сухата почва при сеитба към момента е около 300 растения/кв.м. На този етап се отчита съществено закъснение в сеитбите на ечемик и пшеница и остава рискът посевите да навлязат в същинската зима във фаза листообразуване. За справки и специализирани прогнози: http://plovdiv.meteo.bg 032/ 632 422, НИМХ Пловдив


Учени от Аграрния университет и техни колеги от Китай ще

Учени от Аграрния университет и техни колеги от Китай ще ...

... селскостопанска среда. Бяха обсъдени и възможностите за техническо обучение и посещение в Китай, за насърчаване на техническото прехвърляне – осъществяване на техническа трансформация и услуги, което води до сътрудничество между предприятията от двете страни, както и за култивиране на международно техническо сътрудничество – базово-академично сътрудничество, сътрудничество на предприятията и др.


Шведската компания Ikea освобождава около 7,5 хил. от служителите си

Шведската компания Ikea освобождава около 7,5 хил. от служителите си ...

... "Ще поставим по-голям акцент върху подобряването на съществуващите ни магазини и ще се възползваме от възможността да подновим и преоткрием бизнеса си по начин, вдъхновен от нашата история и култура", посочва още Бродин. Наскоро Ikea отвори първия си магазин в Индия, като планира откриването на още 25 в азиатската страна.


Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати

Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати ...

... очаква силно нападение от житни мухи. За пръскане на посевите могат да се използват някои от разрешените инсектициди: Биская 240 ОД - 20 мл/дка, Вазтак нов 100 ЕК - 30 мл/дка, Дурсбан 4 ЕК - 150 мл/дка, Моспилан 20 СП - 12,5 г/дка, Нуреле Д - 70 мл/дка и други.


Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати

Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати ...

... очаква силно нападение от житни мухи. За пръскане на посевите могат да се използват някои от разрешените инсектициди: Биская 240 ОД - 20 мл/дка, Вазтак нов 100 ЕК - 30 мл/дка, Дурсбан 4 ЕК - 150 мл/дка, Моспилан 20 СП - 12,5 г/дка, Нуреле Д - 70 мл/дка и други.


Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати

Навреме засетите посеви с пшеница и ечемик вече са нападнати ...

... очаква силно нападение от житни мухи. За пръскане на посевите могат да се използват някои от разрешените инсектициди: Биская 240 ОД - 20 мл/дка, Вазтак нов 100 ЕК - 30 мл/дка, Дурсбан 4 ЕК - 150 мл/дка, Моспилан 20 СП - 12,5 г/дка, Нуреле Д - 70 мл/дка и други.


Един от лидерите на пазара на охранителни услуги в Пловдив

Един от лидерите на пазара на охранителни услуги в Пловдив ...

... с интернет, изгоряло устройство и др. Това се вижда първо в мониторинговия център и веднага към мястото се насочва жива охрана.Алфа СОТ е една от най-мощните охранителни фирми в Пловдив и региона, която обслужва близо 7000 абонати. Сред клиентите на компанията са община Пловдив, Гребната база, зала "Колодрума", Младежкият център.


Камари от зеле са залели хасковския зеленчуков пазар. До преди

Камари от зеле са залели хасковския зеленчуков пазар. До преди ...

... стотинки, а на борсата са по 10-20 стотинки, сега като гледам и зелето започва да става на безценица, коментира производител от димитровградското село Крепост. Колегите му го подкрепиха и уточниха, че много от търговците пишат табели на зелето си, че е сорт кьосе, а то е някакъв съвсем друг сорт.


Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 4 374 000

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 4 374 000 ...

... на вътрешните работи за 2018 г. в размер до 8 000 000 лв. за финансиране извършени експертизи от вещи лица и преводачески услуги, свързани с работата по наказателни производства. Средствата по двете правителствени постановления се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за настоящата година.