Русия може да блокира достъпа до Facebook и Twitter, ако

...
Русия може да блокира достъпа до Facebook и Twitter, ако
Коментари Харесай

Русия може да блокира Facebook и Twitter

Русия може да блокира достъпа до Фейсбук и Twitter, в случай че фирмите не съумеят да изпълнят настояването й да трансферират данни за съветски консуматори на сървъри, ситуирани в страната, оповестява ”Гардиън ”.
Закон, утвърден през 2014 година от съветския президент Владимир Путин, изисква от локални и задгранични компании да съхраняват персоналните данни на съветските жители на сървъри в Русия. Александър Жаров, началник на " Роскомнадзор ", съветската организация за наблюдаване на връзките, съобщи, че западните компании имат девет месеца, с цел да приведат интервенциите си в сходство с съветските закони за интернет сигурност. По думите му на тях им е обещано време да се съобразят. Онези, които отхвърлят да изпълнят закона, могат да бъдат санкционирани или да им бъде неразрешено да работят в страната. През 2016 година Русия блокира LinkedIn.

Миналата седмица Москва глоби Фейсбук и Twitter с санкции в размер на 3 000 рубли поради отвод да приложат закона, което се трансформира в подигравака измежду потребителите на обществените медии. Глобата обаче е минималната по закон, а Жаров предизвести, че мащабът на наказванията ще нараства непрестанно. Русия и различен път е заплашвала фирмите за нарушавания на закона, само че това е първият път, в който се издава подобен характерен ултиматум, написа Сега.

Изказването на Жаров идват ден откакто съветският парламент утвърди законопроект, който ще разреши на Москва да прекъсне интернет трафика на страната от непознати сървъри. Критиците настояват, че този ход ще докара до по-голяма цензура, до момента в който създателите на законопроекта настояват, че задачата му е да направи интернет на Русия по-малко уязвим от кибервойна. Опасенията основно са, че съхраняването на персоналните данни на потребителите в Русия ще разреши на службите за сигурност на Кремъл да получат достъп до информация за деятели на опозицията.

В края на предходната година Фейсбук разгласи, че има 6,2 милиона консуматори в Русия., За съпоставяне - 70 милиона руснаци употребяват най-популярния уебсайт в страната ВКонкатке. Основателят на ВКонтакте Павел Дуров бе заставен да се откаже от контрола на компанията, откакто поддържа уличните митинги против Путин през 2011-12 година. Сега тя е благосъстоятелност на групата Mail.ru, която принадлежи на милиардера Алишер Усманов, доближен на Кремъл. Русия прави опити да блокира и Телеграм, услуга за известия, основана също от Дуров през 2013 година Тя продължава да се употребява необятно, в това число от висши съветски държавни чиновници

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР