И други лекарства частни и държавни болници са закупували на

...
И други лекарства частни и държавни болници са закупували на
Коментари Харесай

Още три лекарства са били заплащани от НЗОК на различни цени в частните и държавните болници

И други медикаменти частни и държавни лечебни заведения са закупували на разнообразни цени, само че още се чакат данни от анализите. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на чуването в здравната комисия на шефа на Здравната каса доктор Дечо Дечев поради изнесените данни, че Касата е плащала разнообразни цени за едно и също лекарство в частните, държавните и общинските лечебни заведения.

Според шефа на Касата, там където не се организират публични поръчки, както е в частните лечебни заведения, медикаментите се заплащат на най-високата позволена цена. 

Кирил Ананиев посочи, че досега 27 болнични заведения, като от тях 11 са частни, са дали информация за цените на 124 медикаменти. Оказало се, че има 4 медикаменти, които са заплащани с по-голяма разлика в цената, като едно от тях е " Пеметрексед " - цитираното от доктор Дечо Дечев. Най-високите цени били заплатени точно на частните лечебни заведения.

Многократно шефът на Касата изясни, че съгласно него няма законово нарушаване медикаментите да се заплащат на разлини цени, защото и най-високата заплатена цена на " Пеметрексед "   - 1063 лева, е в границите на оптималните регламентирани цени. Дечо Дечев изясни решението си да не сезира институциите, а да изнесе информацията в медиите, точно поради това - нямало нарушаване на закона. 

Правело усещане обаче, че там, където не се организират публични поръчки - в частните лечебни заведения, се заплащали най-високи цени, а където имало търгове - в общинските и държавните, цените били по-ниски. -->

Той пресметна, че в случай че Касата е заплащала на всички лечебни заведения лекарството " Пеметрексед " на най-ниската цена - 117 лв., е щяла да спести към 800 000 лв..

" Не че е нарушен законът, само че се появява процедура за нерационално разходване на публичен запас ", заключи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР