Снимка: АрхивОбластна болница беше осъдена да заплати обезщетение на дете

...
Снимка: АрхивОбластна болница беше осъдена да заплати обезщетение на дете
Коментари Харесай

Осъдиха болница за непоставена диагноза

Снимка: Архив

Областна болница беше наказана да заплати обезщетение на дете в размер на 41.667,50 лева по член 49 Закон за задълженията и договорите поради непоставена диагноза за ретинопатия, съобщи " Монитор ".

``
реклама
 
През 2016 година жена ражда близнаци в една регионална болница, майката се свързва с юрист Мария Шаркова поради едно от децата - момченцето Д., което е недоносено, ражда се едвам 1 кг, вследствие на ненавременна диагностика и лекуване детето развива тежка форма на ретинопатия, а сестричката му е със избавено зрение с помощта на шанс – родителите да потърсят още едно лекарско мнение. Това заяви адв. Мария Шаркова.
 
Майката се е интересувала особено за офталмологичните прегледи на децата й, защото била осведомена с рисковете, на които са изложени. Лекари от болничното заведение са я уверили, че имат добър способ на проучване на очните проблеми при недоносени деца и разполагат с един от най-хубавите апарати за диагностика на ретинопатия – болест, засягаща зрението при недоносени деца.
 
След изписване от болничното заведение и двете деца са „ без проблеми “ съгласно извършените им офталмологични прегледи. Лекарите персонално уверили родителите, че нямат мотив за терзание – зрението на децата им е наред. Майката взема решение да заведе близнаците в София и да потърси и второ мнение. На прегледа е открито, че и двете деца са с ретинопатия. Едното – момиченцето, е с 3-та степен, а момченцето е в края на 4-та степен – и процесът на ослепяване за него е необратим. Майката на децата изисква от болничното заведение, в която са родени, фотоси от осъществения обзор с апарата, от където й декларират, че такива няма, тъй като той тогава е бил негоден, а прегледите са осъществени по различен способ, които обаче не можел да открие ретинопатия, тъй като изследвал едвам 20% от окото. Това е и огромният проблем – родителите са били заблудени за здравето на двете си деца тъй като никой от медиците не е уведомил, че в действителност обзор със специфичен очен уред не е имало. Това е и повода едно от децата да ослепее за цялостен живот, тъй като ненавременното лекуване на ретинопатия води до трайна слепота. Адвокат Шаркова обясни, че друго нарушаване на медиците било, че самият обзор се прави и разказва по избран метод и това също не е било спазено, и след изписване на децата не са дадени никакви рекомендации на родителите, свързани със зрението на техните деца. След диагнозата отпътуват на незабавно лекуване в чужбина, където съумяват да овладеят процеса на ослепяване на момиченцето, само че не и на момченцето, коментира адв. Шаркова. Очите на момчето са повредени трайно - едното око е със 100% слепота, а с другото вижда единствено бледи сенки, установяват лекарите в чужбина.
 
Няма обезщетение, което да върне зрението на двегодишния Д., нито да успокои родителите му съгласно юрист Шаркова, само че е безспорен триумф, че Върховен касационен съд дефинитивно осъди болничното заведение.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР