Живовлякът е природен дар с редица чудодейни свойства. Дълго време

...
Живовлякът е природен дар с редица чудодейни свойства. Дълго време
Коментари Харесай

Най-мощният лек на майката природа: Живовлякът

Ж ивовлякът е естествен подарък с редица чудодейни свойства. Дълго време е бил считан за плевел, до момента в който не са разкрили неговите лечебни свойства.

Живовлякът е такава билка, че ще ви послужи добре, за каквото и да посегнете към нея. Някога бабите са привързвали раните и ожулените колене на децата с жилавите му листа.

Освен листата, националната медицина употребява и семената. Като цяло растението е изумително със своята повсеместност. С него може да борави даже цялостен дилетант във връзка с билките. Специфично е по тип, тъй че и елементарно се разпознава.

Лечебни изгоди

Билката  усъвършенства храносмилането, подтиква апетита, затваря язви  и по-малки повреди по стомашната лигавица,

Билката има и бактерицидно свойство.  Отвара от нея работи дейно при подагра и хемороиди.

Живовлякът е като „ спешна помощ ", когато нямате опция неотложно да отидете на ортодонт./ edna.bg


При бронхит
Използват се при бронхит по следният метод: листа от живовляк – 40 г, листа от подбел -30 г, стръкове от медуница – 20 г, цвят от лопен – 20 година От наситнените билки се прави запарка: 2 супени лъжици примес се изсипват в 500 г кипяща вода, ври 1-2 мин. Съдът се снема от огъня, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ястие.
За пречистване на кръвта
Рецептата се състои от 12-те така наречен билки за пречистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, цвят от жълт кантарион, жълт равнец, теснолистен живовляк (листа), горска ягода (листа), малина (листа), миризлива лазаркиня, орехови листа, касис (листа и плод), алена хвойна (зърна) – от всички билки по 30 година Размесват се добре, вземат се по 2 супени лъжици от сместа, поставят се в 500 г кипяща вода и се оставят да врят 5 мин. След като изстине, сместа се прецежда. Пие се по 1 винена чаша (75 г) 3 пъти дневно заран, обед и вечер преди ястие.
За отричане на цигарите
Сутрин, обед и вечер преди лягане да се взема бучка захар (или чаена лъжичка ситна захар във вода) и 15 капки настойка от зърната на зелен овес. Тя се прави от оформили се класове на овес преди беритба -20 г зърна в 100 г чист алкохол престояват на слънце 20 дни. Десет мин след захарта се изпива 1 чашка (100 г) запарка от 12-те билки за пречистване на кръвта (вж. „ Прочистване на кръвта “). Жаждата да се утолява не с вода, а със отвара от широ- колистен живовляк – 20 листа, запарени в 500 г кипяща вода, киснат захлупени 1 ч и се прецеждат.
При хемороиди
Билката живовляк е един от лековете от скъпата съкровищница на националната медицина, който подсигурява отърваване от болезнените хемороиди. За тази цел лековитата трева се смесва с половин литър вино.

За предпочитане е при приготвянето на лековитата течност да употребявате свежи листа от билката, защото в тях концентрацията на потребни субстанции е в пъти по висока от сушената билка.

Вземат се 10 листа и се варят за 10 минути във виното. Отварата се употребява за вътрешен банкет, като се пие затоплена преди хранене. Количеството от тази запарка би трябвало да бъде разграничено на три равни елементи. Една трета от течността съставлява общото количество, което да бъде употребявано за един ден.

Лечебният курс продължава пет дни. Следва отмора от няколко дни и в случай че хемороидите не престават да кървят и да са мъчителни, се прави повтаряне на лечението за още пет дни.

 
При акне
Парна разчистване човек вкъщи, се смята за потребно и мощно процедура. Тя е подобаваща за тези хора, които желаят да се отърват от кожни проблеми. След няколко сесии, което ще забележите позитивен резултат. Кожата става гладка, мека, лека, придобие здрав цвят, както и броя на петна се понижава доста. Това се реализира за сметка на лечебни растения, който включва парна баня.

Парната баня с живовляк се бори  добре с възпалението и акне, както се прибавят следните билки: живовляк, серия, смес от невен, алое, лавандула.
При гастрит
200 г листа от тесния, издължен живовляк се варят пет минути в половин литър чиста гроздова ракия.

След товасе прецежда и като изстине, се поставя в шише. Болният взема по 1 супена лъжица заран на гладно 1 час преди ставане.

Докато се пие лекарството, В никакъв случай да не се пуши.
Чай от живовляк за кашлица – рецепта
Съотношението за сместа за чай е три елементи листа от живовляк, две елементи листа от култивиран чай и по една част семена от анасон и цветове от лопен. От готовата примес вземете две супени лъжици и ги залейте с 500 мл. кипяща вода.

Нека билките престоят във водата за към 20-30 минути, след което прецедете течността. Разделете готовата отвара на 4 равни дози и консумирайте заран, обед и вечер преди ястие, а четвъртата доза приемете директно преди лягане за нощен сън. Чаят от живовляк за кашлица е най-добре да бъде подсладен с мед.

 
Ето при какви състояnия може да се ползва жиловляка:
 

– хронична кашлица
– астма
– бронхит
– други белодробни болести и затруднения
– хемороиди
– вагинални инфекции
– екзема и други кожни болести
– възпаление на пикочния мехур
– гастрит
– продължителна менструация и кървене,
– рани и изгаряния,
– пъпки и акне по кожата.
 Противопоказания, защитни ограничения, нежелани и/или странични резултати
Контактен дерматит; Продуктите с екстракти от Plantago contraindicate при податливи хора.

 

 
Живовляк е в състава на следните артикули:
 
прахчетa – влизат в състава на Бронхиален чай № 2 за лекуване на белодробен емфизем, силикоза, бронхит, конвулсивна и спастична кашлица; инфузия – при външно приложение може да се употребява под формата на бани или компреси за лекуване на варикозни язви, разнообразни язви на кожата, конюнктивит, или като гаргара при болести на устната празнина (гингивит, стоматит, фарингит), ларингит; сиропът от живовляк е приет за натурален лек за усмиряване на кашлицата; открива се в общоприети препарати или може да се подготви у дома като всеки сироп от прясна или изсушена билка; смачканите пресни листа могат да се употребяват като катаплазми върху кожата, по инфектирани или кървящи рани; форсира лекуването посредством хемостатичното, дезинфектантнот и заздравяващото действие; тинктура от живовляк – за противовъзпалителен резултат, успокоителен, отхрачващ, хемостатичен, противоязвен, заздравяващ. пектините, извлечени от листата, се продават под наименованието Plantaglucid, с положително деяние при лекуването на стомашните язви.
bilkabg.com

Чай

Ако потърсите в интернет инструкции за лекуване на една или друга болка с живовляк, първи са напътствията да се купи чай.

Препоръчва се заливането на 4 супени лъжици сушен лист от живовляк с 500 мл кипната вода. Съдът се закрива с капака и дебела забрадка на няколко ката и се оставя да почине за 1,5-2 часа.

Когато изтече времето, чаят се прецежда и се приема топъл 4 пъти по 1 ч. лъжица, предхождаща яденето.  Обичайната дълготрайност на приемането на чай по такава рецепта е 7 дни.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР