В началото на 1895 г. е проведен търг за строителството

...
В началото на 1895 г. е проведен търг за строителството
Коментари Харесай

на 18 май 1906 г. тържествено е открито варненското пристанище

В началото на 1895 година е извършен търг за строителството му. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са обезпечени от държавното управление.

На търга за строителството вземат участие компании от Хамбург, Париж и българското сдружение „ Михайловски и Хайрабедиян “. Родната компания е определена, откакто предлага 16,5% понижение от първичната тръжна цена, или 6 922 472 златни лв..

На 7 февруари е подписан контракт, с който се дава начало на строителството. До 1899 година Фирмата реализатор претърпява съществени разтърсвания - след две зимни стихии, които повреждат плавателния й състав и уреди.

„ Михайловски и Хайрабедиян “ съвсем банкрутира. Градежът се трансферира на новосъздадено анонимно акционерно сдружение, в което основните акционери са участниците в първото дружество.

С организационен протокол се слага началото на „ Безименно акционерно сдружение за изработка на Варненското пристанище “, което довежда плана до сполучливо довеждане докрай през 1906 година

В церемонията по откриването взе участие персонално княз Фердинанд I, който идва на борда на българския крайцер „ Надежда “.

Денят 18 май не е определен инцидентно – това е именият ден на княза.

23 военни и цивилен парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 публични посетители. Знаменателното разкриване е обещано с 21 топовни салюта от задгранични военни параходи и брегова артилерия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР